Sydenham Gregory David ν. Αστυνομίας (2005) 2 ΑΑΔ 210

(2005) 2 ΑΑΔ 210

[*210]8 Απριλίου, 2005

[ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ΚΡΟΝΙΔΗΣ, ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ, Δ/στές]

GREGORY DAVID SYDENHAM,

Εφεσείων,

ν.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ,

Εφεσίβλητης.

(Ποινική Έφεση Αρ. 7736)

 

Ποινή ― Κλοπή υπό αντιπροσώπου ― Πλαστογραφία και κυκλοφορία πλαστού εγγράφου ― Εφεσείων, αλλοδαπός, απέσπασε από τους παραπονούμενους τεράστια χρηματικά ποσά, παρουσιαζόμενος ως οικονομικός σύμβουλος, πλαστογραφώντας πιστοποιητικά εταιρείας στα οποία εμφανιζόταν ότι είχαν επενδυθεί για λογαριασμό τους διάφορα ποσά ― Προσχεδιασμός ― Σχέδιο παγίδευσης και εκμετάλλευση των παραπονουμένων ― Επιστροφή του μεγαλύτερου μέρους του υπεξαιρεθέντος ποσού ― Παραδοχή ― Συνεργασία με την Αστυνομία ― Απουσία καταδικών ― Οικογενειακές και προσωπικές περιστάσεις ― Επιβολή διαφόρων ποινών φυλάκισης, η μεγαλύτερη των οποίων ήταν 7 χρόνια ― Επικυρώθηκε, κατά πλειοψηφία.

Ποινή ― Αποτρεπτική ποινή ― Οικονομικό έγκλημα ― Τα Δικαστήρια πρέπει να επιβάλλουν αποτρεπτικές ποινές με στόχο την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος το οποίο βρίσκεται σε έξαρση.

Μεταξύ των ετών 2000 και 2002, ο εφεσείων παρουσιάστηκε στους παραπονούμενους ως οικονομικός σύμβουλος και αφού τους πρότεινε ένα επενδυτικό σχέδιο που απέφερνε μεγάλα κέρδη, κατάφερε να τους αποσπάσει τεράστια ποσά.  Σε κάποιο στάδιο ο εφεσείων παρέδωσε στους παραπονούμενους πλαστογραφημένα από τον ίδιο πιστοποιητικά εταιρείας, στα οποία εμφανιζόταν ότι είχαν επενδυθεί για λογαριασμό τους διάφορα ποσά.

Ο εφεσείων καταδικάστηκε, ύστερα από δική του παραδοχή, σε 31 συνολικά κατηγορίες, σε διάφορες ποινές φυλάκισης, η μεγαλύτερη των οποίων ήταν 7 χρόνια. Οι κατηγορίες αφορούσαν κλοπή υπό αντι[*211]προσώπου, πλαστογραφία και κυκλοφορία πλαστού εγγράφου.  Το συνολικό ποσό που υπεξαίρεσε ήταν μεγαλύτερο, αλλά αυτό το οποίο τελικά δεν επέστρεψε, ανέρχεται σε 945.605 Στερλίνες, 376.171 Δολλάρια και 31.483 Ευρώ.

Ο εφεσείων εφεσίβαλε τις ποινές ως έκδηλα υπερβολικές.

Αποφασίστηκε ότι:

Α.  Υπό Νικολαϊδη, Δ., συμφωνούντος και του Κρονίδη, Δ.:

1.  Το Κακουργιοδικείο έλαβε δεόντως υπόψη όλες τις προσωπικές και οικογενειακές συνθήκες του εφεσείοντος, το οποίο και σαφώς τις επιμέτρησε κατά την επιβολή της ποινής.

2.  Η επιβληθείσα ποινή, ανκαι είναι κάπως αυστηρή υπό τις περιστάσεις, δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί την επέμβαση του Εφετείου.  Το οικονομικό έγκλημα βρίσκεται σε έξαρση και τα Δικαστήρια πρέπει να συμβάλουν με αυστηρές ποινές στην πάταξή του.

Β. Υπό Χατζηχαμπή, Δ.:

Η επιβληθείσα στον εφεσείοντα ποινή είναι υπερβολική ενόψει της απουσίας προηγούμενων καταδικών, της καταστροφής της σταδιοδρομίας του, της πλήρους συνεργασίας του με την Αστυνομία, της εξ αρχής παραδοχής του και των συνεπειών στην οικογένεια του, που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.  Η ορθή ποινή θα ήταν η ποινή της πενταετούς φυλάκισης.

Η έφεση απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.

Έφεση εναντίον Ποινής.

Έφεση από τον εφεσείοντα κατά της απόφασης του Επαρχιακού�Δικαστηρίου Λεμεσού (Υπόθεση Αρ. 2077/03) ημερ. 22/6/04, με την οποία καταδικάστηκε, ύστερα από δική του παραδοχή, σε 31 συνολικά κατηγορίες, σε διάφορες ποινές φυλάκισης, η μεγαλύτερη των οποίων ήταν 7 χρόνια σε κατηγορίες οι οποίες αφορούσαν κλοπή υπό αντιπροσώπου, πλαστογραφία και κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, ως ποινών έκδηλα υπερβολικών.

Μ. Ιωάννου, για τον Εφεσείοντα.

Ν. Κέκκος, Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για την Εφεσίβλητη.

[*212]

Ο Εφεσείων είναι παρών.

Cur. adv. vult.

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, Δ.: Δεν έχουμε καταλήξει σε ομόφωνη απόφαση. Ο Χατζηχαμπής, Δ. θα απαγγείλει τη δική του διϊστάμενη απόφαση.

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, Δ.: O εφεσείων καταδικάστηκε, ύστερα από δική του παραδοχή, σε 31 συνολικά κατηγορίες, σε διάφορες ποινές φυλάκισης, η μεγαλύτερη των οποίων ήταν 7 χρόνια. Οι κατηγορίες αφορούσαν κλοπή υπό αντιπροσώπου, πλαστογραφία και κυκλοφορία πλαστού εγγράφου. Το συνολικό ποσό που υπεξαίρεσε ήταν μεγαλύτερο, αλλά αυτό το οποίο τελικά δεν επέστρεψε, ανέρχεται σε 945.605 Στερλίνες, 376.171 Δολλάρια και 31.483 Ευρώ. Με την παρούσα έφεση προσβάλλει τις επιβληθείσες ποινές ως υπερβολικές.

Ο εφεσείων, μεταξύ των ετών 2000 και 2002, παρουσιάστηκε στους παραπονουμένους ως οικονομικός σύμβουλος και αφού τους πρότεινε ένα επενδυτικό σχέδιο που απέφερνε μεγάλα κέρδη, κατάφερε, σταδιακά, να τους αποσπάσει τεράστια ποσά. Σε κάποιο στάδιο ο εφεσείων παρέδωσε στους παραπονουμένους πλαστογραφημένα από τον ίδιο πιστοποιητικά εταιρείας, στα οποία εμφανιζόταν ότι είχαν επενδυθεί για λογαριασμό τους διάφορα ποσά.

Ο ευπαίδευτος συνήγορος του εφεσείοντα επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι το Κακουργιοδικείο δεν έλαβε στο βαθμό που έπρεπε υπ’ όψιν όλα τα γεγονότα που αφορούσαν άμεσα ή έμμεσα το πρόσωπό του, περιοριζόμενο σε επιφανειακή αναφορά σ’ αυτά. Ιδιαίτερη αναφορά έκαμε στην προσωπική και οικογενειακή του κατάσταση. Επανέλαβε ότι είναι αλλοδαπός, μόνιμος κάτοικος Κύπρου, του οποίου η θυγατέρα προέβη στο παρελθόν για αισθηματικούς λόγους σε απόπειρα αυτοκτονίας. Στις προσωπικές συνθήκες ανέφερε και το γεγονός ότι, άνκαι ο εφεσείων απέστειλε στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας αίτηση για αναστολή της ποινής του στις 28.9.2004, δεν έλαβε οποιαδήποτε απόφαση. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πως το τελευταίο θα πρέπει να συνυπολογιστεί ως προσωπική περίσταση του εφεσείοντα και δεν συμμεριζόμαστε το αίσθημα που, κατά το συνήγορό του, έχει ο εφεσείων και η οικογένειά του, να νοιώθουν δηλαδή ότι το Κακουργιοδικείο και στη συνέχεια η Γενική Εισαγγελία δεν ασχολήθηκαν αρκούντως με την υπόθεσή του.

Θα πρέπει να πούμε ότι δεν έχουμε αντιληφθεί ποιες συνθήκες ή [*213]ποιες προσωπικές καταστάσεις του εφεσείοντα δεν έλαβε υπ’ όψιν το Δικαστήριο. Όλες οι προσωπικές και οικογενειακές συνθήκες του που αναφέρθηκαν ενώπιόν μας τέθηκαν και ενώπιον του Κακουργιοδικείου το οποίο και σαφώς τις επιμέτρησε κατά την επιβολή της ποινής.

Τα ποσά τα οποία απέσπασε ο εφεσείων είναι πολύ μεγάλα. Στεκόμαστε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ένα από τα θύματά του πώλησε το σπίτι του για να του δώσει τα χρήματα. Επίσης στη διαπίστωση ότι το άρθρο 270 του Ποινικού Κώδικα που αναφέρεται στην κλοπή δι’ αντιπροσώπου τροποποιήθηκε με τον περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικό) (Αρ.2) Νόμο του 2000, Ν.43(Ι)/2000 και η προβλεπόμενη ποινή αυξήθηκε σε 10 χρόνια.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα περιστατικά της υπόθεσης και κυρίως τον προσχεδιασμό, το σχέδιο παγίδευσης και την εκμετάλλευση των παραπονουμένων, καθώς και το γεγονός ότι το όλο σχέδιο κράτησε τρία σχεδόν χρόνια, μας φέρνει στο συμπέρασμα ότι η επιβληθείσα ποινή, άνκαι κάπως αυστηρή υπό τις περιστάσεις, δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί επέμβασή μας. Το οικονομικό έγκλημα βρίσκεται τον τελευταίο καιρό σε έξαρση και δραττόμαστε της ευκαιρίας να δηλώσουμε την αποφασιστικότητα των δικαστηρίων να συμβάλουν με αυστηρές ποινές στην πάταξή του.

Η έφεση απορρίπτεται.

ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ, Δ.:  Έχοντας μια διαφορετική προσέγγιση στην υπόθεση από εκείνη των αδελφών μου Δικαστών, δεν υποτιμώ τη σοβαρότητα των αδικημάτων για τα οποία κατεδικάσθη ο Εφεσείων. Επρόκειτο όντως για τεράστια ποσά χρημάτων που απεσπάσθησαν συστηματικά βάσει καλά οργανωμένου σχεδίου που στόχευε στην εξαπάτηση των παραπονουμένων ώστε να εμπιστευθούν τα χρήματα τους στον Εφεσείοντα, εμπιστοσύνη την οποία ποτέ δεν σκόπευε να τιμήσει, ενώ και το μεγαλύτερο μέρος των ποσών εκείνων δεν επεστράφη.

Παρά ταύτα, θεωρώ ότι η επιβληθείσα ποινή των επτά ετών είναι υπερβολική. Ο νομοθέτης πρόβλεψε ανώτατη ποινή 10 ετών για αυτά τα αδικήματα.  Ο Εφεσείων δεν είχε προηγούμενα. Η σταδιοδρομία του κατεστράφη.  Ας προστεθεί και η πλήρης συνεργασία του με την Αστυνομία και η εξ αρχής παραδοχή του όπως και οι συνέπειες στην οικογένεια του, που αντιμετωπίζει και προβλήματα υγείας.  Εξάλλου, ούτε η νομολογία, στην οποία το ίδιο το Κακουργιοδικείο ανεφέρθη, υποστηρίζει τόσο αυστηρή ποινή αφού κι[*214]νείται σε πολύ χαμηλότερα πλαίσια.

Για αυτούς τους λόγους θα μείωνα την επταετή ποινή φυλάκισης σε πενταετή.

Η έφεση απορρίπτεται κατά πλειοψηφία.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο