Φιλίππου Φίλιππος και Άλλος ν. Δημοκρατίας (2003) 2 ΑΑΔ 370

(2003) 2 ΑΑΔ 370

[*370]21 Ιουλίου, 2003

[ΑΡΤΕΜΙΔΗΣ, ΑΡΤΕΜΗΣ, ΑΡΕΣΤΗΣ, Δ/στές]

(Ποινική Έφεση Αρ. 7454)

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ,

Εφεσείων,

v.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

Εφεσιβλήτης.

 

(Ποινική Έφεση Αρ. 7455)

ΚΥΠΡΟΣ ΚΥΠΡΟΥ,

Εφεσείων,

v.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

Εφεσιβλήτης.

(Πoινικές Εφέσεις Αρ. 7454, 7455)

 

Ποινική Δικονομία ― Διαταγή για κράτηση κατηγορουμένων μέχρι την ημέρα εκδίκασης της υπόθεσής τους ― Διακριτική ευχέρεια του Κακουργιοδικείου ― Υιοθέτηση των ορθών νομολογιακών αρχών και εφαρμογή τους στα γεγονότα της υπόθεσης ― Το Εφετείο δεν επενέβη.

Στις 3.6.2003 το μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας διέταξε τους εφεσείοντες να παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι τη δίκη τους στις 30.10.03. Οι εφεσείοντες αντιμετώπιζαν κατηγορία εμπρησμού.

Το Κακουργιοδικείο είχε λάβει υπόψη τη σοβαρότητα των εγκλημάτων, το ενδεχόμενο καταδίκης, την προσπάθεια διαφυγής των εφεσειόντων και την αποξένωση των τεκμηρίων.

Οι εφεσείοντες εφεσίβαλαν την απόφαση του Κακουργιοδικείου να εκδώσει το επίδικο διάταγμα. Η έφεση επικεντρώθηκε στο ότι η μαρτυρία ενώπιον του Δικαστηρίου προέρχεται απο συνεργό και είναι αντιφατική και στο χρόνο που θα παρέλθει μέχρι την ημερομη[*371]νία εκδίκασης της υπόθεσης.

Αποφασίστηκε ότι:

1.  Η διακριτική ευχέρεια του Κακουργιοδικείου ασκήθηκε ορθά.

2.  Η σοβαρότητα των εγκλημάτων με τα οποία κατηγορούνται οι εφεσείοντες δικαιολογούσαν την έκδοση του επίδικου διατάγματος. Το οργανώμενο έγκλημα, το οποίο έχει καταντήσει μάστιγα στον τόπο μας, και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στις παράνομες ενέργειες όπως οι εμπρησμοί και ανατινάξεις με τη χρήση εκρηκτικών υλών, προκαλούν τρόμο στους πολίτες και σταδιακή εκθεμελίωση της έννομης τάξης. Κατηγορούμενος που αντιμετωπίζει τέτοιας φύσεως κατηγορίες, ανάλογα βεβαίως με τα υπόλοιπα νομολογιακά κριτήρια σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αναμένει πως θα τελεί υπό κράτηση μέχρι τη δίκη του.

Οι εφέσεις απορρίφθηκαν.

Εφέσεις εναντίον Διαταγμάτων Kράτησης.

Eφέσεις από τους κατηγορούμενους οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εμπρησμό εναντίον της απόφασης του Κακουργιοδικείου Λάρνακας (Yπόθεση Aρ. 1550/2003), ημερομηνίας 3/6/2003, με την οποία διατάχθηκε όπως αυτοί παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι την παραπομπή τους σε δίκη στις 30/10/3003.

Χ. Χατζηλοΐζου, για τους Εφεσείοντες.

Λ. Παντελή, Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για την Εφεσίβλητη.

Cur. adv. vult.

ΑΡΤΕΜΙΔΗΣ, Δ.: Το μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας, ενώπιον του οποίου κατηγορήθηκαν οι δύο εφεσείοντες για εμπρησμό τους παρέπεμψε σε δίκη στις 30.10.03. Το επίδικο διάταγμα εκδόθηκε στις 3.6.03. Διέταξε όπως οι κατηγορούμενοι παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι την ημερομηνία της δίκης τους.  Αυτή η διαταγή είναι το αντικείμενο της παρούσας έφεσης.

Το Κακουργιοδικείο, στην εμπεριστατωμένη απόφαση του, αναφέρεται στις νομολογιακές αρχές που διέπουν το ζήτημα, τις οποίες εφάρμοσε στα γεγονότα της υπόθεσης, όπως παρουσιάστηκαν ενώπιον του. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τις αρχές αυτές, που απο[*372]τέλεσαν αντικείμενο ευρύτατης μελέτης και επεξήγησης ώστε να θεωρείται πως η νομολογία είναι πλέον ευθυγραμμισμένη. Το Κακουργιοδικείο, συγκεκριμένα, έλαβε υπόψη του τη σοβαρότητα των εγκλημάτων, με τα οποία κατηγορούνται οι εφεσείοντες, το ενδεχόμενο καταδίκης τους εν όψει του μαρτυρικού υλικού που τέθηκε ενώπιον του και, κάτι ακόμη σοβαρότερο, την προσπάθεια διαφυγής τους και αποξένωσης τεκμηρίων που βρέθηκαν. Αυτό το τελευταίο δεν αποτέλεσε αντικείμενο της παρούσας έφεσης.

Ο δικηγόρος των εφεσειόντων επικεντρώθηκε μόνο σε δύο σημεία. Ότι η μαρτυρία που είναι διαθέσιμη ενώπιον του Δικαστηρίου προέρχεται από συνεργό, την οποία χαρακτήρισε ως αντιφατική, και το γεγονός του χρόνου που θα παρέλθει μέχρι την ημερομηνία που ορίστηκε η υπόθεση για εκδίκαση.

Έχουμε την άποψη πως η έφεση είναι αβάσιμη.  Δεν έχει εκτεθεί τίποτε ενώπιόν μας που να μας πείθει πως το Κακουργιοδικείο δεν άσκησε ορθά την κρίση του. Αντίθετα, από το υλικό που παραθέτει και το σκεπτικό του, το οποίο υιοθετούμε, κρίνουμε πως η απόφαση του είναι απόλυτα ορθή. Σημειώνουμε αναφορικά με τη σοβαρότητα των εγκλημάτων με τα οποία κατηγορούνται οι εφεσείοντες τα εξής. Το οργανωμένο έγκλημα μαστίζει πλέον τον τόπο μας.  Ακόμη χειρότερο φαινόμενο αποτελούν οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στις παράνομες ενέργειες, μέθοδοι που σπανίζουν σε χώρες τις Ευρώπης, όπως οι εμπρησμοί και ανατινάξεις με τη χρήση εκρηκτικών υλών. Προκαλείται τρόμος στους πολίτες και σταδιακή εκθεμελίωση της έννομης τάξης. Εγκλήματα με αυτά τα στοιχεία θεωρούνται σοβαρά στον ύψιστο βαθμό και, ανάλογα βεβαίως με τα υπόλοιπα νομολογιακά κριτήρια σε κάθε περίπτωση, κατηγορούμενος που αντιμετωπίζει τέτοιας φύσεως κατηγορίες πρέπει να αναμένει πως θα τελεί υπό κράτηση μέχρι τη δίκη του.  Η πλάστιγγα κλίνει, για τους λόγους που εξηγήσαμε πιο πάνω, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Οι εφέσεις απορρίπτονται.

Οι εφέσεις απορρίπτονται.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο