Γεν. Εισαγγελέας ν. Πέτρου (1993) 2 ΑΑΔ 9

(1993) 2 ΑΑΔ 9

[*9]       8 Ιανουαρίου, 1993

[ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ. ΚΟΥΡΡΗΣ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Δ/στές]

ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

Εφεσείων,

ν.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΠΕΤΡΟΥ,

Εφεσίβλητου.

(Ποινική Έφεση Αρ. 5679)

Ποινή —Μεταφορά μάχαιρας απολήγουσας σε αιχμηρό άκρο εκτός της οικίας του κατηγορουμένου ή του περιβόλου της, κατά παράβαση των Άρθρων 82(2), 85 και 86 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154 — Κατηγορούμενος νεαράς ηλικίας (21 χρόνων) με γονείς διαζευγμένους, ο οποίος συντηρεί μητέρα και αδελφή —Λευκό ποινικό μητρώο — Επιβολή ποινής προστίμου ΛΚ25 — Κρίθηκε έκδηλα ανεπαρκής και αυξήθηκε σε πρόστιμο ΛΚ200.

Ποινή — Επιμέτρηση — Αρχές που λαμβάνονται υπόψη από το Δικαστήριο.

Στις 11 Απριλίου, 1992 κατά τις πρωινές ώρες, ο κατηγορούμενος διαπληκτίστηκε και κτύπησε κάποιο φίλο του, έξω από δισκοθήκη, στον Ποταμό Γερμασόγειας στη Λεμεσό. Το μαχαίρι που απέληγε σε αιχμηρό άκρο το είχε στην τζέπη του παντελονιού του μέσα σε θήκη.

Σε έφεση εναντίον της ποινής σαν έκδηλα ανεπαρκούς το Ανώτατο Δικαστήριο αποδεχόμενο την έφεση απεφάνθηκε ότι:

1. Το Άρθρο 82(2) όπως ίσχυε μέχρι την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας προνοούσε κατώτατη ποινή φυλάκισης έξη μηνών εκτός αν αποδεικνύονταν ειδικοί λόγοι, ενώ μετά την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του Δικαστηρίου. Το Δικαστήριο λαμβάνει υπόψη την πρόθεση του νομοθέτη, όπως φανερώνεται στις ποινές που προβλέπει ο Νόμος, και τα γεγονότα της συγκεκριμένης υπόθεσης, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών περιστάσεων του κατηγορουμένου. Δεν απαιτείται η ύπαρξη ειδικών λόγων για την επιβολή ποινής μικρότερης από εξάμηνη φυλάκιση. Στην παρούσα υπόθεση η ποινή της φυλάκισης δεν θα εξυπηρετούσε οποιονδήποτε χρήσιμο σκοπό. Υπό τις περιστάσεις η πρέπουσα ποινή είναι η χρηματική γι' αυτό [*10] και η επιβληθείσα ποινή αυξάνεται σε πρόστιμο ΛΚ200.

Η έφεση επιτρέπεται. Η ποινή αυξάνεται σε πρόστιμο ΛΚ200. Ο κατηγορούμενος διατάσσεται να πληρώσει και τα έξοδα της Κατηγορούσας Αρχής.

Υποθέσεις που αναφέρθηκαν:

Hassan Dourmoush v. The Police (1963) 1 C.L.R. 39.

Alexandrou "Vrakas" "Patitoutsis" v. The Police (1966) 2 C.L.R. 77.

Έφεση για ανεπάρκεια ποινής.

Έφεση για ανεπάρκεια ποινής από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για το λόγο ότι η ποινή που επιβλήθηκε στον Χαράλαμπο Πέτρου ο οποίος βρέθηκε ένοχος την 1.9.92 από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού (Αριθμός Ποινικής Υπόθεσης 7919/92) στην κατηγορία μεταφοράς μάχαιρας απολήγουσας σε αιχμηρό άκρο εκτός της οικίας του ή του περιβόλου της κατά παράβαση των άρθρων 82 (2), 85 και 86 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154, και καταδικάστηκε από Κορφιώτη Α.Ε.Δ. σε £25.- πρόστιμο.

Μ Παμπαλλή (κα), Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για τον εφεσείοντα.

Ο εφεσίβλητος παρουσιάσθηκε αυτοπροσώπως.

ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ, Δ. ανάγνωσε την ακόλουθη απόφαση. Η παρούσα έφεση, που καταχωρίστηκε από το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, στρέφεται εναντίον της ποινής προστίμου £25,-, που επέβαλε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού στον εφεσίβλητο, ο οποίος βρέθηκε ένοχος, με δική του παραδοχή, ότι στις 11 Απριλίου, 1992, στον Ποταμό της Γερμασόγειας, μετέφερε μάχαιρα απολήγουσα σε αιχμηρό άκρο εκτός της οικίας του ή του περιβόλου της, κατά παράβαση των Άρθρων 82(2), 85 και 86 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154.

Ο λόγος έφεσης είναι ότι η ποινή που επιβλήθηκε είναι [*11] παντελώς ανεπαρκής, γιατί δεν είναι ικανοποιητική για την τιμωρία του εφεσίβλητου, και/ή για την αναμόρφωση του, και/ή για την αποτροπή διάπραξης παρομοίων αδικημάτων από άλλους.

Τα γεγονότα της υπόθεσης έχουν:-

Ο εφεσίβλητος στις 11 Απριλίου, 1992, γύρω στις 3.20 π.μ., ήταν στη δισκοθήκη "Whispers", στον Ποταμό της Γερμασόγειας. Βγήκε από τη δισκοθήκη και συνάντησε το φίλο του Γεώργιο Τρύφωνος - Μ.Κ.2 - με τον οποίο διαπληκτίστηκε και τον κτύπησε. Ο Μ.Κ.1 επενέβη για να εμποδίσει τον εφεσίβλητο να συνεχίσει την επίθεση του εναντίον του Τρύφωνα. Πρόσεξε ότι ο εφεσίβλητος είχε στην τζέπη του παντελονιού του, μέσα σε θήκη, μαχαίρι που απέληγε σε αιχμηρό άκρο. Το απέσπασε και το παρέδωσε σε Αστυφύλακα.

Ο εφεσίβλητος μεταφέρθηκε στην Αστυνομία, κατηγορήθηκε, παραδέχθηκε την κατηγορία της μαχαιροφορίας και δήλωσε ότι ήταν μαχαίρι ψαρέματος που το μετέφερε για να το χρησιμοποιήσει σε οργανωμένη κατάδυση που θα γινόταν, η οποία, όμως, δεν παραγματοποιήθηκε, γιατί η ομάδα των δυτών δεν είχε οργανωθεί.

Ο εφεσίβλητος είναι νεαρό πρόσωπο, ηλικίας 21 χρονών. Γεννήθηκε στο Ζαΐρ της Αφρικής. Οι γονείς του είναι διαζευγμένοι. Ο ίδιος εργάζεται σε πιτσαρία και συντηρεί τη μητέρα και την αδερφή του. Έχει λευκό παρελθόν.

Το μαχαίρι - τεκμήριο - είναι ενώπιον μας.

Η ευπαίδευτος δικηγόρος για τον εφεσείοντα υπέβαλε ότι η ποινή των £25,- προστίμου είναι άκρως ανεπαρκής, δεν εξυπηρετεί το σκοπό του Νόμου και δεν αντικατοπτρίζει τη σοβαρότητα του αδικήματος, όπως φανερώνεται από την ποινή που πρόβλεψε ο νομοθέτης. Ο χρόνος και ο τόπος της διάπραξης του αδικήματος της μαχαιροφορίας πρέπει να ληφθούν υπόψη ως επιβαρυντικά. Αφού λη[*12]φθούν υπόψη όλα τα στοιχεία, περιλαμβανομένων και των ελαφρυντικών, η πρέπουσα ποινή πρέπει να είναι φυλάκιση.

Το Άρθρο 82(2) ορίζει ποινή φυλάκισης ενός έτους για το αδίκημα για το οποίο βρέθηκε ένοχος ο κατηγορούμενος. Περαιτέρω, όπως το Άρθρο ίσχυε μέχρι την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας, η κατωτάτη ποινή που μπορούσε να επιβληθεί ήταν έξι μήνες φυλακή, εκτός εάν αποδεικνύονταν ειδικοί λόγοι.

Μετά την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας, η κατωτάτη ποινή κρίθηκε ότι ήταν αντίθετη προς το Σύνταγμα και, ως εκ τούτου, το είδος και η έκταση της ποινής η οποία επιβάλλεται είναι στη διακριτική ευχέρεια του Δικαστηρίου. Το Δικαστήριο λαμβάνει υπόψη την πρόθεση του νομοθέτη, όπως φανερώνεται στις ποινές που προβλέπει ο Νόμος, και τα γεγονότα της συγκεκριμένης υπόθεσης, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών περιστάσεων κάθε κατηγορουμένου. Δεν απαιτείται η ύπαρξη ειδικών λόγων για την επιβολή ποινής μικρότερης από εξάμηνη φυλάκιση - (βλ. Hassan Dourmoush v. The Police (1963) 1 C.L.R. 39, σελ. 40-41).

Είναι γεγονός ότι στο παρελθόν στην Κύπρο το αιχμηρό μαχαίρι ήταν εύκολο πρόχειρο όπλο με το οποίο διαπράττονταν επιθέσεις και πολλά εγκλήματα εναντίον του προσώπου. Ο νομοθέτης, με τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα με τους Νόμους 2/37 και 28/52, αύξησε την ποινή της μαχαιροφορίας και έκαμε πρόνοια για κατωτάτη ποινή, όπως αναφέρεται πιο πάνω. Σκοπός του νομοθέτη ήταν η παρεμπόδιση εγκλημάτων με αιχμηρό μαχαίρι, δηλαδή η προστασία προσώπων - (βλ. Panayiotis Georghiou Alexandrou "Vrakas" "Patitoutsis" v. The Police (1966) 2 C.L.R. 77, σελ. 80).

Λόγω της αλλαγής των κοινωνικών συνθηκών, η χρήση του μαχαιριού ως επιθετικού όπλου έχει περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό.[*13]

Αφού εξετάσαμε τα γεγονότα της υπόθεσης, περιλαμβανομένων των προσωπικών συνθηκών του κατηγορουμένου, βρίσκουμε ότι η ποινή είναι πράγματι έκδηλα ανεπαρκής. Προβληματιστήκαμε αναφορικά με το είδος της ποινής και καταλήξαμε ότι η ποινή της φυλάκισης, στην παρούσα περίπτωση, δεν θα εξυπηρετούσε οποιοδήποτε χρήσιμο σκοπό.

Η πρέπουσα ποινή είναι η χρηματική. Η ποινή των £25,- διαγράφεται και επιβάλλουμε ποινή £200,- πρόστιμο.

Ο κατηγορούμενος να πληρώσει και τις £12,50 έξοδα της Κατηγορούσας Αρχής, όπως διέταξε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού.

Έφεση επιτυγχάνει. Το πρόστιμο αυξάνεται σε £200.-

 

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο