Amirov Arkadiia ν. Aστυνομίας (2001) 2 ΑΑΔ 603

(2001) 2 ΑΑΔ 603

[*603]17 Αυγούστου, 2001

[ΠΙΚΗΣ, Π., ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΚΑΛΛΗΣ, Δ/στές]

ARKADIIA AMIROV,

Εφεσείων,

ν.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Εφεσίβλητης.

(Ποινική Έφεση Αρ. 7164)

 

Διάταγμα προσωποκράτησης ― Έφεση κατά σχετικού διατάγματος ―  Η απόφαση για την κράτηση ελάμβανε ως δεδομένο το παράνομο της παραμονής του εφεσείοντος στην Κύπρο, γεγονός αντινομικό προς το τεκμήριο της αθωότητας ― Ακύρωση του επίδικου διατάγματος κατ’ έφεση.

Το πρωτόδικο Δικαστήριο στην υπόθεση αυτή διέταξε προσωποκράτηση του εφεσείοντος εκκρεμούσης της δίκης του για διάπραξη διάρρηξης και κλοπής και για παράνομη διαμονή στη χώρα.

Η παρούσα έφεση έχει σαν αντικείμενο το σχετικό διάταγμα προσωποκράτησης.

Το Εφετείο επέτρεψε την έφεση με βάση την αρχή που προκύπτει από το πιο πάνω περιληπτικό σημείωμα.

Η έφεση επιτράπηκε. Διατάχθηκε η απόλυση του εφεσείοντος με εγγύηση.

Έφεση εναντίον διατάγματος κράτησης.

Έφεση από τον κατηγορούμενο εναντίον της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, Υπόθεση Αρ. 24067/01, ημερομηνίας 13/8/01, με την οποία διατάχθηκε η κράτησή του, εκκρεμούσης της εκδίκασης της ποινικής υπόθεσης για την οποία κατηγορήθηκε.

Α. Αλεξάνδρου, για τον Εφεσείοντα.

[*604]Ν. Ταλαρίδου Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για την Εφεσίβλητη.

Cur. adv. vult.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: Την ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου θα δώσει ο Γ. Μ. Πικής, Π.

ΠΙΚΗΣ Π.:  Αμφισβητείται με την έφεση το δικαιολογημένο της διαταγής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού για την κράτηση του εφεσείοντος εκκρεμούσης της εκδίκασης της ποινικής υπόθεσης για την οποία κατηγορήθηκε.

Ο εφεσείων αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες τις οποίες αρνείται·   η πρώτη για διάρρηξη και κλοπή, και η δεύτερη για παράνομη διαμονή στη χώρα.  Το πρωτόδικο Δικαστήριο αποδέκτηκε το βάσιμο του αιτήματος της κατηγορούσης αρχής ότι ενδείκνυται η κράτησή του εφόσον ευρίσκεται παρανόμως στην Κύπρο, ανακόπτοντας τοιουτοτρόπως τη συνέχιση της παρανομίας.

Οι αρχές που διέπουν την κράτηση υποδίκου επί τη αναβολή της ακρόασης της υπόθεσης την οποία αντιμετωπίζει, (νοουμένου ότι αυτή δεν υπερβαίνει, στην περίπτωση συνοπτικής εκδίκασής της, τις οχτώ ημέρες Άρθρο 48, του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου, Κεφ. 155), είναι καλά θεμελιωμένες ώστε να μη χρειάζεται υπόμνησή τους με αναφορά στη νομολογία. Αντισταθμίζονται, κατά κύριο λόγο, η ελευθερία του ατόμου, συναφής προς το τεκμήριο της αθωότητας που κατοχυρώνει το Άρθρο 12.4 του Συντάγματος, η προέχουσα επιλογή,  αφενός,  και η αναγκαιότητα διασφάλισης της προσέλευσης του κατηγορουμένου στη δίκη και της άνευ προσκόμματος διεξαγωγής της, αφετέρου.  Η απόφαση ανήκει στο δικάζον δικαστήριο·  εφόσον ασκείται μέσα στις παραμέτρους που διαγράφει ο νόμος, δεν παρέχεται πεδίο για επέμβαση.

Στην προκείμενη υπόθεση δεν έγινε εισήγηση ότι ο εφεσείων δεν θα ανταποκριθεί στο καθήκον του να εμφανιστεί ενώπιον του Δικαστηρίου κατά τη δίκη του·  ούτε διατυπώθηκε οποιοδήποτε ερωτηματικό περί τούτου.  Ο εφεσείων διαμένει με τους γονείς και τ΄ αδέλφια του βάσει άδειας η οποία, ως ισχυρίζεται, τους παρασχέθηκε από τις αρχές.  Γνωστός είναι ο τόπος διαμονής του. 

Κάτω από αυτά τα δεδομένα η διαταγή για την κράτησή του δεν μπορεί παρά να χαρακτηρισθεί ως ανεδαφική.  Το παράνομο της παραμονής του στην Κύπρο αποτελεί επίδικο θέμα της δίκης, όπου και θα κριθεί.  Η απόφαση για την κράτησή του λαμβάνει ως δεδομένο [*605]το παράνομο της παραμονής του, γεγονός αντινομικό προς το τεκμήριο της αθωότητας.  Η κράτηση υποδίκου, όπως έχει κατ’ επανάληψη τονισθεί δεν αποτελεί τιμωρητικό μέτρο.

Κρίνουμε τη διαταγή για την κράτηση του εφεσείοντος ανυπόστατη και την παραμερίζουμε.  Εφόσον η διαταγή του Δικαστηρίου παραμερίζεται καθίσταται δικό μας έργο ο καθορισμός των όρων απόλυσης του υπόδικου επί εγγυήσει προς το σκοπό δέσμευσής του να εμφανιστεί κατά τη δίκη του στην προκείμενη υπόθεση, στις 20 Αυγούστου 2001.  Επί τούτου θα ακούσουμε τους δικηγόρους των δύο μερών.

Ακούονται διαδοχικά η κα. Ταλλαρίδου και ο κ. Αλεξάνδρου.

ΠΙΚΗΣ, Π. Συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα διατάσσεται η απόλυση του εφεσείοντος επί εγγυήσει για ποσό  £1000, με εγγυητές τους γονείς του και με όρο να παραστεί κατά τη δίκη του την προσεχή Δευτέρα 20.8.2001, ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού.

Η έφεση επιτρέπεται. Διατάσσεται η απόλυση του εφεσείοντος με εγγύηση.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο