Kαρακάννας Γιάννης ν. Aστυνομίας (2004) 2 ΑΑΔ 463

(2004) 2 ΑΑΔ 463

[*463]14 Σεπτεμβρίου, 2004

[ΑΡΤΕΜΙΔΗΣ, Π., ΚΑΛΛΗΣ, ΚΡΑΜΒΗΣ, Δ/στές]

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΚΑΝΝΑΣ,

Εφεσείων,

v.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ,

Εφεσίβλητης.

(Ποινική Έφεση Αρ. 7771)

 

Ποινή ― Ναρκωτικά ― Κατοχή 6 χαπιών έκσταση και 5 τεμαχίων από το ίδιο είδος χαπιών, συνολικού βάρους 2.5 γραμμαρίων ― Εφεσείων, τελειόφοιτος μαθητής, ηλικίας 18 ετών, υποβλήθηκε επιτυχώς σε θεραπεία απεξάρτησης ― Εξασφάλισε εγγραφή σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού με έναρξη κύκλου μαθημάτων πριν το τέλος αυτού του μήνα ― Επιβολή ποινής φυλάκισης 4 μηνών ― Μείωση της ποινής κατ’ έφεση ώστε ο εφεσείων να αποφυλακιστεί αμέσως.

Ο εφεσείων παραδέχθηκε ενοχή σε κατηγορία για κατοχή ελεγχομένου φαρμάκου, (6 χαπιών έκσταση και 5 τεμαχίων από το ίδιο είδος χαπιών) και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 μηνών. Εφεσίβαλε την ποινή ως έκδηλα υπερβολική υποστηρίζοντας ότι το πρωτόδικο Δικαστήριο δεν έλαβε δεόντως υπόψη τους μετριαστικούς παράγοντες στην επιβολή της ποινής, η οποία δεν έπρεπε να ήταν ποινή ενεργούς φυλάκισης.

Αποφασίστηκε ότι:

Ανατροπή της πορείας που τροχιοδρόμησε ο εφεσείων, για σπουδές σε πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, μετά την οικειοθελή υποβολή του σε πρόγραμμα απεξάρτησης με επιτυχία για αποβολή της κακής έξης των ναρκωτικών, θα ισοδυναμούσε με άκρως υπερβολική τιμωρία του για το αδίκημα που έχει παραδεχθεί. Η ποινή μειώνεται σε τόση έκταση ώστε ο εφεσείων να αποφυλακιστεί αμέσως.

Η έφεση επιτράπηκε.

 

[*464]Έφεση εναντίον Ποινής.

Έφεση από τον εφεσείοντα εναντίον της απόφασης του Eπαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας (Yπόθεση Aρ. 1503/2003), ημερομηνίας 21/7/2004, με την οποία καταδικάστηκε, κατόπιν παραδοχής σε κατηγορία για κατοχή ελεγχόμενου φαρμάκου σε τετράμηνη φυλάκιση, ως ποινής έκδηλα υπερβολικής.

Ε. Ευσταθίου με Γ. Μυλωνά, για τον Εφεσείοντα.

Φ.Τιμοθέου, Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για την Εφεσίβλητη.

Ex tempore

ΑΡΤΕΜΙΔΗΣ, Π.: Ο εφεσείων παραδέχτηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας κατηγορία για κατοχή ελεγχόμενου φαρμάκου, (6 χάπια έκσταση και 5 τεμάχια από το ίδιο είδος χαπιών, συνολικού βάρους 2.5 γραμμαρίων). Τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα της υπόθεσης, που αφορούν κυρίως στους μετριαστικούς παράγοντες αναφορικά με την επιβολή της αρμόζουσας ποινής, είναι τα εξής: ο εφεσείων κατά το χρόνο διάπραξης του αδικήματος ήταν 18 ετών, μαθητής της τρίτης τάξης Λυκείου. Είχε δύσκολη οικογενειακή ανατροφή ως αποτέλεσμα της διάλυσης του γάμου των γονιών του. Παρασύρθηκε από κακές παρέες και ενεπλάκη στη χρήση των ναρκωτικών. Όμως, ο ίδιος ο εφεσείων αποφάσισε να θεραπευθεί, και να εγκαταλείψει αυτή την ψυχοφθόρα έξι.  Παρακολούθησε εντατικά, και για πολύ χρονικό διάστημα, τη δέουσα πορεία απεξάρτησης στο Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης Ναρκωτικών ΠΕΡΣΕΑΣ. Με τη θέληση του και την αγωγή που έτυχε, πέτυχε την απεξάρτηση. 

Ο εφεσείων εξασφάλισε εγγραφή σε πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, όπου ο κύκλος μαθημάτων αρχίζει το τέλος αυτού του μήνα, αν και θα έπρεπε να συμπληρώσει την εγγραφή του μέχρι τις 15 του τρέχοντος μήνα. Έχουμε ενώπιόν μας, και ήταν και παραδεκτό στο πρωτόδικο Δικαστήριο, τα διάφορα έγγραφα του πανεπιστημίου που πληροφορούν τον εφεσείοντα για την εγγραφή του, την έναρξη και τον κύκλο μαθημάτων.

Το πρωτόδικο Δικαστήριο επέβαλε στον εφεσείοντα 4 μήνες φυλάκιση. Οι δικηγόροι του, με την παρούσα έφεση, εισηγούνται πως η ποινή, ενόψει των γεγονότων της υπόθεσης, κυρίως των μετριαστικών παραγόντων που αφορούν τον εφεσείοντα, είναι έκδηλα υπερβολική. Το δικάσαν Δικαστήριο δέχεται όλους τους με[*465]τριαστικούς παράγοντες, οι οποίοι και καταγράφονται στην πρωτόδικη απόφαση. Είναι όμως το παράπονο των δικηγόρων του εφεσείοντα πως αυτοί οι παράγοντες δεν μέτρησαν δεόντως στην επιβολή της ποινής, η οποία δεν έπρεπε να ήταν ποινή ενεργούς φυλάκισης. Έκαναν ειδική αναφορά στο Νόμο 20(1)/92, όπου προβλέπεται πως δεν επιβάλλεται ποινή πέραν του ενός έτους σε πρόσωπο που δεν υπερβαίνει την ηλικία των 25 ετών, όταν το Δικαστήριο διαπιστώσει τους μετριαστικούς παράγοντες που θέτει ο ίδιος ο νόμος και που είναι δεκτό πως εφαρμόζονται στην περίπτωση που μας αφορά. (Η πρόνοια αυτή τροποποιήθηκε ώστε το ένα έτος να είναι δύο, αλλά δεν ήταν σε ισχύ στην περίπτωση που εξετάζουμε).

Ο δικηγόρος της Δημοκρατίας υποστήριξε την πρωτόδικη απόφαση.

Κρίνουμε πως η εισήγηση των δικηγόρων του εφεσείοντα είναι ορθή. Καταλυτική σημασία για την επιμέτρηση της ποινής έχει το γεγονός πως ο ίδιος ο εφεσείων με τη δική του θέληση ακολούθησε πρόγραμμα απεξάρτησης με επιτυχία.  Παρουσιάζεται σήμερα να έχει αποβάλει πλήρως την κακή έξη χρήσης ναρκωτικών και είναι έτοιμος να σπουδάσει σε πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, όπου εξασφάλισε και εγγραφή. Ανατροπή αυτής της πορείας θα ισοδυναμούσε με άκρως υπερβολική τιμωρία του, για το αδίκημα που έχει παραδεχτεί. Ακυρώνουμε επομένως την ποινή που επέβαλε το πρωτόδικο Δικαστήριο, την οποία και μειώνουμε σε τόση έκταση ώστε ο εφεσείων να αποφυλακιστεί αμέσως. 

H έφεση επιτυγχάνει.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο