Mardon Jason Mark (2011) 1 ΑΑΔ 1537

(2011) 1 ΑΑΔ 1537

[*1537]22 Ιουλίου, 2011

[ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ, Δ/στής]

ANAΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 155.4 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 3 ΚΑΙ 9 ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΠΟΙΚΙΛΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ) ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ 1964,

ΚΑΙ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ JASON MARK MARDON ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ, ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟΥ ΕΝΤΑΛΜΑΤΟΣ CERTIORARI,

KAI

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ/Ή ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΛΑΡΝΑΚΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 76/2007.

(Πολιτική Αίτηση Αρ. 87/2011)

 

Προνομιακά εντάλματα ― Certiorari ― Αίτηση έκδοσης εντάλματος Certiorari για ακύρωση ενταλμάτων φυλάκισης είσπραξης χρηματικής ποινής, τα οποία εκδόθηκαν σε Αίτηση Διατροφής ― Συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις έκδοσης certiorari λόγω ακυρότητας των ενταλμάτων φυλάκισης.

Ύστερα από την εξασφάλιση σχετικής άδειας του Δικαστηρίου, καταχωρήθηκε αίτηση προς έκδοση εντάλματος certiorari προς ακύρωση ενταλμάτων φυλάκισης είσπραξης χρηματικής ποινής τα οποία εκδόθηκαν σε Αίτηση Διατροφής του Οικογενειακού Δικαστηρίου Λάρνακας, στη βάση των οποίων διατάχθηκε η κράτηση του Αιτητή.

Η  Αίτηση επιδόθηκε στη Δημοκρατία, από την πλευρά της οποίας, δηλώθηκε  ότι δεν υπήρχε ένσταση στην έκδοση του αιτούμενου διατάγματος, δεδομένων παρατυπιών που προέκυψαν και μη επίδοσης του τροποποιηθέντος διατάγματος διατροφής.

Η Αίτηση επεδόθη με οδηγίες του Δικαστηρίου και στο ενδιαφερόμενο μέρος, πρώην σύζυγο του αιτητή, η οποία εκπροσωπήθηκε στη διαδικασία και δεν ενέστη για τους ίδιους λόγους.

[*1538]Αποφασίστηκε ότι:

1.  Το γεγονός ότι το αρχικό Διάταγμα Διατροφής, με βάση το οποίο εκδόθηκε αριθμός Ενταλμάτων Φυλάκισης είχε ακυρωθεί, επιπλέον δε, το ότι το τροποποιηθέν Διάταγμα που ακολούθησε, στη βάση του οποίου εκδόθηκαν άλλα Διατάγματα Διατροφής και Εντάλματα Φυλάκισης, ουδέποτε επιδόθηκε προσωπικά στον Αιτητή, ως επίσης το ότι τόσο η Δημοκρατία όσο και η πλευρά της πρώην συζύγου του Αιτητή, αναγνωρίζοντας τις πιο πάνω παρανομίες, δεν  ενέστησαν στην ακύρωση, τα εκδοθέντα εντάλματα φυλάκισης είσπραξης χρηματικής ποινής ήταν άκυρα, αφού το Οικογενειακό Δικαστήριο πλανήθηκε ως προς την ισχύ τους.

2.  Συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις για έκδοση εντάλματος Certiorari, αφού το Οικογενειακό Δικαστήριο, υπό τις περιστάσεις, δεν νομιμοποιείτο να εκδώσει τα επίδικα Εντάλματα Φυλάκισης Είσπραξης Χρηματικής Ποινής.

Το αιτούμενο ένταλμα εκδόθηκε και διατάχθηκε η άμεση αποφυλάκιση του Αιτητή. Η κάθε πλευρά επωμίστηκε τα δικά της έξοδα.

Aίτηση.

Κ. Μούσκος, για τον Αιτητή.

Κ. Σταυρινός, για τους Καθ’ ων η Αίτηση.

Α. Κλαΐδης, ο οποίος εμφανίζεται εκ μέρους της πρώην συζύγου του Αιτητή.

Ο Αιτητής είναι παρών.

Παρούσα η μεταφράστρια Χρ. Τζιάρτζου (κα).

Cur. adv. vult.

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ, Δ.: Μετά από άδεια του Δικαστηρίου, ο Αιτητής καταχώρησε την παρούσα αίτηση, με την οποία ζητά την έκδοση Εντάλματος Certiorari, με το οποίο να ακυρώνονται και/ή παραμερίζονται τα Εντάλματα Φυλάκισης Είσπραξης Χρηματικής Ποινής, τα οποία εκδόθηκαν στην Αίτηση Διατροφής με αρ. 76/07 του Οικογενειακού Δικαστηρίου Λάρνακας (Δι[*1539]καιοδοσία Διατροφής), στη βάση των οποίων διατάχθηκε η κράτηση του Αιτητή από 8.3.2010.

Η Αίτηση επιδόθηκε στη Δημοκρατία, ο δικηγόρος της οποίας δήλωσε στο Δικαστήριο ότι μετά από μελέτη όλων των στοιχείων της Αίτησης και ιδιαίτερα ότι το διάταγμα ημερ. 12.6.2007 ακυρώθηκε και περαιτέρω ότι το διάταγμα ημερ. 30.10.2007, δεν επιδόθηκε προσωπικά στον Αιτητή, κρίνει ότι η Δημοκρατία δεν πρέπει να φέρει ένσταση στην έκδοση του αιτούμενου διατάγματος.

Παρά τη μη ένσταση της Δημοκρατίας, το Δικαστήριο θεώρησε ότι προτού εκδοθεί το αιτούμενο διάταγμα, η Αίτηση θα πρέπει να επιδοθεί και στο επηρεαζόμενο πρόσωπο, που είναι η πρώην σύζυγος του Αιτητή, η οποία και αιτήθηκε τα διατάγματα διατροφής, στη βάση των οποίων εκδόθηκαν τα επίδικα εντάλματα φυλάκισης.

Μετά την επίδοση της αίτησης στο ενδιαφερόμενο πρόσωπο, εμφανίστηκε εκ μέρους της Wendy Louise Mardon, πρώην συζύγου του Αιτητή, ο δικηγόρος κ. Α. Κλαΐδης και δήλωσε ότι δεν φέρει ένσταση στην Αίτηση, καθότι διαπιστώνονται παρανομίες στην έκδοση των Ενταλμάτων Φυλάκισης. Αναγνώρισε ότι η πελάτιδά του, για να αιτηθεί τα διατάγματα διατροφής, εκ παραδρομής στηρίχτηκε στο ακυρωθέν διάταγμα ημερ. 12.6.2007, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να εκδοθούν παρανόμως Εντάλματα Φυλάκισης Είσπραξης Χρηματικής Ποινής, για την περίοδο από Απριλίου 2008-Ιανουαρίου 2011. Η δεύτερη παρανομία αφορά στο ότι, το τροποποιηθέν διάταγμα ημερ. 30.10.2007, δεν επιδόθηκε προσωπικά στον Αιτητή και η τρίτη ότι, αριθμός Ενταλμάτων Φυλάκισης εκ παραδρομής φέρουν λανθασμένα στοιχεία, τα οποία και συγκεκριμενοποίησε στην αγόρευσή του.

Έχω εξετάσει όλα τα στοιχεία ενώπιόν μου. Ιδιαίτερη σημασία έχει:- (α) Το γεγονός ότι το αρχικό Διάταγμα Διατροφής ημερ. 12.6.2007, με βάση το οποίο εκδόθηκε αριθμός Ενταλμάτων Φυλάκισης, είχε ακυρωθεί από 30.10.2007, (β) ότι το τροποποιηθέν Διάταγμα ημερ. 30.10.2007, στη βάση του οποίου εκδόθηκαν άλλα Διατάγματα Διατροφής και Εντάλματα Φυλάκισης, ουδέποτε επιδόθηκε προσωπικά στον Αιτητή και (γ) ότι τόσο η Δημοκρατία όσο και η πλευρά της πρώην συζύγου του Αιτητή, αναγνωρίζοντας τις πιο πάνω παρανομίες, δεν έχουν ένσταση στο να ακυρωθούν τα Εντάλματα Φυλάκισης Είσπραξης Χρηματικής Ποινής, όπως αυτά περιγράφονται στο Παράρτημα «Α», το οποίο επισυνάπτεται στην παρούσα απόφαση.

[*1540]Με το ένταλμα Certiorari παρέχεται στο Ανώτατο Δικαστήριο η εξουσία να ελέγχει τη νομιμότητα αποφάσεων κατώτερων δικαστηρίων. Οι λόγοι συνήθως άπτονται της υπέρβασης ή έλλειψης δικαιοδοσίας, της πρόδηλης πλάνης περί το νόμο, της προκατάληψης κατά τη διαδικασία λήψης της απόφασης, της άσκησης δόλου με σκοπό τη λήψη της απόφασης και της παραβίασης των κανόνων φυσικής δικαιοσύνης.

Στην προκειμένη περίπτωση, έχοντας υπόψη τα γεγονότα, τη μη ύπαρξη ένστασης εκ μέρους της Δημοκρατίας και του ενδιαφερομένου προσώπου και ιδιαίτερα την έκδοση ενταλμάτων φυλάκισης στη βάση Διατάγματος Διατροφής που είχε ακυρωθεί, καθώς και στη βάση Διατάγματος Διατροφής που ποτέ δεν επιδόθηκε προσωπικά στον Αιτητή, θεωρώ ότι τα εκδοθέντα Εντάλματα Φυλάκισης Είσπραξης Χρηματικής Ποινής, όπως αυτά περιγράφονται στο Παράρτημα «Α», είναι άκυρα, αφού το Οικογενειακό Δικαστήριο πλανήθηκε ως προς την ισχύ τους. Κατά την κρίση μου, συντρέχουν οι προϋποθέσεις του Νόμου για έκδοση του αιτούμενου εντάλματος Certiorari, αφού το Οικογενειακό Δικαστήριο, υπό τις περιστάσεις, δεν νομιμοποιείτο να εκδώσει τα επίδικα Εντάλματα Φυλάκισης Είσπραξης Χρηματικής Ποινής, στη βάση των οποίων φυλακίστηκε ο Αιτητής.

Ενόψει των πιο πάνω, η Αίτηση επιτυγχάνει και εκδίδεται το αιτούμενο Ένταλμα Certiorari ως η παράγραφος (Α) της Αίτησης. Ενόψει της ακύρωσης των Ενταλμάτων Φυλάκισης, τα οποία απαριθμούνται στο Παράρτημα «Α» το οποίο επισυνάπτεται, διατάσσεται η άμεση αποφυλάκιση του Αιτητή.

Εκ συμφώνου, η κάθε πλευρά να πληρώσει τα δικά της έξοδα.

Το αιτούμενο ένταλμα εκδίδεται και διατάσσεται η άμεση αποφυλάκιση του Αιτητή. Η κάθε πλευρά επωμίζεται τα δικά της έξοδα.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο