Sequeira Raul Fernando Nunes ν. Δημοκρατίας (2002) 2 ΑΑΔ 80

(2002) 2 ΑΑΔ 80

[*80]26 Μαρτίου, 2002

[AΡΤΕΜΗΣ, ΚΑΛΛΗΣ, ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ, Δ/στές]

RAUL FERNANDO NUNES SEQUEIRA,

Εφεσείων,

v.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

Εφεσίβλητης.

(Ποινική Έφεση Αρ. 7091)

 

Ποινή ― Πλαστογραφία και κυκλοφορία πλαστού εγγράφου (κλοπιμαίων ευρωεπιταγών, ευροκαρτών και διαβατηρίων) ― Λήφθηκαν υπόψη άλλες 184 κατηγορίες ― Παραδοχή, συνεργασία με την αστυνομία, λευκό ποινικό μητρώο, δύσκολες προσωπικές και οικογενειακές συνθήκες ― Εφεσείων πιέσθηκε και εκβιάστηκε από τρίτο πρόσωπο να διαπράξει τα αδικήματα και ο ίδιος πήρε μόνο μικρό μέρος των χρημάτων ― Επιβολή συντρέχουσων ποινών πενταετούς φυλάκισης ― Δεν κρίθηκαν έκδηλα υπερβολικές.

Ποινή ― Αποτρεπτική ποινή ― Πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστών κλοπιμαίων ευρωεπιταγών, ευροκαρτών και διαβατηρίων, πλαστοπροσωπεία και απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις ― Πρέπει να τιμωρούνται με επιβολή αποτρεπτικών ποινών.

Ο εφεσείων καταδικάστηκε για διάπραξη πλαστογραφίας και κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου και του επιβλήθηκαν συντρέχουσες ποινές πενταετούς φυλάκισης, τις οποίες προσβάλλει με την παρούσα έφεση, ως υπερβολικές. Άλλες επίσης συντρέχουσες ποινές τριετούς φυλάκισης σε κατηγορίες πλαστοπροσωπείας και απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και μονοετούς φυλάκισης σε κατηγορίες απόπειρας απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις δεν εφεσιβάλλονται. Όλες οι κατηγορίες ανήρχοντο σε 90, ελήφθηκαν δε υπόψη άλλες 184 κατηγορίες. Οι κατηγορίες αφορούσαν τη διάπραξη αδικημάτων σε όλη την Κύπρο για μια περίοδο τριών μηνών που ο εφεσείων ήλθε στην Κύπρο τέσσερις φορές και συνίσταντο στην πλαστογραφία και παρουσίαση κλοπιμαίων ευρωεπιταγών, ευρωκαρτών και διαβατηρίων σε Τράπεζες που επλήρωναν το ποσό των [*81]επιταγών.  Συνολικά ο εφεσείων εξασφάλισε με τον τρόπο αυτό πέραν των £21.000.

Ο συνήγορος του εφεσείοντος επανέλαβε ενώπιον του Εφετείου τους ελαφρυντικούς παράγοντες που είχε εισηγηθεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση και αποφάνθηκε ότι:

1.  Σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα της υπόθεσης, δεν μπορεί να λεχθεί ότι η ποινή εμπεριέχει το στοιχείο της υπερβολής.

2.  Οι ελαφρυντικοί παράγοντες που επενεργούσαν προς όφελος του εφεσείοντος ορθώς δεν αφέθησαν να εξουδετερώσουν την ανάγκη για επιβολή αποτρεπτικών ποινών φυλάκισης.

3.  Η ποινή της πενταετούς φυλάκισης είναι στα ορθά νομολογιακά πλαίσια.

Η έφεση απορρίφθηκε.

Έφεση εναντίον Ποινής.

Έφεση από τον κατηγορούμενο εναντίον της απόφασης του Κακουργιοδικείου Λεμεσού (Υπόθεση Αρ. 23792/2000) ημερομηνίας 26/3/2001, με την οποία του επιβλήθηκαν συντρέχουσες ποινές πενταετούς φυλάκισης σε κατηγορίες πλαστογραφίας και κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, ως ποινών έκδηλα υπερβολικών.

Γ. Δ. Γεωργίου, για τον Εφεσείοντα.

Α. Μαππουρίδης, για την Εφεσίβλητη.

Ο Εφεσείων είναι παρών.

Cur. adv. vult.

ΑΡΤΕΜΗΣ, Δ.: Την ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου θα δώσει ο Α. Χατζηχαμπής, Δ..

ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ, Δ.: Με την έφεση προσβάλλονται, ως υπερβολικές, συντρέχουσες ποινές πενταετούς φυλάκισης που επεβλήθησαν στον εφεσείοντα από το Κακουργιοδικείο σε κατηγορίες πλα[*82]στογραφίας και κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου. Άλλες επίσης συντρέχουσες ποινές τριετούς φυλάκισης σε κατηγορίες πλαστοπροσωπίας και απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και μονοετούς φυλάκισης σε κατηγορίες απόπειρας απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις δεν εφεσιβάλλονται.

Όλες οι κατηγορίες ανήρχοντο σε 90, ελήφθησαν δε υπόψη άλλες 184 κατηγορίες. Οι κατηγορίες αφορούσαν τη διάπραξη αδικημάτων σε όλη την Κύπρο για μια περίοδο τριών μηνών που ο εφεσείων ήλθε στην Κύπρο τέσσερις φορές, και συνίσταντο στην πλαστογραφία και παρουσίαση κλοπιμαίων ευρωεπιταγών, ευρωκαρτών και διαβατηρίων σε Τράπεζες που επλήρωναν το ποσό των επιταγών.  Συνολικά ο εφεσείων εξασφάλισε με τον τρόπο αυτό πέραν των £21.000.

Το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη του όλους τους μετριαστικούς παράγοντες που αφορούσαν τον εφεσείοντα.  Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο ότι, που απετέλεσε και το κύριο ελαφρυντικό που επικαλέστηκε ο ευπαίδευτος συνήγορός του, ο εφεσείων, όπως ο ίδιος είχε πει, πιέσθηκε και εκβιάσθηκε από κάποιον Filipe να διαπράξει τα αδικήματα και ότι ο ίδιος μικρό μόνο μέρος των χρημάτων πήρε αφού τα περισσότερα κατέληξαν στον εν λόγω Filipe. Αναφέρθηκε επίσης στην παραδοχή και συνεργασία του εφεσείοντα, στο λευκό ποινικό μητρώο του και στις δύσκολες προσωπικές και οικογενειακές συνθήκες του. Αναφερόμενο όμως και στη νομολογία, θεώρησε σημαντική την έκταση της εγκληματικής δραστηριότητας του εφεσείοντα που επέτεινε την εγγενή σοβαρότητα των αδικημάτων.  Όπως το έθεσε στη σελίδα 10:

"...εκτιμούμε πως το ύψος της φυλάκισης που θα πρέπει να επιβληθεί στον κατηγορούμενο είναι ορθό και δίκαιο να είναι ουσιαστικό. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήξαμε αφού λάβαμε υπόψη την πολύ εκτεταμένη εγκληματική δραστηριότητα του κατηγορουμένου, τη διάπραξη απ’ αυτόν σοβαρών αδικημάτων τα οποία υποσκάπτουν την οικονομική ζωή και δραστηριότητα του τόπου καθώς και την ανάγκη προστασίας της κοινωνίας, από άτομα όπως τον κατηγορούμενο και αποτροπής άλλων επίδοξων παραβατών του Νόμου από του να διαπράττουν σοβαρά αδικήματα αυτής της φύσης. Επαναλαμβάνουμε ότι στην επιμέτρηση της ποινής λάβαμε υπόψη και όλους τους ελαφρυντικούς παράγοντες υπέρ του κατηγορορουμένου."

Δεν έχουμε ακούσει οτιδήποτε από τον ευπαίδευτο συνήγορο του εφεσείοντα που να καταδεικνύει σφάλμα του Κακουργιοδι[*83]κείου το οποίο να καθιστά την ποινή υπερβολική. Ο κ. Γεωργίου ουσιαστικά επανέλαβε ενώπιον μας τους ελαφρυντικούς παράγοντες που είχε εισηγηθεί και ενώπιον του Κακουργιοδικείου και που το Κακουργιοδικείο επεσήμανε και έλαβε υπόψη του.  Ούτε μπορούμε να πούμε ότι, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα, η ποινή εμπεριέχει το στοιχείο της υπερβολής. Οι ελαφρυντικοί παράγοντες που επενεργούσαν προς όφελος του εφεσείοντα ορθώς δεν αφέθησαν να εξουδετερώσουν την ανάγκη για επιβολή ουσιαστικών και αποτρεπτικών ποινών φυλάκισης για ένα εκπληκτικά μεγάλο αριθμό αδικημάτων που διαπράχθησαν συστηματικά σε όλη την Κύπρο για διάστημα τριών μηνών από άνθρωπο που ήρθε επανειλημμένα στην Κύπρο ειδικά για το σκοπό αυτό, και μάλιστα προκειμένου περί σοβαροτάτων αδικημάτων αφού, ως προς την πλαστογραφία και την κυκλοφορία πλαστών επιταγών, η προβλεπόμενη από το νόμο ποινή είναι εκείνη της ισόβιας φυλάκισης. Η ποινή της πενταετούς φυλάκισης είναι στα ορθά νομολογιακά πλαίσια, αντανακλώντας την αυστηρότητα με την οποία άρμοζε να αντιμετωπισθεί η υπόθεση.

Η έφεση αποτυγχάνει και απορρίπτεται.

H έφεση απορρίπτεται.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο