Khmetova ν. Δημοκρατίας (1995) 2 ΑΑΔ 111

(1995) 2 ΑΑΔ 111

[*111] 25 Μαΐου, 1995

[ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ, ΑΡΤΕΜΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Δ/στές]

GOULNARA ΚΗΑΖΙΑ KHMETOVA,

Εφεσείονσα,

 ν.

ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

Εφεσίβλητης.

(Ποινική έφεση Αρ. 5931).

Ποινή — Κατοχή 2,557.7 γραμμαρίων σκευάσματος που περιείχε 66.2% υδροχλωρική κοκαΐνη και κατοχή του ίδιου ναρκωτικού με σκοπό την προμήθειά του σε άλλους — Η κατηγορούμενη ήταν νεαρός ηλικίας και ήταν μόνο μεταφορέας των ναρκωτικών τα οποία είχε κολλημένα στην κοιλιακή της χώρα και τελικό προορισμό το εξωτερικό — Ομολογία και παραδοχή — Συνεργασία με την αστυνομία — Λευκό ποινικό μητρώο — Επιβολή ποινής φυλάκισης έξη χρόνων στη δεύτερη κατηγορία — Επικυρώθηκε από το Εφετείο.

Ποινή — Επιμέτρηση — Αποτελεί πρωταρχική ευθύνη του πρωτόδικου Δικαστηρίου — Παρέμβαση του Εφετείου αν διαπιστωθεί σφάλμα αρχής ή όταν η ποινή είναι έκδηλα υπερβολική.

Ποινή Επιμέτρηση—Προσωπικές περιστάσεις—Είναι μειωμένης σημασίας σε υποθέσεις κατοχής και εμπορίας ναρκωτικών — Η έμφαση πρέπει να δίδεται στο στοιχείο της αποτρεπτικότητας που πρέπει να αντανακλάται από το ύψος της ποινής.

Τα γεγονότα και οι νομικές αρχές που εφάρμοσε το Εφετείο απορρίπτοντας την έφεση εναντίον της ποινής, προκύπτουν από τις πιο πάνω περιληπτικές σημειώσεις.

Έφεση εναντίον Ποινής.

Έφεση εναντίον της ποινής από την Goulnara Khazia Khmetova η οποία βρέθηκε ένοχη στις 16 Σεπτεμβρίου, 1994, από το Κα-κουργιοδικείο Λάρνακας (Αριθμός Ποινικής Υπόθεσης 9991/94) [*112] στην κατηγορία της κατοχής ελεγχομένου φαρμάκου Τάξης "Α" του Μέρους Ι του πρώτου πίνακα με σκοπό όπως προμηθεύσει τούτο σε άλλο πρόσωπο κατά παράβαση των άρθρων 2,3,6(1 )(2)(3), 30 και 31 του περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμου 29/77 όπως τροποποιήθηκε και καταδικάστηκε από Νικολάου, Π.Ε.Δ., Κραμβή, Α.Ε.Δ., Κληρίδη, Ε.Δ. σε φυλάκιση έξι ετών.

Χ. Κυριακίδης και Ν. Δαμιανού, για την εφεσείουσα.

Γ. Παπαϊωάννου, Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για την εφεσίβλητη.

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ, Δ.: Την απόφαση του Δικαστηρίου θα δώσει ο Δικαστής Γ. Κωνσταντινίδης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Δ.: Η εφεσείουσα παραδέχθηκε ενοχή σε κατηγορίες για κατοχή 2,557.7 γραμμαρίων σκευάσματος που περιείχε 66.2% υδροχλωρική κοκαΐνη και για κατοχή του ίδιου ναρκωτικού με σκοπό την προμήθειά του σε άλλους. Εφεσιβάλλει, ως εκδήλως υπερβολική, την ποινή της εξαετούς φυλάκισης που της επέβαλε το Κακουργιοδικείο σε σχέση με τη δεύτερη από τις κατηγορίες.

Κάτω από περιστάσεις στις οποίες δεν χρειάζεται να επεκταθούμε η εφεσίβλητη ερευνήθηκε κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο Λάρνακας, για να αποκαλυφθεί ότι υπήρχαν κολλημένα στην κοιλιακή τη χώρα, κάτω από την μπλούζα της, δυο πλαστικά σακκουλλάκια. Η εφεσείουσα ισχυρίστηκε αρχικά πως της τα τοποθέτησε εκεί γιατρός σε σχέση με πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε, για να ομολογήσει στη συνέχεια πως περιείχαν ναρκωτικά.

Δεν ήταν ο εγκέφαλος αλλά μόνο ο μεταφορέας των ναρκωτικών, είναι νεαράς ηλικίας και ευάλωτη εξαιτίας της ανέχειάς της. Διέπραξε τα αδικήματα όταν βρέθηκε από τη Ρωσία από όπου κατάγεται στη Βραζιλία κάτω από περιστάσεις που της άφηναν ελάχιστα περιθώρια αντίδρασης. Αυτά ήταν σε γενικές γραμμές όσα επέβαλλαν, κατά την εισήγησή της, επιεικέστερη ποινή. Επίσης, το γεγονός ότι ομολόγησε την ενοχή της, συνεργάστηκε με την αστυνομία στην οποία ανέφερε όσα γνώριζε και έχει λευκό ποινικό μητρώο.

Συνιστούν όλα παράγοντες που είναι σχετικοί προς την επιμέτρηση της ποινής αλλά αυτά είναι μόνο η μια πλευρά. Η άλ[*113]λη συνίσταται στη σοβαρότητα των αδικημάτων που έχουν διαπραχθεί όπως τη δείχνει η δωδεκαετής ποινή φυλάκισης που προβλέπει ο Νόμος για την πρώτη κατηγορία και η φυλάκιση δια βίου που προβλέπει για τη δεύτερη.

Το πρωτόδικο Δικαστήριο εξισορρόπησε τα δύο με προσοχή. Έστρεψε την προσοχή του προς κάθε πτυχή, ιδιαίτερα σε όσα εξειδικεύθηκαν ενώπιον μας. Δεν παραγνώρισε το γεγονός ότι η εφεσείουσα ήταν 21 ετών και δέκτηκε πως η ηλικία της και τα περιστατικά την καθιστούσαν ευεπήφορη σε κακές επιδράσεις. Έλαβε υπόψη το λευκό μητρώο της εφεσείουσας, τη συνεργασία της με την αστυνομία αλλά και την παραδοχή της παρά το γεγονός ότι, όπως ορθά σημείωσε, η σημασία αυτού του τελευταίου στοιχείου ήταν σαφώς μειωμένη ενόψει των συνθηκών κάτω από τις οποίες αποκαλύφθηκε η μεταφορά των ναρκωτικών.

Η πρωταρχική ευθύνη για την επιμέτρηση της ποινής ανήκει στο πρωτόδικο Δικαστήριο. Το Εφετείο παρεμβαίνει και μειώνει την ποινή μόνο αν διαπιστωθεί σφάλμα αρχής ή όταν αυτή είναι εκδήλως υπερβολική. Δεν έχει καταδειχθεί οτιδήποτε από τα δύο. Το Κακουργιοδικείο, με εκτεταμένη αναφορά στη νομολογία, καθοδηγήθηκε ορθά ως προς τις αρχές και επιμέτρησε την ποινή αφού προσμέτρησε κάθε σχετικό παράγοντα. Ορθά σημείωσε πως οι προσωπικές περιστάσεις σε υποθέσεις αυτής της φύσης είναι μειωμένης σημασίας και ορθά τοποθέτησε την έμφαση στο στοιχείο της αποτρεπτικότητας που πρέπει να αντανακλάται από το ύψος της ποινής, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν η Κύπρος ο τελικός προορισμός των ναρκωτικών.

Η εφεσείουσα βρέθηκε, όπως σημείωσε και το Κακουργιοδικείο σε δεινή θέση. Ευελπιστούμε πως θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για νέα αρχή όταν θα επανέλθει στην κοινωνία αλλά δε διαπιστώνουμε πώς συντρέχουν οι προϋποθέσεις για παρέμβασή της. Η έφεση απορρίπτεται.

Η έφεση απορρίπτεται.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο