(2005) 2 ΑΑΔ 452
[*452]7 Iουλίου, 2005
[ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΗΛΙΑΔΗΣ, ΦΩΤΙΟΥ, Δ/στές]
(Ποινική Έφεση Αρ. 28/2005)
ΜΑΡΙΟΣ ΠΟΡΑΣ,
Εφεσείων,
ν.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ,
Εφεσίβλητης.
(Ποινική Έφεση Αρ. 41/2005)
ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΕΩΝΙΔΟΥ,
Εφεσείων,
ν.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ,
Εφεσίβλητης.
(Ποινικές Εφέσεις Αρ. 28/2005, 41/2005)
Ποινή ― Συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος ― Ένοπλη ληστεία ― Εφεσείοντες, άτομα πολύ νεαράς ηλικίας, μεταμφιεσμένα και υπό την απειλή ομοιωμάτων πιστολιού και περιστρόφου, λήστεψαν την ΣΠΕ Στροβόλου, αποκομίζοντας μεγάλο ποσό χρημάτων ― Άμεση σύλληψη, ομολογία, παραδοχή, μεταμέλεια, προχειρότητα στο σχεδιασμό, ανάκτηση όλου του ποσού που αποτελούσε αντικείμενο της ληστείας, λευκό ποινικό μητρώο ― Ιδιάζουσες προσωπικές περιστάσεις ― Επιβολή συντρέχουσων ποινών φυλάκισης 2 ετών για τη συνωμοσία και στους δύο εφεσείοντες και 4 και 3½ ετών αντίστοιχα στον κάθε ένα από αυτούς για τη ληστεία ― Οι ποινές φυλάκισης των 4 και 3½ ετών αντικαταστάθηκαν κατ’ έφεση με ποινές 3 και 2½ ετών αντιστοίχως.
Στις 15.3.2004, ο Μ. Ποράς 20 ετών, ο Ε. Ερωτοκρίτου επίσης 20 ετών και ο Στ. Λεωνίδου 19 ετών, αφού συνωμότησαν να διαπράξουν ληστεία, εισέβαλαν, οι δύο πρώτοι, στο κατάστημα της ΣΠΕ Στροβόλου κρύβοντας το πρόσωπό τους με μάλλινα σκουφάκια και προτάσσοντας [*453]ομοιώματα πιστολιού και περιστρόφου, ενώ ο τρίτος τους ανέμενε με το αυτοκίνητο. Αφού απέσπασαν το ποσό των £22.091 το τοποθέτησαν σε τσάντα και έτρεξαν σε παρακείμενη οδό όπου όπως είχαν συμφωνήσει τους ανέμενε ο Στ. Λεωνίδου. Δεν πρόλαβαν να διαφύγουν. Συνελήφθηκαν από αστυνομικούς που περνούσαν τυχαία.
Κατηγορήθηκαν για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και ένοπλη ληστεία. Επιπρόσθετα ο Μ. Ποράς και ο Ε. Ερωτοκρίτου για οπλοφορία προς διέγερση τρόμου. Παραδέχθηκαν ενοχή και το πρωτόδικο Δικαστήριο επέβαλε στον Μ. Πορά και στον Ε. Ερωτοκρίτου ποινή φυλάκισης 4 ετών για την ένοπλη ληστεία. Ενώ στο Στ. Λεωνίδου φυλάκιση 3½ ετών. Για τη συνωμοσία επέβαλε σε όλους συντρέχουσα ποινή φυλάκισης 2 ετών. Άσκησαν και οι τρεις έφεση, αλλά ο Ε. Ερωτοκρίτου την απέσυρε.
Το Ανώτατο Δικαστήριο αποδέχθηκε τις εφέσεις μειώνοντας τις ποινές φυλάκισης των 4 και 3½ ετών σε ποινές 3 και 2½ ετών αντιστοίχως. Στην κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου μέτρησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο σχεδιασμός των αδικημάτων ήταν πρόχειρος, τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν και η εξέλιξη δεν έδειχναν δράση από σκληρούς εγκληματίες, το νεαρό της ηλικίας τους, η προσωπικότητά τους και το προσωπικό τους ιστορικό.
Οι εφέσεις επιτράπηκαν. Οι ποινές μειώθηκαν ως ανωτέρω.
Εφέσεις εναντίον Ποινής.
Εφέσεις από τους εφεσείοντες εναντίον της απόφασης του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας (Υπόθεση�Αρ. 890/04) ημερομηνίας 21/1/05, με την οποία βρέθηκαν ένοχοι, κατόπιν παραδοχής, σε κατηγορίες για συνομωσία προς διάπραξη κακουργήματος και ένοπλη ληστεία και επιπρόσθετα ο εφεσείων Μ. Ποράς για οπλοφορία προς διέγερση τρόμου και επέβαλε για την ένοπλη ληστεία στον Μ. Πορά ποινή φυλάκισης 4 ετών ενώ στο Στ. Λεωνίδου 3½ ετών και για τη συνομωσία επέβαλε σε όλους συντρέχουσα ποινή φυλάκισης 2 ετών, στην επιπρόσθετη κατηγορία δεν επέβαλε ποινή, ως ποινών έκδηλα υπερβολικών, υπό τις περιστάσεις.
Ν. Κληρίδου, για τον Εφεσείοντα στην Ποιν. Έφ. Αρ. 28/05.
Ε. Ευσταθίου με Στ. Σολομωνίδου, για τον Εφεσείοντα στην Ποιν. Έφ. Αρ. 42/05.
[*454]Α. Κανναουρίδης, Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για την Εφεσίβλητη και στις δύο Εφέσεις.
Οι Εφεσείοντες είναι παρόντες.
Cur. adv. vult.
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: Την ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου θα δώσει ο Δικαστής Γ. Κωνσταντινίδης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Δ.: O M. Ποράς, 20 ετών, ο Ε. Ερωτοκρίτου επίσης 20 ετών και ο Στ. Λεωνίδου 19 ετών, όλοι από το Στρόβολο, στις 15.3.2004, αφού συνωμότησαν να διαπράξουν ληστεία, αυθημερόν αγόρασαν από εμπορικό κατάστημα ένα ομοίωμα πιστολιού, ένα ομοίωμα περιστρόφου και δύο ζεύγη μάλλινα γάντια, όλα έναντι του τιμήματος των £8. Περιπλανήθηκαν με αυτοκίνητο για κάποιο διάστημα και περί την 11.00 π.μ. ο Μ. Ποράς και ο Ε. Ερωτοκρίτου εισέβαλαν στο υποκατάστημα της ΣΠΕ Στροβόλου, οδός Αριστοφάνους 30Α.
Μάλλινα σκουφάκια που φορούσαν απέκρυβαν, ως κουκκούλες, το πρόσωπό τους, και πρόταξαν τα ομοιώματα. Ο Μ. Ποράς φώναξε: “ληστεία τα λεφτά” και έριξε αθλητική τσάντα που κρατούσε στο πρώτο ταμείο. Ο Ε. Ερωτοκρίτου παρέμεινε στην είσοδο, έλεγχε και σημάδευε τους υπαλλήλους. Ο ταμίας έσκυψε, ενεργοποίησε το σύστημα συναγερμού αλλά συμμορφώθηκε και προς την οδηγία. Τοποθέτησε στην τσάντα τα μετρητά που βρίσκονταν στα ταμεία, την παρέδωσε και οι δύο, φορώντας ακόμα τις κουκκούλες, έτρεξαν προς παρακείμενη οδό όπου, όπως είχαν συμφωνήσει, τους ανέμενε με το αυτοκίνητο ο Στ. Λεωνίδου.
Δεν πρόλαβαν. Τυχαία περνούσε αστυνομικό αυτοκίνητο με τρία μέλη της Δύναμης, υπό το Βοηθό Αρχηγό της, Σ. Χαραλάμπους. Τους καταδίωξαν, τους ανέκοψαν και τους συνέλαβαν. Την αντίδρασή τους την περιέγραψε ο Σ. Χαραλάμπους. Μόλις ο ίδιος και οι συνεργάτες του πήδηξαν από το αυτοκίνητό τους, ο Μ. Ποράς και ο Ε. Ερωτοκρίτου πέταξαν τα ομοιώματα που κρατούσαν, έπεσαν στο έδαφος όπως ήταν η εντολή και τρέμοντας άρχισαν να απολογούνται. Έντονα απολογητικός ήταν και ο Στ. Λεωνίδου που περίμενε πιο κάτω και συνελήφθη αμέσως μετά. Το ποσό που τοποθετήθηκε στην τσάντα ανερχόταν σε £22.091 και, βεβαίως, ανακτήθηκε ολόκληρο.
Κατηγορήθηκαν για συνομωσία προς διάπραξη κακουργήματος και ένοπλη ληστεία. Επιπρόσθετα ο Μ. Ποράς και ο Ε. Ερωτοκρί[*455]του για οπλοφορία προς διέγερση τρόμου. Παραδέχθηκαν ενοχή και το πρωτόδικο Δικαστήριο, για την ένοπλη ληστεία, επέβαλε στον Μ. Πορά και στον Ε. Ερωτοκρίτου ποινή φυλάκισης 4 ετών. Ενώ στον Στ. Λεωνίδου, 3½ ετών. Για τη συνομωσία επέβαλε σε όλους συντρέχουσα ποινή φυλάκισης 2 ετών. Στην επιπρόσθετη κατηγορία, δεν επέβαλε ποινή. Άσκησαν έφεση και οι τρεις, αλλά ο Ε. Ερωτοκρίτου την απέσυρε.
Η πρωτόδικη απόφαση είναι εμπεριστατωμένη και ούτε υποδείχθηκε ούτε διαπιστώνεται σ’ αυτήν οποιοδήποτε σφάλμα αρχής. Με αναφορά στην Νομολογία μας ορθά τόνισε τη μεγάλη σοβαρότητα των αδικημάτων, με την επισήμανση πως για την ένοπλη ληστεία ο Νόμος προβλέπει ισόβια φυλάκιση, όπως και την ανησυχητική συχνότητα τους, και την ανάγκη για αποτρεπτική ποινή που, εν προκειμένω, θα μπορούσε να ικανοποιηθεί μόνο με άμεση ποινή φυλάκισης. Και, ακριβώς, το παράπονο των εφεσειόντων αφορά στην έκταση της ποινής. Εισηγούνται πως τα ιδιαίτερα περιστατικά της περίπτωσης μαζί με τις προσωπικές περιστάσεις, καθιστούν την πολυετή ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε σε τόσο νεαρά πρόσωπα, εκδήλως υπερβολική.
Αναγνωρίζουν πως το πρωτόδικο Δικαστήριο έστρεψε την προσοχή του προς όλα τα σχετικά. Στο ότι ήταν ομοιώματα όπλων που χρησιμοποιήθηκαν, αποκλειόμενου επομένως του ενδεχόμενου βλάβης από αυτά, όσο και αν δικαίως οι υπαλλήλοι τρομοκρατήθηκαν. Στην άμεση παραδοχή, όσο και αν δεν υπήρχαν και άλλες επιλογές, στην εξ αρχής πλήρη απολογητική στάση των κατηγορουμένων καθώς και στην, έστω συμπτωματική, ανάκτηση του συνόλου του χρηματικού ποσού. Στο γεγονός ότι η προηγούμενη καταδίκη του Μ. Πορά, για την οποία του επιβλήθηκε πρόστιμο, αφορούσε στο αδίκημα της επίθεσης και στο ότι ο Στ. Λεωνίδου είχε εντελώς λευκό ποινικό μητρώο. Και, περαιτέρω, στις ιδιάζουσες προσωπικές τους περιστάσεις. Η εισήγησή τους είναι πως η εξατομίκευση, ενόψει των πιο πάνω, στην οποία το πρωτόδικο Δικαστήριο όπως ρητά ανάφερε στόχευσε, δεν βρήκε τη σωστή αντανάκλασή της στην έκταση της ποινής που τους επιβλήθηκε.
Ο πρόχειρος σχεδιασμός, τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν και η εξέλιξη δεν δείχνουν δράση από σκληρούς εγκληματίες. Προς αυτή την κατεύθυνση κατατείνει και το προσωπικό τους ιστορικό. Ο Μ. Ποράς από παιδί ήταν επιληπτικός, γι’ αυτό απαλλάγηκε από την υποχρεωτική θητεία στην Εθνική Φρουρά, και τυγχάνει φαρμακευτικής αγωγής. Φοιτά σε νυκτερινό σχολείο, στη 3η τάξη Λυκείου και εργαζόταν, όχι όμως σταθερά, κατά τη διάρκεια της ημέρας. [*456]Περιγράφεται ως ιδιόμορφης προσωπικότητας και συμπεριφοράς με οργανικές δυσκολίες προσαρμογής και λειτουργικότητας στο κοινωνικό σύνολο, υψηλού κινδύνου για θυματοποίηση και περιθωριοποίηση που χρειάζεται ιδιαίτερη προσέγγιση και αντιμετώπιση. Ο Στ. Λεωνίδου, ασκεί το επάγγελμα του κομμωτή και αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα με τη μορφή αγχώδους αντιδραστικής μελαγχολίας για την οποία βρίσκεται σε φαρμακευτική αγωγή. Περιγράφεται ως πρόσωπο με ανώριμη προσωπικότητα, υποβόλιμο, με ασταθή χαρακτηριστικά όσον αφορά τις παραμέτρους της ψυχικής του υγείας και ευάλωτο σε ψυχοτραυματικές εμπειρίες. Ενώ, λοιπόν, επικροτούμε το βασικό προσανατολισμό του πρωτόδικου Δικαστηρίου, θεωρούμε πως, κάτω από τα ιδιάζοντα περιστατικά της περίπτωσης, για τόσο νεαρά πρόσωπα της προσωπικότητας και του ιστορικού των εφεσειόντων, αισθητά μικρότερης έκτασης ποινή, για την ένοπλη ληστεία, θα εξυπηρετούσε όλους τους σκοπούς.
Οι εφέσεις επιτυγχάνουν. Η πρωτόδικη απόφαση παραμερίζεται και οι ποινές φυλάκισης των 4 και 3½ ετών αντικαθίστανται με ποινές 3 και 2½ ετών, αντιστοίχως.
Οι εφέσεις επιτρέπονται. Οι ποινές μειώνονται ως ανωτέρω.
cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο