KOUSHIS ν. REPUBLIC (1987) 2 CLR 278

(1987) 2 CLR 278

[*278] 6 Οκτωβρίου 1986

[ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ, Πρ., ΛΩΡΗΣ, ΚΟΥΡΡΗΣ, ΔΔ.]

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΚΟΥΣΙΗΣ,

Εφεσείων,

ν.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

Εφεσιβλήτου.

(Ποινική Έφεση Αρ. 4728).

Ποινή — Κατοχή στρατιωτικού τυφεκίου (κατηγορία 1), αυτομάτου όπλου (κατηγορία 2) και φυσιγγίων και σφαιρών (κατηγορία 3) — Εφεσείων, ανήρ 63 ετών οικογενειάρχης με λευκόν ποινικόν μητρώον, υπηρετήσας και ανδραγαθήσας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αποκτήσας έκτοτε συνήθεια να φυλάσση όπλα, και κακοποιηθείς κατά το εγκληματικό Πραξικόπημα του Ιουλίου 74 από τους πραξικοπήματος, λόγω των δημοκρατικών του πεποιθήσεων — Ποιναί φυλακίσεως 31/2 ετών δια εκάστην των κατηγοριών 1 και 2 και 2 ετών δια την κατηγορίαν 3 — Λόγω των ειδικών περιστάσεων της υποθέσεως η ποινή των 3 ετών μειούται εις φυλάκισην 1 έτους και η ποινή των 2 ετών εις φυλάκισιν 9 μηνών.

Τα γεγονότα της υποθέσεως αυτής εμφαίνονται επαρκώς εις την οτττόφασιν.

Αποδοχή εφέσεως.

Αναφερόμενοι αποφάσεις:

Βουνιώτης ν. Δημοκρατίας (1971) 2 ΑΑΔ. 203,

Γιασουμής ν. Δημοκρατίας (1967) 2 ΑΑΔ. 28,

Αντωνιάδης ν. Δημοκρατίας (1985) 2 ΑΑΔ. 249.

(The following text is an English translation of the rubric. The judgment was delivered in Greek.)

Sentence — Possession of rifle (Count 1), possession of automatic weapon (Count 2), possession of catridges and bullets (Count 3) — Appellant, a family man, aged 63 with no previous convictions—Served and distinguished for bravery during the Second World War, acquiring the habit of keeping weapons in his home — Illtreated during the abortive coup d' etat of July, 1974 by reason of [*279] his democratic beliefs—Sentence of 31/2 years' imprisonment on each of the first two counts and of 21/2 years' imprisonment on the 3rd count—By reason of the special circumstances of this case the sentences of 31/2 years should be reduced to one year's imprisonment and the sentence of 2 1/2 years' to 9 months' imprisonment—Appeal allowed to this extent.

Έφεση εναντίον ποινής.

Έφεση εναντίον της ποινής από τον Χριστόδουλο Κλεάνθους Κούσιη,ο οποίος καταδικάστηκε την 22 Ιανουαρίου, 1986 από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας (Ποινική Υπόθεση Αρ. 25435/85) σε δυο κατηγορίες για κατοχή πυροβόλων όπλων η κατοχή των οποίων απαγορεύεται κατά παράβαση των Άρθρων 2, 3(1)(α)(β), 2(6) και 28 του Περί Πυροβόλων Όπλων Νόμου, 1974 (Νόμος 38/74) και σε μια κατηγορία για κατοχή εκρηκτικών υλών άνευ αδείας κατά παράβαση των Άρθρων 2 και 4(1)(ε), 4(δ), 5(α)(β) του Περί Εκρηκτικών Υλών Νόμου, Κεφ. 54 (ως ετροποποιήθη από το Νόμο 22/78) και τιμωρήθηκε από Νικήτα, Πρ., Χ" Κωνσταντίνου, Α.Ε.Δ. και Μιχαηλίδη, Ε.Δ. σε συντρέχουσες ποινές φυλακίσεως τριάμιση ετών στις δυο πρώτες κατηγορίες και δυόμιση ετών στην τρίτη κατηγορία.

Ε. Ευσταθίου και Μ. Τσαγγαρίδης, για τον εφεσείοντα.

Α. Βασιλειάδης, για εφεσίβλητο.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ Πρ. ανέγνωσε την απόφαση του Δικαστηρίου. Ο εφεσείων καταδικάσθηκε από Κακουργιοδικείο σε τριάμιση ετών φυλάκιση για κατοχή στρατιωτικού τουφεκίου, σε τριάμιση ετών φυλάκιση για κατοχή αυτόματου όπλου και σε δυόμιση ετών φυλάκιση για κατοχή φυσιγγίων και σφαιρών. Οι ποινές να συντρέχουν.

Η δικαιολογία που έδωσε ο εφεσείων στην Αστυνομία ήταν ότι τα όπλα τα εφύλασσε μέσα στο ερμάρι του στο σπίτι του στο χωριό του, τον Κάμπο, και τα συντηρούσε για να είναι στη διάθεση τού Κράτους αν χρειαστούν. [*280]

Όπως είναι γνωστό το χωριό του εφεσείοντα είναι κοντά στην γραμμή αντιπαρατάξεως με τα Τουρκικά στρατεύματα εισβολής.

Συμφωνούμε απόλυτα με το Κακουργιοδικείο ότι η δικαιολογία που έδωσε ο εφεσείων δεν αποτελεί λόγο για να επιτρέπεται σε ένα νομοταγή πολίτη να παραβαίνει το νόμο και να κατέχει πυροβόλα και σφαίρες αντί να τα παραδώσει στο Κράτος.

Είναι καιρός να αντιληφθούν όλοι, οι οποίοι τυχόν διατηρούν παρανόμως όπλα στα σπίτι τους, για οποιονδήποτε σκοπό, έστω και καλοπροαίρετα κατά την γνώμη τους, ότι οφείλουν να τα παραδώσουν στο Κράτος χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Για τούτο ορθώς επιβλήθηκαν στον εφεσείοντα ποινές φυλακίσεως.

Πρόκειται όμως περί ενός ανθρώπου ηλικίας εξηντατριών ετών, οικογενειάρχου, με λευκό παρελθό, ο οποίος πάντοτε έσπευδε να προσφέρει τις υπηρεσίες του για την ελευθερία και την δημοκρατία. Πολέμησε, και φαίνεται ότι ανδραγάθησε, στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και από τότε απέκτησε τη συνήθεια να φυλάσσει όπλα στο σπίτι του. Επίσης κακοποιήθηκε από τους πραξικοπηματίες κατά τη διάρκεια του εγκληματικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 1974, διότι προφανώς εθεωρείτο άνθρωπος νομοταγής και δημοκρατικών πεποιθήσεων.

Είμεθα της γνώμης ότι δεν έγινε επαρκής εξατομίκευση της ποινής στην παρούσα υπόθεση και γι' αυτό οι ποινές που επιβλήθηκαν στον εφεσείοντα είναι καταφανώς υπερβολικές λόγω της μακράς διάρκειάς τους.

Πιστεύουμε ότι είναι από τις περιπτώσεις όπου δικαιολογείται να επέμβουμε για να μειώσουμε τις ποινές, και υπάρχουν προηγούμενες περιπτώσεις όπου και για διάπραξη παρομοίων αδικημάτων επιβλήθηκαν σχετικώς μικροτέρας διαρκείας ποινές φυλακίσεως: Στην υπόθεση Βουνιώτης κατά Δημοκρατίας, (1971) 2 Α. Α.Δ. 203, ποινή δυόμιση ετών φυλακίσεως υποβιβάσθηκε σε φυλάκιση ενός έτους λόγω των περιστάσεων της υποθέσεως και επρόκειτο και εκεί περί κατοχής αυτόματου όπλου. Επίσης λόγω των γεγονότων της υποθέσεως ποινή για κλοπή αυτόματου όπλου υποβιβάσθηκε από δυό χρόνια σε ένα χρόνο στην υπόθεση Γιασουμής κατά Δημοκρατίας, (1967) 2 Α. Α.Δ. 28. [*281]

Αναφέρθηκε και η πρόσφατη υπόθεση Αντωνιάδης κατά Δημοκρατίας, (1985) 2 Α.Α.Δ. 249, και συμφωνούμε ότι στην περίπτωση εκείνη ορθά το Ανώτατο Δικαστήριο δεν επενέβη για να μειώσει φυλάκιση τριών ετών για παράνομη κατοχή αυτόματου όπλου, αλλά κάθε υπόθεση πρέπει να κρίνεται βάσει των ιδιαίτερων περιστατικών της.

Στην παρούσα υπόθεση, λόγω των ειδικών περιστάσεών της, αποφασίσαμε να αποδεχθούμε την έφεση και να μειώσουμε τις ποινές των τριάμιση ετών σε ένα έτος, και την ποινή των δυόμιση ετών σε εννέα μήνες.

Εφέση έγινε αποδεχτή.

Ποινές μειώνονται αναλόγως.


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο