Aργυρού Xριστάκης Mιχάλη ν. Δημοκρατίας (1999) 2 ΑΑΔ 57

(1999) 2 ΑΑΔ 57

[*57]9 Φεβρουαρίου, 1999

[ΑΡΤΕΜΙΔΗΣ, ΚΡΑΜΒΗΣ, ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, Δ/στές]

ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗ ΑΡΓΥΡΟΥ,

Eφεσείων,

v.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

Eφεσίβλητης.

(Ποινική Έφεση Αρ. 6492)

 

Ποινή — Διάρρηξη και κλοπή — Εφεσείων ηλικίας 23 ετών — Τρεις προηγούμενες καταδίκες για παρόμοια αδικήματα — Το υπό εκδίκαση αδίκημα διαπράχθηκε σε περίοδο αναστολής προηγούμενης ποινής — 17 αδικήματα παρόμοιας φύσεως λήφθηκαν υπόψη — Ομολογία — Συνεργασία με την Αστυνομία για διαλεύκανση των αδικημάτων — Επιβολή ποινής φυλάκισης 3 ½ χρόνων — Δεν κρίθηκε έκδηλα υπερβολική.

Ο εφεσείων παραδέχθηκε ενοχή σε 18 κατηγορίες διαρρήξεων και κλοπών που διέπραξε μεταξύ Νοεμβρίου 1997 και Μαρτίου 1998.  Εβαρύνετο με 3 προηγούμενες καταδίκες, επίσης για διαρρήξεις και κλοπές.  Στην τελευταία του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 μηνών με τριετή αναστολή, και £100 πρόστιμο. Η περίοδος της αναστολής ίσχυε κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, αλλά το Κακουργιοδικείο δεν ενεργοποίησε την επιβληθείσα ποινή.

Ο εφεσείων καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης 3 ½ χρόνων και εφεσίβαλε την ποινή του ως έκδηλα υπερβολική.

Αποφασίστηκε ότι η επιβληθείσα ποινή ήταν η ενδεδειγμένη, και ορθά ζυγιασμένη.

Η έφεση απορρίφθηκε.

Έφεση εναντίον Ποινής.

Έφεση εναντίον ποινής από το Xριστάκη Mιχάλη Aργυρού, ο [*58]οποίος βρέθηκε ένοχος στις 29 Aπριλίου 1998, από το Kακουργιοδικείο Λευκωσίας (Ποινική Yπόθεση Aρ. 6608/98) σε 18 κατηγορίες διαρρήξεων και κλοπών κατά παράβαση των Άρθρων 29, 35, 255, 262, 266, 291, 292(α), 294(α) 295, 366 και 367 του Ποινικού Kώδικα, Kεφ. 154 και καταδικάστηκε από Xατζηχαμπή, Π.E.Δ., Kολατσή, A.E.Δ., Γιασεμή, E.Δ., σε συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 3 1/2 χρόνων.

Ν. Νεοκλέους, για τον Eφεσείοντα.

Στ. Τσιβιτανίδου, Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για την Eφεσίβλητη.

Cur. adv. vult.

ΑΡΤΕΜΙΔΗΣ, Δ.:  Ο εφεσείων παραπονείται για την ποινή φυλάκισης 3 1/2 χρόνων που του επέβαλε στις 2.9.98 το Κακουργιοδικείο, που συνεδρίαζε στη Λευκωσία.  Είχε παραδεχθεί ενοχή σε 18 κατηγορίες διαρρήξεων και κλοπών, που διέπραξε μεταξύ των μηνών Νοεμβρίου 1997 και Μαρτίου 1998. Ο εφεσείων ομολόγησε τα εγκλήματα μόλις συνελήφθη από την Αστυνομία στις 8.3.98, μετά από καταδίωξη του, όταν προηγουμένως θεάθηκε από περίπολο της Αστυνομίας να κινείται ύποπτος στη λεωφόρο Τσερίου στο Στρόβολο, και διαπιστώθηκε πως σκοπός του ήταν η διάρρηξη.

Στην επιμέτρηση της ποινής το κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη του και άλλα 17 αδικήματα παρόμοιας φύσεως, τα οποία είχε παραδεχθεί σε εκκρεμούσα υπόθεση. Ο εφεσείων βαρύνεται με 3 προηγούμενες καταδίκες, επίσης για διαρρήξεις και κλοπές. Στην τελευταία του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 μηνών με τριετή αναστολή, και £100 πρόστιμο.  Η περίοδος της αναστολής ίσχυε κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, αλλά το Κακουργιοδικείο δεν ενεργοποίησε την επβληθεισα ποινή.

Στην επιμέτρηση της ποινής το Κακουργιοδικείο αξιολόγησε όλους τους παράγοντες που προσμετρούν στην επιβολή της καταλληλότερης τιμωρίας ώστε να αρμόζει στις προσωπικές  συνθήκες του εφεσείοντα, αλλά και στη σοβαρότητα και τις περιστάσεις υπό τις οποίες διαπράχθηκαν τα αδικήματα.

Ο συνήγορος του κατηγορουμένου ανέφερε στην αρχή της αγόρευσης του πως προχωρούσε την έφεση με πολύ δισταγμό, μιας και δεχόταν πως το κακουργιοδικείο συνυπολόγισε όλα τα στοιχεία που είχε ενώπιον του.  Περιόρισε όμως την έφεση σε δυο λόγους μόνο, το νεαρό της ηλικίας του εφεσείοντα, που ήταν κατά τον ου[*59]σιώδη χρόνο 23 ετών, και το γεγονός της ομολογίας και συνεργασίας του με την Αστυνομία για τη διαλεύκανση όλων των αδικημάτων, στα οποία ενεχόταν, και που ο αριθμός τους ήταν πολύ μεγάλος.  Υπέβαλε συναφώς πως το Δικαστήριο δεν εκτίμησε δεόντως τους πιο πάνω παράγοντες.

Το Κακουργιοδικείο επισημαίνει στην απόφαση του πως θεώρησε την ομολογία και συνεργασία του εφεσείοντα ως σοβαρό μετριαστικό παράγοντα.  Έκανε δε ιδιαίτερη μνεία στην ηλικία του. 

Δεν έχει προβληθεί ενώπιον μας κανένας λόγος που να καθιστά την ποινή που επέβαλε το κακουργιοδικείο έκδηλα υπερβολική.  Νομίζουμε πως ήταν η ενδεδειγμένη, και ορθά ζυγιασμένη.

Η έφεση απορρίπτεται.

H έφεση απορρίπτεται.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο