William Thuo David ν. Αστυνομίας (2005) 2 ΑΑΔ 431

(2005) 2 ΑΑΔ 431

[*431]4 Iουλίου, 2005

[ΑΡΤΕΜΙΔΗΣ, Π., ΚΡΑΜΒΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ, Δ/στές]

THUO DAVID WILLIAM,

Εφεσείων,

v.

AΣΤΥΝΟΜΙΑΣ,

Εφεσίβλητης.

(Ποινική Έφεση Αρ. 132/2005)

 

Ποινή ―  Κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, ήτοι διαβατηρίου, κατά παράβαση των Άρθρων 331, 333, 335 και 339 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154 ―  Εφεσείων εξασφάλισε το πλαστό διαβατήριο από τις τουρκοκρατούμενες περιοχές έναντι 1.000 αγγλικών λιρών και 800 δολαρίων ―  Συνελήφθη κατά τον έλεγχο διαβατηρίων στο αεροδρόμιο Λάρνακας ενώ αναχωρούσε για Λονδίνο ―  Επιβολή ποινής φυλάκισης 9 μηνών ―  Επικυρώθηκε κατ’ έφεση.

Η παρούσα έφεση στρέφεται εναντίον της ποινής φυλάκισης 9 μηνών που είχε επιβληθεί στον εφεσείοντα μετά από παραδοχή του για διάπραξη του αδικήματος της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου κατά παράβαση των Άρθρων 331, 333, 335 και 339 του Ποινικού Κώδικα. Η διαπίστωση ότι το διαβατήριο του εφεσείοντος ήταν εκ πρώτης όψεως πλαστό έγινε όταν αυτός παρουσιάστηκε για έλεγχο διαβατηρίου στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου πήγε για να αναχωρήσει στο Λονδίνο. Ο εφεσείων ζήτησε την επιείκεια του Δικαστηρίου και ανέφερε πως πρόθεσή του ήταν να ζητήσει πολιτικό άσυλο από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί στην πατρίδα του υπέστη απηνή δίωξη ενώ η οικογένεια του εξολοθρεύτηκε κατά τη διάρκεια συνεχιζόμενης φυλετικής διαμάχης.

Αποφασίστηκε ότι:

Οι κυπριακές αρχές έχουν καθήκον να εφαρμόζουν το νόμο και τις διεθνείς μας συμβάσεις, και ασφαλώς να μη επιτρέπουν τη διακίνηση προσώπων με πλαστά έγγραφα. Ο εφεσείων, αν πράγματι ήθελε να ζητήσει πολιτικό άσυλο από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν [*432]θα ερχόταν από την πατρίδα του στις τουρκοκρατούμενες περιοχές, όπου και εξασφάλισε το πλαστό διαβατήριο. Θα μπορούσε να παρουσιαστεί στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αναφέρει την πρόθεση του να ζητήσει πολιτικό άσυλο, για τους λόγους που επικαλείται. Αντ’ αυτού επιχείρησε να ταξιδέψει στην Αγγλία. Είναι δε κατά τον έλεγχο που οι αρχές διαπίστωσαν πως το διαβατήριο του ήταν πλαστό. Στη βάση αυτών των γεγονότων, η επιμέτρηση της ποινής από το πρωτόδικο Δικαστήριο είναι ορθή.

Η έφεση απορρίφθηκε.

Έφεση εναντίον Ποινής.

Έφεση από τον εφεσείοντα εναντίον της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας (Υπόθεση Αρ. 4278/05) ημερ. 8/4/05, με την οποία βρέθηκε ένοχος κατόπιν παραδοχής, για το αδίκημα της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, δηλαδή, πλαστού διαβατηρίου κατά παράβαση των Άρθρων 331, 333, 335 και 339 του Ποινικού Κώδικα και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών, ως ποινής έκδηλα υπερβολικής.

Μ. Ξ. Ιωάννου, για τον Εφεσείοντα.

Π. Ευθυβούλου, Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για την Εφεσίβλητη.

Εx tempore

ΑΡΤΕΜΙΔΗΣ, Π.: Ο εφεσείων παραδέχθηκε το αδίκημα της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, κατά παράβαση των άρθρων 331, 333, 335 και 339 του Ποινικού Κώδικα.  Τα γεγονότα της υπόθεσης, όπως εκτέθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, είναι τα εξής:  Στις 6.4.2005 ο εφεσείων παρουσιάστηκε για έλεγχο διαβατηρίου στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου πήγε για να αναχωρήσει για το Λονδίνο. Οι λειτουργοί του ελέγχου διαβατηρίων διαπίστωσαν πως το διαβατήριο του εφεσείοντα, εκ πρώτης όψεως, φαινόταν πλαστό.  Ο εφεσείων ανακρινόμενος παραδέκτηκε πως το διαβατήριο ήταν πλαστό και ότι το είχε εξασφαλίσει από τις κατεχόμενες περιοχές έναντι 1.000 αγγλικών λιρών και 800 δολαρίων. 

Ο εφεσείων ζήτησε την επιείκεια του Δικαστηρίου.  Ανέφερε δε πως πρόθεση του είναι, μετά την έκτιση της ποινής του να ζητήσει πολιτικό άσυλο από τις αρχές της κυπριακής δημοκρατίας, γιατί στην πατρίδα του, όπως υποστήριξε, υπέστη ο ίδιος απηνή δίωξη, ενώ η οικογένεια του εξολοθρεύτηκε κατά τη διάρκεια συνεχιζόμε[*433]νης φυλετικής διαμάχης. 

Το πρωτόδικο Δικαστήριο αφού αξιολόγησε τα γεγονότα της υπόθεσης, την παραδοχή, μεταμέλεια και το νεαρό της ηλικίας του εφεσείοντα, του επέβαλε ποινή φυλάκισης 9 μηνών.  Ο δικηγόρος του εισηγήθηκε πως η ποινή που επέβαλε το πρωτόδικο δικαστήριο είναι έκδηλα υπερβολική.  Υποστήριξε πως το Δικαστήριο δεν έλαβε καθόλου υπόψη το λόγο, για τον οποίο ο εφεσείων έφυγε από την πατρίδα του και την αδήριτη ανάγκη να έχει στα χέρια του, έστω το πλαστό διαβατήριο, για να μπορέσει να ζητήσει πολιτικό άσυλο σε άλλη χώρα, συγκεκριμένα την Κύπρο. 

Η δικηγόρος της Δημοκρατίας θεωρεί πως η επιβληθείσα ποινή δεν είναι έκδηλα υπερβολική, αντίθετα τη θεωρεί επιεική. Τα Δικαστήρια μας, εισηγήθηκε, πρέπει να επιβάλλουν, σ΄αυτές τις περιπτώσεις, αποτρεπτικές ποινές, ώστε να μη εμφανίζεται η Κύπρος ως χώρα μέσω της οποίας διακινούνται παρανόμως πρόσωπα σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία είναι μέλος η Κυπριακή Δημοκρατία. 

Συμφωνούμε με τη δικηγόρο της Δημοκρατίας πως η ποινή είναι επιεικής, ενόψει των ιδιαίτερων περιστατικών της υπόθεσης.  Ο εφεσείων εξασφάλισε το πλαστό διαβατήριο από την τουρκοκρατούμενη περιοχή της Κύπρου, όπου είχε αφιχθεί. Ήλθε αργότερα στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία, με σκοπό να χρησιμοποιήσει το νόμιμο αεροδρόμιο και να μεταβεί στην Αγγλία.  Οι κυπριακές αρχές έχουν καθήκον να εφαρμόζουν το νόμο και τις διεθνείς μας συμβάσεις, και ασφαλώς να μη επιτρέπουν τη διακίνηση προσώπων με πλαστά έγγραφα. Ο εφεσείων, αν πράγματι ήθελε να ζητήσει πολιτικό άσυλο από τις αρχές της κυπριακής δημοκρατίας, δεν θα ερχόταν από την πατρίδα του στις τουρκοκρατούμενες περιοχές, όπου και εξασφάλισε το πλαστό διαβατήριο. Θα μπορούσε να παρουσιαστεί στις αρχές της κυπριακής δημοκρατίας και να αναφέρει την πρόθεση του να ζητήσει πολιτικό άσυλο, για τους λόγους που επικαλείται.  Αντ΄αυτού επιχείρησε να ταξιδέψει στην Αγγλία. Είναι δε κατά τον έλεγχο που οι αρχές διαπίστωσαν πως το διαβατήριο του ήταν πλαστό.  Στη βάση αυτών των γεγονότων, η επιμέτρηση της ποινής από το πρωτόδικο Δικαστήριο δεν ελέγχεται ως λαθεμένη.

Η έφεση απορρίπτεται.

Η έφεση απορρίπτεται.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο