Uthajenthiran Shanmukan (Aρ. 3) (2011) 1 ΑΑΔ 123
print
Τίτλος:
Uthajenthiran Shanmukan (Aρ. 3) (2011) 1 ΑΑΔ 123

(2011) 1 ΑΑΔ 123

28 Ιανουαρίου, 2011

[ΠΑΜΠΑΛΛΗΣ, Δ/στής]

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 155.4 ΤΟΥ

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 3 ΚΑΙ 9

ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

(ΠΟΙΚΙΛΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ) ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ 1964,

 ΚΑΙ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ

SHANMUKAN UTHAJENTHIRAN (AP. 3)

EΘΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΑΜΙΛ ΥΠΗΚΟΟΥ ΣΡΙ-ΛΑΝΚΑΣ,

ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ

ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟΥ ΕΝΤΑΛΜΑΤΟΣ MANDAMUS,

KAI

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ THN AΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ

ΣΤΙΣ 18.1.11 ΣΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ HABEAS CORPUS

ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 152/2010,

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 15 ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2008/115/ΕΚ

ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 16ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ

ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ

ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΔΙΑΜΕΝΟΝΤΩΝ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ.

ΤΑ ΑΡΘΡΑ 5 ΚΑΙ 6 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΑ

ΑΡΘΡΑ 11, 30, 34 ΚΑΙ 35 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ.

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΜΕΣΩ

1. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, 2. ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ,

3. ΑΡΧΗΓΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, 4. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΜ. ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ.

(Πολιτική Αίτηση αρ. 15/2011)

Προνομιακά εντάλματα ― Mandamus ― Αίτηση για άδεια καταχώρησης αίτησης προς έκδοση εντάλματος Mandamus με το οποίο να διατάσσεται η διοίκηση να συμμορφωθεί με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε αίτηση για Habeas Corpus, για άμεση απελευθέρωση του αιτητή από κράτηση ― Απόρριψη αίτησης λόγω απόκρυψης ουσιώδους γεγονότος.

Αποφάσεις και διατάγματα ― Έκδοση διατάγματος μονομερώς ― Υποχρέωση αποκάλυψης ενώπιον του Δικαστηρίου όλων των γεγονότων ― Απόκρυψη ύπαρξης δικαστικής κρίσης επί πανομοιότυπου με το επίδικο αίτημα, αιτήματος, απέβη μοιραία στην έκβαση του επίδικου αιτήματος.

Ο αιτητής καταχώρησε μονομερή αίτηση για την παραχώρηση άδειας για την καταχώριση προνομιακού εντάλματος Mandamus.

Το παράπονο του αιτητή εστιάζεται στη μη συμμόρφωση της διοίκησης με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ημερ. 18.1.2011, σε αίτηση για Habeas Corpus, για άμεση απελευθέρωσή του από κράτηση, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση και αποφάνθηκε ότι:

1.         Ούτε στα γεγονότα που κατατέθηκαν με την παρούσα αίτηση αλλά ούτε και στην ένορκη δήλωση του αιτητή, είχε συμπεριληφθεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην πρωτόδικη αίτηση 7/11 για πανομοιότυπο, με το παρόν αίτημα, από τον ίδιο τον αιτητή, η οποία (αίτηση) είχε απορριφθεί, όπως ανέφερε ο συνήγορος του αιτητή, για τυπικούς λόγους.

2.         Η υποχρέωση πλήρους αποκάλυψης, είναι ουσιαστικής σημασίας, αφού αποτελεί θέμα το οποίο επενεργεί στην άσκηση της εξουσίας του Δικαστηρίου. Το στοιχείο της πρόθεσης δεν υπεισέρχεται και ούτε μπορεί να έχει οποιαδήποτε ουσιαστική σημασία. Η υποχρέωση αυτή της πλήρους αποκάλυψης, δεν καλύπτει μόνο τα γεγονότα που είναι γνωστά στον αιτητή αλλά επεκτείνεται και σε εκείνα τα γεγονότα τα οποία ο αιτητής θα μπορούσε να αποκαλύψει με εύλογη έρευνα. Η απόκρυψη γεγονότων συνιστά ένα σημαντικό στοιχείο και το Δικαστήριο διατηρεί τη διακριτική ευχέρεια να εξετάσει αυτόβουλα αν ο διάδικος έχει προβεί σε απόκρυψη γεγονότων. Αυτό επιβάλλεται ουσιαστικώς και από τις αρχές της επιείκειας την οποία ένας αιτητής επικαλείται ερχόμενος ενώπιον του Δικαστηρίου, με μονομερή αίτηση.

3.         Το Δικαστήριο έχει υποχρέωση να τηρήσει την αρχή της πλήρους αποκάλυψης η οποία είναι θεμελιακή σε διαδικασία που ενεργοποιείται μονομερώς, όπως η παρούσα, έστω και αν θα υποστεί μια ταλαιπωρία ο αιτητής.

Η αίτηση απορρίφθηκε.

Αναφερόμενη Υπόθεση:

Τσιερκέζου v. Dragon Tourist Enterprises Ltd (2009) 1(A) A.A.Δ. 734.

Aίτηση.

M. Παρασκευάς, για τον αιτητή.

O Αιτητής είναι παρών.

Εx tempore

ΠΑΜΠΑΛΛΗΣ, Δ.: Ο αιτητής καταχώρισε μονομερή αίτηση για την παραχώρηση άδειας για την καταχώριση προνομιακού εντάλματος mandamus.

Το παράπονο του αιτητή, όπως υποστηρίζεται από την ένορκη δήλωση που συνοδεύει την αίτηση, και τονίστηκε από τον ευπαίδευτο συνήγορο του, είναι η μη συμμόρφωση της διοίκησης με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ημερ. 18 Γενάρη, 2011, σε αίτηση για Habeas Corpus, για άμεση απελευθέρωση του αιτητή από κράτηση, η οποία, όπως ανέφερε ο συνήγορος, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Κατά το στάδιο της συζήτησης της υπόθεσης έθεσα ένα, κατά την άποψη μου σοβαρό και θεμελιακό ζήτημα, που άπτεται της πληρότητας της ενόρκου δηλώσεως που συνοδεύει την αίτηση και το περιεχόμενο των γεγονότων που την περιβάλλουν. Τυχαίως περιήλθε σε γνώση μου ότι στις 26 Γενάρη, 2011, δηλαδή την προηγούμενη ημέρα καταχώρησης της παρούσας αίτησης, εξεδόθη από αδελφό Δικαστή απόφαση στην πρωτόδικη αίτηση Aρ. 7/11 για πανομοιότυπο, με το παρόν, αίτημα από τον ίδιο αιτητή, η οποία απερρίφθη για τυπικούς, όπως ανέφερε ο συνήγορος του, λόγους. Ο κ. Παρασκευά συμφώνησε ότι αυτό το στοιχείο δεν περιλαμβάνεται στα γεγονότα που κατατέθηκαν με την παρούσα αίτηση ούτε συμπεριλήφθηκε στην ένορκη δήλωση του αιτητή. Το θέμα αυτό, κατά την εισήγηση του συνήγορου, είναι άσχετο, χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Εν πάση περιπτώσει, όπως είπε, δεν υπήρχε καμιά πρόθεση για μη αποκάλυψη του, αφού, κατά το στάδιο των αγορεύσεων, θα έθετε ενώπιον του Δικαστηρίου και την εν λόγω απόφαση.

Η εισήγηση αυτή του συνήγορου δεν με βρίσκει σύμφωνο. Η υποχρέωση πλήρους αποκάλυψης, είναι ουσιαστικής σημασίας, αφού αποτελεί θέμα το οποίο επενεργεί στην άσκηση της εξουσίας του Δικαστηρίου. Το στοιχείο της πρόθεσης δεν υπεισέρχεται και ούτε μπορεί να έχει οποιαδήποτε ουσιαστική σημασία. Όπως αναφέρθηκε πρόσφατα στην υπόθεση Τσιερκέζου v. Dragon Tourist Enterprises Ltd (2009) 1(A) A.A.Δ. 734, ένας διάδικος που επιζητά την έκδοση ενός διατάγματος μονομερώς έχει την υποχρέωση να θέσει ενώπιον του Δικαστηρίου όλα τα γεγονότα. Η υποχρέωση αυτή της πλήρους αποκάλυψης, δεν καλύπτει μόνο τα γεγονότα που είναι γνωστά στον αιτητή αλλά επεκτείνεται και σε εκείνα τα γεγονότα τα οποία ο αιτητής θα μπορούσε να αποκαλύψει με εύλογη έρευνα. Στην εν λόγω απόφαση γίνεται ευρεία αναφορά στη νομολογία, αλλά ιδιαιτέρως τονίζεται ότι το θέμα της απόκρυψης γεγονότων συνιστά ένα σημαντικό στοιχείο και το Δικαστήριο διατηρεί τη διακριτική ευχέρεια να εξετάσει αυτόβουλα αν ο διάδικος έχει προβεί σε απόκρυψη γεγονότων. Αυτό επιβάλλεται ουσιαστικώς και από τις αρχές της επιείκειας την οποία ένας αιτητής επικαλείται ερχόμενος ενώπιον του Δικαστηρίου, με μονομερή αίτηση.

Το γεγονός της ύπαρξης δικαστικής κρίσης επί πανομοιότυπου αιτήματος ήταν γνωστό στην πλευρά του αιτητή, όπως συμφώνησε και ο ευπαίδευτος συνήγορος του. Έστω και άθελα να μην τέθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου σαφώς επηρεάζει ή θα μπορούσε να επηρεάσει την κρίση του Δικαστηρίου εξετάζοντας ένα αίτημα αυτής της μορφής. Δεν παραγνωρίζω το γεγονός ότι ο αιτητής υφίσταται μια ταλαιπωρία. Πλην όμως το Δικαστήριο έχει υποχρέωση να τηρήσει την αρχή της πλήρους αποκάλυψης η οποία είναι θεμελιακή σε διαδικασία που ενεργοποιείται μονομερώς, όπως η παρούσα.

Ενόψει των πιο πάνω η αίτηση απορρίπτεται χωρίς να εξεταστεί η ουσία της αίτησης.

H αίτηση απορρίπτεται.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο