Λαζαρίδης ν. Δημοκρατίας (1989) 2 ΑΑΔ 105

(1989) 2 ΑΑΔ 105

[*105] 12 Ιουνίου, 1989

(ΣΑΒΒΙΔΗΣ, ΚΟΥΡΡΗΣ, ΠΟΓΙΑΤΖΗΣ, Δ Δ )

ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ,

Εφεσείων,

 ν.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

Εφεσίβλητης.

(Ποινική Έφεση Αρ. 5151).

Ποινική Δικονομία — Κράτηση κατηγορουμένου κατά το διάστημα μεταξύ της πρώτης εμφανίσεώς του ενώπιον του Κακουργιοδικείου και της ενάρξεως της δίκης, που αναβλήθηκε λόγω άλλων υποθέσεων του Κακουργιοδικείου — Σκοπός κράτησης — Υπό τις περιστάσεις της υποθέσεως αυτής ο κατηγορούμενος έπρεπε να αφεθή ελεύθερος με εγγύηση.

Ο Εφεσείων παρουσιάσθη κανονικά ενώπιον του Κακουργοδικείου, αλλά η δίκη του αναβλήθηκε λόγω άλλων υποθέσεων. Εν όψει της σοβαρότητας των εγκλημάτων του κατηγορητηρίου το Κακουργιοδικείο απέρριψε αίτηση όπως ο εφεσείων αφεθή ελεύθερος με εγγύηση. Ο κατηγορούμενος που είχε επιστρέψει στην Κύπρο από το εξωτερικό για να αντιμετωπίσει τις εκκρεμείς κατηγορίες, υπέβαλε την έφεση αυτήν.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, αποδεχόμενο την έφεση, αποφάνθηκε: (1) Ο σκοπός της κράτησης δεν είναι η τιμωρία, αλλά η εξασφάλιση της παρουσίας του κατηγορουμένου στη δική του. Όταν υπάρχει λογική προσδοκία ότι θα παρουσιασθή στη δίκη, ο υπόδικος πρέπει να αφήνεται ελεύθερος με εγγύηση.

(2) Επειδή στην υπόθεση αυτή υπάρχει τέτοια προσδοκία η έφεση γίνεται δεκτή.

Η έφεση γίνεται δεκτή.

Αναφερόμενες αποφάσεις:

Rodosthenous and Another v. The Police, 1961 C.L.R. 48;

Καραγιώργης και Άλλος ν. Δημοκρατίας (1989) 2 Α.Α.Δ. 92. [*106]

Έφεση.

Έφεση από τον Χριστάκη Μιχαήλ Λαζαρίδη εναντίον της διαταγής του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας ημερομηνίας 20.5.89 ττου διέταξε την κράτηση του εφεσείοντα μέχρι την ημερομηνία της δίκης του ενώπιόν του που ορίστηκε για τις 26.6.1989.

Ε. Ευσταθίου με Κ. Καμένο, για τον εφεσείοντα

Π. Κληρίδης, Ανώτερος Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για την εφεσίβλητη.

ΣΑΒΒΙΔΗΣ Δ.: Η απόφαση του Δικαστηρίου θα δοθεί από το Δικαστή κ. Α. Κούρρη.

ΚΟΥΡΡΗΣ Δ.: Η έφεση αυτή στρέφεται εναντίον της διαταγής του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας που διάταξε την κράτηση του εφεσείοντα μέχρι την ημερομηνία της δίκης του ενώπιον του ίδιου Δικαστηρίου, που την όρισε, για τις 26.6.1989.

Ο εφεσείων παραπέμφθηκε για να δικασθεί από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας για πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου και κλοπή υπό ανττπροσώπου, και δεσμεύτηκε με εγγύηση να παρουσιαστεί στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας που θα συνεδρίαζε στις 8.5.1989. Οι όροι της εγγύησης περιλάμβαναν την παράδοση του διαβατηρίου του υπόδικου, την καθημερινή προσέλευση του σε αστυνομικό σταθμό της Λευκωσίας και παροχή εγγύησης £10,000.- με αξιόχρεους εγγυητές ή εγγυητή.

Στις 8.5.1989 η εκδίκαση της υπόθεσης του εφεσείοντα αναβλήθηκε για τις 29.5.1989 και διατάχθηκε όπως μείνει υπό κράτηση. Η αναβολή έγινε λόγω άλλων δικαστικών υποχρεώσεων του Κακουργιοδικείου. Όταν ο Εφεσείων παρουσιάστηκε στις 29.5.1989 στο Κακουργιοδικείο η εκδίκαση της υπόθεσής του αναβλήθηκε για τις 26.6.1989. Ο δικηγόρος του εφεσείοντα υπόβαλε αίτηση για την απόλυση του εφεσείοντα αλλά το Κακουργιοδικείο απόρριψε την αίτηση και διάταξε την κράτηση του μέχρι την ημέρα της εκδίκασης, στις 26.6.1989.

Η Κατηγορούσα Αρχή άφησε το θέμα στη διακριτική ευχέρεια του Δικαστηρίου. [*107] Η

 απόφαση του Κακουργιοδικείου βασίστηκε στις αρχές που διατυπώθηκαν στην υπόθεση Lefkios Rodosthenous and Another v. The Police, 1961 C.L.R. 48, και στην υπόθεση Ανδρέας Καραγιώργη και άλλος ν. Δημοκρατίας (1989) 2 Α.Α.Δ. 92. Κατάληξαν στην απόφαση τους αφού έλαβαν υπόψη «την πλειάδα των σοβαρών κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο κατηγορούμενος σε 7 υποθέσεις, συνολικά 150 κατηγορίες, από τις οποίες οι 88 επισύρουν ποινή ισόβιας φυλάκισης και οι υπόλοιπες πολυετούς φυλάκισης. Επίσης λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την πιθανότητα επηρεασμού των μαρτύρων και την πιθανότητα καταδίκης του κατηγορουμένου όπως συνάγεται από τις καταθέσεις μαρτύρων».

Με την έφεση ζητείται η ακύρωση της κράτησης του εφεσείοντα κυρίως για πλημμελή άσκηση της διακριτικής ευχέρειας του Δικαστηρίου.

Ο ευπαίδευτος δικηγόρος του εφεσείοντα ετόνισε ενώπιον μας ότι όταν η αστυνομίας ήθελε να επικοινωνήσει με τον εφεσείοντα, σε σχέση με τις κατηγορίες που σήμερα κατηγορείται, ο κατηγορούμενος βρισκόταν στο εξωτερικό και επέστρεψε εθελοντικά στην Κύπρο και παραδόθηκε στην αστυνομία. Επίσης ετόνισε ότι δεν υπάρχει ισχυρισμός ότι προσπάθησε να επηρεάσει μάρτυρες και επίσης ετονίσθηκε ότι τήρησε τους όρους της εγγύησης του. Επίσης ανάφερε ότι οι κατηγορίες εναντίον του κατηγορούμενου είναι περίπλοκες και πρέπει να έχει καθημερινή συνάντηση με τον εφεσείοντα για την καλύτερη υπεράσπιση του εφεσείοντα ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Ο δικηγόρος της Δημοκρατίας άφησε, όπως και την πρώτη φορά ενώπιον του Κακουργιοδικείου, το θέμα στη διακριτική ευχέρεια του Δικαστηρίου. Δεν διατύπωσε όμως οποιαδήποτε ένσταση στην απόλυση του, γεγονός που μπορεί να λεχθεί ότι η αστυνομία δεν κατείχε κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί τον περιορισμό της ελευθερίας του εφεσείοντα.

Ο σκοπός της κράτησης του υποδίκου είναι η εξασφάλιση της παρουσίας του στο Δικαστήριο και όχι η τιμωρία [*108] του. Και ο υπόδικος πρέπει να απολύεται με εγγύηση σε κάθε περίπτωση που υπάρχει λογική προσδοκία ότι θα παρουσιασθεί στο Δικαστήριο για να δικασθεί.

Στην προκειμένη περίπτωση ο εφεσείων επέστρεψε στην Κύπρο από το εξωτερικό για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες του και υπάρχει κάθε λογική προσδοκία ότι θα προσέλθει στο Δικαστήριο για την εκδίκαση της υπόθεσής του. Επίσης εμφαίνεται από την πληθώρα των κατηγοριών ότι η υπόθεση του κατηγορούμενου είναι περίπλοκη.

Επίσης είμαστε ικανοποιημένοι ότι η πιθανότητα διάπραξης άλλου αδικήματος από τον εφεσείοντα είναι αδύνατη υπό τις περιστάσεις.

Εν όψει των πιο πάνω είμαστε ικανοποιημένοι ότι υπήρξε πλημμελής άσκηση της διακριτικής ευχέρειας του Δικαστηρίου και η έφεση επιτρέπεται. Ο κατηγορούμενος - εφεσείων - δεσμεύεται με τους ίδιους όρους εγγύησης με τους οποίους είχε δεσμευθεί από το Δικαστή ο οποίος τον παράπεμψε σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου στις 8 Μαΐου, 1989.

Έφεση επιτρέπεται.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο