Hussein Hassan ν. Αστυνομίας (2006) 2 ΑΑΔ 356

(2006) 2 ΑΑΔ 356

[*356]11 Ιουλίου, 2006

[ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ΚΡΑΜΒΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ, Δ/στές]

HUSSEIN HASSAN,

Εφεσείων,

v.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ,

Εφεσίβλητης.

(Ποινική Έφεση Αρ. 263/2005)

 

Ποινή ― Ναρκωτικά ― Κατοχή 227, 82 γραμμαρίων ηρωίνης με σκοπό την προμήθειά της σε άλλο πρόσωπο ― Παραδοχή στην Αστυνομία και στο Δικαστήριο ― Εφεσείων Τουρκοκύπριος ηλικίας 55 ετών, ήταν άνεργος λόγω προβλημάτων υγείας ― Λευκό ποινικό μητρώο ― Επιβολή ποινής φυλάκισης έξι ετών ― Επικυρώθηκε κατ’ έφεση.

Ποινή ― Αποτρεπτική ποινή ― Ναρκωτικά ― Κατοχή και εμπορία ― Ανάγκη για επιβολή αποτρεπτικής ποινής με σκοπό την αποτροπή του παραβάτη από την επανάληψη του εγκλήματος, αφ’ ενός και την αποτροπή τρίτων από τη διάπραξη παρόμοιων εγκλημάτων, αφ’ ετέρου.

Ποινή ― Επιμέτρηση ― Συμμετοχή ― Ο ρόλος των συνενόχων στην τέλεση του εγκλήματος διαβαθμίζεται και προσμετρά ανάλογα στον καθορισμό του είδους και του ύψους της ποινής.

Ποινή ― Καθορισμός αρμόζουσας ποινής ― Είναι έργο του πρωτόδικου Δικαστηρίου ― Προϋποθέσεις επέμβασης του Εφετείου.

Ο εφεσείων, ο οποίος είναι Τουρκοκύπριος και διαμένει στις ελεύθερες περιοχές κατά τα τελευταία επτά χρόνια, καταδικάστηκε, μετά από παραδοχή, σε ποινή φυλάκισης έξι χρόνων στην κατηγορία της κατοχής 227, 82 γρ. ηρωίνης με σκοπό την προμήθεια σε άλλο πρόσωπο. Στην κατηγορία της απλής κατοχής, την οποία επίσης παραδέχθηκε ο εφεσείων, το Κακουργιοδικείο δεν του επέβαλε ποινή επειδή τα γεγονότα της ήταν μέρος της κατηγορίας της κατοχής των ναρκωτικών με σκοπό την προμήθεια.

Σύμφωνα με τα αναντίλεκτα γεγονότα της υπόθεσης γύρω στο με[*357]σημέρι της 12ης /1/2005, άνδρες της ΥΚΑΝ πρόσεξαν κάποια άτομα στην περιοχή του Δημόσιου Κήπου Λευκωσίας να συμπεριφέρονται ύποπτα. Σε κάποια στιγμή ένας από τους υπόπτους έβγαλε από το παντελόνι του ένα αντικείμενο και στην παρουσία των άλλων το έριξε στο έδαφος. Οι άνδρες της ΥΚΑΝ επενέβησαν άμεσα. Εκείνος που είχε ρίξει το ύποπτο αντικείμενο στο έδαφος το πήρε πίσω και το έκρυψε στη φόρμα που φορούσε. Ο εφεσείων παρέμεινε στη θέση του. Η αστυνομία, κατόπιν έρευνας, βρήκε στην κατοχή του υπόπτου που έκρυψε το αντικείμενο, ένα πλαστικό σακούλι, που περιείχε 227,82 γρ. ηρωίνης. Ο εφεσείων παραδέχθηκε σε θεληματική του κατάθεση ότι διέπραξε τα αδικήματα που αναφέρονται στις κατηγορίες στις οποίες έχει καταδικαστεί. Σύμφωνα με την εκδοχή του, ο προμηθευτής των ναρκωτικών ήταν τουρκοκύπριος και ο παραλήπτης/αγοραστής ελληνοκύπριος. Το ποσό που ο αγοραστής θα πλήρωνε στον προμηθευτή των ναρκωτικών είχε συμφωνηθεί στις £2.500 και η πληρωμή θα γινόταν ταυτόχρονα με την παράδοση των ναρκωτικών. Ο εφεσείων, ο οποίος διαμένει στις ελεύθερες περιοχές, ήρθε πρώτα σε επαφή μέσω τρίτου προσώπου με τον ελληνοκύπριο αγοραστή και ακολούθως μίλησε στο τηλέφωνο με τον τουρκοκύπριο προμηθευτή, ο οποίος διαμένει στα κατεχόμενα.

Ο εφεσείων εφεσιβάλλει την επιβληθείσα ποινή ως έκδηλα υπερβολική.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση, εφαρμόζοντας τις αρχές οι οποίες προκύπτουν επαρκώς από τα πιο πάνω περιληπτικά σημειώματα.

Η έφεση απορρίφθηκε.

Αναφερόμενες υποθέσεις:

Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ν. Marcos Alexander Dos Santos (2005) 2 Α.Α.Δ. 297,

Κουφού κ.ά. ν. Αστυνομίας (1993) 2 Α.Α.Δ. 396,

Ζουπουρής ν. Αστυνομίας (1994) 2 Α.Α.Δ. 57.

Έφεση εναντίον Ποινής.

Έφεση από τον εφεσείοντα εναντίον της απόφασης του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας (Υπόθεση Αρ. 294/05), ημερομηνίας 24/10/05.

Ο Εφεσείων εμφανίζεται προσωπικά.

[*358]

Ε. Ζαχαριάδου, για την Εφεσίβλητη.

Cur. adv. vult.

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, Δ.: Την ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου θα δώσει ο Δικαστής Κραμβής.

ΚΡΑΜΒΗΣ, Δ.: Εναντίον του εφεσείοντα και άλλων τριών προσώπων, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για αδικήματα που αφορούσαν παραβάσεις του περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμου.

Ο εφεσείων και ο ένας από τους συγκατηγορούμενούς του  παραδέχθηκαν ενοχή στις κατηγορίες για κατοχή ελεγχόμενου φαρμάκου τάξης Α ήτοι 227,82 γρ. ηρωίνης και για κατοχή της πιο πάνω ποσότητας με σκοπό την προμήθεια σε άλλο πρόσωπο. Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας καταδίκασε και τους δύο στις πιο πάνω κατηγορίες και τους επέβαλε ποινή φυλάκισης έξι χρόνων στην κατηγορία της κατοχής με σκοπό την προμήθεια. Στην κατηγορία της απλής κατοχής δεν επέβαλε ποινή επειδή τα γεγονότα της εν λόγω κατηγορίας ήταν μέρος της προηγούμενης.

Ο εφεσείων θεωρεί ότι η ποινή φυλάκισης των έξι χρόνων, είναι έκδηλα υπερβολική. Κατά την ακρόαση της έφεσης ο εφεσείων προτίμησε να χειριστεί μόνος την υπόθεσή του αποποιούμενος του δικαιώματός του να τύχει εκπροσώπησης από δικηγόρο με νομική αρωγή.

Τα αναντίλεκτα γεγονότα της υπόθεσης είναι ότι στις 12.1.2005 γύρω στο μεσημέρι, άνδρες της ΥΚΑΝ πρόσεξαν κάποια άτομα στην περιοχή του Δημόσιου Κήπου Λευκωσίας να συμπεριφέρονται ύποπτα και ενόψει τούτου τα έθεσαν υπό διακριτική παρακολούθηση. Ο εφεσείων, έφυγε από το μέρος και πήγε προς το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας για να επιστρέψει ύστερα από μερικά λεπτά. Στο μεταξύ είχε έρθει στο μέρος και κάποιο άλλο πρόσωπο το οποίο αναμείχθηκε με τους υπόλοιπους. Σε κάποια στιγμή  ένας από τους ύποπτους έβγαλε ένα αντικείμενο από το παντελόνι του και στην παρουσία των άλλων το έριξε στο έδαφος. Άμεση ήταν η επέμβαση των ανδρών της ΥΚΑΝ οι οποίοι φώναξαν «Αστυνομία – Police». Ο ένας από τους ύποπτους τράπηκε σε φυγή χωρίς να καταστεί δυνατή η σύλληψή του. Εκείνος που είχε ρίξει το ύποπτο αντικείμενο στο έδαφος το πήρε πίσω και το έκρυψε στη φόρμα που φορούσε. Ο εφεσείων παρέμεινε στη θέση του. Οι ύποπτοι ερευνήθηκαν από την αστυνομία και στην κατοχή εκείνου που είχε κρύψει το αντικείμενο, βρέθηκε ένα μαύρο πλαστικό σακούλι  στο οποίο υπήρχε άλλο διαφανές που περιείχε, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, 227,82 γρ. ηρωίνης. Μετά τη σύλληψη των υπόπτων, οι οποίοι είναι τουρκοκύπριοι, λήφθηκαν θεληματικές καταθέσεις με τη βοήθεια διερμηνέα. Ο εφεσείων παραδέχθηκε ότι διέπραξε τα αδικήματα που αναφέρονται στις κατηγορίες στις οποίες έχει καταδικαστεί. Σύμφωνα με την εκδοχή του, ο προμηθευτής των ναρκωτικών ήταν τουρκοκύπριος και ο παραλήπτης/αγοραστής ελληνοκύπριος. Το ποσό που ο αγοραστής θα πλήρωνε στον προμηθευτή των ναρκωτικών είχε συμφωνηθεί στις £2.500 και η πληρωμή θα γινόταν ταυτόχρονα με την παράδοση των ναρκωτικών. Ο εφεσείων, ο οποίος διαμένει στις ελεύθερες περιοχές, ήρθε πρώτα σε επαφή μέσω τρίτου προσώπου με τον ελληνοκύπριο αγοραστή και ακολούθως μίλησε στο τηλέφωνο με τον τουρκοκύπριο προμηθευτή, ο οποίος διαμένει στα κατεχόμενα.

Ο εφεσείων είναι ηλικίας 55 χρόνων και τα τελευταία επτά χρόνια διαμένει στις ελεύθερες περιοχές. Η σύζυγος και τα παιδιά του, εδώ και ένα περίπου χρόνο, βρίσκονται στα κατεχόμενα. Κατά τον κρίσιμο χρόνο, ο εφεσείων ήταν άνεργος λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε. Είναι λευκού ποινικού μητρώου και όπως ο ίδιος ανέφερε, πρωτόδικα και κατά την έφεση, ο ρόλος που στη συνέχεια ανέλαβε να διαδραματίσει στην υπόθεση ήταν ρόλος διερμηνέα  χωρίς να είχε ο ίδιος οποιοδήποτε σημαντικό οικονομικό όφελος.

Το Κακουργιοδικείο, με αναφορά στη νομολογία* επανέλαβε τις αρχές που διέπουν το θέμα της ποινής για παρόμοιας φύσης αδικήματα και με προσοχή καθόρισε τους παράγοντες που θα μπορούσαν εδώ να ληφθούν υπόψη για μετριασμό της ποινής, συμπεριλαμβανομένου και του ρόλου που ο εφεσείων ανέλαβε να διαδραματίσει προκειμένου να επιτύχει η παράνομη συναλλαγή. Το πρωτόδικο δικαστήριο, στάθμισε ακριβοδίκαια τους μετριαστικούς παράγοντες καθώς και τη σοβαρότητα του αδικήματος η οποία αντικατοπτρίζεται τόσο από την προβλεπόμενη από το νόμο ποινή η οποία, κατ’ ανώτατο όριο, είναι η ισόβια φυλάκιση, όσο και από τα γεγονότα της υπόθεσης.

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι τα αδικήματα που έχουν σχέση με το εμπόριο και τη διακίνηση ναρκωτικών προσλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη για [*360]αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου με την επιβολή αποτρεπτικών ποινών. Το στοιχείο της αποτροπής, που στην προκείμενη περίπτωση εξυπηρετεί ένα από τους πιο βασικούς σκοπούς της ποινής, εμφανίζεται να έχει δύο παραμέτρους. Η μια έχει ως λόγο την αποτροπή του ίδιου του παραβάτη από την επανάληψη του εγκλήματος ή παρόμοιων εγκλημάτων στο μέλλον και η άλλη αφορά στην αποτροπή τρίτων από τη διάπραξη παρόμοιων εγκλημάτων. 

Πολλοί άνθρωποι έγιναν χρήστες ναρκωτικών επειδή κάποιοι αδίστακτοι εγκληματίες με μόνο κίνητρο  το οικονομικό τους όφελος, γίνονται συνεργοί στη διάδοση των ναρκωτικών κυρίως μεταξύ των νέων οι οποίοι, καθώς φαίνεται, αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού. Οι επικρατούσες συνθήκες στη χώρα μας λόγω της κατοχής, καθιστούν ευκολότερη τη διακίνηση ναρκωτικών από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές. Αυτοί που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους συναλλαγές πρέπει να αντιληφθούν ότι η ανάμιξή τους ενέχει σοβαρές γι’ αυτούς συνέπειες. Για σκοπούς επιμέτρησης της ποινής, ο βαθμός συμμετοχής και ο ρόλος των συνενόχων στην τέλεση του εγκλήματος οπωσδήποτε διαβαθμίζεται και προσμετρά ανάλογα στον καθορισμό του είδους και του ύψους της ποινής. Ο καθορισμός της αρμόζουσας ποινής είναι έργο του πρωτόδικου δικαστηρίου. Η επέμβαση του Εφετείου δικαιολογείται όταν η ποινή είναι αποτέλεσμα σφάλματος αρχής ή στις περιπτώσεις όπου η επιβληθείσα ποινή είναι έκδηλα ανεπαρκής ή έκδηλα υπερβολική. Η υπερβολή της ποινής πρέπει να καταφαίνεται ως αντικειμενικό γεγονός.  Το Εφετείο δεν επεμβαίνει στις περιπτώσεις όπου η ποινή θα μπορούσε να ήταν επιεικέστερη. Βλ. Κουφού & Άλλος ν. Αστυνομίας (1993) 2 Α.Α.Δ. 396 και Ζουπουρής ν. Αστυνομίας (1994) 2 Α.Α.Δ. 57.

Στην προκείμενη περίπτωση, η επιβληθείσα στον εφεσείοντα ποινή  δεν είναι έκδηλα υπερβολική και συνεπώς δεν δικαιολογείται η δική μας επέμβαση.

Η έφεση απορρίπτεται.

Η�έφεση απορρίπτεται.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο