ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ OLUWASEUN LAWAL, Αίτηση Νομικής Αρωγής Αρ. 36/2020, 31/7/2020
print
Τίτλος:
ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ OLUWASEUN LAWAL, Αίτηση Νομικής Αρωγής Αρ. 36/2020, 31/7/2020
Παραπομπή:
ECLI:CY:AD:2020:D279

ECLI:CY:AD:2020:D279

ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

 

 

(Αίτηση Νομικής Αρωγής Αρ. 36/2020)

 

 

 31 Ιουλίου 2020

 

 

[ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, Δ.]

 

 

 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤOΝ ΠΕΡΙ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΑΡ. 1) ΤΟΥ 2003

 

Ο ΠΕΡΙ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ ΝΟΜΟΣ (Ν. 165(Ι)/2002)

 

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΔΩΡΕΑΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ

 

ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ

 

xxx OLUWASEUN LAWAL

 

 

 

 

   Αιτητής, αυτοπροσώπως.

 

  Π. Κωνσταντίνου, για τη Δημοκρατία.

 

 

 

 

 

 

Α Π Ο Φ Α Σ Η

 (Δόθηκε αυθημερόν)

 

 

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, Δ.: Ο αιτητής ζητά να του χορηγηθεί νομική αρωγή δυνάμει του Διαδικαστικού Κανονισμού (αρ. 1) του 2003 και του περί Νομικής Αρωγής Νόμου του 2002 (Ν. 165(Ι)/2002), προκειμένου να υποβάλει αίτηση Habeas Corpus ώστε να αφεθεί ελεύθερος.

 

Ο Γενικός Εισαγγελέας φέρει ένσταση στο αίτημα. Διατείνεται ότι ο αιτητής δεν εμπίπτει στην κατηγορία των αιτητών διεθνούς προστασίας αλλά ότι είναι παράνομος μετανάστης, ζήτημα που θα αποφασιστεί στη βάση του περιεχόμενου του Σημειώματος που κατέθεσε, εφόσον ο αιτητής το μόνο που αναφέρει στη Δήλωση που συνοδεύει την αίτηση του είναι ότι κατάγεται από τη Νιγηρία, κρατείται στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών Μεννόγειας και δεν έχει καθόλου οικονομικούς πόρους επειδή κατά τη διάρκεια της κράτησης του απεβίωσε και η μητέρα του, ενώ ο πατέρας του είχε αποβιώσει επτά (7) χρόνια προηγουμένως.

 

Ο αιτητής κατάγεται από τη Νιγηρία και πρωτο-αφίχθηκε στην Κύπρο στις 15.7.2005, μετά από άδεια της Διευθύντριας του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, για να φοιτήσει στο Cyprus College. Έκτοτε η άδεια παραμονής του στη Δημοκρατία ανανεωνόταν περιοδικά μέχρι 31.7.2019, αφού μετά την αποφοίτηση του από το Cyprus College πέτυχε εγγραφής, στις 27.6.2014, στον κλάδο Αγγλικών Σπουδών (English Studies) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

Στις 30.11.2019, τέσσερις (4) δηλαδή μήνες μετά τη λήξη της άδειας παραμονής του, συνελήφθη από μέλη της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) για υπόθεση κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Β΄ (319 γρ. κάνναβης) και στις 6.12.2019 καταδικάστηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου σε τρεις (3) μήνες φυλάκιση. Αποφυλακίστηκε στις 10.1.2020 και αμέσως συνελήφθη από μέλη της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΥΑΜ) αφού στο μεταξύ, στις 23.12.2019, θεωρήθηκε από τον Αν. Διευθυντή του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης ανεπιθύμητος/απαγορευμένος μετανάστης δυνάμει της παρ. (Δ), (Κ) του εδαφίου (1) του άρθρου 6 του περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως Νόμου, Κεφ. 105, ο οποίος και εξέδωσε εναντίον του διατάγματα κράτησης και απέλασης. Έκτοτε κρατείται στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών Μεννόγειας, καθότι το διάταγμα απέλασης του δεν έγινε κατορθωτό να εκτελεστεί λόγω του ότι – όπως δηλώνεται από την Αστυνομία – ο αιτητής «είναι αρνητικός και μη συνεργάσιμος για τον επαναπατρισμό του».

 

Τέλος, σημειώνεται πως ταυτόχρονα με την καταχώριση της παρούσας αίτησης, στις 10.7.2020, ο αιτητής υπέβαλε και αίτηση για διεθνή προστασία, η εξέταση της οποίας εκκρεμεί.

 

Έχω εξετάσει ό,τι τέθηκε ενώπιον μου και όπως γίνεται αντιληπτό, η τύχη της υπό κρίση αίτησης συναρτάται με το κατά πόσο πληρούνται οι πρόνοιες του άρθρου 6Β(7) του Νόμου που έχει ως ακολούθως:

 

″6Β(7) Παρέχεται δωρεάν νομική αρωγή σε αιτητή διεθνούς προστασίας ο οποίος –

 

(α) Ασκεί προσφυγή δυνάμει των διατάξεων του Άρθρου 146 του Συντάγματος κατά διοικητικής πράξης, η οποία έχει ως έννομο αποτέλεσμα την κράτησή του,   ή

 

(β) υποβάλλει αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο για την έκδοση εντάλματος habeas corpus δυνάμει των διατάξεων της παραγράφου 4 του Άρθρου 155 του Συντάγματος, προς έλεγχο της νομιμότητας της διάρκειας κράτησής του,

 

υπό την προϋπόθεση ότι η δωρεάν νομική αρωγή αφορά μόνο την πρωτοβάθμια εκδίκαση της εν λόγω προσφυγής ή της εν λόγω αίτησης, ανάλογα με την περίπτωση, και όχι την εκδίκαση έφεσης ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά δικαστικής απόφασης που εκδίδεται στα πλαίσια της εν λόγω πρωτοβάθμιας εκδίκασης, ούτε άλλο ένδικο μέσο.″

 

 

 

Όπως γίνεται αντιληπτό, υπό τα περιστατικά της υπόθεσης, η περίπτωση του αιτητή δεν εμπίπτει στην πρώτη περίπτωση του άρθρου 6Β(7) και το  ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσο εμπίπτει στη δεύτερη περίπτωση. Η απάντηση κατά την άποψη μου είναι αρνητική. Για χορήγηση νομικής αρωγής δυνάμει του άρθρου 6Β(7)(β) του Νόμου πρέπει ο αιτητής να είναι αιτητής διεθνούς προστασίας και περαιτέρω η αίτηση του να προσβάλλει τη νομιμότητα της διάρκειας της κράτησης του. Στη βάση όμως των γεγονότων που συνθέτουν την περίπτωση του, ο αιτητής δεν ήταν αιτητής διεθνούς προστασίας μέχρι 10.7.2020 που καταχώρισε την υπό κρίση αίτηση. Μέχρι τότε κρατείτο στη βάση διατάγματος του Αν. Διευθυντή του Τμήματος Αρχείου και Πληθυσμού για σκοπούς εκτέλεσης του διατάγματος απέλασης του, αφού θεωρήθηκε «ως ανεπιθύμητος μετανάστης και ως εκ τούτου απαγορευμένος μετανάστης … καθότι είχε παράνομη παραμονή και ποινή φυλάκισης                         (3 μηνών)» (βλ. σχετικά διατάγματα ημερ. 23.12.2019). Σημειώνεται στο σημείο αυτό ότι τα εν λόγω διατάγματα δεν έχουν προσβληθεί από τον αιτητή δυνάμει του Άρθρου 146 του Συντάγματος και επομένως η νομιμότητα τους θεωρείται δεδομένη. Εφόσον λοιπόν μέχρι 10.7.2020 ο αιτητής δεν ήταν αιτητής πολιτικού ασύλου, δεν μπορεί κατά την άποψη μου να εγείρεται θέμα διάρκειας της κράτησης του μέχρι τότε εν τη εννοία των προνοιών του προαναφερθέντος άρθρου του Νόμου. Κατά συνέπεια, ακόμη και εάν θεωρηθεί ότι με την υποβολή της αίτησης ημερ. 10.7.2020 απέκτησε την ιδιότητα του αιτητή διεθνούς προστασίας, δεν μπορεί ως θέμα απλής λογικής να γίνει λόγος για «νομιμότητα της διάρκειας της κράτησης του», η οποία άρχισε την ίδια ημέρα με την υποβολή της αίτησης για νομική αρωγή. Καταλήγω, συνεπώς, πως ο αιτητής, εν πάση περιπτώσει, δεν απέκτησε την ιδιότητα του αιτητή διεθνούς προστασίας πριν την 10.7.2020 και ενόψει του ότι η αίτηση του για νομική αρωγή καταχωρίστηκε στις 10.7.2020, δεν πληρούται η δεύτερη προϋπόθεση του άρθρου 6Β(7)(β) του Νόμου για ύπαρξη «διάρκειας της κράτησης», η νομιμότητα της οποίας μπορεί να προσβληθεί με αίτηση Habeas Corpus.

 

 

Η αίτηση απορρίπτεται.

 

 

 

 

 

 

 

                                                      Μ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ,

                                                                  Δ.

 

 

 

 

 

 

 

/ΔΓ


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο