Tutunciyan Agop ν. Aστυνομίας (2003) 2 ΑΑΔ 524

(2003) 2 ΑΑΔ 524

[*524]7 Νοεμβρίου, 2003

[ΠΙΚΗΣ, Π. ΚΑΛΛΗΣ, ΚΡΑΜΒΗΣ, Δ/στές]

AGOP TUTUΝCΙΥAN,

Εφεσείων,

v.

ΑΣTYNOMIAΣ,

Εφεσίβλητης.

(Ποινική Έφεση Αρ. 7528)

 

Ποινή ― Είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία από απαγορευμένο λιμάνι κατά παράβαση των Άρθρων 2, 3 και 12(1)(5) του περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως Νόμου, Κεφ. 105, όπως τροποποιήθηκε ― Επιβολή ποινής φυλάκισης ενός μηνός ― Κρίθηκε υπερβολική και μειώθηκε κατ’ έφεση, ενόψει των συνθηκών του εφεσείοντος, έτσι που ο εφεσείων να αποφυλακισθεί αμέσως.

Ποινή ― Εξατομίκευση ― Αποτελεί συνθετικό στοιχείο της τιμωρίας.

Ο κατηγορούμενος είχε εισέλθει παράνομα στην Κύπρο από το απαγορευμένο λιμάνι της Αμμοχώστου προερχόμενος από την Τουρκία. Σε κατάθεσή του στην Αστυνομία και αργότερα ενώπιον του Δικαστηρίου ανέφερε ότι ο ταξιδιωτικός πράκτορας στην Ολλανδία, μέσω του οποίου διευθέτησε το ταξίδι του, ελληνικής καταγωγής, τον διαβεβαίωνε ότι δεν παρεμβαλλόταν κανένα κώλυμα να επισκεφθεί την Κύπρο, ή να διακινηθεί μέσα στα όριά της.  Στις 20.10.2003 το πρωτόδικο Δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός μηνός.  Κατά την κράτησή του, επιδεινώθηκε η κατάσταση της κλονισμένης υγείας του.

Ο κατηγορούμενος εφεσίβαλε την επιβληθείσα ποινή φυλάκισης.

Αποφασίστηκε ότι:

1.  Η επιβολή ποινής φυλάκισης για τα αδικήματα που διέπραξε ο κατηγορούμενος δεν είναι, ως θέμα αρχής, εσφαλμένη.  Δεν μπορεί, όμως η τιμωρία, ούτε σ’ αυτό το πεδίο, να αποσυνδεθεί από το άτομο του παραβάτη και τις περιστάσεις του.  Η εξατομίκευση της ποινής αποτελεί συνθετικό στοιχείο της τιμωρίας.

[*525]2.      Συνεκτίμηση των συνθηκών του εφεσείοντος αποκαλύπτει την επιβληθείσα ποινή ως υπερβολική, ώστε να δικαιολογείται η επέμβαση του Εφετείου περιορίζοντας την επιβληθείσα ποινή έτσι που ο εφεσείων να αποφυλακισθεί από σήμερα.

Η έφεση επιτράπηκε.

Αναφερόμενες υποθέσεις:

Βουβλινόπουλος και Άλλος ν. Δημοκρατίας (1992) 2 Α.Α.Δ. 59,

Yasbek v. Αστυνομίας (1992) 2 Α.Α.Δ. 282,

Sari v. Αστυνομίας (1995) 2 Α.Α.Δ. 78.

Έφεση εναντίον Ποινής.

Έφεση από τον εφεσείοντα, Ολλανδό πολίτη, τουρκικής καταγωγής, εναντίον της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, (Υπόθεση Αρ. 16367/03), ημερ. 20/10/03, με την οποία βρέθηκε ένοχος, κατόπιν παραδοχής, ότι εισήλθε στην Κύπρο από το απαγορευμένο λιμάνι της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των διατάξεων των Άρθρων 2, 3 και 12(1)(5) του περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως Νόμου, Κεφ, 105, όπως τροποποιήθηκε και με την οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός μηνός, ως ποινής έκδηλα υπερβολικής.

Ο Εφεσείων εμφανίζεται αυτοπροσώπως.

Δ. Παπαμιλτιάδους, Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για την Εφεσίβλητη.

Cur. adv. vult.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: Την ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου θα δώσει ο Πρόεδρος Γ.Μ. Πικής.

ΠΙΚΗΣ, Π.: Ο εφεσείων, Ολλανδός πολίτης, τουρκικής καταγωγής, παραδέχτηκε ότι εισήλθε στην Κύπρο από το απαγορευμένο λιμάνι της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των διατάξεων των Άρθρων 2, 3 και 12(1)(5) του περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως Νόμου, Κεφ. 105 (ως τροποποιήθηκε), και, συνακόλουθα, καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός μηνός.

Με την έφεση, προσβάλλει την ποινή του ως υπερβολική.

Τόσο ενώπιον του πρωτόδικου Δικαστηρίου όσο και ενώπιόν μας εμφανίστηκε αυτοπροσώπως.

Τα γεγονότα, που στοιχειοθετούν και περιβάλλουν τη διάπραξη του αδικήματος, είναι, όπως εξιστορήθηκαν από τον ίδιο τον εφεσείοντα στην Αστυνομία και αργότερα ενώπιον του Δικαστηρίου, τα ακόλουθα:-

Ο εφεσείων προγραμμάτισε ταξίδι στην Τουρκία, Κύπρο και Ελλάδα. Ο ταξιδιωτικός πράκτορας στην Ολλανδία, μέσω του οποίου διευθέτησε το ταξίδι του, ελληνικής καταγωγής, τον διαβεβαίωσε ότι δεν παρεμβαλλόταν κανένα κώλυμα να επισκεφθεί την Κύπρο, ή να διακινηθεί μέσα στα όριά της. Αφού επισκέφθηκε την Τουρκία, συνέχισε το ταξίδι του στην Κύπρο ατμοπλοϊκώς, όπου αφίχθηκε στο απαγορευμένο, λόγω της τουρκικής κατοχής, λιμάνι της Αμμοχώστου. Ο εφεσείων συνελήφθη στο σημείο εισόδου στις ελεύθερες περιοχές, όταν αποκάλυψε στις Αστυνομικές Αρχές τις συνθήκες άφιξής του στην Κύπρο.  Πρόθεσή του ήταν να περάσει στις ελεύθερες περιοχές, απ’ όπου θα αναχωρούσε για την Αθήνα. Ο εφεσείων τέθηκε υπό κράτηση για τρεις μέρες. Στη συνέχεια, προσάχθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου στις 20 Οκτωβρίου, 2003, κατηγορήθηκε, παραδέχτηκε ενοχή και, αφού ακούστηκαν τα γεγονότα, καταδικάστηκε σε φυλάκιση.  Κατά την κράτησή του επιδεινώθηκε η κατάσταση της κλονισμένης υγείας του.

Το πρωτόδικο Δικαστήριο επισημαίνει ότι άγνοια του νόμου δεν αποτελεί υπεράσπιση. Κατέληξε στην απόφασή του να επιβάλει ποινή φυλάκισης, ενόψει της σοβαρότητας του αδικήματος, το οποίο φέρει ποινή φυλάκισης μέχρις ενός έτους ή/και £1.000,00 πρόστιμο. 

Ό,τι καθιστά σοβαρό το αδίκημα της εισόδου στη χώρα, από λιμάνια τα οποία ευρίσκονται σε περιοχές που τελούν υπό την κατοχή της Τουρκίας, είναι η ενίσχυση που παρέχεται, με τέτοιες πράξεις, στην κατοχή. Η χρήση των λιμανιών στα κατεχόμενα πλήττει την ακεραιότητα της Κυπριακής Πολιτείας.  Κατά συνέπεια, η επιβολή ποινής φυλάκισης δεν είναι, ως θέμα αρχής, εσφαλμένη*. Δεν μπορεί, όμως, η τιμωρία, ούτε σ’ αυτό το πεδίο, να αποσυνδεθεί από το άτομο του παραβάτη και τις περιστάσεις [*527]του. Η εξατομίκευση της ποινής αποτελεί συνθετικό στοιχείο της τιμωρίας.

Συνεκτίμηση των συνθηκών του παραβάτη αποκαλύπτει την επιβληθείσα ποινή ως υπερβολική, ώστε να δικαιολογείται η επέμβασή μας, με τον περιορισμό της επιβληθείσας ποινής μέχρι τη σημερινή ημερομηνία, τον οποίο και διατάσσουμε. Καθίσταται, τοιουτοτρόπως, ευχερής η αποφυλάκιση του εφεσείοντος από σήμερα.

Η έφεση επιτρέπεται.

Διαταγή ως ανωτέρω.

Η έφεση επιτρέπεται.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο