Γεωργίου Kυριάκος Kώστα, άλλως “Kακής” ν. Kυπριακής Δημοκρατίας (1998) 2 ΑΑΔ 162

(1998) 2 ΑΑΔ 162

[*162]30 Ιουνίου, 1998

[ΠΙΚΗΣ, Π., ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΗΣ, ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, Δ/στές]

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΑΛΛΩΣ “ΚΑΚΗΣ”,

Εφεσείων,

v.

ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

Εφεσίβλητης.

(Πoινική Έφεση Αρ. 6416)

 

Ποινή — Ναρκωτικά — Καλλιέργεια, κατοχή και κατοχή με σκοπό την πώληση 77 φυτών κάνναβης — Κατοχή 0,0953 γραμμαρίων αποξηραμένης ύλης από φυτό κάνναβης — Διασυνδέσεις του εφεσείοντα  με άτομο στην Αίγυπτο στο οποίο θα πωλούσε τα ναρκωτικά έναντι αδρής αμοιβής — Κακή κατάσταση υγείας του εφεσείοντα — Ισχυρισμός για επιδείνωσή της σε περίπτωση φυλάκισής του — Επιβολή συντρέχουσων ποινών φυλάκισης τριών χρόνων στην πρώτη και τρίτη κατηγορία και τριών μηνών στην τέταρτη — Επικυρώθηκαν.

Ποινή — Επιμέτρηση — Προσωπικές περιστάσεις — Σοβαρά προβλήματα υγείας — Αν και λαμβάνονται υπόψη ως μετριαστικός παράγων ιδιαίτερης βαρύτητας, δεν εξουδετερώνουν την ανάγκη επιβολής παραδειγματικών ποινών, προς αποτροπή τόσο των αδικοπραγούντων, όσο και άλλων επίδοξων εγκληματιών, αναφορικά με την κατοχή και εμπορία ναρκωτικών.

Τα φυτά είχαν φυτευθεί σε γλάστρες σε κτήμα του κατηγορουμένου, στο Κίτι. Η μικρή αποξηραμένη ποσότητα κάνναβης βρέθηκε στην τσέπη του παντελονιού του.

Ο εφεσείων παραδέχτηκε ενοχή ενώπιον του Κακουργιοδικείου, σε κατηγορίες καλλιέργειας, κατοχής χωρίς την άδεια του Υπουργού Υγείας και κατοχής με σκοπό την πώληση σε κατονομαζόμενο πρόσωπο, 77 φυτών του γένους κάνναβης και κατοχής χωρίς την άδεια του Υπουργού Υγείας, 0,0953 γραμμαρίων αποξηραμένης ύλης από φυτό κάνναβης, κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμου 29/77, όπως τροποποιήθηκε. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης [*163]τριών ετών στην πρώτη και τρίτη κατηγορία, τριών μηνών στην τέταρτη κατηγορία,ενώ δεν επεβλήθη ποινή στη δεύτερη κατηγορία. 

Η έφεση στρέφεται εναντίον της ποινής που επιβλήθηκε στον εφεσείοντα, η οποία χαρακτηρίζεται υπερβολική, υπό την έννοια του ότι το πρωτόδικο Δικαστήριο δεν έδωσε τη δέουσα βαρύτητα στις προσωπικές συνθήκες του εφεσείοντα με έμφαση στην κατάσταση της υγείας του και δεύτερο ότι η ποινή που του επιβλήθηκε θα πρέπει να μειωθεί απο το Εφετείο, δεδομένου ότι στο μεσοδιάστημα από την καταδίκη του μέχρι σήμερα η υγεία του χειροτέρεψε στις φυλακές.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση και αποφάνθηκε ότι:

Οι ποινές που επιβλήθηκαν δεν ήταν υπερβολικές, ιδιαίτερα εν όψει του γεγονότος ότι υποθέσεις, όπως η υπό κρίση, θα πρέπει να κρίνονται πολύ αυστηρά για να προσφέρεται η αναγκαία προστασία της κοινωνίας από τα ναρκωτικά, που έχουν χαρακτηριστεί κοινωνική μάστιγα σ’ ολόκληρο τον κόσμο και οι ποινές που επιβάλλονται πρέπει να είναι αποτρεπτικές. Η όλη συμπεριφορά του εφεσείοντα υπήρξε εγκληματική και στόχευε στη συνεισφορά του αργού θανάτου στους χρήστες ναρκωτικών, αντί αδρής αμοιβής. Οι προσωπικές συνθήκες του εφεσείοντα λήφθηκαν δεόντως υπόψη από το Κακουργιοδικείο και από το πιστοποιητικό, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον του Εφετείου, δε διαπιστώνεται ότι η κατάσταση της υγείας του στις φυλακές έχει επιδεινωθεί κατά τρόπο που να δικαιολογείται η μείωση της ποινής που του επιβλήθηκε.

Η έφεση απορρίπτεται.

Έφεση εναντίον Ποινής.

Έφεση εναντίον της ποινής από τον Kυριάκο Kώστα Γεωργίου άλλως “Kακής”, ο οποίος βρέθηκε ένοχος στις 20 Nοεμβρίου, 1997, από το Kακουργιοδικείο Λάρνακας (Ποινική Yπόθεση Aρ. 16699/97) στις κατηγορίες καλλιέργειας, κατοχής χωρίς την άδεια του Yπουργού Yγείας και κατοχής με σκοπό την πώληση 77 φυτών κάνναβης και κατοχής χωρίς την άδεια του Yπουργού Yγείας 0.0953 γραμμαρίων αποξηραμένης ύλης από φυτό κάνναβης, κατά παράβαση του περί Nαρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Oυσιών Nόμου 29/77 και καταδικάστηκε από Xατζηχαμπή, Π.E.Δ., Kολατσή, A.E.Δ. και Γιασεμή, E.Δ., σε συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 3 χρόνων στην 1η κατηγορία, 3 χρόνων στην 3η κατηγορία και 3 μηνών στην 4η κατηγορία.

Γ. Κουκούνης, για τον Eφεσείοντα.

[*164]Γ. Παπαϊωάννου, Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για την Εφεσίβλητη.

Cur. adv. vult.

ΠΙΚΗΣ, Π.: Την ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου θα δώσει ο Δικαστής Γ. Χρυσοστομής.

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΗΣ, Δ.: Ο εφεσείων παραδέχτηκε ενοχή σε τέσσερις κατηγορίες ενώπιον του Κακουργιοδικείου, το οποίο συνεδρίαζε στη Λάρνακα. Οι πρώτες τρεις κατηγορίες αναφέροντο στην καλλιέργεια, κατοχή χωρίς την άδεια του Υπουργού Υγείας και κατοχή με σκοπό την πώληση σε κατονομαζόμενο πρόσωπο, 77 φυτών του γένους Κάνναβις. Η τέταρτη κατηγορία ήταν αυτή της κατοχής, χωρίς την άδεια του Υπουργού Υγείας, 0,0953 γραμμαρίων αποξηραμένης ύλης από φυτό κάνναβις.

Η κάνναβις είναι ελεγχόμενο φάρμακο της Τάξεως Β, σύμφωνα με τον περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμο 29/77, όπως τροποποιήθηκε και οι προαναφερθείσες κατηγορίες στηρίζονται σε συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου αυτού.

Το Κακουργιοδικείο επέβαλε στον εφεσείοντα φυλάκιση τριών ετών στην πρώτη και τρίτη κατηγορία, τριών μηνών στην τέταρτη κατηγορία και δεν επέβαλε ποινή στη δεύτερη κατηγορία. Επίσης διάταξε όπως οι ποινές συντρέχουν.

Τα γεγονότα και τα περιστατικά της υπόθεσης κρίνονται πολύ σοβαρά, και το Κακουργιοδικείο αναφέρθηκε σ’ αυτά με λεπτομέρεια. Συνοπτικά αναφέρουμε πως αστυφύλακες της Υπηρεσίας Διώξεως Ναρκωτικών, κατόπιν πληροφοριών, επισκέφθηκαν τον κατηγορούμενο στο χωριό Κίτι και κατόπιν υποδείξεώς του, βρήκαν στο αγροτεμάχιό του, στην περιοχή “Τερατσιές”, τα προαναφερθέντα φυτά φυτεμένα σε γλάστρες, ενώ σε μικρό δωμάτιο, στην τσέπη του παντελονιού του εφεσείοντα, πολύ μικρή ποσότητα αποξηραμένης κάνναβις για δική του χρήση. Η ποσότητα της κάνναβις αυτής ήταν η αναφερόμενη στην τέταρτη κατηγορία.  Η παράνομη δραστηριότητα του εφεσείοντα αρχίζει με την επίσκεψή του, μαζί με την αραβικής καταγωγής φίλη του, στην Αίγυπτο, στις 2.2.97. Εκεί ήρθε σε επαφή με κάποιο Χαλίλη, ο οποίος του παρέδωσε ένα σακούλι σπόρους καννάβις με τη συμφωνία ότι ο εφεσείων θα τους φύτευε στην Κύπρο και θα πωλούσε τα φυτά σ’ αυτόν, όταν θα ερχόταν στην Κύπρο, αντί του ποσού των πέντε ή έξι χιλιάδων λιρών.

[*165]Με την παρούσα έφεση προσβάλλεται η ποινή που επιβλήθηκε στον εφεσείοντα η οποία χαρακτηρίζεται υπερβολική, υπό την έννοια του ότι το πρωτόδικο Δικαστήριο δεν έδωσε τη δέουσα βαρύτητα στις προσωπικές συνθήκες του εφεσείοντα με έμφαση στην κατάσταση της υγείας του και δεύτερο ότι η ποινή που του επιβλήθηκε θα πρέπει να μειωθεί από το Εφετείο, δεδομένου ότι στο μεσοδιάστημα από την καταδίκη του μέχρι σήμερα η υγεία του χειροτέρεψε στις φυλακές.  Ο δικηγόρος του εφεσείοντα αναφέρθηκε σε αυθεντίες για να υποστηρίξει τις θέσεις του αυτές και παρουσίασε και σχετικό ιατρικό πιστοποιητικό.

Ο δικηγόρος των εφεσιβλήτων υποστήριξε την πρωτόδικη απόφαση σαν ορθή και εισηγήθηκε ότι η ποινή που επιβλήθηκε στον εφεσείοντα, όχι μόνο δεν ήταν υπερβολική, αλλά αντίθετα ήταν επιεικής.

Σ’ αυτό το στάδιο κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε πως ο εφεσείων υποφέρει από διαβήτη, χρόνια βρογχίτιδα, παροξυσμική καρδιακή αρρυθμία και έχει πέτρες στα νεφρά. Για την κατάσταση αυτή του εφεσείοντα, ο θεράπων ιατρός του εξέφρασε την άποψη ότι, σε περίπτωση φυλάκισής του, ανάμενε ότι η υγεία του θα επιδεινώνετο. Ο εφεσείων τυγχάνει της αναγκαίας ιατρικής περίθαλψης και παρακολούθησης στις Κεντρικές Φυλακές.

Εξετάσαμε με κάθε προσοχή τα γεγονότα και τα περιστατικά της υπόθεσης καθώς επίσης και τα επιχειρήματα τα οποία υποβλήθηκαν και από τις δυο πλευρές. Βρίσκουμε, ότι η εμπεριστατωμένη απόφαση του Κακουργιοδικείου προσεγγίζει ορθά όλα τα θέματα που βρίσκονταν ενώπιόν του. Ιδιαίτερα αναφέρουμε ότι το Κακουργιοδικείο, κατά την επιμέτρηση της ποινής, αναφέρθηκε στη σοβαρότητα των αδικημάτων και στην ανάγκη επιβολής παραδειγματικών ποινών, προς αποτροπή τόσο των αδικοπραγούντων, όσο και άλλων επίδοξων εγκληματιών. Παρά ταύτα, δεν παράλειψε να αναφερθεί στις προσωπικές συνθήκες του εφεσείοντα και ιδιαίτερα στην κατάσταση της υγείας του, την οποία συνεκτίμησε σαν μετριαστικό παράγοντα ιδιαίτερης βαρύτητας, στηρίζοντας τις θέσεις του με σχετική νομολογία.

Έχουμε την άποψη ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν δεν ήταν υπερβολικές, ιδιαίτερα ενόψει του γεγονότος ότι υποθέσεις όπως η υπό κρίση θα πρέπει να κρίνονται πολύ αυστηρά για να προσφέρεται η αναγκαία προστασία της κοινωνίας από τα ναρκωτικά, που έχουν χαρακτηρισθεί κοινωνική μάστιγα σ’ ολόκληρο τον κόσμο και οι ποινές που επιβάλλονται πρέπει να είναι [*166]αποτρεπτικές. Η όλη συμπεριφορά του εφεσείοντα υπήρξε εγκληματική και στόχευε στη συνεισφορά του αργού θανάτου στους χρήστες ναρκωτικών, αντί αδρής αμοιβής. Οι προσωπικές συνθήκες του εφεσείοντα λήφθηκαν δεόντως υπόψη από το Κακουργιοδικείο και από το πιστοποιητικό, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιόν μας, δε βρίσκουμε ότι η κατάσταση της υγείας του στις φυλακές έχει επιδεινωθεί κατά τρόπο που να δικαιολογείται η μείωση της ποινής που του επιβλήθηκε.

Η έφεση απορρίπτεται.

H έφεση απορρίπτεται.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο