(2003) 2 ΑΑΔ 166
[*166]2 Απριλίου, 2003
[ΑΡΤΕΜΙΔΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ, Δ/στές]
ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,
Εφεσείων,
v.
ΖΗΝΩΝΑ ΜΑΣΤΡΟΥ,
Εφεσίβλητου.
(Ποινική Έφεση Αρ. 7373)
Ποινή ― Πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης ― Θύμα του εγκλήματος νεαρή Αγγλίδα τουρίστρια η οποία κακοποιήθηκε άγρια στην περιπρωκτική χώρα και υποβλήθηκε σε κολοστομία που θα παρέμενε ανοικτή για τουλάχιστον τρεις μήνες ― Εφεσείων διέπραξε το έγκλημα υπό την επήρεια ποτού ― Λευκό ποινικό μητρώο ― Συνεργασία με τις Αστυνομικές Αρχές ― Παραδοχή ― Επιβολή ποινής φυλάκισης τριών ετών ― Δεν κρίθηκε έκδηλα ανεπαρκής.
Θύμα της εγκληματικής ενέργειας του εφεσίβλητου ήταν Αγγλίδα τουρίστρια ηλικίας 22 ετών η οποία συνάντησε τον εφεσείοντα σε δισκοθήκη της Αγίας Νάπας. Μετά το κλείσιμο της δισκοθήκης στις 4 το πρωί, η Αγγλίδα, η οποία, όπως και ο εφεσίβλητος, ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ, πήγαν με το αυτοκίνητό του σε παράγκα κοντά στην παραλία. Στις 11 π.μ. η Αγγλίδα βρέθηκε να περπατά στην περιοχή, κτυπημένη σε διάφορα μέρη του σώματός της και αιμορραγούσα από τον πρωκτό. Κρίθηκε αναγκαίο να χειρουργηθεί εφ’ όσον, όπως διαπιστώθηκε, η αιμορραγία οφείλετο σε κακώσεις της περιπρωκτικής χώρας. Η χειρουργική αγωγή περιλάμβανε κολοστομία που θα παρέμενε ανοικτή για τουλάχιστον τρεις μήνες ώστε να επανήρχετο στο φυσιολογικό η λειτουργία των σφικτήρων των εντέρων.
Ο εφεσίβλητος προέβη σε θεληματική κατάθεση από την οποία προέκυψε ότι βρισκόταν υπό την επήρεια ποτού, επιδίωξε να έχει σεξουαλική επαφή με την Αγγλίδα, αντιμετώπισε την άρνησή της και από αντίδραση, τη κτύπησε και έβαλε τα δάκτυλά του στον πρωκτό της, που είχε σαν αποτέλεσμα την πρόκληση των εν λόγω τραυματισμών. Ο εφεσίβλητος συνεργάσθηκε πλήρως με την Αστυνομία και παραδέχθη[*167]κε ενοχή στην κατηγορία ενώπιον του Κακουργιοδικείου.
Ο Γενικός Εισαγγελέας εφεσίβαλε την ποινή ως έκδηλα ανεπαρκή ενόψη της σοβαρότητας του αδικήματος και των συνεπειών του στο θύμα, εφ’ όσον μάλιστα, όπως υποστηρίχθηκε, παραβιάσθηκαν θεμελιώδεις αρχές και αξίες που αφορούσαν στο πρόσωπο του θύματος.
Αποφασίστηκε ότι:
Η ποινή των τριών ετών, που είναι κατά τι χαμηλότερη του μισού της μεγίστης προβλεπόμενης από το νόμο ποινής, δεν είναι έκδηλα ανεπαρκής, ενόψει των μετριαστικών παραγόντων του εφεσίβλητου, του σχετικά νεαρού της ηλικίας του και του λευκού ποινικού του μητρώου.
Η έφεση απορρίφθηκε.
Έφεση εναντίον Ποινής.
Έφεση από το Γενικό Εισαγγελέα εναντίον της απόφασης του Κακουργιοδικείου Λάρνακας (Υπόθεση Αρ. 4093/02) ημερ. 13/11/02, με την οποία προσβάλλει ως εκδήλως ανεπαρκή την επιβληθείσα στον Εφεσίβλητο από το Κακουργιοδικείο ποινή φυλάκισης τριών ετών επί της δικής του παραδοχής σε κατηγορία πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης.
Ε. Κλεόπα, Δικηγόρος της Δημοκρατίας Α΄, για τον Εφεσείοντα.
Γ. Γεωργίου, για τον Εφεσίβλητο.
Cur. adv. vult.
ΑΡΤΕΜΙΔΗΣ, Δ.: Την απόφαση του Δικαστηρίου θα δώσει ο Δικαστής Δ. Χατζηχαμπής.
ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ, Δ.: Η έφεση, προερχόμενη από τη Δημοκρατία, προσβάλλει ως εκδήλως ανεπαρκή την επιβληθείσα στον Εφεσίβλητο από το Κακουργιοδικείο ποινή φυλάκισης τριών ετών επί της δικής του παραδοχής σε κατηγορία πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης. Ο λόγος έφεσης προσδιορίζει ότι, αν και το Κακουργιοδικείο καθοδηγήθηκε σωστά ως προς τους παράγοντες που θα έπρεπε να ληφθούν υπ’ όψη στην επιμέτρηση της ποινής, εν τούτοις το ύψος της ποινής δεν ανταποκρίνεται στα περιστατικά της υπόθεσης σε αναφορά με την ανάγκη τιμωρίας του Εφεσίβλητου και αποτροπής. Και συγκεκριμένα, ότι δεν εδόθη η δέουσα βαρύτη[*168]τα στη σοβαρότητα του αδικήματος τόσο από την άποψη της προβλεπόμενης στο νόμο ποινής όσο και από την άποψη των συνθηκών διάπραξης του αδικήματος που αφορούν και τη συμπεριφορά του Εφεσίβλητου και των συνεπειών που αυτή είχε στο θύμα του, εφ’ όσον μάλιστα παραβιάσθησαν θεμελιώδεις αρχές και αξίες που αφορούσαν στο πρόσωπο του θύματος.
Θύμα της εγκληματικής ενέργειας του Εφεσίβλητου ήταν Αγγλίδα τουρίστρια ηλικίας 22 ετών η οποία συνάντησε τον Εφεσίβλητο σε δισκοθήκη στην Αγία Νάπα έχοντας καταλήξει εκεί μετά από επισκέψεις της σε μπαρς όπου κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα οινοπνευματωδών ποτών ώστε να βρισκόταν σε κατάσταση μέθης. Με το κλείσιμο της δισκοθήκης στις 4 το πρωί η Αγγλίδα και ο Εφεσίβλητος, που επίσης ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ, πήγαν με το αυτοκίνητό του σε παράγκα κοντά στην παραλία. Η ίδια η Αγγλίδα, μετά που ευρέθη να περπατά στην περιοχή στις 11.30 π.μ., δεν φαίνεται να ήταν σε θέση να δώσει σαφή εικόνα τι ακολούθησε, προφανώς λόγω της κατάστασης μέθης στην οποία τελούσε, πλην του ότι είχε βιασθεί από τρεις άνδρες. Ήταν όμως κτυπημένη σε διάφορα σημεία του σώματος και είχε αιμορραγία από τον πρωκτό. Εκρίθη αναγκαίο να χειρουργηθεί εφ’ όσον, όπως διαπιστώθηκε, η αιμορραγία οφείλετο σε κακώσεις της περιπρωκτικής χώρας περιλαμβανομένων πολλαπλών ρήξεων του βλεννογόνου και του μυϊκού χιτώνα του ορθού και του πρωκτού που προκλήθησαν μέχρι βάθους 10 εκατοστομέτρων. Η χειρουργική αγωγή περιλάμβανε κολοστομία που θα παρέμενε ανοικτή για τουλάχιστον τρεις μήνες ώστε να επανήρχετο στο φυσιολογικό η λειτουργία των σφικτήρων των εντέρων. Στο φυσιολογικό αναμένετο να επανέλθει και η λειτουργία των σφικτήρων του ορθού και του πρωκτού, ήταν όμως δυνατό να παρέμενε ακράτεια ή στένωση. Οι ευπαίδευτοι συνήγοροι δεν ήσαν σε θέση να μας πληροφορήσουν για την εξέλιξη της κατάστασής της.
Το τι έγινε στην παράγκα προήλθε από τον ίδιο τον Εφεσίβλητο στον οποίο εστράφησαν οι υποψίες εφ’ όσον είχε θεαθεί να φεύγει με την Αγγλίδα από τη δισκοθήκη και ο οποίος, αν και αρχικά την επόμενη, συλληφθείς και κατηγορηθείς για βιασμό, δεν παρεδέχθη, αργότερα την ίδια μέρα προέβη σε θεληματική κατάθεση από την οποία προέκυψε ότι, όντας και ο ίδιος υπό την επήρεια ποτού, είχε ερωτικές περιπτύξεις με την Αγγλίδα και, επιδιώκοντας την κατάληξή τους σε σεξουαλική επαφή, όπως εξέλαβε ότι ήθελε και εκείνη, αντιμετώπισε την άρνησή της. Σε αντίδραση, τη κτύπησε και έβαλε τα δάκτυλα του στον πρωκτό της, που είχε σαν αποτέλεσμα την πρόκληση των εν λόγω τραυμάτων. Ο Εφεσίβλητος συνεργά[*169]σθηκε και μετά πλήρως με την Αστυνομία υποδεικνύοντας όλους τους σχετικούς χώρους και μεταφερόμενος, με δική του επιθυμία, στο νοσοκομείο όπου ήταν η Αγγλίδα η οποία και τον αναγνώρισε. Όπως ελέχθη, ο Εφεσίβλητος παρεδέχθη ενοχή και ενώπιον του Δικαστηρίου κατά τη δίκη του.
Ήταν αυτή την άμεση και καταλυτική συνεργασία του Εφεσίβλητου σε αρχικό στάδιο της διερεύνησης της υπόθεσης, απολήγουσα σε πλήρη διαλεύκανση του αδικήματος, διευκολύνουσα την απονομή της δικαιοσύνης και αποκαλύπτουσα έμπρακτη μεταμέλεια, που έλαβε σοβαρά υπ’ όψη του το Κακουργιοδικείο κατά την επιμέτρηση της ποινής, όπως και τη συνέπεια της στάσης του με την παραδοχή του ενώπιον του Δικαστηρίου κατά τη δίκη του που, όπως σημείωσε, απάλλαξε την Αγγλίδα από την υποχρέωση να υποστεί τη δίνη μιας ακροαματικής διαδικασίας κατά την οποία θα ξαναζούσε τις τραυματικές εμπειρίες της. Πρόσθετα, θεώρησε ότι δεν μπορούσε να παραγνωρίσει, ως προς τις συνθήκες διάπραξης του αδικήματος, το ότι και οι δύο ήσαν νέοι άνθρωποι που είχαν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, γεγονός που είχε και για τους δύο αρνητική συνέπεια.
Το Κακουργιοδικείο δεν υποτίμησε τη σοβαρότητα του αδικήματος, προκειμένου περί αδικήματος εξαιρετικής βίας που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και βαρβαρότητα, το οποίο και πρέπει να τιμωρείται με ανάλογη αυστηρότητα, τοσούτο μάλλον εφ’ όσον η συμπεριφορά του Εφεσίβλητου συνιστούσε κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων προσωπικότητας και σωματικής ακεραιότητας του θύματος. Ήταν αυτή την παράμετρο που τόνισε ενώπιον μας η ευπαίδευτη συνήγορος για τη Δημοκρατία, εισηγούμενη ότι η προκειμένη συνιστά μία από τις χειρότερες περιπτώσεις βαρείας σωματικής βλάβης ως εκ των συνθηκών πρόκλησής της και των συνεπειών της, σωματικών και ψυχολογικών, στο θύμα. Στην επιμέτρηση της ποινής όμως, ως διαδικασία εξισορρόπησης όλων των σχετικών στοιχείων, η σοβαρότητα του συγκεκριμένου αδικήματος, όπως δεν μπορεί να διαχωρισθεί από τα πιο πάνω, δεν μπορεί να διαχωρισθεί ούτε από το μέτρο της μέγιστης ποινής που προνοείται στο νόμο, στην περίπτωση μας της επταετούς φυλάκισης. Εκείνα τα πλαίσια έχει καθορίσει ο μόνος αρμόδιος νομοθέτης και δεν θα ήταν βέβαια δυνατό για το Δικαστήριο να εντάξει την υπόθεση σε τέτοια κλίμακα εντός των ορίων που έθεσε ο νόμος ως το στοιχείο της σοβαρότητας της κρινόμενης συμπεριφοράς και των συνεπειών της να ήταν το μόνο σχετικό. Προκειμένου περί σχετικά νεαρού ατόμου χωρίς προηγούμενες καταδίκες, και λαμβάνοντας υπ’ όψη τους μετρια[*170]στικούς παράγοντες στους οποίους ανεφέρθη το Κακουργιοδικείο, έστω σε μία ομολογουμένως σοβαρότατη υπόθεση από απόψεως συμπεριφοράς και συνεπειών, δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ποινή των τριών ετών, που είναι κατά τι χαμηλότερη του μισού της μέγιστης προβλεπόμενης, είναι εκδήλως ανεπαρκής ώστε να δικαιολογεί παρέμβαση του Εφετείου με βάση τις ισχύουσες αρχές.
Η έφεση απορρίπτεται.
Η έφεση απορρίπτεται.
cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο