Aboujaoude ν. Δημοκρατίας (1990) 2 ΑΑΔ 517

(1990) 2 ΑΑΔ 517

[*517] 17 Δεκεμβρίου 1990

[Α. ΛΟΪΖΟΥ, Π., ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΑΤΖΗΤΣΑΓΓΑΡΗΣ, Δ/στές]

ΗΑΒΙΒ ABDO GHOSN ABOUJAOUDE,

Εφεσείων,

ν.

ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

Εφεσίβλητης.

(Ποινική Έφεση Αρ. 5317).

Ποινή — Ναρκωτικά (ηρωίνη), κατοχή με σκοπό προμήθεια σε τρίτους σε άλλη χώρα — Καλά σχεδιασμένος τρόπος μεταφοράς — Φυλάκιση 5 ετών — Μάλλον επιεικής.

Η παρούσα υπόθεση αφορούσε καλά σχεδιασμένη μεταφορά ηρωίνης από το Λίβανο στη Γαλλία. Η ανακάλυψη έγινε στο λιμάνι της Λάρνακας. Η ποινή φυλακίσεως 5 ετών θεωρήθηκε επιεικής.

Η έφεση απορρίπτεται.

Έφεση εναντίον Ποινής.

Έφεση εναντίον ποινής από τον Habib Abdo Ghosn Aboujaoude o οποίος βρέθηκε ένοχος στις 7 Ιουνίου, 1990 από το Κακουργιοδικείο Λάρνακας (Αριθμός Ποινικής Υπόθεσης 5998/90) στην κατηγορία κατοχής, προς τον σκοπό όπως προμηθεύσει σε άλλο πρόσωπο, ελεγχόμενου φαρμάκου κατά παράβαση των άρθρων 2, 3, 6 (1) (2) 30 και 31 του Περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμου του 1977 (Νόμος Αρ. 29/77) και καταδικάστηκε από τον Πρόεδρο Επαρχ. Δικαστηρίου Φρ. Νικο-λαΐδη, τον Αν. Επαρχ. Δικαστή Ιωαννίδη και τον Επαρχιακό Δικαστή Χατζηχαμπή σε φυλάκιση 5 χρόνων.

Ο εφεσείων παρουσιάσθηκε αυτοπροσώπως.

Σ. Μάτσας, Δικηγόρος της Δημοκρατίας Α, για την εφεσίβλητη. [*518]

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Α. ΛΟΪΖΟΥ ανάγνωσε την απόφαση του Δικαστηρίου. Ο Εφεσείων στις 7 Ιουνίου 1990, καταδικάστηκε από το Κακουργιοδικείο Λάρνακος, σε πέντε χρόνια φυλάκιση στην κατηγορία της κατοχής προς τον σκοπό όπως προμηθεύσει τούτο σε άλλο πρόσωπο, ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως "Α" του Μέρους Ι του πρώτου Πίνακος κατά παράβαση των άρθρων 2, 3, 6(1 )(2), 30 και 31 του Περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμου του 1977, (Νόμος Αρ. 29 του 1977), όπως τροποποιήθηκε από το Νόμο Αρ. 67 του 1983. Το ελεγχόμενο φάρμακο το οποίο βρέθηκε στην κατοχή του ήτο 109.8 γραμμάρια διαμορφίνης, γνωστής ως ηρωίνης.

Ο εφεσείων είναι Λιβάνιος 53 χρόνων και διαμένει στο Λίβανο. Έφθασε ατμοπλοϊκώς στην Κύπρο στις 24 Μαΐου 1990, προερχόμενος από το Τζιούνι του Λιβάνου. Τελικός προορισμός του ήταν το Παρίσι της Γαλλίας. Σε έρευνα που έγινε σ' αυτόν στο λιμάνι της Λάρνακος ανακαλύφθηκε η πιο πάνω ποσότητα διαμορφίνης, την οποία είχε κρυμμένη στις σόλες των παπουτσιών του συσκευασμένη σε σακκούλια από νάϋλον.

Στην κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία μετά τη σύλληψη του αναφέρει μεταξύ άλλων πως τον πλησίασε κάποιος Λιβάνιος και του πρότεινε να μεταφέρει ναρκωτικά στο Παρίσι, γιατί ήταν γνωστό πως μετέβαινε συχνά εκεί για δουλειές, και να πληρωθεί το ποσό των δύο χιλιάδων δολλαρίων, πράγμα που δέχθηκε γιατί ένεκα του πολέμου στο Λίβανο ήταν άεργος και δεν είχε άλλο πόρο ζωής. Ο προμηθευτής του παρέδωσε τότε το ζευγάρι τα παπούτσια μέσα στα οποία είχαν βρεθεί τα ναρκωτικά.

Το Κακουργιοδικείο Λάρνακος, ενώπιον του οποίου προσήχθη ο κατηγορούμενος και παραδέχθηκε ενοχή, επέβαλε σ' αυτόν ποινή φυλακίσεως πέντε ετών λαμβάνοντας, όπως είπε, υπόψη του, τα περιστατικά της υποθέσεως και τις προσωπικές συνθήκες του ιδίου. Με την έφεση του αυτή ισχυρίζεται ότι η ποινή που του επιβλήθηκε είναι υπερβολική. [*519]

Έχοντας ακούσει τον Εφεσείοντα, βρίσκουμε ότι η ποινή που του επιβλήθηκε, κάτω από τα περιστατικά της υπόθεσης, με τον τόσο καλά σχεδιασμένο τρόπο μεταφοράς του σκληρού αυτού ναρκωτικού που μετέφερε, δεν ήτο υπερβολική. Αντίθετα ήτο μάλλον επιεικής και το Δικαστήριο αυτό δεν βρίσκει κανένα λόγο για να επέμβει. Περιττό να τονισθεί η σοβαρότητα των αδικημάτων της φύσεως αυτής και η ανάγκη αυστηράς αντιμετώπισης των από τα δικαστήρια της Κύπρου, ώστε να καταστεί σαφές ότι η χώρα αυτή δεν μπορεί να είναι ένας εύκολος διαμετακομιστικός τόπος για τη μεταφορά ναρκωτικών.

Για τους πιο πάνω λόγους η έφεση απορρίπτεται.

Η έφεση απορρίπτεται.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο