Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ν. Marcos Alexander Dos Santos (2005) 2 ΑΑΔ 297

(2005) 2 ΑΑΔ 297

[*297]12 Μαΐου, 2005

[ΑΡΤΕΜΙΔΗΣ, Π., ΚΡΑΜΒΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ, Δ/στές]

ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

Εφεσείων,

ν.

MARCOS ALEXANDER DOS SANTOS,

Εφεσιβλήτου.

(Ποινική Έφεση Αρ. 7782)

 

Ποινή ― Ναρκωτικά ― Εισαγωγή ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Α (1.021 γραμμάρια κοκαΐνης) και κατοχή του με σκοπό την προμήθειά του σε τρίτο πρόσωπο ― Εφεσίβλητος ενήργησε σκόπιμα, εν ψυχρώ και προγραμματισμένα με μοναδικό κίνητρο το δικό του οικονομικό όφελος ― Επιβολή συντρέχουσων ποινών φυλάκισης έξι ετών σε κάθε μια από τις πιο πάνω κατηγορίες ― Αυξήθηκαν κατ’ έφεση σε συντρέχουσες ποινές φυλάκισης εννέα ετών.

Ποινή ― Αποτρεπτική ποινή ― Ναρκωτικά ― Ανάγκη για επιβολή αποτρεπτικών ποινών αναφορικά με την εμπορία ναρκωτικών ενόψει της έξαρσης στη διάπραξή τους και των ολέθριων αποτελεσμάτων στη ζωή και υγεία των χρηστών.

Ο εφεσίβλητος ήλθε ειδικά στην Κύπρο στις 3 Μαΐου 2004 για να μεταφέρει επί πληρωμή 1.021 γραμμάρια του πιο σκληρού ναρκωτικού, κοκαίνη. Η κοκαΐνη ήταν καλά κρυμμένη στις χειρολαβές της βαλίτσας που μετέφερε και αποκαλύφθηκε από τους υπεύθυνους λειτουργούς του αεροδρομίου, οι οποίοι υποψιάστηκαν την παράνομη δράση του εφεσίβλητου από πλαστά έγγραφα που είχε στην κατοχή του.

Το Κακουργιοδικείο επέβαλε στον εφεσίβλητο ποινή φυλάκισης έξι ετών σε κάθε μια από τις δύο κατηγορίες που αντιμετώπιζε δηλαδή για εισαγωγή ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Α, και για κατοχή του με σκοπό την προμήθειά του σε τρίτο πρόσωπο.  Το Κακουργιοδικείο διέταξε όπως οι ποινές συντρέχουν.

Ο Γενικός Εισαγγελέας εφεσίβαλε την ποινή ως έκδηλα ανεπαρκή.

[*298]Το Ανώτατο Δικαστήριο αφού τόνισε την ανάγκη για πάταξη της εμπορίας των ναρκωτικών με την επιβολή αποτρεπτικών ποινών και αφού επεσήμανε την απουσία ουσιαστικά μετριαστικού παράγοντα υπέρ του εφεσίβλητου, εκτός μόνο από την παραδοχή του, που όμως και αυτή ήταν το αποτέλεσμα της επ’ αυτοφώρω σύλληψής του, διέταξε αύξηση των ποινών σε συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 9 χρόνων στην κάθε μια από τις κατηγορίες.

Η έφεση επιτράπηκε. Οι ποινές αυξήθηκαν ως ανωτέρω.

Έφεση εναντίον Ποινής.

Έφεση από το Γενικό Εισαγγελέα εναντίον της απόφασης του Κακουργιοδικείου Λάρνακας (Υπόθεση Αρ. 6160/04) ημερ. 16/7/04, με την οποία επέβαλε στον εφεσίβλητο ποινή φυλάκισης έξι ετών σε κάθε μια από τις δύο κατηγορίες που αντιμετώπιζε, δηλαδή για εισαγωγή ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Α, και για την κατοχή του με σκοπό την προμήθειά του σε τρίτο πρόσωπο - ποινες συντρέχουσες - ως ποινών έκδηλα ανεπαρκών.

Ε. Κλεόπα, Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για τον Εφεσείοντα.

Μ. Ιωάννου, για τον Εφεσίβλητο.

Cur. adv. vult.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: Την ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου θα δώσει ο Αρτεμίδης, Π..

ΑΡΤΕΜΙΔΗΣ, Π.:  Η υπόθεση που μας απασχόλησε είναι από τις πιο σοβαρές στο είδος της.  Ο εφεσίβλητος, ήλθε ειδικά στη χώρα μας, στις 3 Μαϊου 2004, για να μεταφέρει μεγάλη ποσότητα του πιο σκληρού ναρκωτικού, κοκαΐνη, και μάλιστα σε πολύ μεγάλη ποσότητα, 1.021 γραμμάρια. Ενεργούσε ως μεταφορέας επί πληρωμή. Η θανατηφόρα ουσία ήταν καλά κρυμμένη μέσα στις χειρολαβές της βαλίτσας που μετέφερε. Ευτυχώς όμως το παράνομο προϊόν αποκαλύφθηκε από τους υπεύθυνους λειτουργούς του αεροδρομίου, οι οποίοι είχαν υποψιαστεί την παράνομη δράση του εφεσίβλητου από διάφορα πλαστά έγγραφα που είχε στην κατοχή του.

Το κακουργιοδικείο επέβαλε στον εφεσίβλητο ποινή φυλάκισης έξι ετών σε κάθε μια από τις δύο κατηγορίες που αντιμετώπιζε, δηλαδή για εισαγωγή ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Α, και για την [*299]κατοχή του με σκοπό την προμήθεια του σε τρίτο πρόσωπο. Οι ποινές συντρέχουν.

Ο Γενικός Εισαγγελέας θεωρεί την πιο πάνω ποινή ως έκδηλα ανεπαρκή, και γι’ αυτό καταχώρησε την έφεση που συζητήσαμε. 

Είναι ορθή, κατά τη γνώμη μας, η θέση του Γενικού Εισαγγελέα.  Το ύψος της ποινής φυλάκισης που επέβαλε το Κακουργιοδικείο δεν συνάδει με τη μεταχείριση που καθιέρωσε η νομολογία μας για υποθέσεις αυτής της σοβαρότητας, λαμβάνοντας βέβαια πάντοτε υπόψη τις ιδιαίτερες περιστάσεις στην κάθε περίπτωση.

Στην υπόθεση που εξετάζουμε ο εφεσίβλητος ενήργησε σκόπιμα, εν ψυχρώ και προγραμματισμένα με μοναδικό κίνητρο το δικό του οικονομικό όφελος, χωρίς οποιαδήποτε κρίση συνείδησης ή σκέψης για τον όλεθρο που θα εισήγαγε στον τόπο μας.

Μας προκαλεί θλίψη και ανησυχία η συνεχής εκμετάλλευση από εγκληματίες των συνθηκών και συνηθειών ζωής που επικρατούν στη χώρα μας, όπου οι άνθρωποι επιθυμούν να ζουν μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.  Οι κάτοικοι θέλουν να έχουν τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών τους ανοιχτά, επιθυμούν να εισέρχονται στη χώρα μας εκατομμύρια τουρίστες, χωρίς να υποβάλλονται στις συνήθεις ταλαιπωρίες τελωνειακού ελέγχου.  Οι άνθρωποι έμαθαν να αφήνουν ενίοτε εκτεθειμένη την περιουσία τους, πιστεύοντας πως δεν θα κλαπεί ή καταστραφεί.  Θέλουν να κινούνται ελεύθερα στους δρόμους χωρίς να φοβούνται πως θα ληστευθούν.  Αυτές οι συνήθειες χαρίζουν την καλή ποιότητα ζωής στη χώρα μας.  Δεν μπορεί, επομένως, να γίνει ανεχτή η εγκληματικότητα, που αναγκάζει την Πολιτεία και τους πολίτες, αμυνόμενοι, να μεταβάλουν αυτές τις συνήθειες.

Δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας μετριαστικός παράγοντας υπέρ του εφεσίβλητου, παρά μόνο η παραδοχή του, αλλά και αυτή ήταν το αποτέλεσμα της επ’ αυτοφώρω  σύλληψης του.  Η εισήγηση του δικηγόρου του πως ο παραλήπτης του προϊόντος της παρανομίας δεν συνελήφθη, παρόλο που κατονομάστηκε από τον εφεσίβλητο, δεν ευσταθεί. Το πρακτικό του δικαστηρίου αποκαλύπτει πως η Αστυνομία βρήκε αμέσως το πρόσωπο που κατονόμασε ο εφεσίβλητος, αλλά δεν προέκυψε τίποτε σε βάρος του, γιατί προφανώς ισχυρίστηκε πλήρη άγνοια. 

Τα κακά από τη χρήση ναρκωτικών είναι ήδη στη χώρα μας.  Και εκτός από τα ολέθρια αποτελέσματα στη ζωή και υγεία των [*300]χρηστών δημιουργούν, σωρευτικά, εστίες εγκλήματος.  Η εμπορία πρέπει να παταχθεί. Οι ποινές πρέπει να είναι αποτρεπτικές. Ο έμπορας των ναρκωτικών να υποχρεωθεί να υπολογίζει τις επιπτώσεις της σύλληψης και καταδίκης του.

Κατά τη γνώμη μας η αρμόζουσα ποινή είναι φυλάκιση 9 χρόνων στη δεύτερη κατηγορία και 9 χρόνων στην τέταρτη κατηγορία και αυτή επιβάλλεται.  Οι ποινές θα συντρέχουν.

Η�έφεση επιτρέπεται. Οι ποινές αυξάνονται ως ανωτέρω.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο