Piliugin Sergei ν. ΒNP Paribas (Cyprus) Ltd (2013) 1 ΑΑΔ 1335

(2013) 1 ΑΑΔ 1335

[*1335]21 Ιουνίου, 2013

 

[ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ, ΚΛΗΡΙΔΗΣ, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, Δ/στές]

 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ SERGEI PILIUGIN,

 

Εφεσείων,

 

ΚΑΙ

 

ΑΙΤΗΣΗ ΥΠΟ: BNP PARIBAS (CYPRUS) LIMITED,

 

Εφεσίβλητης.

 

(Πολιτική Έφεση Αρ. 28/2010)

 

 

Εφετείο ―Διεύρυνση του Εφετείου ― Εφαρμοστέες αρχές ― Αίτημα για διεύρυνση του Εφετείου, για να τεθεί έφεση ενώπιον της πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου ― Απορρίφθηκε από το Εφετείο καθ’ ότι εκρίθη ότι δεν ήταν απαραίτητο και δεν επιβαλλόταν, ενόψει του ότι δεν υπήρχαν επί του προκειμένου, διϊστάμενες αποφάσεις Εφετείων ώστε να χρειαζόταν ευθυγράμμιση της νομολογίας από την πλήρη Ολομέλεια ― Δεδομένη η ευχέρεια του Εφετείου να μην ακολουθήσει προηγούμενη απόφαση, εάν ικανοποιηθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της νομολογίας για να μην ακολουθηθεί προηγούμενη απόφαση Εφετείου.

 

Εφετείο ― Ευχέρεια για απόκλιση από προηγούμενη απόφαση Εφετείου ― Παρέχεται και όταν κριθεί ότι η προηγούμενη απόφαση βασίζεται σε αδιαμφισβήτητα εσφαλμένη αρχή δικαίου ή οδηγεί σε καταφανώς άδικα αποτελέσματα.

 

Εφετείο ― Νομολογιακή κριτική αποφάσεων Ανωτάτου Δικαστηρίου ― Ένα Εφετείο μπορεί να μην ακολουθήσει προηγούμενη απόφαση άλλου Εφετείου ― Στην περίπτωση που η προσωπική άποψη των Δικαστών του δεύτερου Εφετείου, θα δημιουργούσε κρίση συνείδησης για την ορθότητα μιας προηγούμενης απόφασης Εφετείου, σε τέτοιο βαθμό που οι Δικαστές του δεύτερου Εφετείου θα πίστευαν πως αν δεν εξέφραζαν τη δική τους (διαφορετική) θέση θα αισθάνονταν πως προκαλείται αδικία, τότε είναι επιτρεπτό να μην ακολουθηθεί η προηγούμενη απόφαση.

 

[Πέραν των ως άνω αναφερομένων τίτλων, η απόφαση διαβάζε[*1336]ται ως έχει.]

 

Η αίτηση απορρίφθηκε χωρίς διαταγή για έξοδα.

 

Αναφερόμενες Υποθέσεις:

 

Τόσκας ν. BNP Paribas (Cyprus) Ltd (2010) 1(Γ) Α.Α.Δ 1962,

 

Νικολάου κ.ά. ν. Νικολάου κ.ά. (Αρ. 2) (1992) 1 Α.Α.Δ. 1338,

 

O´Brien v. Robinson [1973] 1 All E.R. 583,

 

Χριστοδούλου ν. Κυπριακές Αερογραμμές Λτδ (1999) 1 Α.Α.Δ. 1295.

 

Έφεση - Αίτηση.

 

Αίτηση από τον Εφεσείοντα στα πλαίσια Έφεσης κατά της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού (Ψαρά - Μιλτιάδου, Π.Ε.Δ.), (Αίτηση Αρ. 335/2007), ημερομηνίας 16/12/2009.

 

Α. Μελάς, για τον Εφεσείοντα.

 

Μ. Αγιομαμίτης, για την Εφεσίβλητη.

 

ex-tempore

 

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: Την ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου θα δώσει ο Δικαστής Νικολάτος.

 

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ, Δ.: Με υπόμνημα που υπέβαλε ο εφεσείων ζητά όπως η παρούσα Πολιτική Έφεση εκδικαστεί από διευρυμένη σύνθεση του Εφετείου, δηλαδή να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

 

Το προαναφερόμενο αίτημα υποβάλλεται επειδή, κατά την ακρόαση της παρούσας έφεσης, θα επιχειρηθεί ανατροπή άλλης πρόσφατης απόφασης του Εφετείου και συγκεκριμένα Τόσκας ν. BNP Paribas (Cyprus) Ltd (2010) 1(Γ) Α.Α.Δ. 1962. Είναι η θέση του εφεσείοντα ότι η προαναφερόμενη Πολιτική Έφεση Αρ. 37/2008 είναι νομικά εσφαλμένη και έρχεται σε αντίθεση με θεμελιώδεις αρχές δικαίου αφού, μεταξύ άλλων, σε εκείνη την υπόθεση αποφασίστηκε ότι το Άρθρο 5 του Νόμου 68/1988 δημιουργεί εξαίρεση στο Άρθρο 3.4 του Συντάγματος, αναφορικά με τη γλώσ[*1337]σα στην οποία διεξάγεται η δικαστική διαδικασία στην Κύπρο. Ο εφεσείων ισχυρίζεται ότι τα γεγονότα της παρούσας έφεσης και της προαναφερόμενης πολιτικής έφεσης είναι πανομοιότυπα ή ουσιωδώς πανομοιότυπα.

 

Η εφεσίβλητη στην απάντησή της στο προαναφερόμενο υπόμνημα ενίσταται στο να τεθεί η παρούσα Έφεση ενώπιον διευρυμένης σύνθεσης του Εφετείου, δηλαδή της Ολομέλειας. Η εφεσίβλητη αναφέρεται σε σχετική νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ένα Εφετείο μπορεί να αποκλίνει και να μην ακολουθήσει προηγούμενη απόφαση άλλου Εφετείου. Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στη Νικολάου κ.ά. ν. Νικολάου κ.ά. (Αρ. 2) (1992) 1 Α.Α.Δ. 1338, όπου ο Δικαστής Πικής, όπως ήταν τότε, ανέφερε ότι: “Προηγούμενες αποφάσεις του Δικαστηρίου θεωρούνται κατά κανόνα δεσμευτικές. Μόνο λόγοι κεφαλαιώδους σημασίας, όπως η ουσιαστική μεταβολή των περιστάσεων στις οποίες εδράζεται αρχή δικαίου, μπορεί να δικαιολογήσουν απόκλιση από το λόγο προηγούμενης απόφασης του Δικαστηρίου.”

 

Ευχέρεια για απόκλιση από προηγούμενη απόφαση Εφετείου παρέχεται και όταν κριθεί ότι η προηγούμενη απόφαση βασίζεται σε αδιαμφισβήτητα εσφαλμένη αρχή δικαίου ή οδηγεί σε καταφανώς άδικα αποτελέσματα (Δέστε: O´Brien v. Robinson [1973] 1 All E.R. 583).

 

Στην υπόθεση Χριστοδούλου ν. Κυπριακές Αερογραμμές Λτδ (1999) 1 Α.Α.Δ. 1295, ο Δικαστής Αρτεμίδης, όπως ήταν τότε, έθεσε τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες ένα Εφετείο μπορεί να μην ακολουθήσει προηγούμενη απόφαση άλλου Εφετείου. Είπε σχετικά ότι, στην περίπτωση που η προσωπική άποψη των Δικαστών του δεύτερου Εφετείου, θα δημιουργούσε κρίση συνείδησης για την ορθότητα μιας προηγούμενης απόφασης Εφετείου, σε τέτοιο βαθμό που οι Δικαστές του δεύτερου Εφετείου θα πίστευαν πως αν δεν εξέφραζαν τη δική τους (διαφορετική) θέση θα αισθάνονταν πως προκαλείται αδικία, τότε είναι επιτρεπτό να μην ακολουθηθεί η προηγούμενη απόφαση.

 

Εξετάσαμε με προσοχή όλα τα ενώπιόν μας τεθέντα στοιχεία και αποφασίσαμε ότι δεν είναι απαραίτητο και δεν επιβάλλεται όπως η έφεση εκδικαστεί από διευρυμένη σύνθεση Εφετείου. Και τούτο διότι, σύμφωνα με τις προαναφερόμενες αρχές της νομολογίας μας, και το παρόν Εφετείο έχει ευχέρεια να μην ακολουθήσει την προηγούμενη απόφαση στην υπόθεση Τόσκας ν. BNP [*1338]Paribas (Cyprus) Ltd (2010) 1(Γ) Α.Α.Δ. 1962,  εάν ικανοποιηθεί ότι πληρούνται οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις της νομολογίας για να μην ακολουθηθεί προηγούμενη απόφαση Εφετείου.

 

Ενόψει αυτών των εξουσιών που το παρόν Εφετείο έχει, και ενόψει του ότι δεν υπάρχουν διϊστάμενες αποφάσεις Εφετείων ώστε να χρειάζεται ευθυγράμμιση της νομολογίας από την Ολομέλεια, δε θεωρούμε σκόπιμο, ορθό και δίκαιο να εγκρίνουμε το αίτημα για παραπομπή της εκδίκασης της υπόθεσης από την Πλήρη Ολομέλεια.

 

Ως εκ τούτου, το αίτημα απορρίπτεται. Καμιά διαταγή για έξοδα.

 

Η αίτηση απορρίπτεται χωρίς διαταγή για έξοδα.

 

 

 

 

 

 



cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο