(2006) 2 ΑΑΔ 488
[*488]21 Νοεμβρίου, 2006
[KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ, Δ/στές]
ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ,
Εφεσείων,
ν.
ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ,
Εφεσιβλήτου.
(Ποινική Έφεση Αρ. 138/2006)
Ποινή ― Παράνομη εργοδότηση αλλοδαπού ― Επικύρωση ποινής προστίμου £300.- κατ’ έφεση.
Ο εφεσίβλητος, εργοδότησε αλλοδαπό ο οποίος βρισκόταν νόμιμα στην Κύπρο ως αιτητής ασύλου, όταν ο Κύπριος εργοδοτούμενός του εγκατέλειψε την εργασία του. Το αδίκημα διαπιστώθηκε ακριβώς την πρώτη ημέρα εργοδότησης. Ο εφεσίβλητος δεν εβαρύνετο με προηγούμενες καταδίκες.
Αρχικά η δικηγόρος του εφεσείοντος εισηγήθηκε κατ’ έφεση πως περιπτώσεις όπως η παρούσα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, ως θέμα αρχής, μόνο με ποινή φυλάκισης. Αργότερα αναφέρθηκε και στην επάρκεια του προστίμου (£300.-).
Αποφασίστηκε ότι:
1. Οι προεκτάσεις της μη ένταξης αιτητών πολιτικού ασύλου στο σύστημα εργασίας, δεν είναι τόσο αποφασιστικής σημασίας έτσι ώστε να δικαιολογείται η αντιμετώπισή τους με την αυστηρότητα την οποία εισηγήθηκε η δικηγόρος του εφεσείοντος.
2. Το ύψος του προστίμου θα μπορούσε να ήταν ψηλότερο αλλά και εκδήλως χαμηλό να ήταν δεν θα αυξάνετο ενόψει των επανειλημμένων εμφανίσεων του εφεσίβλητου στο Ανώτατο Δικαστήριο για τους σκοπούς αυτής της δίκης, εκπροσωπούμενος από δικηγόρο, για λόγους για τους οποίους δεν ευθύνεται ο ίδιος.
Η έφεση απορρίφθηκε.
[*489]Έφεση εναντίον Ποινής.
Έφεση από τον εφεσείοντα εναντίον της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας (Υπόθεση Αρ. 4275/06), ημερομηνίας 1.6.06.
Π. Ευθυβούλου, Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για τον Εφεσείοντα.
Στ. Στυλιανού, για τον Εφεσίβλητο.
Ex tempore
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Δ.: Δεν θα χρειαστεί να ακούσουμε και την άλλη πλευρά. Η ευπαίδευτη συνήγορος για τον εφεσείοντα πρόσθεσε στο τέλος πως αντιλήφθηκε από τη συζήτηση που έγινε σήμερα αλλά και την προηγούμενη φορά το πνεύμα του Δικαστηρίου και έχει δίκαιο στο ότι με τις παρεμβάσεις μας δείξαμε ότι πραγματικά δεν μπορούσαμε να δούμε το έρεισμα της εισήγησης πως περιπτώσεις όπως η παρούσα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, ως θέμα αρχής, μόνο με ποινή φυλάκισης. Τοποθετούμε έτσι το θέμα γιατί την προηγούμενη φορά η κα Ευθυβούλου ακριβώς αυτά δήλωσε. Βέβαια σήμερα αναφέρθηκε και στην επάρκεια του προστίμου (£300) αλλά θα έλθουμε σε αυτό στο τέλος.
Τέθηκε ενώπιον μας αριθμός αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε σχέση με την παράνομη εργοδότηση αλλοδαπών αλλά, είναι γεγονός, με την ταυτόχρονη διευκρίνιση της κας Ευθυβούλου πως αυτές διακρίνονται αφού αναφέρονται σε εργοδότηση αλλοδαπών που βρίσκονταν παράνομα στην Κύπρο. Εν προκειμένω ο εργοδοτούμενος αλλοδαπός βρισκόταν νόμιμα στην Κύπρο ως αιτητής ασύλου και σημειώνουμε το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα παραδεκτά γεγονότα, ο εφεσίβλητος εργοδότησε τον αλλοδαπό όταν ο Κύπριος εργοδοτούμενος του εγκατέλειψε την εργασία του. Και ότι το αδίκημα διαπιστώθηκε ακριβώς την πρώτη ημέρα της εργοδότησης. Σημειώνουμε επίσης πως, από όσα έχουν αναφερθεί, προκύπτει ότι χορηγείται άδεια εργασίας σε αιτητές ασύλου σε ορισμένους τομείς ακριβώς για να αυτοσυντηρούνται και να μη χρειάζεται παρεμβολή της πολιτείας σε αυτό τον τομέα.
Κατανοούμε την ανησυχία του εφεσείοντα, η οποία ιδιαίτερα συνδέθηκε με τις προεκτάσεις της μη ένταξης αιτητών πολιτικού ασύλου στο σύστημα εργασίας, αλλά δεν νομίζουμε ότι αυτό είναι τόσο αποφασιστικής σημασίας έτσι ώστε να δικαιολογεί γενική στάση, με την ευρύτερη έννοια που προσδόθηκε σε αυτή και πως [*490]απαρεκκλίτως και αφ΄εαυτού επιβάλλει την αυστηρότητα την οποία εισηγήθηκε η κα Ευθυβούλου. Υπενθυμίζουμε συναφώς πως ο εφεσίβλητος δεν βαρύνεται με προηγούμενη καταδίκη.
Σε ό,τι αφορά στο ύψος του προστίμου διατηρούμε και εμείς την άποψη πως θα μπορούσε να ήταν ψηλότερο αλλά και εκδήλως χαμηλό να ήταν δεν θα το αυξάναμε έχοντας υπόψη πως ήδη ο εφεσίβλητος έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στο Ανώτατο Δικαστήριο για τους σκοπούς αυτής της υπόθεσης, εκπροσωπούμενος από δικηγόρο, για λόγους για τους οποίους δεν ευθύνεται ο ίδιος.
Η�έφεση απορρίπτεται.
Η έφεση απορρίπτεται.
cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο