Χουσεΐνι ν. Δημοκρατίας (1989) 2 ΑΑΔ 323

(1989) 2 ΑΑΔ 323

[*323] 13 Νοεμβρίου, 1989

(ΠΙΚΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΑΤΖΗΤΣΑΓΓΑΡΗΣ, Δ.Δ.)

ΧΟΥΣΕΙΝ KAZAN ΧΟΥΣΕΙΝΙ,

Εφεσείων,

ν.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

Εφεσίβλητης.

(Ποινική Έφεση Αρ. 5143).

Ποινή — Κατοχή με σκοπό την εμπορία ελεγχομένου φαρμάκου, τάξεως Α — Μεταφορά της ουσίας από τον εφεσείοντα που είναι αλλοδαπός, μέσα στον πρωκτό του — Φυλάκιση τριών ετών — Με δισταγμό το Ανώτατο Δικαστήριο δεν άσκησε την εξουσία του να την αυξήσει.

Εκδίδοντας την απόφαση, με την οποία η έφεση απορρίφθηκε, το Ανώτατο Δικαστήριο παρετήρησε ότι σε περιπτώσεις εμπορίας ναρκωτικών το ενδεδειγμένο μέτρο τιμωρίας είναι μακρά ποινή φυλακίσεως. Στην υπόθεση αυτή το Δικαστήριο με κάποιο δισταγμό δεν άσκησε την εξουσία του να αυξήσει την ποινή, γιατί ο εφεσείων κατεχώρησε την έφεση μόνος του χωρίς νομική συμβουλή. Το Δικαστήριο εξέφρασε την ευχή όπως οι αρχές των φυλακών, όταν πληροφορούν τους καταδίκους για το δικαίωμα τους για έφεση, τους εξηγούν ταυτόχρονα και την εξουσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου να αυξάνει, σε περιπτώσεις εφέσεως εναντίον ποινής, την ποινή.

Η έφεση απορρίπτεται. Αναφερόμενες αποφάσεις:

El-Etri and Others v. Republic (1985) 2 C.L.R. 40;

Zreka and Others v. Republic (1986) 2 C.L.R. 134;

Kabbara v. Republic (1986) 2 C.L.R. 190;

Chebab v. Republic (1986) 2 C.L.R. 197. [*324]

'Εφεση εναντίον ποινή.

Έφεση εναντίον της ποινής από Χουσεΐν Καζάν Χουσεΐνι ο οποίος βρέθηκε ένοχος στις 9 Μαρτίου, 1989 από το Κακουργιοδικείο Λάρνακας (Αριθμός Ποινικής Υποθέσεως 2303/89) στην κατηγορία κατοχής με σκοπό την εμπορία ελεγχομένου φαρμάκου κατά παράβαση των αρθρών 2, 3, 6(1)(3), 30 και 31 του Περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμου, 1977 (Νόμος 29/77) και καταδικάστηκε από τον Πρ. Επ. Δικ. Φρ. Νικολαΐδη, τον Αν. Επ. Δικ. Ιωαννίδη, και τον Προσ. Επ. Δικ. Πασχαλίδη, σε φυλάκιση 3 χρόνων.

Ο Εφεσείων παρουσιάσθη αυτοπροσώπως.

Μ. Κυπριανού, Ανώτερος Δικηγόρος της Δημοκρατίας, με Γ. Νεοφύτου (Κα), για την Εφεσίβλητη.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: Η απόφαση του Δικαστηρίου θα δοθεί από τον Δικαστή Γ. Μ. Πική.

ΠΙΚΗΣ Δ.: Η έφεση αφορά το ύψος της ποινής που επιβλήθηκε στον εφεσείοντα από το Κακουργιοδικείο Λάρνακας (φυλάκιση 3 χρόνων) για την κατοχή με σκοπό την εμπορία ελεγχόμενου φαρμάκου, τάξεως Α. Το παρασκεύασμα, βάρους 211.9 γρ. περιείχε και μικρή ποσότητα ηρωίνης που το καθιστούσε επικίνδυνο ναρκωτικό.

Οι λόγοι για τους οποίους επιδιώκεται η μείωση της ποινής, όπως τους έχει εκθέσει ο εφεσείων, σχετίζονται αποκλειστικά με τις οικογενειακές του συνθήκες οι οποίες έχουν επιδεινωθεί λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων στον Λίβανο, θύμα των οποίων υπήρξε και ο θείος του.

Ο εφεσείων λιβανικής καταγωγής, αφίχθηκε στις 18.2.89 στον αερολιμένα Λάρνακας προερχόμενος από την Βηρυτό. Ακτινολογική εξέταση που διενεργήθηκε με την συγκατάθεση του εφεσείοντα, αποκάλυψε την ύπαρξη ξένου σώματος στον πρωκτό. Τα αντικείμενα αφαιρέθησαν με ιατρική επέμβαση, οπόταν αποκαλύφθηκε μετά από πρόχειρη εξέταση, και αργότερα βεβαιώθηκε μετά από χημική ανάλυση ότι επρόκειτο για την απαγορευμένη ουσία η οποία αποτέλεσε το αντικείμενο των κατηγοριών που οδήγησαν στην καταδίκη του. Στην κατοχή του βρέθηκαν επίσης πέντε πλαστά χαρτονομίσματα αξίας $100 Αμερικής, για την ο[*325]ποία επίσης καταδικάστηκε σε συντρέχουσα ποινή φυλάκισης ενός χρόνου.

Ο τρόπος μεταφοράς των ναρκωτικών προδίδει, όπως σωστά υπέδειξε ο δικηγόρος της Δημοκρατίας, προμελέτη και αποφασιστικότητα στην εκτέλεση των εγκληματικών σχεδίων του εφεσείοντα.

Η εμπορία ναρκωτικών έχει προσλάβει διαστάσεις κοινωνικής μάστιγας που απειλεί σε παγκόσμια κλίμακα την υγεία και αυτοσυγκράτηση του ανθρώπου. Μπορεί εύλογα να λεχθεί ότι η χρήση ναρκωτικών εκθεμελιώνει την υπόσταση του ανθρώπου. Οι έμποροι ναρκωτικών αποτελούν εχθρούς της ανθρωπότητας και ανάλογη πρέπει να είναι η αντιμετώπιση και μεταχείριση τους. Είναι μ' αυτό το πνεύμα που αντιμετωπίζονται από τα κυπριακά δικαστήρια τα εγκλήματα εμπορίας ναρκωτικών.*

Μακρές ποινές φυλάκισης είναι το μέτρο της τιμωρίας. Δυστυχώς η αυστηρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται εγκλήματα αυτής της κατηγορίας δεν είχε το προσδοκόμε-νο αποτρεπτικό αποτέλεσμα. Μάλιστα υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κύπρος χρησιμοποιείται ολοένα και σε μεγαλύτερο βαθμό από εμπόρους ναρκωτικών ως διαμετακομιστικός σταθμός. Ένας από αυτούς είναι και ο εφεσείων. Τόσο στον Hussein Kazan Husseini όσο και σε κάθε επίδοξο έμπορο ναρκωτικών πρέπει να πούμε ότι μακρές ποινές φυλάκισης είναι εκείνο το οποίο πρέπει να αναμένουν εάν συλληφθούν.

Η ποινή που έχει επιβληθεί στον εφεσείοντα όχι μόνον δεν είναι έκδηλα υπερβολική, που συνιστά το κριτήριο για την επέμβαση του Εφετείου, αλλά πολύ επιεικής όπως άλλωστε εισηγήθηκε και ο δικηγόρος της Δημοκρατίας. Είναι με κάποιο δισταγμό που έχουμε τελικά καταλήξει στην απόφαση να μην αυξήσουμε την ποινή. Στο συμπέρασμα αυτό αχθή-καμε και για το λόγο ότι ο εφεσείων υπέβαλε την έφεση χωρίς νομική συμβουλή.

* (Βλ. μεταξύ άλλων El-Etri and Others v. Republic (1985) 2 C.L.R. 40; Zreka and Others v. Republic (1986) 2 C.L.R. 134; Kabbara v. Republic (1986) 2 C.L.R. 190 και Chebab v. Republic (1986) 2 C.L.R. 197) [*326]

Δικαστήριο προς κ. Κυπριανού: Κύριε Κυπριανού θέλουμε να μας πληροφορήσετε κατά πόσο γνωστοποιείται από τις Αρχές των Φυλακών σε καταδίκους που υποβάλλουν έφεση αυτοπροσώπως η εξουσία που παρέχεται από την νομοθεσία στο εφετείο να αυξάνει την ποινή οποτεδήποτε κρίνει ότι αυτή είναι καταφανώς ανεπαρκής.

κ. Κυπριανού: Αυτό κύριε Πρόεδρε δεν το γνωρίζω, πλήν όμως υποθέτω ότι στις περιπτώσεις που ο κατάδικος εκπροσωπείται από δικηγόρο στο πρωτόδικο δικαστήριο, ο οποίος άκουσε την ποινή, υποθέτω ότι όταν ακούσει την ποινή θα συζητήσει και το θέμα της έφεσης ενδεχομένως.

Δικαστήριο: Είμαστε της γνώμης ότι ως θέμα ορθής τακτικής όταν οι Αρχές των Φυλακών πληροφορούν τους κατάδικους για το δικαίωμα τους να υποβάλουν έφεση εναντίον της ποινής και τους εφοδιάζουν με το σχετικό έντυπο πρέπει να τους διευκρινίζουν ότι παρέχεται εξουσία στο Ανώτατο Δικαστήριο στην άσκηση της δευτεροβάθμιας δικαιοδοσίας του να αυξήσει την ποινή οποτεδήποτε κρίνει ότι η ποινή η οποία έχει επιβληθεί από το πρωτόδικο δικαστήριο είναι έκδηλα ανεπαρκής.

κ. Κυπριανού: Αυτά κύριε Πρόεδρε να είστε βέβαιος ότι θα τα διαβιβάσω πάραυτα.

Η Έφεση απορρίπτεται.


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο