Τσίκκου ν. Δημοκρατίας (1989) 2 ΑΑΔ 305

(1989) 2 ΑΑΔ 305

[*305] 30 Οκτωβρίου, 1989

(ΣΑΒΒΙΔΗΣ, ΚΟΥΡΡΗΣ, ΠΟΓΙΑΤΖΙΗΣ, Δ Δ )

ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΑΒΒΑ ΤΣΙΚΚΟΥ,

Εφεσείων,

ν.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

Εφεσίβλητου.

 (Ποινική Έφεση Αρ. 5157).

Ποινή — Συνωμοσία για διάπραξη κακουργήματος, κλοπή δύο στρατιωτικών τυφεκίων της Εθνικής Φρουράς, κατοχή των ιδίων και κατοχή τριών φυσιγγίων — Συντρέχουσες ποινές φυλακίσεως 2 ετών στην κάθε μια από τις δύο πρώτες κατηγορίες, 3 1/2 ετών στην τρίτη και 1 έτους στην τετάρτη — Δράστης νεαρός 22 ετών, νυμφευμένος και πατέρας δύο ανηλίκων — Εκδήλωσε μεταμέλεια — Ο ρόλος του στην διάπραξη των εγκλημάτων ήταν πρωταγωνιστικός — Η επιβολή ποινής αποτρεπτικού χαρακτήρα δεν πρέπει να εξουδετερωθεί με εφαρμογή της θεωρίας της εξατομίκευσης— Η έφεση απορρίπτεται.

Τα γεγονότα της υπόθεσης αυτής προκύπτουν ικανοποιητικά από την πιό πάνω σημείωση.

Η έφεση απορρίπτεται.

Έφεση κατά της ποινής.

Έφεση κατά της ποινής από τον Αναστάση Σάββα Τσίκκου που καταδικάστηκε από το Κακουργιοδικείο Λεμεσού (Ποινική Υπόθεση 9973/89) στις κατηγορίες για συνωμοσία για διάπραξη κακουργήματος κατά παράβαση των άρθρων 371 και 20 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154, για κλοπή κατά παράβαση των άρθρων 255, 262 και 20 του Ποινικού Κώδικα, για κατοχή πυροβόλων όπλων, η εισαγωγή των οποίων απαγορεύεται κατά παράβαση των άρθρων 3(1)(β)(2)(β) και 28 του Περί Πυροβόλων Όπλων Νόμου 1974 [*306] (Νόμος 38/74) ως ετροποποιήθη και του άρθρου 20 του Ποινικού Κώδικα και για κατοχή εκρηκτικών υλών άνευ αδείας κατά παράβαση του άρθρου 4(1)(ε)(4)(δ)(5)(6) του Περί Εκρηκτικών Υλών Νόμου, Κεφ. 54 ως ετροποποιήθη και του επεβλήθη απο τον Πρ. Πρόεδρο Επ. Δικ. Αναστασίου, τον Αν. Επ. Δικ. Καλλή, και τον Επ. Δικ. Παπα, ποινή 2 ετών φυλάκισης στις πρώτες δυο κατηγορίες, 3 1/2 ετών φυλάκισης στη τρίτη κατηγορία και 1 έτους φυλάκισης στη τέταρτη κατηγορία.

Ο Εφεσείων παρουσιάσθη αυτοπροσώπως.

Γ. Λαζάρου, Δικηγόρος της Δημοκρατίας Β, για την εφεσίβλητη

ΣΑΒΒΙΔΗΣ, Δ.: Την απόφαση του Δικαστηρίου θα απαγγείλει ο Δικαστής Ι. Πογιατζής.

ΠΟΓΙΑΤΖΗΣ, Δ Στις 29 Μαΐου 1989, κατόπιν της δικής του παραδοχής, ο εφεσείων βρέθηκε ένοχος από το Κα-κουργιοδικείο Λεμεσού στις ακόλουθες τέσσερεις κατηγορίες: 1) Συνωμοσία για διάπραξη του κακουργήματος της κλοπής όπλων από την Εθνική Φρουρά 2) κλοπή δυο στρατιωτικών τυφεκίων της Εθνικής Φρουράς 3) κατοχή των ιδίων τυφεκιών των οποίων η εισαγωγή απαγορεύεται 4) κατοχή τριών φυσιγγίων στρατιωτικού όπλου χωρίς άδεια του Επιθεωριτή Εκρηκτικών Υλών.

Στις 30 Μαΐου 1989 το Κακουργιοδικείο επέβαλε στον εφεσείοντα συντρέχουσες ποινές άμεσης φυλάκισης διάρκειας δύο ετών στην κάθε μια από τις πρώτες δύο κατηγορίες, 3 1/2 ετών στην τρίτη κατηγορία και ενός έτους στην τέταρτη κατηγορία.

Με την παρούσα έφεσή του που καταχώρησε χωρίς νομική συμβουλή και που υποστήριξε σήμερα ενώπιόν μας αυτοπροσώπως, ο εφεσείων προσβάλλει τις επιβληθείσες σ'αυτόν ποινές ισχυριζόμενος ότι είναι έκδηλα υπερβολικές, ιδιαίτερα εκείνη της φυλάκισης των 3 1/2 ετών, που επιβλήθηκε στην τρίτη κατηγορία

Το συγκεκριμένο παράπονο του εφεσείοντα είναι ότι το Κακουργιοδικείο δεν απέδωσε την πρέπουσα βαρύτητα στις προσωπικές του περιστάσεις που δικαιολογούν, κατά την εισήγησή του, ποινή φυλάκισης μικρότερης διάρκειας. Ετόνισε ιδιαίτερα τα ελαφρυντικά του νεαρού της ηλικίας [*307] του, είναι 22 μόνο ετών, ότι είναι νυμφευμένος και πατέρας δυο ανήλικων παιδιών, ότι δεν έχει παρόμοιες καταδίκες, ότι έχει μεταμεληθεί όπως μαρτυρείται από το γεγονός οτι μετά τη σύλληψη του παρέδωσε στην αστυνομία τα κλαπεντα τυφέκια και παραδεκτήκε ένοχη, ότι απολύθηκε από τις τάξεις της Εθνικής Φρουράς ένεκα ψυχολογικών προβλημάτων και ότι είχε οικονομικές δυσκολίες

Το Κακουργιοδικείο στην απόφαση του αναφέρεται ρητά ότι στην επιμέτρηση της ποινής έλαβε υπόψη του όλα τα πιο πάνω ελαφρυντικά που είχαν τεθεί ενώπιον του από rov συνήγορο του εφεσείοντα στη δίκη. Ταυτόχρονα έλαβε υπόψη του τη σοβαρότητα των αδικημάτων, το μέγεθος της οποίας αντανακλάται στην κατ' ανώτερο όριο ποινή της δεκαπενταετούς φυλάκισης που επιφέρει η διάπραξη του κακουργήματος της κατοχής στρατιωτικων πυροβόλων όπλων, καθώς και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο εφεσείων διέπραξε τα αδικήματα. Στις επιβαρυντικές για τον εφεσείοντα περιστάσεις που λήφθηκαν υπόψη περιλαμβανεται το γεγονός ότι ο εφεσειων διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο αφού παρέσυρε και χρησιμοποίησε για τη διάταξη της κλοπής εθνοφρουρό που υπηρετούσε στο στρατόπαιδο απ' όπου κλάπηκαν τα όπλα, μετά που κατάστωσε σχέδιο δράσεως και παρέλαβε και απέκρυψε ο ίδιος τα κλαπέντα τυφέκια.

Για  τα σοβαρότατα αδικήματα που ο εφεσείων έχει διαπράξει  επιβάλλεται η επιβολή ποινής με χαρακτήρα αποτρεπτικό ο οποίος σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εξουδετερώναι δια της εφαρμογής της θεωρίας της εξατομίκευσης   της ποινής. Με το υστέρημα του ο λαός μας εισφέρει για την αγορά των όπλων της Εθνικής Φρουράς μοναδικός προορισμός των οποίων είναι να χρησιμοποιηθούν για την υπεράσπιση της πατρίδας που διατρέχει τον έσχατο κίνδυνο, και όχι να περιέλθουν σε χέρια προσώπων που τα χρειάζεται για σκοπούς εγκληματικούς.

Στην παρούσα περίπτωση είναι φανερό ότι καθορίζοντας τη διάρκεια της φυλάκισης σε 3 1/2 μόνο χρόνια τo Κακουργιοδικείο είχε επαρκώς εξατομικεύσει την ποινή που επέβαλε στον εφεσείοντα διατηρώντας ταυτόχρονα και τον αποτρεπτκό της χαρακτήρα που η σοβαρότητα και οι προεκτάσεις των αδικημάτων επιβάλλουν Κρινόμενη αντι[*308]κειμενικά η επιβληθείσα ποινή δεν περιέχει κανένα στοιχείο υπερβολής και η έφεση είναι ολότελα απαράδεκτη.

Υπό τις περιστάσεις η έφεση απορρίπτεται και η ποινή επικυρώνεται.

Έφεση απορρίπτεται.


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο