Παναγίδη ν. Δημοκρατίας (1997) 2 ΑΑΔ 104

(1997) 2 ΑΑΔ 104

[*104] 18 Απριλίου, 1997

[ΝΙΚΗΤΑΣ, ΑΡΤΕΜΙΔΗΣ, ΚΑΛΛΗΣ, Δ/στές]

ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΠΑΝΑΠΔΗ,

Εφεσείων,

ν.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

Εφεσίβλητης.

(Ποινική Έφεση Αρ. 6239)

Ποινή — Διάρρηξη γραφείου και κλοπή — Συνολική αξία κλαπέντων ΛΚ2.690 — Σχεδιασμός και συστηματική εγκληματική δραστηριότητα (116 αδικήματα) — Δύσκολα παιδικά χρόνια — Δυσμενείς προσωπικές και οικογενειακές συνθήκες — Βεβαρυμένο ποινικό μητρώο — Έξι προηγούμενες καταδίκες — Λήφθηκαν υπόψη 28 άλλες παρόμοιες υποθέσεις — Ομολογία και παραδοχή — Επιβολή ποινής φυλάκισης 5 χρόνων — Επικυρώθηκε.

Ποινή — Επιμέτρηση— Η μεγάλη αξία των κλαπέντων, ο σχεδιασμός και η συστηματική εγκληματική συμπεριφορά, αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες στη διάπραξη αδικημάτων διαρρήξεων και κλοπών.

Ποινή — Επιμέτρηση — Ελαφρυντικοί παράγοντες — Δύσκολα παιδικά χρόνια — Έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα κατά τα πρώτα παραστρατήματα —Δεν μπορεί να προβάλλονται εσαεί ως ελαφρυντικοί παράγοντες.

Ο Εφεσείων με δύο άλλα πρόσωπα, τα οποία καθοδηγούσε, διάρρηξαν εργοστάσιο και πήραν από το γραφείο χρηματοκιβώτιο που μετέφεραν αλλού και παραβίασαν, παίρνοντας χρήματα, ομολογίες και άλλη περιουσία συνολικής αξίας ΛΚ2.690. Το Κακουργιοδικείο επέβαλε την πιο πάνω ποινή αφού έλαβε υπόψη 28 άλλες παρόμοιες υποθέσεις που διαπράχθηκαν μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου 1996. Το όφελος που απέφερε η παράνομη δραστηριότητα ανέρχεται σε ΛΚ30.000 περίπου.

Ο εφεσείων πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε Παιδική Στέγη. Συζεί με πρόσωπο που έχει δύο παιδιά από προηγούμενο γάμο, με το [*105] οποίο απέκτησε και δικό του παιδί. Η οικογένεια συντηρείται από το Ταμείο Δημοσίων Βοηθημάτων.

Ο εφεσείων καταδικάστηκε για τα προηγούμενα του σε διάφορες ποινές φυλάκισης. Η μεγαλύτερη ήταν δύο χρόνια. Ο δικηγόρος του ισχυρίστηκε ότι η εκτόξευση της περιόδου φυλάκισης από 2 σε 5 χρόνια δε συνάδει με τη νομολογία. Επίσης, ότι δε λήφθηκαν επαρκώς υπόψη οι προσωπικές και οικογενειακές συνθήκες του πελάτη του, για τις οποίες τέθηκε στο Δικαστήριο σχετική έκθεση του Γραφείου Ευημερίας.

Το Εφετείο απέρριψε την έφεση και αποφάνθηκε ότι:

Δεν υπάρχει κανόνας για προοδευτική αύξηση στις ποινές. Αναφορικά με τον ισχυρισμό περί εκτόξευσης της ποινής δεν παρουσιάστηκε εκ μέρους του εφεσείοντα οποιαδήποτε σχετική απόφαση.

Το Κακουργιοδικείο αξιολόγησε όλα τα ελαφρυντικά προσδίδοντας σ' αυτά τη δέουσα βαρύτητα στη λήψη της απόφασής του.

Η συμπεριφορά του εφεσείοντα υπαγορεύει επιβολή αυστηρής ποινής.

Η έφεση απορρίπτεται.

Έφεση εναντίον Ποινής.

Έφεση εναντίον της ποινής από το Χριστάκη Αχιλλέως Παναγίδη, ο οποίος βρέθηκε ένοχος στις 31 Οκτωβρίου, 1996, από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας (Ποινική Υπόθεση Αρ. 3508/96) στις κατηγορίες της διάρρηξης γραφείου και της κλοπής, κατά παράβαση των Άρθρων 291,294(a), 255, 262 και 20 του Ποινικού Κώδικα Κεφ. 154 και καταδικάστηκε από Ηλιάδη Π.Ε.Δ., Ερωτοκρίτου Α.Ε.Δ. και Γεωργίου Ε.Δ. σε ποινή φυλάκισης 5 χρόνων.

Γ. Κ. Καζαντζής, για τον Εφεσείοντα.

Μ. Μαλαχτού, Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για την Εφεσίβλητη.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: Η απόφαση θα δοθεί από το δικαστή Σ. Νικήτα.

ΝΙΚΗΤΑΣ, Δ.: Η θλιβερή διαπίστωση είναι πως τα τελευταία [*106] χρόνια το έγκλημα στην Κύπρο παρουσιάζει αυξητική τάση. Οι κλοπές, οι διαρρήξεις και άλλα ομοειδή αδικήματα είναι στην πρώτη γραμμή της εγκληματικότητας χωρίς να δείχνουν σημεία κάμψης. Σημειώνεται, αντίθετα, έξαρση. Τα δικαστήρια αντιμετώπισαν τέτοια εγκλήματα με αυστηρότητα γιατί προκαλούν ρήγματα στην έννομη τάξη και διαβίωση και διαβρώνουν συνάμα το αίσθημα ασφαλείας του πολίτη.

Έχουμε τώρα μπροστά μας περίπτωση που μπορεί να χαρακτηρισθεί από τις χειρότερες. Ο εφεσείων με δύο άλλα πρόσωπα, που αναμφισβήτητα καθοδηγούσε, διέρρηξαν εργοστάσιο και πήραν από το γραφείο χρηματοκιβώτιο, που μετέφεραν αλλού και παραβίασαν. Αργότερα βρέθηκε, αλλά έλειπαν τα χρήματα που περιείχε, ομολογίες και άλλη περιουσία συνολικής αξίας £2.690. Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 5 χρόνων, αφού έλαβε υπόψη, ύστερα από δικό του αίτημα, 28 άλλες υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών, που διέπραξε στη Λευκωσία και αρκετά χωριά της επαρχίας μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου 1996. Ας σημειωθεί ότι σε τρεις μόνο από τις περιπτώσεις αυτές είχε συνεργό, τον οποίο κατονόμασε όταν ανακρινόταν από την αστυνομία. Το όφελος ή το ποσό που απέφερε αυτή η παράνομη δραστηριότητα ανέρχεται συνολικά σε £30.000 περίπου. Σημειώνουμε ότι η μεγάλη αξία των κλαπέντων αποτελεί στοιχείο επίτασης της ποινής. Μια δεύτερη παρατήρηση μας είναι ότι ο εφεσείων έδρασε σχεδιασμένα και συστηματικά, που αποτελεί επίσης επιβαρυντικό παράγοντα.

Η περίπτωση του εφεσείοντα δεν αποτελεί απλή έκρηξη σε μια περίοδο της ζωής του, που τον βασάνιζε συγκεκριμένο πρόβλημα. Έχει πλούσιο ιστορικό. Βαρύνεται με 6 προηγούμενες καταδίκες για παρόμοια αδικήματα. Στις τέσσερις από αυτές λήφθηκαν υπόψη συνολικά 64 άλλες παρόμοιες υποθέσεις. Αξίζει να αναφέρουμε εδώ από την εκκαλούμενη απόφαση μια θλιβερή στατιστική που αφορά τη δράση του εφεσείοντα και που δείχνει την τάση του να εξελιχθεί σε κατ' επάγγελμα κακοποιό. Διέπραξε συνολικά μέχρι σήμερα 116 αδικήματα.

Για τα προηγούμενα του ο εφεσείων καταδικάστηκε σε διάφορες ποινές φυλάκισης. Η μεγαλύτερη ήταν για δύο χρόνια. Στο σημείο αυτό ο δικηγόρος του εφεσείοντα, που προσέβαλε την ποινή με την αιτιολογία ότι είναι υπερβολική, είπε ότι η εκτόξευση της περιόδου φυλάκισης από 2 σε 5 χρόνια βρίσκεται σε αντίθεση με τη νομολογία. Όμως ο συνήγορος δε μας παρέπεμψε σε οποιαδήποτε απόφαση. Φυσικά δεν υπάρχει αρχή για προοδευτική αύξη[*107]ση στις ποινές. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε τροχοπέδη στη διακριτική εξουσία του δικαστηρίου για αδέσμευτη εκτίμηση των δεδομένων κάθε περίπτωσης. Και περαιτέρω θα υπήρχε κίνδυνος, αν εφαρμοζόταν τέτοιος κανόνας, να αποβεί σε βάρος του κατηγορουμένου.

Ο δικηγόρος του εφεσείοντα υποστήριξε ότι οι προσωπικές και οικογενειακές συνθήκες του πελάτη του, για τις οποίες τέθηκε στη διάθεση του δικαστηρίου σχετική έκθεση του Γραφείου Ευημερίας, δε λήφθηκαν υπόψη στο βαθμό που έπρεπε. Είναι γεγονός ότι ο εφεσείων στερήθηκε του ευεργετήματος να μεγαλώσει και αναπτυχθεί μέσα σε συγκροτημένη οικογένεια, που μπορούσε να του προσφέρει καθοδήγηση και επίσης να στρέψει σε άλλες κατευθύνσεις τη ζωτικότητά του. Προέρχεται από μεγάλη και πτωχή οικογένεια και έχασε νωρίς τον πατέρα του. Η μητέρα του τον τοποθέτησε σε Παιδική Στέγη για να μπορέσει να αντεπεξέλθει καλύτερα με τις υποχρεώσεις που είχε απέναντι στην υπόλοιπη οικογένεια της. Ο εφεσείων συζούσε με πρόσωπο που έχει δύο παιδιά από προηγούμενο γάμο με το οποίο απέκτησε και δικό του παιδί. Η οικογένεια συντηρείται από καιρό από το Ταμείο Δημόσιων Βοηθημάτων.

Παρόλο που ο εφεσείων έχει τη συμπάθεια του δικαστηρίου για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που έζησε, εντούτοις το θέμα δεν μπορεί να προβάλλεται εσαεί ως ελαφρυντικό. Εξηγεί ίσως την αιτία της εγκληματικότητας και έχει ιδιαίτερη βαρύτητα κατά τα πρώτα παραστρατήματα. Η ηπιότερη μεταχείριση του εφεσείοντα από το δικαστήριο κατά τα πρώτα στάδια αντανακλά τον παράγοντα αυτό. Με την πάροδο όμως του χρόνου αποδυναμώνεται η σημασία του. Εξάλλου ο εφεσείων βρίσκεται σε ώριμη ηλικία, πνευματικά και συναισθηματικά, που μπορεί να αντιμετωπίσει τη ζωή και να κάμει τη σωστή επιλογή.

Για ένα από τους πρώην κατηγορουμένους καταχωρήθηκε αναστολή δίωξης. Πρόκειται για τον αδελφό του πρώην κατηγορουμένου αρ. 2. Ο κ. Καζαντζής παραπονέθηκε ότι το γεγονός δε σχολιάστηκε στην απόφαση του δικαστηρίου που δίκασε. Παρατηρούμε ότι η παράλειψη δεν έχει καμιά επίπτωση στο κύρος της ποινής, εφόσον ο συνήγορος δεν απέδωσε μομφή για άνιση μεταχείριση του εφεσείοντα. Ούτε ήταν δυνατό να υπάρξει τέτοιος ισχυρισμός δεδομένου ότι είναι φανερός ο λόγος της αναστολής. Ο εν λόγω κατηγορούμενος ήταν ανήλικος και προφανώς παρασύρθηκε σε τέτοια πράξη, που σχεδίασε και εκτέλεσε ο εφεσείων.

Πρέπει να πούμε ότι αναφέρθηκαν και άλλα ελαφρυντικά, [*108] όπως η ομολογία του Εφεσείοντα στην αστυνομία, η παραδοχή του στο δικαστήριο καθώς και η βοήθεια και η συνεργασία του με την αστυνομία. Όμως όλα αυτά τέθηκαν ενώπιον του Κακουργιοδικείου, που τα αξιολόγησε ένα προς ένα. Δεν είναι σωστή η εισήγηση της υπεράσπισης ότι δεν προσδόθηκε σε αυτά η δέουσα βαρύτητα. Η ποινή περιέχει ένα στοιχείο εξατομίκευσης οφειλόμενο ασφαλώς στα ελαφρυντικά δεδομένου ότι το αδίκημα τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 7 χρόνια.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να επέμβουμε. Θα θέλαμε μάλιστα με την ευκαιρία αυτή να διακηρύξουμε την υποστήριξη μας σε αυστηρές ποινές για τέτοιου είδους συμπεριφορά.

Η έφεση απορρίπτεται.

Η έφεση απορρίπτεται.


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο