Κολακίδου Λιάνα (2009) 1 ΑΑΔ 444

(2009) 1 ΑΑΔ 444

[*444]28 Απριλίου, 2009

[ΝΑΘΑΝΑΗΛ, Δ/στής]

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 155.4 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ

ΤΑ ΑΡΘΡΑ 3 ΚΑΙ 9 ΤΩΝ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ

ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΠΟΙΚΙΛΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ) ΝΟΜΟΥ 1964,

ΚΑΙ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΙΑΝΑΣ ΚΟΛΑΚΙΔΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ

ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ CERTIORARI,

ΚΑΙ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ

16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 2009, ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 8929/09, ΓΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΑΡ. 378/08 ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ.

(Πολιτική Αίτηση Αρ. 26/2009)

 

Προνομιακά εντάλματα ― Certiorari ― Αίτηση για άδεια καταχώρησης αίτησης Certiorari για ακύρωση εντάλματος φυλάκισης το οποίο εκδόθηκε από το Οικογενειακό Δικαστήριο Λευκωσίας για είσπραξη ποσού υπό μορφή χρηματικής ποινής και το οποίο παρουσιάζεται να καλύπτει την περίοδο μετά την ενηλικίωση της θυγατέρας της αιτήτριας ― Θεμελιώθηκε εκ πρώτης όψεως υπόθεση για παραχώρηση της αιτούμενης άδειας.

Στις 16.4.2009 το Οικογενειακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε ένταλμα φυλάκισης της αιτήτριας για είσπραξη του ποσού των €2.103 υπό μορφή χρηματικής ποινής, και που παρουσιάζεται να καλύπτει την περίοδο μετά την ενηλικίωση της Στέφανης Κολακίδου, θυγατέρας της αιτήτριας στην παρούσα διαδικασία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αφού αναφέρθηκε σε νομολογία η οποία καθορίζει τις αρχές παραχώρησης άδειας για καταχώρηση αιτήματος για έκδοση προνομιακών ενταλμάτων, αποφάνθηκε ότι στην εξεταζόμενη υπόθεση φαίνεται να υπάρχει εκ πρώτης όψεως πλάνη περί το νόμο και υπέρβαση δικαιοδοσίας στο βαθμό που το ένταλμα που εκδόθηκε αφορά περίοδο πέραν αυτής κατά την οποία η Στέφανη Κολακίδου [*445]ήταν ανήλικη, και, ως εκ τούτου θα δοθεί και χορηγείται άδεια για καταχώρηση αίτησης με κλήση προς έκδοση του αιτούμενου εντάλματος.

Το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε όπως η ισχύς του πιο πάνω εντάλματος φυλάκισης ανασταλεί μέχρι την ολοκλήρωση της αίτησης για έκδοση του εντάλματος Certiorari.

Η αίτηση έγινε δεκτή. Δεν εκδόθηκε διαταγή εξόδων.

Αναφερόμενες Υποθέσεις:

Κωνσταντινίδης (2003) 1 Α.Α.Δ. 1298,

Περρέλλα (Αρ. 2) (1995) 1 Α.Α.Δ. 692,

Base Metal Trading Ltd v. Fastact Developments Ltd κ.ά. (2004) 1 Α.Α.Δ. 1535,

Hellenger Trading Ltd (2000) 1 Α.Α.Δ. 1965,

Μαρκίδης (2004) 1 Α.Α.Δ. 552,

Τιτσινίδης v. Τιτσινίδου, μέσω της μητρός και πλησιεστέρας φίλης και συγγενούς αυτής Ελπίδας Φιλιππίδου κ.ά. (1994) 1 Α.Α.Δ. 385.

Αίτηση.

Λ. Βραχίμης, για την Αιτήτρια.

Ex-Tempore

Το Δικαστήριο με την ολοκλήρωση της ενώπιον του εξέτασης της αίτησης και λόγω της επείγουσας φύσεως του εξέδωσε συνοπτικά το σκεπτικό του. Ακολουθεί τώρα εκτενέστερο κείμενο.

ΝΑΘΑΝΑΗΛ, Δ.: Το Δικαστήριο δεν κρίνει απαραίτητο να ακούσει τον κ. Βραχίμη σε πλήρη αγόρευση ως προς το αίτημα του σήμερα, έχοντας ικανοποιηθεί ότι η περίπτωση είναι πρέπουσα για να χορηγηθεί η αιτούμενη άδεια. Ο συνήγορος απάντησε όμως σε διευκρινιστικές ερωτήσεις του Δικαστηρίου που προέκυψαν από την ενώπιον του αίτηση, την έκθεση γεγονότων και την ένορκη δήλωση καθώς βεβαίως και τα συνοδευτικά τεκμήρια. Είναι γνωστές οι αρχές για παραχώρηση άδειας για καταχώρηση αιτήματος για έκδοση προνομιακών ενταλμάτων και δεν χρειάζεται για σκοπούς της παρούσας απόφασης να επαναληφθούν. Αρκεί να μνημονευ[*446]θούν οι υποθέσεις Αλέκος Κωνσταντινίδης (2003) 1 Α.Α.Δ. 1298, Τζεννάρο Περρέλλα (Αρ. 2) (1995) 1 Α.Α.Δ. 692 και Base Metal Trading Ltd v. Fastact Developments Ltd κ.ά. (2004) 1 Α.Α.Δ. 1535. Υπέρβαση ή έλλειψη δικαιοδοσίας, έκδηλη πλάνη περί το νόμο, προκατάληψη ή συμφέρον από το πρόσωπο που έλαβε την απόφαση, είναι κατ’ εξοχήν οι περιπτώσεις χορήγησης άδειας. Άδεια, περαιτέρω, δεν δίνεται όπου προσφέρεται άλλο ένδικο μέσο ή θεραπεία, εφόσον πρέπει να συντρέχουν πλέον εξαιρετικές περιστάσεις που να δικαιολογούν παρέκκλιση από τον κανόνα. (Hellenger Trading Ltd (2000) 1 Α.Α.Δ. 1965 και Σ. Μαρκίδης (2004) 1 Α.Α.Δ. 552).

Φαίνεται να υπάρχει εδώ εκ πρώτης όψεως υπέρβαση δικαιοδοσίας στο βαθμό που το ένταλμα που εκδόθηκε αφορά περίοδο πέραν αυτής κατά την οποία η Στέφανη Κολακίδου ήταν ανήλικη. Η Στέφανη γεννήθηκε στις 6.2.91 και ενηλικιώθηκε συνεπώς στις 6.2.09. Σημειώνεται ότι εκκρεμεί αύριο 29 Απριλίου, 2009, στο Οικογενειακό Δικαστήριο ακρόαση προς εξέταση του ζητήματος της ενδεχόμενης παράτασης του ενδιάμεσου διατάγματος διατροφής που είχε εκδοθεί και που βάρυνε την αιτήτρια με την πληρωμή €700 μηνιαίως από την ημερομηνία που διέταξε το Δικαστήριο, δηλαδή, από τις 5.1.09, όταν επεδόθη σ’ αυτή το διάταγμα, για την περίοδο μετά την ενηλικίωση της. Περαιτέρω, υπάρχει δήλωση του συνηγόρου του κ. Κολακίδη στις 10 Απριλίου, 2009, ενώπιον του Οικογενειακού Δικαστηρίου που αποτελεί τεκμ. «Η» στα ενώπιον του παρόντος Δικαστηρίου στοιχεία, με το οποίο ο κ. Κολακίδης δεσμεύθηκε ουσιαστικά ότι δεν θα προχωρούσε σε οποιαδήποτε αίτηση φυλάκισης της αιτήτριας με βάση το εκδοθέν προσωρινό διάταγμα σε ό,τι αφορούσε την περίοδο μετά την ενηλικίωση της Στέφανης Κολακίδου, ακριβώς διότι αυτό θα αποτελούσε το αντικείμενο της ακρόασης που θα γίνει στην ενώπιον του Οικογενειακού Δικαστηρίου διαδικασία με σκοπό ενδεχομένως το διάταγμα με βάση το Άρθρο 33(2) του περί Σχέσεων Γονέων και Τέκνων Νόμου Αρ. 216/90, ως τροποποιήθηκε, να συνεχίσει και μετά την ενηλικίωση. Ως προς τούτο χρειάζεται νέα απόφαση του Δικαστηρίου και νέα ρύθμιση. Σχετική προς τούτο είναι η υπόθεση Ανδρέας Τιτσινίδης v. Αναστασίας Α. Τιτσινίδου, μέσω της μητρός και πλησιεστέρας φίλης και συγγενούς αυτής Ελπίδας Φιλιππίδου και Άλλου (1994) 1 Α.Α.Δ. 385, στην οποία παρέπεμψε ο συνήγορος, απόφαση του Δευτεροβάθμιου Οικογενειακού Δικαστηρίου, όπου το πιο πάνω άρθρο έτυχε ακριβώς της ερμηνείας ότι χρειάζεται νέα απόφαση για συνέχιση της διατροφής μετά την ενηλικίωση και η υποχρέωση για διατροφή στη βάση προηγούμενου διατάγματος εκπνέει κατά την ενηλικίωση.

[*447]Με όσα έχουν ειπωθεί φαίνεται εκ πρώτης όψεως να υπάρχει πλάνη περί το νόμο και υπέρβαση δικαιοδοσίας και ως εκ τούτου στο παρόν στάδιο θα δοθεί και χορηγείται άδεια για καταχώρηση αίτησης με κλήση για την έκδοση εντάλματος της φύσεως certiorari προς ακύρωση του εντάλματος φυλάκισης ημερ. 16 Απριλίου, 2009, που εκδόθηκε από το Οικογενειακό Δικαστήριο προς είσπραξη του ποσού των €2.103 υπό μορφή χρηματικής ποινής, και που παρουσιάζεται να καλύπτει την περίοδο μετά την ενηλικίωση της Στέφανης Κολακίδου.

Προστίθεται ότι παρατηρείται κενό που χρήζει ρύθμισης, η απουσία του εντύπου J24 από τα παρουσιασθέντα ενώπιον του Δικαστηρίου στοιχεία. Ερωτηθείς ο συνήγορος απάντησε ότι δεν κατέστη δυνατόν να του δοθεί αντίγραφο από το Πρωτοκολλητείο του Οικογενειακού Δικαστηρίου ενόψει του ότι δεν φυλάσσεται διπλότυπο. Αυτό, κρίνεται, αποτελεί σφάλμα το οποίο πρέπει να διορθωθεί. Δεν νοείται να μην κρατείται για σκοπούς ελέγχου, δεύτερο αντίγραφο του εντάλματος φυλάκισης. Η απουσία ή ενδεχόμενη απώλεια του δημιουργεί κενά και εγκυμονεί κινδύνους.

Η αίτηση να καταχωρηθεί εντός οκτώ ημερών από σήμερα και να οριστεί από το Πρωτοκολλητείο στις 11 Μαΐου, 2009, η ώρα 8.30 π.μ.

Η ισχύς του πιο πάνω εντάλματος φυλάκισης αναστέλλεται μέχρι την ολοκλήρωση της αίτησης για έκδοση εντάλματος της φύσεως certiorari που θα καταχωρηθεί.

Κάθε άλλη σχετική διαδικασία που αφορά την είσπραξη του ποσού που καλύπτει το εν λόγω ένταλμα αναστέλλεται.

Η ενώπιον του Οικογενειακού Δικαστηρίου διαδικασία που είναι ορισμένη αύριο όσον αφορά τη δυνατότητα παρατάσεως της ισχύος της προσωρινής διατροφής μετά την ενηλικίωση της Στέφανης Κολακίδου μπορεί να συνεχιστεί διότι δεν αποτελεί το αντικείμενο της παρούσας διαδικασίας.

Καμιά διαταγή για έξοδα.

Η αίτηση γίνεται δεκτή. Δεν εκδίδεται διαταγή για έξοδα.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο