Γενικός Εισαγγελέας ν. Χριστόφορου Σπύρου (2006) 2 ΑΑΔ 447

(2006) 2 ΑΑΔ 447

[*447]26 Σεπτεμβρίου, 2006

[ΑΡΤΕΜΙΔΗΣ, Π., ΚΡΟΝΙΔΗΣ, ΗΛΙΑΔΗΣ, Δ/στές]

ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ,

Εφεσείων,

ν.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΣΠΥΡΟΥ,

Εφεσιβλήτου.

(Ποινική Έφεση Αρ. 86/2006)

 

Ποινή ― Ανεπαρκής ποινή ― Επίθεση με πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης ― Άσεμνη επίθεση ― Ο εφεσίβλητος επιτέθηκε άσεμνα σε τουρίστρια στην παραλία της Αγίας Νάπας και κτύπησε την ίδια και τον επίσης τουρίστα σύντροφό της κατά την διάρκεια νυκτερινού μπάνιου ― Επιβολή συντρέχουσων ποινών φυλάκισης 45 ημερών και 3 μηνών αντίστοιχα ― Κρίθηκαν έκδηλα ανεπαρκείς και αυξήθηκαν κατ’ έφεση σε 6 μήνες φυλάκιση στις κατηγορίες της επίθεσης με πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης και σε 9 μήνες φυλάκιση στην κατηγορία της άσεμνης επίθεσης.

Ποινή ― Επιμέτρηση ― Το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος εξέτισε ήδη την επιβληθείσα ποινή φυλάκισης και θα επαναφυλακιστεί μετά την αύξηση της ποινής του κατ’ έφεση, λαμβάνεται υπόψη στην επιμέτρηση της ορθής ποινής.

Ο εφεσίβλητος καταδικάστηκε σε μία κατηγορία άσεμνης επίθεσης κατά παράβαση του Άρθρου 151 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154 και σε δύο κατηγορίες επίθεσης με πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης κατά παράβαση του Άρθρου 243 του ιδίου Κώδικα. Του επιβλήθηκαν συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 45 ημερών στις κατηγορίες της επίθεσης η οποία είχε επιφέρει πραγματικές σωματικές βλάβες και 3 μηνών στην κατηγορία της άσεμνης επίθεσης.

Τα σχετικά γεγονότα της υπόθεσης διαδραματίστηκαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες της 4/9/2006 σε παραλία της Αγίας Νάπας, όπου η Cisela Klahr και ο σύντροφός της Mats Lunden, τουρίστες από τη Σουηδία, αποφάσισαν να κάμουν νυκτερινό μπάνιο. Από την ιατρική μαρτυρία που παρουσιάστηκε αποδείχθηκε πως ο παραπονούμενος είχε υποστεί μώλωπες στο χώρο του δεξιού ματιού και η παραπονούμενη εκδορές [*448]στο δεξιό βραχίονα και στην αριστερή θωρακική χώρα.

Το επεισόδιο είδε οδηγός τουριστικού λεωφορείου ο οποίος σημείωσε τον αριθμό του οχήματος με το οποίο διέφυγε ο εφεσίβλητος.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας εφεσίβαλε τις επιβληθείσες ποινές ως έκδηλα ανεπαρκείς. Ο συνήγορος της Δημοκρατίας που εμφανίσθηκε εκ μέρους του, υπέδειξε ότι τυχόν αύξηση των επιβληθεισών ποινών οι οποίες θα επιφέρουν την επαναφυλάκιση του εφεσίβλητου (ο οποίος έχει ήδη κτίσει την ποινή των 3 μηνών και έχει αποφυλακιστεί στις 21/5/2006), μπορεί να θεωρηθεί ως μετριαστικός παράγων και να οδηγήσει σε μείωση της νέας αυξημένης ποινής.

Ο εφεσίβλητος, ο οποίος δεν εκπροσωπείτο από δικηγόρο, ανέφερε στο Δικαστήριο ότι απολογείται για τη συμπεριφορά του και ότι η ζωή του έχει αλλάξει τώρα οριστικά. Ο εφεσίβλητος δήλωσε επίσης ότι παντρεύτηκε στις 27/6/2004 (δηλαδή δύο περίπου μήνες  πριν από τη διάπραξη των αδικημάτων), ότι έχει μια κόρη τώρα ηλικίας 1½ χρονών, ότι η γυναίκα του είναι φοιτήτρια και ότι το εισόδημα του ανέρχεται σε £500 μηνιαίως.

Αποφασίστηκε ότι:

Οι ποινές είναι έκδηλα ανεπαρκείς. Στην επιμέτρηση της ορθής ποινής θα ληφθεί σοβαρά υπόψη υπέρ του εφεσίβλητου το γεγονός ότι εφόσον έχει ήδη εκτίσει την επιβληθείσα από το πρωτόδικο Δικαστήριο ποινή, θα επανεγκλιστεί στις φυλακές. Λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών περιστατικών της υπόθεσης, οι ποινές φυλάκισης στις κατηγορίες της επίθεσης με πραγματική σωματική βλάβη αυξάνονται σε 6 μήνες και η ποινή φυλάκισης στην κατηγορία της άσεμνης επίθεσης αυξάνεται σε 9 μήνες.

Η έφεση επιτράπηκε. Οι ποινές αυξήθηκαν ως ανωτέρω.

Αναφερόμενη υπόθεση:

Attorney-General’s Reference No. 29 of 1999 (R. v. Jones) [2000] 1 Cr. App. R. (5) 209.

Έφεση εναντίον Ποινής.

Έφεση από τον εφεσείοντα εναντίον της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου (Υπόθεση Αρ. 1029/05), ημερο[*449]μηνίας 14/3/06.

Ε. Ζαχαριάδου, Δικηγόρος της Δημοκρατίας Α΄, για τον Εφεσείοντα.

Ο Εφεσίβλητος είναι παρών και εμφανίζεται προσωπικά.

Cur. adv. vult.

ΑΡΤΕΜΙΔΗΣ, Π.:  Την ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου θα δώσει ο Δικαστής Τ. Ηλιάδης.

ΗΛΙΑΔΗΣ, Δ.: Γύρω στις 4.00 το πρωϊ της 4/9/2006 η Cisela Klahr και ο σύντροφος της Mats Lunden από τη Σουηδία, οι οποίοι είχαν έλθει στην Κύπρο για διακοπές, αποφάσισαν να μεταβούν στην περιοχή Nissi Beach στην Αγία Νάπα για νυκτερινό μπάνιο. Αφού η παραπονούμενη άφησε τα παπούτσια και τη φούστα της στην παραλία μπήκε μέσα στο νερό μαζί με το σύντροφό της. Βγαίνοντας είδαν δύο άγνωστα πρόσωπα να στέκονται κοντά στο σημείο που είχαν αφήσει τα ρούχα τους.  Επειδή ο παραπονούμενος υποψιάστηκε ότι τα πρόσωπα αυτά δεν είχαν καλό σκοπό, προέτρεψε την παραπονούμενη να τρέξει και να απομακρυνθεί. Ενώ η παραπονούμενη άρχισε να τρέχει, ο εφεσίβλητος αφού επιτέθηκε στον παραπονούμενο και τον κτύπησε με γροθιές στο πρόσωπο, τον απώθησε και άρχισε να τρέχει πίσω από την παραπονούμενη. Η τελευταία για να αποφύγει τον εφεσίβλητο έτρεξε ξανά πάλι πίσω μέσα στη θάλασσα, σκεπτόμενη ότι ο εφεσίβλητος δεν θα την ακολουθούσε. Όμως ο εφεσίβλητος την ακολούθησε και μπήκε με τα ρούχα μέσα στο νερό τρέχοντας από πίσω της. Αφού την έφθασε σε μια απόσταση 20 περίπου μέτρων μέσα στη θάλασσα από την παραλία, την άρπαξε από τη μέση. Ενώ η παραπονούμενη προσπάθησε να ξεφύγει και άρχισε να φωνάζει, ο εφεσίβλητος την κτύπησε στο κεφάλι λέγοντας της ότι θα την βιάσει έτσι και αλλιώς. Ακολούθως της έσπρωξε το κεφάλι μέσα στο νερό και όταν αργότερα έβγαλε το κεφάλι της έξω από το νερό της έσχισε το εσώρουχο και έβαλε το δάκτυλο του μέσα στον κόλπο της. Η παραπονούμενη άρχισε να στριγκλίζει. Ο εφεσίβλητος έβαλε τότε τα δάκτυλα του μέσα στο στόμα της και η παραπονούμενη τον δάγκωσε στα δάκτυλα. Εν τω μεταξύ ο σύντροφος της παραπονούμενης κατόρθωσε να τους πλησιάσει και να απωθήσει τον εφεσίβλητο. Έτσι η παραπονούμενη βρήκε την ευκαιρία να απομακρυνθεί, ενώ ο εφεσίβλητος άρχισε να γρονθοκοπεί τον παραπονούμενο. Ακολούθως ο εφεσίβλητος αφού εγκατέλειψε τον παραπονούμενο, πλησίασε το άλλο πρόσωπο που βρισκόταν στην παραλία (ο οποίος δεν συμμετέσχε στο επεισόδιο) [*450]και οι δύο έφυγαν με το αυτοκίνητο τους. Από την ιατρική μαρτυρία που παρουσιάστηκε αποδείχθηκε ότι ο παραπονούμενος είχε υποστεί μώλωπες στο χώρο του δεξιού ματιού και η παραπονούμενη εκδορές στο δεξιό βραχίονα και αριστερή θωρακική χώρα.

Το επεισόδιο είδε οδηγός τουριστικού λεωφορείου ο οποίος περίμενε σε μπαράκι έξω από την παραλία για να παραλάβει τουρίστες από το ξενοδοχείο για να τους μεταφέρει στο αεροδρόμιο. Ο μάρτυς σημείωσε τον αριθμό του οχήματος με το οποίο διέφυγε ο εφεσίβλητος. Ως αποτέλεσμα των ανακρίσεων της Αστυνομίας που επακολούθησαν, προσάφθηκαν εναντίον του εφεσίβλητου κατηγορίες άσεμνης επίθεσης κατά της παραπονούμενης (κατά παράβαση του άρθρου 151 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154), επίθεσης με πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης στην παραπονούμενη (κατά παράβαση του άρθρου 243 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154) και επίθεσης με πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης εναντίον του παραπονούμενου (κατά παράβαση του άρθρου 243 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154).

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας όταν ο εφεσίβλητος κλήθηκε σε απολογία, δήλωσε ότι,

“Το συγκεκριμένο βράδυ ήμουν με φίλους μου στη δισκοθήκη Carwash μέχρι τις 5.00 το πρωί. Δεν ξέρω το λόγο για τον οποίο βρίσκομαι εδώ και δηλώνω αθώος.”

Το πρωτόδικο Δικαστήριο αφού αξιολόγησε τη μαρτυρία που είχε παρουσιαστεί βρήκε τον κατηγορούμενο ένοχο και τον καταδίκασε σε συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 45 ημερών στις κατηγορίες της επίθεσης η οποία είχε επιφέρει πραγματικές σωματικές βλάβες και 3 μήνες στην κατηγορία της άσεμνης επίθεσης.

Εναντίον της επιβολής των πιο πάνω ποινών καταχωρήθηκε έφεση από το Γενικό Εισαγγελέα, με τον ισχυρισμό ότι οι ποινές είναι έκδηλα ανεπαρκείς. Έχει υποβληθεί από την ευπαίδευτη συνήγορο που εμφανίζεται εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα ότι τα αδικήματα που έχουν διαπραχθεί είναι άκρως σοβαρά και με αναφορά σε συγκεκριμένες αποφάσεις εισηγήθηκε ότι οι ποινές που έχουν επιβληθεί είναι έκδηλα ανεπαρκείς, τονίζοντας ότι για παρόμοια αδικήματα εναντίον ξένων περιηγητών οι ποινές πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Η ευπαίδευτη συνήγορος της Δημοκρατίας μας υπέδειξε ότι τυχόν αύξηση των επιβληθεισών ποινών οι οποίες θα επιφέρουν την επαναφυλάκιση του εφεσίβλητου (ο οποίος έχει ήδη εκτίσει την ποινή των 3 μηνών και έχει αποφυλακιστεί στις [*451]21/5/2006), μπορεί να θεωρηθεί ως μετριαστικός παράγων και να οδηγήσει σε μείωση της νέας αυξημένης ποινής.

Το θέμα έχει εξεταστεί στην αγγλική υπόθεση Attorney-General’s Reference No. 29 of 1999 (R. v. Jones) [2000] 1 Cr. App. R. (5) 209, στην οποία ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε 4 μήνες φυλάκιση γιατί, αφού έγδυσε το θύμα αυνανίστηκε ενώπιον της και εκσπερμάτωσε πάνω στο σώμα της. Ο Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε την αύξηση της ποινής. Εκ μέρους του κατηγορούμενου παρουσιάστηκε ιατρική έκθεση ότι πιθανή αύξηση της ποινής η οποία θα οδηγούσε στην επαναφυλάκιση του μετά την έκτιση της πρώτης ποινής, θα επιδείνωνε την ήδη τρωθείσα διανοητική κατάσταση του και ότι θα υπήρχε επίσης και μια σοβαρή οικονομική επιδείνωση της επαγγελματικής του απασχόλησης. Το Ποινικό Εφετείο αφού σημείωσε ότι η σωστή ποινή θα έπρεπε να ήταν ποινή φυλάκισης μεταξύ 3½ και 4 χρόνων, αποφάσισε ότι ενόψει των πιο πάνω στοιχείων να αυξήσει την ποινή σε 2 χρόνια και 6 μήνες.

Ο εφεσίβλητος, ο οποίος δεν εκπροσωπείτο από δικηγόρο, ανέφερε στο Δικαστήριο ότι απολογείται για τη συμπεριφορά του και ότι η ζωή του έχει αλλάξει τώρα οριστικά. Ο εφεσίβλητος δήλωσε επίσης ότι παντρεύτηκε στις 27/6/2004 (δηλαδή δύο περίπου μήνες πριν από τη διάπραξη των αδικημάτων), ότι έχει μια κόρη τώρα ηλικίας 1½ χρονών, ότι η γυναίκα του είναι φοιτήτρια και ότι το εισόδημα του ανέρχεται σε £500 μηνιαίως.

Στην παρούσα υπόθεση η συμπεριφορά του εφεσίβλητου, όπως αυτή έχει ήδη περιγραφεί, είναι απαράδεκτη. Τόσο η επίθεση εναντίον του παραπονούμενου, όσο και η επίθεση εναντίον της παραπονούμενης, με τα ιδιαίτερα στοιχεία της άσεμνης επίθεσης δεν μπορούν παρά να επισύρουν τις παρατηρήσεις του Δικαστηρίου ότι παρόμοιου είδους υποθέσεις θα πρέπει να τιμωρούνται αυστηρά.

Έχουμε εξετάσει όλα τα περιστατικά τα οποία έχουν παρουσιαστεί ενώπιον μας και κάτω από τις περιστάσεις, βρίσκουμε ότι οι ποινές οι οποίες έχουν  επιβληθεί είναι έκδηλα ανεπαρκείς. Στην επιμέτρηση της ορθής, κατά την άποψη μας ποινής, θα ληφθεί σοβαρά υπόψη υπέρ του εφεσίβλητου το γεγονός ότι εφόσον έχει εκτίσει ήδη την επιβληθείσα από το πρωτόδικο Δικαστήριο ποινή θα επανεγκλισθεί στις φυλακές. Η έκδηλα ανεπαρκής ποινή που επέβαλε το πρωτόδικο Δικαστήριο και η οποία ακολούθησε την υποβάθμιση των πολύ σοβαρών περιστατικών της υπόθεσης δεν μας αφήνει άλλη επιλογή παρά να προβούμε στον καθορισμό των ορθών ποινών. Ως εκ τούτου οι ποινές φυλάκισης για τις κατηγορίες της επίθεσης με [*452]πραγματική σωματική βλάβη αυξάνονται σε 6 μήνες (κατηγορίες 1 και 2) και η ποινή φυλάκισης για την κατηγορία της άσεμνης επίθεσης αυξάνεται σε 9 μήνες.

Η�έφεση επιτρέπεται. Οι ποινές αυξάνονται ως ανωτέρω.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο