Γενικός Eισαγγελέας της Δημοκρατίας ν. Xαράλαμπου Zακατζιώτη (2001) 2 ΑΑΔ 85

(2001) 2 ΑΑΔ 85

[*85]19 Φεβρουαρίου, 2001

[ΑΡΤΕΜΗΣ, ΗΛΙΑΔΗΣ, ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, Δ/στές]

ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

Εφεσείων,

ν.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΖΑΚΑΤΖΙΩΤΗ,

Εφεσιβλήτου,

(Ποινική Έφεση Αρ. 7039)

 

Ποινή ― Παράλειψη καταβολής οφειλομένων φόρων κατά παράβαση των σχετικών άρθρων των Περί Φόρων Προστιθέμενης Αξίας Νόμων 1990 - 1994 ― Ύψος οφειλομένου ποσού £125.048,08 ― Εφεσείων αντιμετώπιζε 23 κατηγορίες ― Οικονομικά προβλήματα ― Λευκό ποινικό μητρώο ― Παραδοχή ― Επιβολή συντρέχουσας φυλάκισης από 10 μέχρι 75 ημέρες ― Κρίθηκε έκδηλα ανεπαρκής και αυξήθηκε κατ’ έφεση σε ποινή συντρέχουσας φυλάκισης από 2 μήνες μέχρι 6 μήνες.

Ποινή ― Το είδος της ποινής και ο προσδιορισμός του ύψους της επαφίεται στην κρίση του πρωτόδικου Δικαστηρίου ― Προϋποθέσεις επέμβασης του Εφετείου.

Ποινή ― Μετριαστικοί παράγοντες ― Προσωπικές και οικογενειακές περιστάσεις ― Δεν πρέπει να εξουδετερώνουν τη σοβαρότητα του αδικήματος και την ανάγκη για επιβολή αποτρεπτικής ποινής.

Στην υπόθεση αυτή το Εφετείο αποδέκτηκε την έφεση εναντίον της ποινής τονίζοντας ότι το πρωτόδικο Δικαστήριο πρόσδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα στα οικογενειακά περιστατικά του εφεσίβλητου σε βάρος των στοιχείων της αποτρεπτικότητας.  Οι ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν δεν αντικατοπτρίζουν τη σοβαρότητα των αδικημάτων, και είναι ως εκ τούτου έκδηλα ανεπαρκείς.

Το Εφετείο αύξησε τις επιβληθείσες ποινές φυλάκισης από 2 μήνες μέχρι 6 μήνες.

Η έφεση επιτράπηκε.

[*86]Αναφερόμενες υποθέσεις:

Γενικός Εισαγγελέας ν. Antreas Makris Tourist Taxi Service Co. Ltd (1996) 2 A.A.Δ. 262,

Βραχίμης ν. Αστυνομίας (2000) 2 Α.Α.Δ. 527.

Έφεση εναντίον Ποινής.

Έφεση από το Γενικό Εισαγγελέα εναντίον των συντρεχουσών ποινών φυλάκισης από 10 μέχρι 75 ημερών οι οποίες επιβλήθηκαν στον κατηγορούμενο από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, Υπόθεση Αρ. 15319/98, ημερομηνία 11.12.2000 ο οποίος βρέθηκε ένοχος σε αδικήματα παράλειψης καταβολής οφειλομένων φόρων ΦΠΑ κατά παράβαση των σχετικών άρθρων των περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμων 1990-1994.

Ε. Αντωνίου, Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για τον Εφεσείοντα.

Στ. Ερωτοκρίτου με Α. Ιωάννου, για τον Εφεσίβλητο.

Cur. adv. vult.

ΑΡΤΕΜΗΣ, Δ.:  Η απόφαση του Δικαστηρίου θα δοθεί από το Δικαστή Τ. Ηλιάδη.

ΗΛΙΑΔΗΣ, Δ.:  Ο εφεσίβλητος ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ch. Zakagiotis (Disco) Ltd., που ήταν ιδιοκτήτρια της δισκοθήκης “Whispers” στη Λεμεσό. Η εταιρεία ήταν εγγεγραμμένη στο μητρώο ΦΠΑ αλλά από τις 31/12/97 η εγγραφή της ακυρώθηκε. Τόσο η εταιρεία όσο και ο εφεσίβλητος παρέλειψαν να καταβάλουν οφειλόμενους φόρους κατά παράβαση των σχετικών άρθρων των Περί Φόρων Προστιθέμενης Αξίας Νόμων 1990-1994 και κατά τον ουσιώδη χρόνο της καταχώρισης της παρούσας διαδικασίας το οφειλόμενο ποσό ανερχόταν σε £125.048,08. Το πρωτόδικο Δικαστήριο κατόπιν παραδοχής του εφεσιβλήτου στις 23 κατηγορίες που αντιμετώπιζε, του επέβαλε ποινές συντρέχουσας φυλάκισης από 10 μέχρι 75 ημερών.  Με την παρούσα έφεση ο Γενικός Εισαγγελέας προσβάλλει την ορθότητα της ποινής ως έκδηλα ανεπαρκούς. Είναι η θέση του εφεσείοντος ότι το Δικαστήριο,

(α)  Προσέδωσε υπέρμετρη βαρύτητα στις προσωπικές συνθήκες του εφεσιβλήτου,

[*87](β)           Δεν απέδωσε τη δέουσα βαρύτητα στη σοβαρότητα των αδικημάτων.

Από τα προσωπικά και οικογενειακά περιστατικά του εφεσιβλήτου (όπως αυτά παρουσιάστηκαν από την ευπαίδευτη συνήγορό του και από εκείνα που περιέχονται στην έκθεση του Τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας) φαίνεται ότι οι γονείς του εφεσιβλήτου κατάγονται από πολυμελείς οικογένειες και μετά από το γάμο τους εγκαταστάθηκαν στο Ζακάκι Λεμεσού.  Ο πατέρας του ασχολήθηκε με οικοδομικές εργασίες, ανεγείροντας και πουλώντας οικοδομές δημιουργώντας έτσι μια περιουσία η αξία της οποίας υπολογίζεται σε £2.500.000.  Ο εφεσίβλητος, που είναι σήμερα 34 χρόνων, μετά τη συμπλήρωση των σχολικών και στρατιωτικών του υποχρεώσεων σπούδασε στην Αγγλία Διοίκηση Επιχειρήσεων.  Κατά τη διάρκεια των σπουδών του γνώρισε την Αγγλίδα σύζυγό του, την παντρεύτηκε και εγκαταστάθηκε μαζί της στην Κύπρο.  Από το γάμο τους απέκτησαν δύο παιδιά, ηλικίας 6 και 8 χρόνων.  Αρχικά οι σχέσεις τους ήταν αρμονικές αλλά λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η οικογένεια, η σύζυγος αποφάσισε να εγκαταλείψει την Κύπρο και να εγκατασταθεί στην Αγγλία μαζί με τα δύο παιδιά της.  Τόσο η μητέρα όσο και τα δύο παιδιά συντηρούνται από οικονομική συνεισφορά του εφεσιβλήτου και από επίδομα των Αγγλικών Κοινωνικών Υπηρεσιών.  Ο εφεσίβλητος εργάζεται σήμερα στις επιχειρήσεις του πατέρα του κερδίζοντας £500 μηνιαίως. Τον εφεσίβλητο απασχολούν επίσης τα προβλήματα υγείας του πατέρα του (πάσχει από καρδιοπάθεια), όπως επίσης και της αδελφής του (βρίσκεται σε διάσταση).  Ο εφεσίβλητος δεν έχει προηγούμενες καταδίκες και είναι καλού χαρακτήρα με αποδεκτή κοινωνική συμπεριφορά.

Η σοβαρότητα των αδικημάτων στα οποία έχει παραδεχθεί ενοχή ο εφεσίβλητος διαφαίνεται από την ποινή φυλάκισης μέχρι 12 μηνών και από την ποινή προστίμου μέχρι £1.000, που προνοούν οι σχετικές νομοθετικές διατάξεις. Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει υπογραμμίσει την υποχρέωση εκπλήρωσης των φορολογικών καθηκόντων του πολίτη σε υποθέσεις που αφορούν το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Στην υπόθεση Γενικός Εισαγγελέας ν. Antreas Makris Tourist Taxi Service Co. Ltd. (1996) 2 Α.Α.Δ. 262 τονίστηκε ότι,

“Η παράλειψη εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων που θέτει ο νόμος περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, όπως και κάθε άλλη φορολογική νομοθεσία, συνιστά σοβαρό παράπτωμα και η εκπλήρωσή τους ενέχει μεγάλη σημασία για το δημόσιο.  [*88]Ανάλογα μεγάλη είναι και η ευθύνη των πολιτών για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων αυτών.”

Στη σχετική απόφασή του το πρωτόδικο Δικαστήριο αναφέρει ότι στον καθορισμό του είδους και του ύψους της ποινής έλαβε υπόψη τόσο τα προσωπικά περιστατικά του εφεσιβλήτου όσο και τη σοβαρότητα των αδικημάτων προτού καταλήξει στην επιβολή ποινών φυλάκισης, που κυμαίνονται μεταξύ 10 και 75 ημερών.

Έχει επανειλημμένα τονισθεί ότι η εκλογή του είδους της ποινής και ο προσδιορισμός του ύψους της επαφίεται στην κρίση του πρωτόδικου Δικαστηρίου. Το Ανώτατο Δικαστήριο επεμβαίνει μόνο όταν

(1)   Υπάρχει εσφαλμένη καθοδήγηση αναφορικά με το νόμο ή τα  γεγονότα ή/και τα δύο,

(2)   Έχει δοθεί σημασία σε εξωγενείς παράγοντες και

(3)   Είναι έκδηλα υπερβολική ή ανεπαρκής.

     (Ίδε Βραχίμης ν. Αστυνομίας (2000) 2 Α.Α.Δ. 527.)

Η ποινή καθορίζεται πάντα από το πρωτόδικο Δικαστήριο μέσα στα προβλεπόμενα νομοθετικά πλαίσια.  Η μικρή ποινή σε σχέση με τα ιδιάζοντα περιστατικά κάθε υπόθεσης αποτελεί έμμεσο τρόπο ενθάρρυνσης της παρανομίας, όταν η σοβαρότητα των αδικημάτων επιβάλλει την παρουσία του στοιχείου της αποτρεπτικότητας.

Μια προσεκτική εξέταση όμως των στοιχείων που είχε ενώπιόν του το πρωτόδικο Δικαστήριο αποκαλύπτει ότι η ποινή είναι έκδηλα ανεπαρκής αφού φαίνεται ότι έχει προσδοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στα οικογενειακά περιστατικά του εφεσιβλήτου σε βάρος των στοιχείων της αποτρεπτικότητας. Οι ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν δεν αντικατοπτρίζουν τη σοβαρότητα των αδικημάτων. Στην παρούσα περίπτωση ο εφεσίβλητος παρέλειψε να καταβάλει το ποσό των £125.048,08 που όφειλε σύμφωνα με τις πρόνοιες των Περί Φόρων Προστιθέμενης Αξίας Νόμων. Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας καθίσταται οφειλόμενος από τη στιγμή που διενεργείται η παράδοση ή παροχή υπηρεσιών και ο επιχειρηματίας καθίσταται εμπιστευματοδόχος του κράτους για την είσπραξη του οφειλόμενου ποσού.  Μέσα σε αυτά τα πλαίσια ο επιχειρηματίας έχει υποχρέωση να εισπράττει αμέσως τις σχετικές φορολογικές επιβαρύνσεις και να τις αποδίδει χωρίς καθυστέρηση στο [*89]κράτος. Χωρίς να παραγνωρίζουμε τα ελαφρυντικά που έχουν προβληθεί, έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν δεν αντανακλούν τη σοβαρότητα των αδικημάτων αφού από αυτές απουσιάζει έντονα το στοιχείο της αποτρεπτικότητας.

Συνακόλουθα η πρωτόδικη απόφαση παραμερίζεται και επιβάλλονται οι πιο κάτω νέες ποινές:

 1η κατηγορία - ποινή φυλάκισης 2 μηνών

 3η κατηγορία - ποινή φυλάκισης 6 μηνών

 4η κατηγορία - ποινή φυλάκισης 4 μηνών

 5η κατηγορία - ποινή φυλάκισης 3 μηνών

 6η κατηγορία - ποινή φυλάκισης 4 μηνών

 7η κατηγορία - ποινή φυλάκισης 4 μηνών

 8η κατηγορία - ποινή φυλάκισης 5 μηνών

 9η κατηγορία - ποινή φυλάκισης 4 μηνών

10η κατηγορία - ποινή φυλάκισης 5 μηνών

11η κατηγορία - ποινή φυλάκισης 5 μηνών

12η κατηγορία - ποινή φυλάκισης 4 μηνών

13η κατηγορία - ποινή φυλάκισης 3 μηνών

14η κατηγορία - ποινή φυλάκισης 3 μηνών

15η κατηγορία - ποινή φυλάκισης 3 μηνών

16η κατηγορία - ποινή φυλάκισης 2 μηνών

17η κατηγορία - ποινή φυλάκισης 3 μηνών

18η κατηγορία - ποινή φυλάκισης 3 μηνών

19η κατηγορία - ποινή φυλάκισης 3 μηνών

20η κατηγορία - ποινή φυλάκισης 3 μηνών

21η κατηγορία - ποινή φυλάκισης 2 μηνών

22η κατηγορία - ποινή φυλάκισης 2 μηνών

23η κατηγορία - ποινή φυλάκισης 2 μηνών

Οι ποινές θα συντρέχουν.

Η έφεση επιτρέπεται και οι ποινές τροποποιούνται όπως πιο πάνω.

Η έφεση επιτρέπεται.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο