Bhatti Eurgan Ali ν. Αστυνομίας (2004) 2 ΑΑΔ 661

(2004) 2 ΑΑΔ 661

[*661]16 Δεκεμβρίου, 2004

[ΑΡΤΕΜΙΔΗΣ, Π., ΚΡΑΜΒΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ, Δ/στές]

EURGAN ALI BHATTI,

Εφεσείων,

v.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ,

Εφεσιβλήτων.

(Ποινική Έφεση Αρ. 7841)

 

Ποινή ― Κυκλοφορία πλαστού εγγράφου ― Πλαστοπροσωπία ― Επιβολή συντρέχουσων ποινών φυλάκισης εννέα και πέντε μηνών αντίστοιχα ― Επικυρώθηκαν κατ’ έφεση.

Το πλαστό έγγραφο που κυκλοφόρησε ο εφεσείων ήταν διαβατήριο. Αυτό διαπιστώθηκε από τις αρμόδιες αρχές όταν ο εφεσείων έφθασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 17.9.2004. Ο εφεσείων εφεσίβαλε τις ποινές φυλάκισης που του επιβλήθηκαν επαναλαμβάνοντας ενώπιον του Εφετείου όσα είχε προβάλει και ενώπιον του πρωτόδικου Δικαστηρίου.  Ανέφερε πως η πράξη του ήταν μεμονωμένη και πως έπεσε θύμα άλλου προσώπου. Υποσχέθηκε δε ότι δεν πρόκειται να διαπράξει άλλο αδίκημα ενόσω είναι στην Κύπρο.

Το Εφετείο αποφάνθηκε ότι η ποινή που επιβλήθηκε στον εφεσείοντα είναι ισορροπημένη, και ασφαλώς όχι έκδηλα υπερβολική.

Η έφεση απορρίφθηκε.

Έφεση εναντίον Ποινής.

Έφεση από τον εφεσείοντα εναντίον της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας (Υπόθεση Αρ. 11429/2004), ημερομηνίας 22/9/2004, με την οποία κρίθηκε ένοχος σε δύο κατηγορίες για κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, δηλαδή διαβατηρίου και πλαστοπροσωπεία, κατά παράβαση των σχετικών άρθρων του Ποινικού Κώδικα και του επιβλήθηκε ποινή εννέα μηνών φυλάκισης στην 1η κατηγορία και πέντε μηνών στη 2η κατηγορία, ποινές συντρέχουσες, ως ποινής έκδηλα υπερβολικής.

Ο Εφεσείων παρουσιάζεται προσωπικά.

[*662]Φ. Τιμοθέου, Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για τους Εφεσίβλητους.

Ex Tempore

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: Την ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου θα δώσει ο Αρτεμίδης, Π.

ΑΡΤΕΜΙΔΗΣ, Π.: Ο εφεσείων κρίθηκε ένοχος σε δύο κατηγορίες για κυκλοφορία πλαστού εγγράφου και πλαστοπροσωπία, κατά παράβαση των σχετικών άρθρων του Ποινικού Κώδικα. Η ποινή που προβλέπεται στο Νόμο για το αδίκημα της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου είναι μέχρι τρία χρόνια φυλάκιση. Το πλαστό έγγραφο που κυκλοφόρησε ο εφεσείων ήταν διαβατήριο. Αυτό διαπιστώθηκε από τις αρμόδιες αρχές όταν ο εφεσείων έφθασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 17 Σεπτεμβρίου 2004. Ενώπιον του πρωτόδικου Δικαστηρίου ο εφεσείων παρουσίασε ο ίδιος όλα τα στοιχεία στην υπόθεση, που αφορούσαν στο μετριασμό της ποινής. Το Δικαστήριο αφού τα αξιολόγησε, επέβαλε ποινή εννέα μηνών φυλάκισης στην 1η κατηγορία και πέντε μηνών στη 2η κατηγορία. Οι ποινές συντρέχουν.

Εξηγήσαμε σήμερα στον εφεσείοντα πως το Ανώτατο Δικαστήριο επεμβαίνει στο θέμα της ποινής, όταν αυτή είναι άκρως υπερβολική ή έκδηλα ανεπαρκής. Ο εφεσείων δεν μας έχει πει τίποτε, που να καταδεικνύει πως η ποινή που του επιβλήθηκε είναι άκρως υπερβολική. Έχει επαναλάβει ενώπιον μας αυτά που είπε στο πρωτόδικο Δικαστήριο. Ουσιαστικά, ζήτησε την επιείκεια του Δικαστηρίου, αναφέροντας πως η πράξη του ήταν μεμονωμένη και ανόητη και πως έπεσε θύμα άλλου προσώπου. Υποσχέθηκε δε πως δεν πρόκειται να διαπράξει άλλο αδίκημα ενόσω είναι σ’ αυτή τη χώρα. Είπε επίσης πως έχει υποβάλει αίτηση για άσυλο.

Με αυτά τα δεδομένα ενώπιόν μας, δεν έχουμε κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί την παρέμβαση μας στην ποινή που επέβαλε το Πρωτόδικο Δικαστήριο. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παρέκκλιση από την καθιερωμένη νομολογία μας, τις αρχές της οποίας συνοπτικά εκθέσαμε πιο πάνω. Η ποινή που επιβλήθηκε είναι ισορροπημένη, και ασφαλώς όχι έκδηλα υπερβολική.

Η έφεση ως εκ τούτου απορρίπτεται.

Η έφεση απορρίπτεται.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο