Rashid Tariq ν. άλκη Παπόρη (2012) 1 ΑΑΔ 2710

(2012) 1 ΑΑΔ 2710

[*2710]7 Δεκεμβρίου, 2012

[ΚΡΑΜΒΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ, ΚΛΗΡΙΔΗΣ, Δ/στές]

TARIQ RASHID,

Εφεσείων,

v.

ΑΛΚΗ ΠΑΠΟΡΗ,

Εφεσιβλήτου.

(Πολιτική Έφεση Αρ. 198/2012)

 

Πολιτική Δικονομία ― Αίτηση ασφάλειας εξόδων ― Διάταξη Δ.60 ― Δεν εκδίδεται διάταγμα παροχής ασφάλειας εξόδων, αν ο ενάγων είναι κάτοικος Κύπρου ή Κράτους-Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ― Απορρίφθηκε αίτηση για παροχή ασφάλειας εξόδων η οποία καταχωρήθηκε στο πλαίσιο έφεσης ― Ο εφεσείων είχε υποβάλει, χωρίς τούτο να αμφισβητηθεί, ότι διαμένει στο Ηνωμένο Βασίλειο, Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο εφεσίβλητος/αιτητής αιτήθηκε με σχετική αίτηση την έκδοση διατάγματος ασφάλειας εξόδων ύψους €5.000 ως εγγύηση και/ή ασφάλεια για τα έξοδα του εφεσίβλητου-αιτητή.

Προβλήθηκε ένσταση του εφεσείοντα-καθ’ ου η αίτηση ότι η αίτηση ήταν αβάσιμη, μεταξύ άλλων, διότι ο εφεσείων είναι μόνιμος κάτοικος κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συγκεκριμένα του Ηνωμένου Βασιλείου και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να διαταχθεί να καταθέσει ασφάλεια εξόδων.

Αποφασίστηκε ότι:

1.  Δεν δικαιολογείτο η έκδοση των ζητούμενων διαταγμάτων. Σύμφωνα με την τροποποιηθείσα Δ.60 θ.1, διάταγμα για ασφάλεια εξόδων δεν εκδίδεται αν ο ενάγων είναι κάτοικος Κύπρου ή κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο εφεσείων στην προκείμενη περίπτωση ανέφερε ότι διαμένει στο Ηνωμένο Βασίλειο, χώρα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

[*2711]2.    Αν ο εφεσίβλητος-αιτητής, αμφισβητούσε τον τόπο διαμονής του εφεσείοντα, ο ίδιος είχε το βάρος απόδειξης του τόπου διαμονής του εφεσείοντα, εκτός Κύπρου και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Κάτι τέτοιο δεν ισχυρίστηκε ούτε και απέδειξε ο εφεσίβλητος.

Η αίτηση απορρίφθηκε με έξοδα.

Αναφερόμενη Υπόθεση:

Κυριάκου ν. Μιχαήλ (2007) 1 Α.Α.Δ. 933.

Έφεση.

Έφεση από τον εφεσείοντα εναντίον της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας (Καπετάνιου, Ε.Δ.), (Αγωγή Αρ. 70/11), ημερομηνίας 6/4/2012.

Α. Κυριάκου για Φρ. Χ”Χάννα, για τον Εφεσείοντα-Καθ’ ου η αίτηση.

Δ. Παυλίδης, για τον Εφεσίβλητο-Αιτητή.

Cur. adv. vult.

ΚΡΑΜΒΗΣ, Δ.: Την ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου θα δώσει ο Δικαστής Νικολάτος.

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ, Δ.: Στα πλαίσια της έφεσης αυτής, καταχωρήθηκε αίτηση για ασφάλεια εξόδων, ύψους €5.000.-, ως εγγύηση και/ή ασφάλεια για τα έξοδα του εφεσίβλητου-αιτητή. Ζητείται δηλαδή διάταγμα που να διατάσσει τον εφεσείοντα-καθ’ ου η αίτηση να καταθέσει το προαναφερόμενο ποσό, ως ασφάλεια για τα έξοδα του εφεσίβλητου, εντός 20 ημερών από την έκδοση του διατάγματος. Επίσης ζητείται διάταγμα αναστολής της έφεσης, μέχρι την κατάθεση του προαναφερόμενου ποσού, και απόρριψη της έφεσης, αν το ποσό αυτό δεν κατατεθεί, εμπρόθεσμα.

Στην ένορκη δήλωση του εφεσίβλητου-αιτητή, που υποστηρίζει την αίτηση, αναγράφεται, μεταξύ άλλων, ότι στην πρωτόδικη διαδικασία, ο εφεσείων-πιστωτής, καταδικάστηκε στα έξοδα που ανέρχονταν σε €1641,79.-, τα οποία οφείλονται. Η πρωτόδικη διαδικασία ήταν αίτηση πτώχευσης του εφεσίβλητου-χρεώστη, από τον εφεσείοντα-πιστωτή.

[*2712]Στην ένσταση του εφεσείοντα-καθ’ ου η αίτηση αναγράφεται ότι η αίτηση είναι αβάσιμη, μεταξύ άλλων, διότι ο εφεσείων είναι μόνιμος κάτοικος κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συγκεκριμένα του Ηνωμένου Βασιλείου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να διαταχθεί να καταθέσει ασφάλεια εξόδων. Πέραν τούτου, ο εφεσίβλητος αποπειράθηκε να παραπλανήσει το δικαστήριο, αποκρύπτοντας ότι οφείλει στον εφεσείοντα το ποσόν των 115.582 Δολλαρίων Αμερικής πλέον τόκον και έξοδα. Η ένσταση βασίζεται, μεταξύ άλλων, και στη Δ.60 των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας. Στην ένορκο δήλωση του κ. Άθου Μυριάνθους, δικηγόρου, που κατατέθηκε προς υποστήριξη της ένστασης αναγράφεται, μεταξύ άλλων, ότι ο εφεσείων είναι μόνιμος κάτοικος Αγγλίας και ότι ο εφεσίβλητος του οφείλει το προαναφερόμενο ποσό δυνάμει αποφάσεως του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, ημερ. 26.11.2009.

Στη Δ.60 θ.1 των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας, όπως τροποποιήθηκε από το Διαδικαστικό Κανονισμό ημερ. 21.5.2004, ένας ενάγων (και εις περίπτωση ανταπαίτησης, ένας εναγόμενος) που έχει τη συνήθη διαμονή του εκτός Κύπρου ή Κράτους-Μέλους της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης (προστέθηκε με το Διαδικαστικό Κανονισμό ημερ. 21.5.2004), μπορεί, σε οποιοδήποτε στάδιο της αγωγής, να διαταχθεί να δώσει ασφάλεια εξόδων αν και μπορεί  προσωρινά να έχει τη διαμονή του στην Κύπρο, ή σε Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ευπαίδευτος συνήγορος του αιτητή-εφεσίβλητου δεν αρνήθηκε ότι ο πελάτης του οφείλει το προαναφερόμενο ποσόν στον καθ’ ου η αίτηση-εφεσείοντα, αλλά είπε ότι ο εφεσείων απλά ισχυρίστηκε ότι είναι κάτοικος Αγγλίας, χωρίς να αναφέρει ακριβή διεύθυνση.

Εξετάσαμε με προσοχή τα ενώπιον μας στοιχεία και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν δικαιολογείται η έκδοση των ζητούμενων διαταγμάτων. Κατ’ αρχήν, σύμφωνα με την τροποποιηθείσα Δ.60 θ.1, διάταγμα για ασφάλεια εξόδων δεν εκδίδεται αν ο ενάγων είναι κάτοικος Κύπρου ή Κράτους-Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο εφεσείων στην προκείμενη περίπτωση λέγει ότι διαμένει στο Ηνωμένο Βασίλειο, Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν ο εφεσίβλητος-αιτητής, αμφισβητεί τον τόπο διαμονής του εφεσείοντα, ο ίδιος έχει το βάρος απόδειξης του τόπου διαμονής του εφεσείοντα, εκτός Κύπρου και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Κάτι τέτοιο δεν ισχυρίστηκε ούτε και απέδειξε ο εφεσίβλητος (Δέστε: Κυριάκου ν. Μιχαήλ (2007) 1 Α.Α.Δ. 933 και Annual Practice, [*2713]1958, σελ. 1885).

Ενόψει των προαναφερόμενων η αίτηση απορρίπτεται, με έξοδα εις βάρος του αιτητή-εφεσίβλητου και υπέρ του καθ’ ου η αίτηση-εφεσείοντα. Τα έξοδα να υπολογιστούν από τον Πρωτοκολλητή και να υποβληθούν για έγκριση από το Δικαστήριο.

Η αίτηση απορρίπτεται με έξοδα.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο