Jawer Cyprus Ltd και Άλλοι (2011) 1 ΑΑΔ 2067

(2011) 1 ΑΑΔ 2067

[*2067]9 Δεκεμβρίου, 2011

[ΚΡΑΜΒΗΣ, Δ/στής]

(Πολιτική Αίτηση Αρ. 39/2011)

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 155(4) ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 3 ΚΑΙ 9 ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΠΟΙΚΙΛΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ) ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ 1964,

ΚΑΙ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ

1. JAWER CYPRUS LTD,

2. TOTALSERVE MANAGEMENT LTD,

3. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΚΚΑΣ,

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ CERTIORARI,

KAI

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ JAWER CYPRUS LTD, ΟΔΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ 17, TOTALSERVE HOUSE, ΛΕΜΕΣΟ

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΤΗΤΡΙΑΣ 2, TOTALSERVE MANAGEMENT LTD, ΗΜΕΡ. 16.2.2011

ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗ ΑΥΤΟΥ

ΕΚΔΟΘΕΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤ. 3384 ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΑΒΡΑΑΜ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ 16.2.2011.

 

(Πολιτική Αίτηση Αρ. 40/2011)

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 155(4) ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 3 ΚΑΙ 9 ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΠΟΙΚΙΛΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ) ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ 1964,

ΚΑΙ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ

1. LIENKA CONSULTANTS LTD,

2. KINANIS LLC,

3. ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΙΝΑΝΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ,

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ CERTIORARI

[*2068]KAI

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΟ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ KINANIS LLC,

ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΑΙΓΥΠΤΟΥ 12, Τ.Κ. 1097 ΛΕΥΚΩΣΙΑ,

ΗΜΕΡ. 18.2.2011 ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗ ΑΥΤΟΥ ΕΚΔΟΘΕΝ

ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤ. 3384

ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΑΒΡΑΑΜ, ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ 18.2.2011.

(Πολιτικές Aιτήσεις Aρ. 39/2011, 40/2011)

 

Προνομιακά εντάλματα ― Έκδοση εντάλματος certiorari δια του οποίου ακυρώθηκαν εντάλματα έρευνας ― Η δικαιοδοσία του επαρχιακού δικαστή ο οποίος εξέτασε την αίτηση της αστυνομίας και εξέδωσε τα επίδικα εντάλματα μπορούσε να είχε έρεισμα, μόνο αν υπήρχε σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου βάσει της οποίας να ανατίθετο στο συγκεκριμένο δικαστή η παροχή της ζητηθείσας δικαστικής συνδρομής με βάση τον περί Διεθνούς Συνεργασίας σε Ποινικά Θέματα Νόμο του 2001 (Ν. 23(1)/2001).

Ευρωπαϊκή Ένωση ― Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για Αμοιβαία Αρωγή σε Ποινικά Θέματα και του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου αυτής (Κυρωτικός Νόμος) του 2000 (Ν. 2(III)/2000) ― Άρθρο 9 του περί Διεθνούς Συνεργασίας σε Ποινικά Θέματα Νόμου του 2001 (Ν. 23(1)/2001).

Ύστερα από την παραχώρηση άδειας, οι αιτητές καταχώρησαν  αιτήσεις με τις οποίες επεδίωκαν την έκδοση ενταλμάτων certiorari προς ακύρωση 2 ενταλμάτων έρευνας που εκδόθηκαν, δυνάμει των οποίων ερευνήθηκαν τα γραφεία/υποστατικά τους και παραλήφθηκαν από αυτά έγγραφα και φάκελοι. Οι αιτητές ζήτησαν επίσης επιστροφή των παραληφθέντων σε περίπτωση επιτυχίας της αίτησής τους. Οι δύο αιτήσεις ακούστηκαν μαζί λόγω συνάφειας.

Δυνάμει των προαναφερόμενων ενταλμάτων ερευνήθηκαν τα γραφεία δύο εταιρειών κατόπιν σχετικής εξουσιοδότησης που έλαβε ο Αρχηγός της Αστυνομίας από το ένταλμα που εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο.

Τα προαναφερόμενα εντάλματα έρευνας εκδόθηκαν στα πλαίσια και προς ικανοποίηση αιτήματος των ιταλικών αρχών και στη βάση αντίστοιχων ενόρκων δηλώσεων αστυνομικού που υπηρετούσε στο Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυ[*2069]νομίας. Σε αυτές αναφερόταν ότι οι αιτήσεις γίνονταν σύμφωνα με τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για Αμοιβαία Αρωγή σε Ποινικά Θέματα και του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου αυτής (Κυρωτικός Νόμος) του 2000 (Ν. 2(III)/2000) («η Σύμβαση») και του Άρθρου 9 του περί Διεθνούς Συνεργασίας σε Ποινικά Θέματα Νόμου του 2001 (Ν. 23(1)/2001).

Αναφερόταν επίσης ότι σύμφωνα με το αίτημα των ιταλικών αρχών βρίσκονταν υπό διερεύνηση αδικήματα απάτης και μη καταβολής Φ.Π.Α. εναντίον τεσσάρων κατονομαζόμενων ιταλών υπηκόων ως επίσης και αλλοδαπής εταιρείας.

Περαιτέρω ότι, με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις ιταλικές αρχές, με τις υποθέσεις είχαν άμεση σχέση και οι κυπριακές εταιρείες εναντίον των οποίων εκδόθηκαν τα εντάλματα έρευνας.

Οι αιτητές υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι:

α)    Η κατάσχεση των φακέλων και εγγράφων ήταν παράνομη.

β)    Η αστυνομία, κατά την υποβολή των αιτήσεων για έκδοση των επίδικων ενταλμάτων, παρέλειψε να φέρει σε γνώση του δικαστηρίου ότι εκκρεμούσε ενώπιον ιταλικού δικαστηρίου ποινική υπόθεση  εναντίον των προαναφερόμενων τεσσάρων Ιταλών υπηκόων και της αλλοδαπής εταιρείας και ότι το θέμα της μη αποκάλυψης του γεγονότος αυτού στο δικαστήριο, συνιστούσε ουσιώδη παράλειψη συναρτώμενη ευθέως με το θέμα της δικαιοδοσίας του Επαρχιακού Δικαστηρίου επί των αιτήσεων της αστυνομίας.

Αποφασίστηκε ότι:

1. Το αίτημα των ιταλικών αρχών για συνεργασία των δικαστικών αρχών της Κύπρου όπως και η αίτηση που υπέβαλε η αστυνομία στο Επαρχιακό Δικαστήριο για έκδοση των επίδικων ενταλμάτων έρευνας, είχαν ως νομική βάση τη σύμβαση και το Άρθρο 9 του περί Διεθνούς Συνεργασίας σε Ποινικά Θέματα Νόμου του 2001.

2. Προέκυπτε από το περιεχόμενο των εγγράφων που διαβίβασαν οι ιταλικές αρχές στην Κύπρο αλλά και από την ένσταση των καθ’ ων η αίτηση, ότι είχε αρχίσει και εκκρεμούσε ενώπιον ιταλικού δικαστηρίου ποινική διαδικασία εναντίον των τεσσάρων προσώπων που κατονομάζονταν στο αίτημα και  αλλοδαπής εταιρείας.

3. Στην προκείμενη περίπτωση έπρεπε να είχαν τύχει εφαρμογής οι πρόνοιες του Άρθρου 9(2) του Νόμου 23(1)/2001 εφόσον η περί[*2070]πτωση αφορούσε διαδικασία που είχε αρχίσει ενώπιον Ιταλικού δικαστηρίου.

4. Οι καθ’ ων η αίτηση δεν αποτάθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο για να ζητήσουν, ως είχαν εκ του νόμου υποχρέωση, όπως ανατεθεί σε επαρχιακό δικαστή συνδρομή στην έκδοση των ενταλμάτων έρευνας προκειμένου να εξασφαλισθεί μαρτυρία αναφορικά με την εκκρεμούσα στο Ιταλικό δικαστήριο ποινική υπόθεση ούτε προέκυπτε ότι η αστυνομία πληροφόρησε τον πρωτόδικο δικαστή περί της εκκρεμούσας ποινικής διαδικασίας στο ιταλικό δικαστήριο.

5. Η απουσία τέτοιας απόφασης καθιστούσε άκυρη την πρωτόδικη διαδικασία στη βάση της οποίας εκδόθηκαν τα επίδικα εντάλματα έρευνας λόγω έλλειψης δικαιοδοσίας του δικαστή που τα εξέδωσε.

Οι αιτήσεις επιτράπηκαν. Εκδόθηκαν εντάλματα certiorari και τα σχετικά εντάλματα έρευνας ακυρώθηκαν. Δεν εκδόθηκε διαταγή για έξοδα.

Aιτήσεις.

Χρ. Κληρίδης, για τους Αιτητές.

Ι. Δημητρίου, για τον Καθ’ ου η αίτηση.

Cur. adv. vult.

ΚΡΑΜΒΗΣ, Δ.: Μετά την παραχώρηση της απαιτούμενης άδειας, οι αιτητές καταχώρησαν τις υπό κρίση αιτήσεις με τις οποίες ζητούν την έκδοση ενταλμάτων certiorari προς ακύρωση των ενταλμάτων έρευνας που αντιστοίχως εκδόθηκαν στις 16.2.2011 και 18.2.2011, δυνάμει των οποίων ερευνήθηκαν τα γραφεία/υποστατικά τους και παραλήφθηκαν από αυτά έγγραφα και φάκελοι. Οι αιτητές ζητούν επίσης, σε περίπτωση έκδοσης των ενταλμάτων certiorari, επιστροφή των παραληφθέντων. Λόγω συνάφειας πραγματικών και νομικών θεμάτων οι δύο αιτήσεις ακούστηκαν μαζί.

Το ένταλμα σύλληψης ημερ. 16.2.2011 στο οποίο αφορά η Αίτηση Αρ. 39/11, εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας και με αυτό εξουσιοδοτήθηκε ο Αρχηγός της Αστυνομίας κλπ. όπως εισέλθει στα γραφεία της εταιρείας Jawer Cyprus Ltd, Γρηγορίου Ξενοπούλου 17, Totalserve House στη Λεμεσό για να ερευνήσει εάν υπάρχουν,  έγγραφα πιστοποιητικά, λογαριασμοί, τιμολόγια και άλλα έγγραφα σε έντυπη ή και ηλεκτρονική μορφή ή ηλεκτρονικοί υπο[*2071]λογιστές τα οποία θα παράσχουν απόδειξη για τη διάπραξη των αδικημάτων της απάτης και μη καταβολής φόρου Φ.Π.Α. και περαιτέρω την προσαγωγή τους στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για την περαιτέρω μεταχείριση τους σύμφωνα με το νόμο.

Ανάλογο ήταν και το περιεχόμενο του εντάλματος έρευνας ημερ. 18.2.2011 στο οποίο αφορά η Αίτηση Αρ. 40/2011 δυνάμει του οποίου ερευνήθηκαν τα γραφεία της Kinanis LLC (δικηγορική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης) στην οδό Αιγύπτου αρ. 12, Λευκωσία, ως διαχειριστών της εταιρείας Lienca Consultants Ltd.

Τα προαναφερόμενα εντάλματα έρευνας εκδόθηκαν στα πλαίσια και προς ικανοποίηση αιτήματος των ιταλικών αρχών και στη βάση αντίστοιχων ενόρκων δηλώσεων της αστ. 3384 Χριστιάνας Παπααβραάμ, Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος, Αρχηγείο Αστυνομίας. Στις εν λόγω δηλώσεις αναφέρεται ότι οι αιτήσεις γίνονται σύμφωνα με τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για Αμοιβαία Αρωγή σε Ποινικά Θέματα και του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου αυτής (Κυρωτικός Νόμος) του 2000 (Ν. 2(III)/2000) («η Σύμβαση») και του Αρθρου 9 του περί Διεθνούς Συνεργασίας σε Ποινικά Θέματα Νόμου του 2001 (Ν. 23(1)/2001). Στις ένορκες αυτές δηλώσεις αναφέρεται επίσης ότι σύμφωνα με το αίτημα των ιταλικών αρχών διερευνώνται αδικήματα απάτης και μη καταβολής Φ.Π.Α. εναντίον τεσσάρων κατονομαζόμενων ιταλών υπηκόων και της επίσης αλλοδαπής εταιρείας Autumn Sailing Ltd η οποία είναι εγγεγραμμένη στα British Virgin Islands. Αναφέρεται επίσης ότι με βάση τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τις ιταλικές αρχές φαίνεται ότι με τις υποθέσεις έχουν άμεση σχέση και οι κυπριακές εταιρείες Jawer Cyprus Ltd με εμπλοκή από 28.4.2006 μέχρι 13.3.2008 και η Lienca Consultants Ltd από 13.3.2008 μέχρι και σήμερα οι οποίες φέρονται να ενεργούσαν ως εμπιστευματοδόχοι της Autumn Sailing Ltd. Στις ένορκες δηλώσεις εκτίθεται σειρά γεγονότων τα οποία συνθέτουν το πραγματικό υπόβαθρο των αιτήσεων που η αστυνομία υπέβαλε στο δικαστήριο για την έκδοση των ενταλμάτων έρευνας. Περιγράφεται ο ρόλος και οι πράξεις συγκεκριμένων προσώπων και εταιρειών που σύμφωνα με το αίτημα και τα στοιχεία των ιταλικών αρχών, φέρονται να σχετίζονται με τα υπό διερεύνηση ποινικά αδικήματα.

Κατά την εκτέλεση των ενταλμάτων έρευνας παραλήφθηκαν από τα γραφεία της Jawer Cyprus Ltd στη Λεμεσό τρεις φάκελοι (φάιλς) και διάφορα άλλα έγγραφα της εν λόγω εταιρείας ως ο επισυνημμένος στην Αίτηση Αρ. 39/2011 κατάλογος κατασχεθέντων (τεκμ. 2) και η επισυνημμένη στην ίδια αίτηση απόδειξη παραλαβής [*2072]που εξέδωσε η ενόρκως δηλούσα κα Χριστιάνα Παπααβραάμ.

Από τα γραφεία της δικηγορικής εταιρείας Κινάνης LCC στη Λευκωσία κατασχέθηκαν φάκελοι αλληλογραφίας που αφορούσαν τη Lienca Consultants Ltd και τα οποία, σύμφωνα με ισχυρισμό του δικηγόρου κ. Χρ. Κινάνη που περιέχεται στην ένορκο δήλωση του προς υποστήριξη της Αίτησης Αρ. 40/11 περιέχουν αλληλογραφία δικηγόρου – πελάτη, εμπιστευτικής φύσεως. Τα κατασχεθέντα έγγραφα από το δικηγορικό γραφείο περιγράφονται στον κατάλογο (τεκμ. 3) ο οποίος επισυνάπτεται στην ένορκο δήλωση του κ. Κινάνη. Όλα τα κατασχεθέντα έγγραφα επιστράφηκαν στους κατόχους τους από την αστυνομία αφού κρατήθηκαν αντίγραφα προφανώς για να διατεθούν αργότερα, αναλόγως του αποτελέσματος της παρούσας διαδικασίας.

Η θέση των αιτητών είναι ότι η κατάσχεση των προαναφερόμενων φακέλων και εγγράφων είναι παράνομη. Υπήρξε προς τούτο άμεση προφορική αντίδραση διαμαρτυρίας κατά την εκτέλεση του εντάλματος αλλά και επιστολή του δικηγόρου κ. Χρ. Κινάνη που στάληκε αυθημερόν για το ίδιο θέμα. Σχετικά με το ίδιο θέμα στάληκε αργότερα και δεύτερη επιστολή από το δικηγόρο κ. Χρ. Κληρίδη στην οποία διατυπώνεται η θέση περί παρανομίας της κατάσχεσης των φακέλων, εγγράφων κ.λ.π..

Οι καθ’ ων η αίτηση καταχώρησαν ενστάσεις υποστηριζόμενες από ένορκες δηλώσεις της κας Παπααβραάμ με επισυνημμένα έγγραφα των ιταλικών αρχών.

Οι αιτητές υποστηρίζουν ότι η αστυνομία, κατά την υποβολή των αιτήσεων για έκδοση των επίδικων ενταλμάτων, παρέλειψε να φέρει σε γνώση του δικαστηρίου ότι εκκρεμεί ενώπιον ιταλικού δικαστηρίου η Ποινική Yπόθεση Aρ. 13584/08/21 εναντίον των προαναφερόμενων τεσσάρων Ιταλών υπηκόων και της Autumn Sailing Ltd και ότι το σχετικό εναντίον τους κατηγορητήριο (indictment) περιλαμβάνει οκτώ κατηγορίες, όλες βασισμένες στο αδίκημα της συνομωσίας σε σχέση με τη μη καταβολή Φ.Π.Α., δηλαδή η υπόθεση για την οποία ζητήθηκε από τις ιταλικές αρχές η προαναφερθείσα νομική αρωγή. Ο ευπαίδευτος δικηγόρος των αιτητών υπέδειξε ότι το θέμα της μη αποκάλυψης του γεγονότος αυτού στο δικαστήριο, συνιστά ουσιώδη παράλειψη συναρτώμενη ευθέως με το θέμα της δικαιοδοσίας του Επαρχιακού Δικαστηρίου επί των αιτήσεων της αστυνομίας για την έκδοση των επίδικων ενταλμάτων έρευνας και καταλυτικά επηρεάζει το κύρος και τη νομιμότητά τους. Σύμφωνα πάντοτε με την εισήγηση του δικηγόρου των αιτητών το γεγονός ότι εκκρεμεί [*2073]η προαναφερθείσα ποινική υπόθεση ενώπιον του ιταλικού δικαστηρίου, ήρθε για πρώτη φορά στο φως με την ένορκη δήλωση της κας Παπααβραάμ που συνοδεύει την ένσταση των καθ’ ων η αίτηση.

Το αίτημα των ιταλικών αρχών για συνεργασία των δικαστικών αρχών της Κύπρου όπως και η αίτηση που υπέβαλε η αστυνομία στο Επαρχιακό Δικαστήριο για έκδοση των επίδικων ενταλμάτων έρευνας, είχαν ως νομική βάση τη σύμβαση και το Αρθρο 9 του περί Διεθνούς Συνεργασίας σε Ποινικά Θέματα Νόμου του 2001. Το Αρθρο 9(2) του εν λόγω νόμου προνοεί ότι,

«(2) Η αρμόδια αρχή της Δημοκρατίας αφού ικανοποιηθεί ότι-

(α) έχει διαπραχθεί αδίκημα κατά παράβαση των διατάξεων νόμου της εν λόγω ξένης χώρας, και

(β) έχει αρχίσει διαδικασία ή διεξάγεται ανάκριση για το αδίκημα αυτό στην εν λόγω χώρα,

δύναται να-

(i) ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο της Δημοκρατίας όπως αναθέσει σε επαρχιακό δικαστή, αν έχει αρχίσει διαδικασία ενώπιον Δικαστηρίου της ξένης χώρας, ή

(ii) να αναθέσει σε εισαγγελική αρχή της Δημοκρατίας αν διεξάγεται ανάκριση στην ξένη χώρα,

την εκτέλεση του αιτήματος, σύμφωνα με τον τρόπο που ορίζεται σ’ αυτό, εκτός αν ο τρόπος αυτός απαγορεύεται από το Σύνταγμα ή άλλη διεθνή σύμβαση για ανθρώπινα δικαιώματα την οποία έχει επικυρώσει η Δημοκρατία:

Νοείται ότι κατά την εκτέλεση του αιτήματος θα μπορεί να παρευρίσκεται και να λαμβάνει μέρος σ’ αυτή, ύστερα από αίτηση, δικαστής ή ανακριτής της ξένης χώρας που ήθελε κατονομαστεί στην αίτηση, καθώς και δικηγόρος του ανακρινόμενου προσώπου.»

Προκύπτει από το περιεχόμενο των εγγράφων που διαβίβασαν οι ιταλικές αρχές στην Κύπρο αλλά και από την ένσταση των καθ’ ων η αίτηση ότι άρχισε και εκκρεμεί ενώπιον ιταλικού δικαστηρίου ποινική διαδικασία εναντίον των τεσσάρων προσώπων που κατονομάζονται στο αίτημα και της εταιρείας Autumn Sailing Ltd. [*2074]Στην προκείμενη περίπτωση έπρεπε να είχαν τύχει εφαρμογής οι πρόνοιες του Αρθρου 9(2) του νόμου (ανωτέρω) εφόσον η περίπτωση αφορούσε διαδικασία που είχε αρχίσει ενώπιον ιταλικού δικαστηρίου. Τα στοιχεία που έχω ενώπιόν μου δεν αποκαλύπτουν ότι οι καθ’ ων η αίτηση αποτάθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο για να ζητήσουν, ως είχαν εκ του νόμου υποχρέωση, όπως ανατεθεί σε επαρχιακό δικαστή συνδρομή στην έκδοση των ενταλμάτων έρευνας προκειμένου να εξασφαλισθεί μαρτυρία αναφορικά με την εκκρεμούσα στο ιταλικό δικαστήριο ποινική υπόθεση ούτε προκύπτει ότι η αστυνομία πληροφόρησε τον πρωτόδικο δικαστή περί της εκκρεμούσας ποινικής διαδικασίας στο ιταλικό δικαστήριο.

Ενόψει των πιο πάνω, η δικαιοδοσία του επαρχιακού δικαστή ο οποίος εξέτασε την αίτηση της αστυνομίας και εξέδωσε τα επίδικα εντάλματα μπορούσε να είχε έρεισμα, μόνο αν υπήρχε σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου βάσει της οποίας να ανατίθετο στο συγκεκριμένο δικαστή η παροχή της ζητηθείσας συνδρομής. Η απουσία τέτοιας απόφασης καθιστά άκυρη την πρωτόδικη διαδικασία στη βάση της οποίας εκδόθηκαν τα επίδικα εντάλματα έρευνας λόγω έλλειψης δικαιοδοσίας του δικαστή που τα εξέδωσε.

Οι αιτήσεις επιτυγχάνουν. Εκδίδονται εντάλματα certiorari και τα εντάλματα έρευνας ημερ. 16.2.2011 και 18.2.2011 ακυρώνονται. Καμιά διαταγή για έξοδα.

Οι αιτήσεις επιτρέπονται. Εκδίδονται εντάλματα certiorari και τα σχετικά εντάλματα έρευνας ακυρώνονται. Δεν εκδίδεται διαταγή για έξοδα.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο