Qinlong Lin και Άλλος ν. Αστυνομίας (2006) 2 ΑΑΔ 501

(2006) 2 ΑΑΔ 501

[*501]1 Δεκεμβρίου, 2006

[ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ, Δ/στές]

(Ποινική Έφεση Αρ. 254/2006)

LIN QINLONG,

Εφεσείων,

v.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ,

Εφεσίβλητης.

 

(Ποινική Έφεση Αρ. 255/2006)

LIN CAO,

Εφεσείων,

v.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ,

Εφεσίβλητης.

(Ποινικές Εφέσεις Αρ. 254/2006, 255/2006)

 

Ποινή ― Παράνομη εργοδότηση αλλοδαπών ― Επιβολή ποινής φυλάκισης σε αλλοδαπούς φοιτητές εργαζόμενους περιστασιακά ― Αποφασίστηκε κατ’ έφεση ότι η περίοδος της ποινής που ήδη εξέτισαν ήταν επαρκής υπό τις περιστάσεις.

Το πρωτόδικο Δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης στους εφεσείοντες οι οποίοι ήταν φοιτητές σε προχωρημένο στάδιο φοίτησης. Οι εφεσείοντες δεν εκπροσωπούνταν από δικηγόρο.

Οι εφεσείοντες εφεσίβαλαν την ποινή φυλάκισης θέτοντας στοιχεία ενώπιον του Εφετείου, μεταξύ των οποίων και το ότι η απασχόλησή τους ήταν εντελώς περιστασιακή κατά τη διάρκεια των ελεύθερων ωρών από τις σπουδές τους και επίσης το ότι ενδεχομένως η ποινή φυλάκισης στην περίπτωσή τους θα έχει δυσμενείς συνέπειες στις σπουδές τους και ευρύτερες συνέπειες αναφορικά με τη δυνατότητα παραμονής τους στην Κύπρο.

[*502]Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως κάτω από τις περιστάσεις αυτής της περίπτωσης εδικαιολογείτο ο παραμερισμός της επιβληθείσας ποινής και αποφάσισε να μην επιβάλει άλλη ποινή εφόσον οι εφεσείοντες ήδη παρέμειναν στις φυλακές για κάποια περίοδο μέχρι σήμερα.

Οι εφέσεις επιτράπηκαν.

Εφέσεις εναντίον Ποινής.

Εφέσεις από τους εφεσείοντες εναντίον της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας (Υπόθεση Αρ. 17759/06), ημερομηνίας 9.11.06.

Μ. Γαβριηλίδης, για τους Εφεσείοντες.

Λ. Χατζηαθανασίου, για την Εφεσίβλητη.

Οι Εφεσείοντες είναι παρόντες.

Ex tempore

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Δ.: Το πρωτόδικο Δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης υποδεικνύοντας τη σοβαρότητα του αδικήματος, χωρίς όμως να είχε αναφερθεί ή να είχε συναφώς ενώπιον του οποιαδήποτε στοιχεία για να αναφερθεί σε αυτά, τουλάχιστο σε σχέση με τις επιπτώσεις της ποινής φυλάκισης για τους εφεσείοντες, οι οποίοι ήταν φοιτητές.  Σημειώνουμε συναφώς πως δεν είχε ετοιμασθεί έκθεση κοινωνικής έρευνας.

Η Κατηγορούσα Αρχή, κατά την έκθεση των γεγονότων, είχε περιοριστεί απλώς στη δήλωση πως τα γεγονότα είναι ως το κατηγορητήριο, ουσιαστικά επαναλαμβάνοντας όσα ακριβώς το κατηγορητήριο περιείχε.  Οι εφεσείοντες δεν εκπροσωπούνταν από δικηγόρο, εξέφρασαν τη μεταμέλεια τους και σήμερα θέτουν ενώπιον μας στοιχεία, όπως το γεγονός ότι ο ένας είναι για τρία χρόνια στην Κύπρο και σπουδάζει κανονικά, ο δε δεύτερος για έξι χρόνια και βρίσκεται στο στάδιο του μεταπτυχιακού του διπλώματος. Πρόσθεσαν πως η απασχόληση τους ήταν εντελώς περιστασιακή κατά τη διάρκεια των ελεύθερων ωρών από τις σπουδές τους και τόνισαν το γεγονός πως η ποινή φυλάκισης και μόνο εξ αιτίας του γεγονότος ότι τους απομάκρυνε από τα μαθήματα τους ήταν ιδιαίτερα αυστηρή, δυσανάλογη προς την εξασφάλιση εργοδότησης από νομίμως διαμένοντα στην Κύπρο. Επίσης το γεγονός ότι ενδεχομένως ποινή φυλάκισης σε τέτοια περίπτωση θα έχει και ευρύτερες συνέπειες αναφορικά με τη δυνατότητα παραμονής τους στην Κύπρο.  Έχει [*503]επί τούτου αναφέρει ο ευπαίδευτος συνήγορος τους πως ενδεχομένως η αρμόδια αρχή, εξ αιτίας της καταδίκης σε φυλάκιση, θα θεωρήσει ότι θα πρέπει να απελαθούν, με αποτέλεσμα πλέον την οριστική διακοπή των σπουδών τους.

Επικροτούμε τη θέση της ευπαιδεύτου συνηγόρου για τη Δημοκρατία πως κάτω από τις ιδιαίτερες περιστάσεις αυτής της περίπτωσης δικαιολογείται ο παραμερισμός της ποινής που επιβλήθηκε.  Αυτή είναι και η απόφαση μας και εφόσον ήδη έχουν παραμείνει στις φυλακές για κάποια περίοδο μέχρι σήμερα, δεν θα επιβληθεί άλλη ποινή.

Οι εφέσεις επιτρέπονται.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο