Παπαδόπουλος ν. Δημοκρατίας (1994) 2 ΑΑΔ 179

(1994) 2 ΑΑΔ 179

[*179] 18 Οκτωβρίου, 1994

[ΠΚΗΣ, ΧΑΤΖΗΤΣΑΓΓΑΡΗΣ, ΝΙΚΗΤΑΣ, Δ/στές]

ΣΟΦΡΟΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ,

Εφεσείων,

ν.

ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

Εφεσίβλητης.

(Ποινική Έφεση Αρ. 5863.)

Ποινή— Κλοπή επιταγών— Πλαστογράφηση επιταγών--Κυκλοφορία επιταγών — Απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις — Λήφθηκαν υπόψη πέντε άλλα αδικήματα κλοπής επιταγών, 34 αδικήματα πλαστογραφίας επιταγών και 30 αδικήματα κυκλοφορίας πλαστογραφημένων επιταγών— Δύο προηγούμενες καταδίκες για παρόμοια αδικήματα — Επιβολή συντρεχουσών ποινών φυλάκισης δύο χρόνων για την κλοπή επιταγών, έξη χρόνων για την πλαστογράφηση τους, έξι χρόνων για την κυκλοφορία τους και δύο χρόνων για την απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις — Επικυρώθηκαν από το Εφετείο.

Ο κατηγορούμενος διέπραξε τα αδικήματα που αποτέλεσαν το αντικείμενο του κατηγορητηρίου μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 1993 και εκείνα που λήφθηκαν υπόψη μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου του ιδίου έτους. Από αυτό τον κύκλο της εγκληματικής του δράσης απεκόμισε ποσό ΛΚ7.956.- από το οποίο επέστρεψε ΛΚ2.218-.

Το Εφετείο απέρριψε την έφεση εναντίον της ποινής σαν έκδηλα υπερβολικής λόγω της σοβαρότητας των διαπραχθέντων εγκλημάτων, των συνθηκών διάπραξης τους και της αδιαφορίας του εφεσείοντα για τις συνέπειες τους.

Η έφεση απορρίπτεται.

Υποθέσεις που αναφέρθηκαν:

Philippou ν Republic (1983) 2 C.L.R. 245·

Γεωργίου ν Αστυνομίας (1991) 2 Α.Α.Δ. 525·

Ψωμά ν Αστυνομίας (1992) 2 Α.Α.Δ. 40.

[*180]

Έφεση εναντίον Καταδίκης και Ποινής.

Έφεση εναντίον της καταδίκης και της ποινής από τον Σωφρόνη Δημήτρη Παπαδόπουλο ο οποίος βρέθηκε ένοχος στις 15 Δεκεμβρίου, 1993 από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας (Αριθμός Ποινικής Υπόθεσης 29439/93) στην κατηγορία της κλοπής κατά παράβαση των άρθρων 255 και 262 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154, σε δύο κατηγορίες πλαστογραφίας επιταγής κατά παράβαση των άρθρων 331, 333 (δ) (ι) και 336 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154, σε δύο κατηγορίες κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου κατά παράβαση των άρθρων 331, 333 (δ) (ι), 336 και 339, του ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154 και δύο κατηγορίες εξασφάλισης χρημάτων δια ψευδών παραστάσεων, κατά παράβαση των άρθρων 297 και 298 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154, και καταδικάστηκε από Γ. Νικολάου, Π.Ε.Δ., Κραμβή, Α.Ε.Δ. και Κ. Κληρίδη, Ε.Δ. σε συντρέχουσες ποινές φυλάκισης δύο ετών για την κλοπή επιταγών, έξι ετών για την πλαστογράφηση τους, έξι ετών για την κυκλοφορία τους, και δύο ετών για την απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις.

Μ. Πίσσας, για τον εφεσείοντα.

Π. Κληρίδης, Ανώτερος Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για τους εφεσίβλητους.

Cur. adv. vult.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: Η απόφαση θα δοθεί από τον Πική, Δ.

ΠΙΚΗΣ Δ.: Ο Εφεσείων καταδικάστηκε από το Κακουργιοδικείο σε συντρέχουσες ποινές φυλακίσης δύο ετών για την κλοπή επιταγών, έξι ετών για την πλαστογράφηση τους, έξι ετών για την κυκλοφορία τους, και σε φυλάκιση δύο ετών για την απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις. Το συνολικό ποσό που αποκόμισε (ο εφεσείων) από την εγκληματική του δράση ήταν £551,80.

Στην επιμέτρηση της ποινής λήφθησαν υπόψη πέντε [*181] άλλα αδικήματα κλοπής επιταγών, 34 αδικήματα πλαστογραφίας επιταγών και 30 αδικήματα κυκλοφορίας πλαστογραφημένων επιταγών. Το προϊόν από αυτό τον κύκλο της εγκληματικής του δράσης ανήλθε σε £7.956, από το οποίο επέστρεψε £2.218. Είναι άξιο λόγου ότι τα εγκλήματα που αποτέλεσαν το αντικείμενο του κατηγορητηρίου τα διέπραξε μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 1993 και εκείνα που λήφθηκαν υπόψη μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου του ιδίου έτους. Συνάγεται ότι οι μηχανισμοί αναστολής ροπής προς το έγκλημα του κατηγορουμένου έχουν καταρρεύσει και η εγκληματικότητα του έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Όπως σημειώνει το Κακουργιοδικείο, δεν επρόκειτο για περιστασιακό ολίσθημα, ούτε ήταν η πρώτη φορά που ο εφεσείων ερχόταν αντιμέτωπος με το Νόμο. Παρόμοια εγκλήματα είχε διαπράξει και στο παρελθόν. Σε δύο προηγούμενες περιπτώσεις καταδικάστηκε σε ποινές φυλάκισης τεσσάρων και πέντε ετών αντίστοιχα για τη διάπραξη παρομοίων εγκλημάτων. Συνεπώς αποστερήθηκε του ευεργετήματος του καθαρού ποινικού μητρώου που θα μπορούσε να επενεργήσει ως στοιχείο με-τριαστικό της ποινής.

Ο κ. Πισσάς έκανε εκτεταμένη αναφορά στις προσωπικές συνθήκες του εφεσείοντα και τόνισε την ανάγκη για εξατομίκευση της ποινής, παράγοντας που δεν αντανακλάται όπως εισηγήθηκε επαρκώς στην επιβληθείσα ποινή. Προκύπτει από την απόφαση ότι το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη τις προσωπικές συνθήκες του κατηγορουμένου. Το σφάλμα εντοπίζεται, σύμφωνα με το δικηγόρο του εφεσείοντα στην παράλειψη του Κακουργιοδικείου να δώσει τη δέουσα βαρύτητα σ' αυτές, ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο εφεσείων σε ηλικία δέκα ετών είδε τον πατέρα του να δολοφονείται μπροστά στα μάτια του.

Δεν έχει επισημανθεί οποιαδήποτε παράλειψη του Κακουργιοδικείου να λάβει υπόψη παράγοντα σχετικό με την επιμέτρηση της ποινής ή νομικό σφάλμα στις αρχές που διέπουν τον καθορισμό της.

Ο κ. Κληρίδης μετά από αναφορά στις αρχές που κα[*182]τοπτρίζονται στις αποφάσεις Philippou v. Republic (1983)2 GLR. 245, Γεωργίου ν. Αστυνομίας (1991)2 ΑΛΑ 525, και Ψωμά ν. Αστυνομίας (1992) 2 Α.Α.Δ. 40, εισηγήθηκε ότι δεν παρέχεται πεδίο για την επέμβαση του Εφετείου στην επφληθείσα ποινή. Τέτοια δυνατότητα παρέχεται μόνο όπου το στοιχείο της υπερβολής στην ποινή βρίσκει αντικειμενικό έρεισμα μετά από το συσχετισμό της με το σύνολο των περιστατικών της υπόθεσης» περιλαμβανομένου του ατόμου του κατηγορουμένου. Τα αδικήματα της πλαστογράφησης και κυκλοφορίας πλαστογραφημένων επιταγών φέρουν ποινή φυλάκισης δια βίου, γεγονός που δίνει το στίγμα της σοβαρότητας των εγκλημάτων που διέπραξε ο εφεσείων. Οι συνθήκες διαπράξεως των εγκλημάτων και η αδιαφορία του εφεσείοντα για τις συνέπειες τους συνθέτουν μια σοβαρή εικόνα εγκληματικότητας. Η συστηματική εγκληματική δράση και αντικοινωνική του συμπεριφορά έχει περιορίσει ουσιωδώς τα περιθώρια για την επίδειξη επιείκειας παρ' όλο που όπως υποδηλώνεται από την ποινή που του έχει επιβληθεί, αυτά δεν έχουν εκλείψει. Η ποινή που του επιβλήθηκε δεν μπορεί με κανένα μέτρο να θεωρηθεί υπερβολική.

Είναι ενθαρρυντικό ότι κατά την παραμονή του στη φυλακή ο εφεσείων, όπως μας έχει λεχθεί, τυγχάνει βοήθειας για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και εξ ίσου ενθαρρυντικό ότι τυγχάνει βοήθειας από το Σύνδεσμο Φίλων των Φυλακισμένων, γεγονός που επενεργεί θετικά στην προετοιμασία του για επανένταξη στον κοινωνικό χώρο. Η παρουσία του προέδρου του Συνδέσμου σήμερα στο Δικαστήριο επιμαρτυρεί το ενδιαφέρον τους για τον εφεσείοντα και τείνει να ενισχύσει τις προσπάθειες του για αναμόρφωση.

Η έφεση απορρίπτεται.


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο