Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας (Aρ. 1) (2009) 1 ΑΑΔ 248

(2009) 1 ΑΑΔ 248

[*248]18 Μαρτίου, 2009

[ΗΛΙΑΔΗΣ, Δ/στής]

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 155.4 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΚΑΙ ΤA ΑΡΘΡA 3 ΚΑΙ 9 ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ) ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ 1964 (ΝΟΜΟΣ 33 ΤΟΥ 1964 ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ),

ΚΑΙ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ

ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (AP. 1)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΔΕΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ

ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟΥ ΕΝΤΑΛΜΑΤΟΣ

ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ CERTIORARI,

ΚΑΙ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

ΗΜΕΡ. 12.11.2008 ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΤΑΛΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ.

(Πολιτική Αίτηση Αρ. 1/2009)

 

Προνομιακά εντάλματα ― Certiorari Ακυρώθηκε με ένταλμα Certiorari απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου με την οποία απορρίφθηκε αίτημα της Διευθύντριας του Τμήματος Τελωνείων για έκδοση εντάλματος έρευνας σε υποστατικά όπου, κατ’ ισχυρισμόν, επωλούντο οινοπνευματώδη ποτά χωρίς άδεια από την αρμόδια αρχή ― Υπέρβαση ορίων δικαιοδοσίας Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου.

Ποινικά αδικήματα ― Επιλογή τρόπου διερεύνησης ποινικού αδικήματος το οποίο σχετίζεται με πωλήσεις προϊόντων χωρίς άδεια της αρμόδιας αρχής ― Δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο κριτικής από το Δικαστήριο.

Μετά από πληροφορίες ότι στα υποστατικά συγκεκριμένου εστιατορίου στην Αγία Νάπα διατίθεντο προς πώληση οινοπνευματώδη ποτά και καπνικά προϊόντα χωρίς άδεια, η Διευθύντρια του Τμήματος Τελωνείων ζήτησε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου την έκδοση εντάλματος έρευνας. Το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα.

[*249]Ο αιτητής, μετά την εξασφάλιση άδειας από το Ανώτατο Δικαστήριο, καταχώρησε την παρούσα αίτηση για έκδοση εντάλματος Certiorari με στόχο την ακύρωση της προαναφερθείσας απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου.

Αποφασίστηκε ότι:

Η απορριπτική απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου είναι αποτέλεσμα νομικής πλάνης. Οι σχετικές νομοθετικές πρόνοιες έδιναν το δικαίωμα στη Διευθύντρια του Τμήματος Τελωνείων να καθορίσει τα πρόσωπα τα οποία θα διεξήγαγαν τις έρευνες για τη διάπραξη των κατ’ ισχυρισμό αδικημάτων και το αίτημα που είχε υποβληθεί για τη διεξαγωγή έρευνας βασιζόταν μέσα στα καθορισθέντα νομικά πλαίσια. Το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου υπερέβη τα όρια της δικαιοδοσίας του με την απόρριψη του αιτήματος. Εξίσου λανθασμένη ήταν και η αναφορά του Δικαστηρίου ότι ο Δήμος Αγίας Νάπας ενεργεί επιλεκτικά στον τρόπο διερεύνησης αδικημάτων που σχετίζονται με πωλήσεις προϊόντων χωρίς άδεια από την αρμόδια αρχή.

Η αίτηση έγινε δεκτή.

Αναφερόμενες Υποθέσεις:

Lindos Constructions Ltd (1989) 1(E) Α.Α.Δ. 648,

Γενικός Εισαγγελέας (Αρ. 3) (1993) 1 Α.Α.Δ. 442,

Καρατζαφέρης (1993) 1 Α.Α.Δ. 607.

Αίτηση.

Ε. Φλωρέντζου, Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για τον Καθ’ου η αίτηση.

Cur. adv. vult.

ΗΛΙΑΔΗΣ, Δ.: Στις 16/12/2008 δόθηκε στον αιτητή άδεια για την καταχώριση αίτησης για την έκδοση εντάλματος Certiorari, με οδηγίες όπως η αίτηση καταχωρηθεί εντός 15 ημερών και να επιδοθεί στους ιδιοκτήτες του εστιατορίου Landa που βρίσκεται και λειτουργεί στην Αγία Νάπα.

Τα γεγονότα πάνω στα οποία στηρίζεται η παρούσα αίτηση αφορούν την έκδοση εντάλματος έρευνας των υποστατικών του εστιατορίου Landa στην Αγία Νάπα, στα οποία κατ’ ισχυρισμό επωλούντο οινοπνευματώδη ποτά, τσιγάρα και άλλα καπνικά προϊόντα, [*250]χωρίς άδεια από το Δήμο Αγίας Νάπας που είναι η αρμόδια αρχή.

Πιο συγκεκριμένα η Διευθύντρια του Τμήματος Τελωνείων, η οποία είχε πληροφορίες ότι στα υποστατικά του εστιατορίου Landa στην Αγία Νάπα διατίθεντο προς πώληση οινοπνευματώδη ποτά και καπνικά προϊόντα χωρίς άδεια, ζήτησε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου την έκδοση εντάλματος έρευνας. Το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου απέρριψε το αίτημα με το πιο κάτω δικαιολογητικό:

“Διαπιστώνει το Δικαστήριο ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο ζητείται η έκδοση εντάλματος έρευνας είναι επειδή τα δύο συγκεκριμένα υποστατικά πωλούν αυτά τα είδη χωρίς άδεια από την αρμόδια αρχή, η οποία αρμόδια αρχή για την έκδοση τέτοιων αδειών είναι ο Δήμος Αγίας Νάπας.

Επιπρόσθετα διαπιστώνω ότι υπάρχει μια επιλεκτική μεταχείριση ή και διάκριση να χρησιμοποιείται το Τμήμα Τελωνείου, όπου ο Δήμος θεωρεί ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ο ίδιος ο Δήμος προβαίνει στις καταγγελίες στην Αστυνομία και μέσω της Αστυνομίας οι καταγγελίες αυτές προωθούνται.”

Το Υπουργικό Συμβούλιο με την υπ’ αρ. 65.869 απόφαση του της 18/7/2007 έχει εξουσιοδοτήσει τη Διευθύντρια του Τμήματος Τελωνείων και άλλους τελωνειακούς λειτουργούς να διενεργούν ανακρίσεις σχετικά με τη διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος, που περιλαμβάνονται στο Δεύτερο Πίνακα της εξουσιοδότησης.

Το Αρθρο 20 του περί Πωλήσεως Οινοπνευματωδών Ποτών Νόμου (Κεφ. 144) προνοεί ότι,

“20. Κάθε μέλος Επαρχιακού Δικαστηρίου, αν ικανοποιηθεί με ένορκη μαρτυρία ότι υπάρχει εύλογη αιτία να πιστεύει ότι οποιαδήποτε οινοπνευματώδη ποτά πωλούνται ή εκτίθενται ή φυλάττονται προς πώληση σε οποιαδήποτε υποστατικά ή τόπο εντός της δικαιοδοσίας του δικαστηρίου κατά παράβαση των διατάξεων του Νόμου αυτού, δύναται να εκδώσει ένταλμα υπογραμμένο από αυτόν δυνάμει του οποίου είναι νόμιμο για οποιοδήποτε αστυνομικό ή τελωνειακό ή εφοριακό υπάλληλο που κατονομάζεται στο ένταλμα εντός ενός μηνός από την ημερομηνία έκδοσης αυτού να εισέλθει (με τη βία αν υπάρχει ανάγκη) στα υποστατικά ή τόπο που κατονομάζονται στο ένταλμα και κάθε μέρος αυτών και να εξετάσει αυτά και να ερευνήσει για οινοπνευματώδη ποτά [*251]σε αυτά και να κατάσχει ή να απομακρύνει οποιαδήποτε οινοπνευματώδη ποτά που βρέθηκαν σε αυτά για τα οποία υπάρχει εύλογη αιτία υπόνοιας ότι βρίσκονται στα υποστατικά αυτά ή τόπο κατά παράβαση των διατάξεων του Νόμου αυτού, μαζί με τα δοχεία που περιέχουν τα ποτά αυτά και σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του τόπου καταδικαστεί για οποιαδήποτε παράβαση των διατάξεων του Νόμου αυτού σε σχέση με οποιαδήποτε οινοπνευματώδη ποτά που κατασχέθηκαν με αυτό τον τρόπο, τα οινοπνευματώδη ποτά που κατασχέθηκαν με αυτό τον τρόπο και τα δοχεία που περιέχουν τα ποτά αυτά δημεύονται.”

Σύμφωνα με τις πιο πάνω πρόνοιες η Διευθύντρια ενομιμοποιείτο να ζητήσει την έκδοση εντάλματος έρευνας, με δικαίωμα κατάσχεσης και απομάκρυνσης ειδών τα οποία διετίθοντο χωρίς άδεια. Η Διευθύντρια του Τμήματος Τελωνείων διερευνούσε αδικήματα τα οποία κατ’ ισχυρισμό είχαν διαπραχθεί κατά παράβαση των προνοιών του περί Τελωνειακού Κώδικα Νόμου, του περί Φόρων Κατανάλωσης Νόμου (Ν. 91(Ι)/2004) και του περί Πωλήσεως Οινοπνευματωδών Ποτών Νόμου (Κεφ. 144). Το δικαίωμα έρευνας δεν περιορίζεται σε μέλη της Αστυνομίας, αφού σύμφωνα με τις πρόνοιες του Αρθρου 20 του περί Πωλήσεως Οινοπνευματωδών Ποτών Νόμου (Κεφ. 144) τα πρόσωπα που μπορεί να διεξάγουν έρευνες περιλαμβάνουν Αστυνομικούς, Τελωνειακούς ή Εφοριακούς.

Η έκδοση ενός προνομιακού διατάγματος Certiorari αποσκοπεί στον έλεγχο κατωτέρων δικαστηρίων σε μια προσπάθεια διατήρησης της δικαιοδοσίας των μέσα στα πλαίσια που καθορίζουν οι σχετικές νομοθετικές πρόνοιες (Lindos Constructions Ltd. (1989) 1(E) Α.Α.Δ. 648). Το ένταλμα εκδίδεται μόνο σε εκείνες τις περιπτώσεις στις οποίες θίγονται, ή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να θιγούν, δικαιώματα (Γενικός Εισαγγελέας (Αρ. 3) (1993) 1 Α.Α.Δ. 442, Καρατζαφέρης (1993) 1 Α.Α.Δ. 607, 611).

Στην παρούσα περίπτωση η απορριπτική απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου είναι αποτέλεσμα νομικής πλάνης. Οι σχετικές νομοθετικές πρόνοιες έδιναν το δικαίωμα στη Διευθύντρια του Τμήματος Τελωνείων να καθορίσει τα πρόσωπα τα οποία θα διεξήγαγαν τις έρευνες για τη διάπραξη των κατ’ ισχυρισμό αδικημάτων και το αίτημα που είχε υποβληθεί για τη διεξαγωγή έρευνας βασιζόταν μέσα στα καθορισθέντα νομικά πλαίσια. Το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου υπερέβη τα όρια της δικαιοδοσίας του με την απόρριψη του αιτήματος. Εξίσου λανθασμένη ήταν και η αναφορά του Δικαστηρίου ότι ο Δήμος Αγίας Νάπας ενεργεί επιλεκτικά στον τρόπο διερεύνησης αδικημάτων που σχετίζονται με πωλή[*252]σεις προϊόντων χωρίς άδεια από την αρμόδια αρχή. Η επιλογή του τρόπου διερεύνησης ενός ποινικού αδικήματος δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο κριτικής από το Δικαστήριο, εκτός αν υπάρχει προς τούτο συγκεκριμένη μαρτυρία ότι η αρμόδια αρχή έχει ενεργήσει κατά παράβαση συγκεκριμένων νομοθετικών προνοιών, που εδώ δεν φαίνεται να είναι η περίπτωση.

Η πρωτόδικη απόφαση της 12/11/2008 ακυρώνεται.

Η αίτηση γίνεται δεκτή.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο