Emeline Nicole Dzombo ν. Αστυνομίας (2005) 2 ΑΑΔ 246

(2005) 2 ΑΑΔ 246

[*246]25 Απριλίου, 2005

[ΑΡΤΕΜΙΔΗΣ, Π., ΚΡΑΜΒΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ, Δ/στές]

NICOLE DZOMBO EMELINE,

Εφεσείουσα,

v.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ,

Εφεσίβλητης.

(Ποινική Έφεση Αρ. 62/2005)

 

Ποινή ― Πλαστογραφία και κυκλοφορία πλαστού εγγράφου ― Εφεσείουσα πλαστογράφησε το διαβατήριό της και το χρησιμοποίησε για να διαφύγει από τη χώρα της όπου η ίδια και η οικογένειά της, αποδεδειγμένα υφίσταντο δίωξη, με σκοπό να μεταβεί στην Αγγλία, όπου ήδη δύο αδέλφια της έτυχαν πολιτικού ασύλου ― Εφετείο χαρακτήρισε την περίπτωση ως άκρως ιδιάζουσα και μείωσε την ποινή κατ’ έφεση ώστε η εφεσείουσα να αποφυλακιστεί αμέσως.

Η πλαστογράφηση του διαβατηρίου της από την εφεσείουσα αποτελούσε το μοναδικό τρόπο διαφυγής από τη χώρα της - όπου η ίδια και η οικογένειά της υφίσταντο καταδίωξη με σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα - με σκοπό να μεταβεί στην Αγγλία, όπου ήδη δύο αδέλφια της έτυχαν πολιτικού ασύλου.  Στην προσπάθειά της αυτή έφθασε στην Κύπρο, όπου και υπέβαλε αίτηση για πολιτικό άσυλο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέφρασε την άποψη πως αν η εφεσείουσα πληροφορούσε τις κυπριακές αρχές πως ταξίδευε με πλαστό διαβατήριο, και τους λόγους για τους οποίους το έχει στην κατοχή της, θα επιδεικνυόταν και η ανάλογη επιεικής μεταχείριση ακόμα και βοήθεια.

Το Ανώτατο Δικαστήριο χαρακτήρισε την περίπτωση ως άκρως ιδιάζουσα και μείωσε την επιβληθείσα ποινή σε τέτοιο χρονικό διάστημα ώστε η εφεσείουσα να απολυθεί σήμερα.

Η έφεση επιτράπηκε.

 

[*247]Έφεση εναντίον Ποινής.

Έφεση από την εφεσείουσα η οποία δέκτηκε ότι πλαστογράφησε το διαβατήριο της αλλά με μοναδικό σκοπό τη διαφυγή της από τη χώρα της, όπου αποδεδειγμένα η ίδια και η οικογένειά της υφίσταντο δίωξη - αιτήτρια πολιτικού ασύλου στην Κύπρο - εναντίον της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας (Υπόθεση Αρ. 1234/05) ημερ. 7/2/05 με την οποία βρέθηκε ένοχη για χρήση, για δεύτερη φορά, του πλαστού διαβατηρίου ώστε να μεταβεί από την Κύπρο στην Αγγλία και της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών.

Γ. Χριστοφίδης, για την Εφεσείουσα.

Λ. Παντελή, Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για την Εφεσίβλητη.

Ex tempore

ΑΡΤΕΜΙΔΗΣ, Π.:  Μας απασχόλησε πολύ η υπόθεση που συζητήσαμε. Δεν νομίζουμε ότι τα γεγονότα της είναι ακριβώς τα ίδια όπως στις αποφάσεις που αναφέρθηκαν. Εδώ η εφεσείουσα δέχεται ουσιαστικά πως πλαστογράφησε το διαβατήριό της, με μοναδικό όμως σκοπό να πετύχει τη διαφυγή από τη χώρα της όπου η ίδια και ολόκληρη η οικογένειά της, αποδεδειγμένα, υφίσταντο δίωξη, με σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα. Η πλαστογράφηση του διαβατηρίου της ήταν η μέθοδος, παράνομη μεν για τη νομοθεσία μας, αλλά ο μοναδικός τρόπος διαφυγής από τη χώρα της με σκοπό να μεταβεί στην Αγγλία, όπου ήδη δύο αδέλφια της έτυχαν πολιτικού ασύλου. Στην προσπάθειά της αυτή έφθασε στην Κύπρο. Υπέβαλε αίτηση για πολιτικό άσυλο. Δεν γνωρίζουμε σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αξιολόγηση της αίτησής της. Ελπίζουμε όμως να εξετασθεί και να αποφασιστεί το συντομότερο δυνατό.

Είναι γεγονός πως η παρανομία, στην ενώπιόν μας υπόθεση, προκύπτει από το γεγονός πως η εφεσείουσα χρησιμοποίησε για δεύτερη φορά το πλαστό διαβατήριο για να φύγει από την Κύπρο και να μεταβεί στην Αγγλία. Θα αναμέναμε, κάτω από αυτές τις συνθήκες, η ίδια η εφεσείουσα να πληροφορήσει τις κυπριακές αρχές πως ταξίδευε με πλαστό διαβατήριο, και τους λόγους για τους οποίους το έχει στην κατοχή της. Είμαστε βέβαιοι πως αν εξηγούσε στις κυπριακές αρχές αυτά, τα οποία έχουν λεχθεί σήμερα ενώπιόν μας, και τα οποία δεν αμφισβήτησε ο δικηγόρος της Δημοκρατίας, θα επιδεικνυόταν και η ανάλογη επιεικής μεταχείριση ακόμα και βοήθεια. [*248]Το αδίκημα, επομένως, για το οποίο κατηγορήθηκε η εφεσείουσα έχει επιτελεσθεί.

Δεν μπορούμε όμως να παραγνωρίσουμε τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν σε αυτή την παρανομία. Τα συνοψίσαμε πιο πάνω. Είναι άκρως ιδιάζουσα περίπτωση, για την οποία το δικαστήριο μπορούσε να επιδείξει ανάλογη επιείκεια. Υπό τις περιστάσεις που περιγράψαμε θα  ενεργήσουμε εμείς ανάλογα.

Μειώνουμε την επιβληθείσα ποινή σε τέτοιο χρονικό διάστημα ώστε η εφεσείουσα να απολυθεί σήμερα.

Η έφεση επιτυγχάνει.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο