Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ν. Νίκου Νικολόπουλου Βασιλείου και Άλλου (2007) 2 ΑΑΔ 84

(2007) 2 ΑΑΔ 84

[*84]21 Φεβρουαρίου, 2007

[ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ΚΡΑΜΒΗΣ, ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, Δ/στές]

(Ποινική Έφεση Αρ. 61/2006)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

Εφεσείων,

v.

ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ,

Εφεσιβλήτου.

 

(Ποινική Έφεση Αρ. 62/2006)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

Εφεσείων,

v.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΥΡΚΟΥ,

Εφεσιβλήτου.

(Ποινικές Εφέσεις Αρ. 61/2006, 62/2006)

 

Ποινή ? Κατοχή πυροβόλου όπλου ? Κατοχή εξαρτημάτων πυροβόλου όπλου ? Κατοχή σιγαστήρα πυροβόλου όπλου ? Κατοχή 18 φυσιγγίων πυροβόλου όπλου ? Εφεσίβλητοι ηλικίας 34 και 32 χρόνων αντίστοιχα, παντρεμένοι με ανήλικα παιδιά, παραδέχθηκαν στην Αστυνομία και στο Δικαστήριο και κατονόμασαν το τρίτο πρόσωπο που τους έδωσε τα όπλα ? Δεν είχαν σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν για τη δολοφονία οποιουδήποτε αλλά για να εκμεταλλευτούν το τρίτο πρόσωπο για να του αποσπάσουν χρήματα ? Λευκό ποινικό μητρώο ? Επιβολή συντρέχουσων ποινών φυλάκισης τριάμισι χρόνων σε κάθε κατηγορία για κατοχή πυροβόλου όπλου, ενός χρόνου στην κατηγορία για κατοχή φυσιγγιοθήκης, έξι μηνών στην κατηγορία για κατοχή σιγαστήρα όπλου και δύο χρόνων για την κατοχή 17 φυσιγγίων πυρο[*85]βόλου όπλου ? Επικυρώθηκαν κατ’ έφεση.

Ποινή ? Ανεπαρκής ποινή ? Έφεση από το Γενικό Εισαγγελέα για ανεπάρκεια ποινής σε κατηγορία κατοχής πυροβόλου όπλου, εξαρτημάτων πυροβόλου όπλου, σιγαστήρα και φυσιγγίων ? Η επέμβαση του Εφετείου δεν κρίθηκε αναγκαία.

Γύρω στις 7.30π.μ. της 3/12/2004 κοινοποιήθηκε, από την Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας στο Βοηθό Σταθμάρχη Αγίου Δομετίου, πληροφορία ότι στην περιοχή του Αστυνομικού Σταθμού βρισκόταν αυτοκίνητο ενοικίασης με δύο οπλοφόρους, οι οποίοι ανέμεναν υποψήφιο θύμα για να το δολοφονήσουν. Το αυτοκίνητο εντοπίστηκε, και σ’ αυτό βρίσκονταν οι εφεσίβλητοι. Αυτοί ήταν Ελλαδίτες οι οποίοι ήλθαν στην Κύπρο ο μεν ένας στις 27/11/2004 ο δε άλλος την επομένη 28/11/2004. Μετά από υπόδειξη του εφεσίβλητου Α. Κύρκου, βρέθηκε στο αυτοκίνητό τους μια φυσιγγιοθήκη μέσα στην οποία υπήρχε ένα πλήρες φυσίγγιο. Και οι δύο συνελήφθηκαν με δικαστικό ένταλμα. Λίγες ώρες αργότερα ο εφεσίβλητος Ν. Νικολόπουλος, οδήγησε αυτόβουλα την Αστυνομία στην οδό Ιπποδρομιών στον Άγιο Δομέτιο και τους υπέδειξε μια τσάντα κρυμμένη σε θάμνους. Στην τσάντα βρέθηκαν δύο ημιαυτόματα πιστόλια διαμετρήματος 7,65χλμ. Το ένα έφερε φυσιγγιοθήκη με έξι πλήρη φυσίγγια και σιγαστήρα. Άλλο πλήρες φυσίγγιο βρισκόταν στη θαλάμη. Το άλλο πιστόλι έφερε φυσιγγιοθήκη με τέσσερα πλήρη φυσίγγια. Βρέθηκαν, επίσης, άλλα επτά πλήρη φυσίγγια, όπως και μια φυσιγγιοθήκη πιστολιού μόνη της. Όλα σε χρησιμοποιήσιμη κατάσταση. Μετά την υπόδειξη της τσάντας με τον οπλισμό, ο εφεσίβλητος Ν. Νικολόπουλος έδωσε θεληματική κατάθεση στην Αστυνομία παραδεχόμενος ενοχή. Το ίδιο έπραξε δύο μέρες αργότερα και ο εφεσίβλητος Α. Κύρκος. Στις θεληματικές τους καταθέσεις οι εφεσίβλητοι ενέπλεξαν στην υπόθεση και τρίτο πρόσωπο το οποίο, όπως ήταν η θέση τους, τους προμήθευσε όλο τον οπλισμό. Από εξετάσεις που έγιναν διαπιστώθηκε ότι το τρίτο αυτό πρόσωπο εγκατέλειψε την Κύπρο στις 3/12/2004, την ίδια, δηλαδή, μέρα που συνελήφθηκαν οι εφεσίβλητοι. Εναντίον του εκδόθηκε Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και καταζητείται.

Οι εφεσίβλητοι παραδέχθηκαν ενοχή ενώπιον του Κακουργιοδικείου σε δύο κατηγορίες κατοχής πυροβόλου όπλου, μια κατηγορία κατοχής εξαρτημάτων πυροβόλου όπλου, μια κατηγορία κατοχής σιγαστήρα πυροβόλου όπλου και δύο κατηγόρίες κατοχής 18 συνολικά φυσιγγίων πυροβόλου όπλου.

Το Κακουργιοδικείο επέβαλε στους εφεσίβλητους συντρέχουσες ποινές φυλάκισης τριάμισι χρόνων σε κάθε κατηγορία για κατοχή πυ[*86]ροβόλου όπλου, ενός χρόνου στην κατηγορία για κατοχή μιας φυσιγγιοθήκης, έξι μηνών στην κατηγορία για κατοχή σιγαστήρα όπλου και δύο χρόνων για την κατοχή 17 φυσιγγίων πυροβόλου όπλου.

Ο Γενικός Εισαγγελέας εφεσίβαλε την ποινή υποστηρίζοντας ότι οι συντρέχουσες ποινές φυλάκισης τριάμισι χρόνων που επιβλήθηκαν στους εφεσίβλητους είναι έκδηλα ανεπαρκείς.

Οι δικηγόροι των εφεσιβλήτων, αφού υποστήριξαν την ορθότητα των ποινών που επιβλήθηκαν, τόνισαν ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο οπλισμός δεν βρισκόταν στην κατοχή των εφεσιβλήτων κατά τη σύλληψη τους, η δε εκδοχή τους ότι σκοπός της καθόδου τους στην Κύπρο δεν ήταν να δολοφονήσουν οποιονδήποτε, αλλά απλώς να εκμεταλλευθούν οικονομικά τρίτο πρόσωπο, το οποίο και τους έδωσε τον οπλισμό, δεν αμφισβητήθηκε από την κατηγορούσα αρχή.

Αποφασίστηκε ότι:

1.  Το Κακουργιοδικείο δεν παραγνώρισε τους σοβαρούς μετριαστικούς παράγοντες που συνέτρεχαν στη συγκεκριμένη περίπτωση, ήτοι την άμεση παραδοχή των εφεσιβλήτων στην αστυνομία, την ευθύς εξ αρχής συνεργασία τους, χωρίς την οποία ενδεχομένως να μην εντοπιζόταν η τσάντα με τον οπλισμό και τα πυρομαχικά, το γεγονός ότι κατονόμασαν αμέσως το τρίτο πρόσωπο που τους προμήθευσε εδώ τα όπλα και τα πυρομαχικά, την παραδοχή τους στο δικαστήριο, το λευκό ποινικό τους μητρώο και, τέλος, σε μικρό οπωσδήποτε βαθμό, τις προσωπικές τους συνθήκες σε συνάρτηση με τις επιπτώσεις που θα υφίσταντο οι ίδιοι και οι οικογένειές τους από τη φυλάκισή τους στην Κύπρο.

2.  Ως είχαν τα γεγονότα, οι συντρέχουσες ποινές φυλάκισης τριάμισι χρόνων που επιβλήθηκαν στους εφεσίβλητους δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως έκδηλα ανεπαρκείς ώστε να δικαιολογείται η επέμβασή του Εφετείου για αύξησή τους.

Οι εφέσεις απορρίφθηκαν.

Εφέσεις εναντίον Ποινής.

Εφέσεις από τον εφεσείοντα εναντίον της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας (Υπόθ.�Αρ. 25208/04), ημερομηνίας 31/3/06.

Ε. Ζαχαριάδου, Δικηγόρος της Δημοκρατίας Α΄, για τον Εφε[*87]σείοντα και στις δύο εφέσεις.

Μ. Γεωργίου, για τον Εφεσίβλητο στην Ποιν. Έφεση 61/2006.

Λ. Λυσάνδρου, για τον Εφεσίβλητο στην Ποιν. Έφεση 62/2006.

Cur. adv. vult.

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, Δ.: Την ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου θα δώσει ο Γαβριηλίδης, Δ..

ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, Δ.: Οι εφεσίβλητοι παραδέχτηκαν ενοχή ενώπιον του Κακουργιοδικείου σε δύο κατηγορίες κατοχής πυροβόλου όπλου, μια κατηγορία κατοχής εξαρτημάτων πυροβόλου όπλου, μια κατηγορία κατοχής σιγαστήρα πυροβόλου όπλου και δύο κατηγορίες κατοχής 18 συνολικά φυσιγγίων πυροβόλου όπλου. Τα γεγονότα που συνέθεταν την υπόθεση ήταν, σε συντομία, τα ακόλουθα: Οι δύο εφεσίβλητοι, που είναι Ελλαδίτες, ήλθαν στην Κύπρο ο μεν ένας στις 27.11.2004, ο δε άλλος την επομένη, 28.11.2004. Διέμεναν και οι δύο στο ξενοδοχείο “ΠΕΤΡΟΥ” στη Λάρνακα. Γύρω στις 7.30π.μ. της 3.12.2004, κοινοποιήθηκε, από την Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας στο Βοηθό Σταθμάρχη Αγίου Δομετίου, πληροφορία ότι στην περιοχή του Αστυνομικού του Σταθμού βρισκόταν το αυτοκίνητο ενοικίασης ΖΗΗΑ740 με δύο οπλοφόρους, οι οποίοι ανέμεναν υποψήφιο θύμα για να το δολοφονήσουν. Ο Βοηθός Σταθμάρχης, συνοδευόμενος από συνάδελφό του, κινητοποιήθηκε αμέσως και, σε λίγη ώρα, εντόπισε το αυτοκίνητο σταθμευμένο στην οδό Χρυστοστόμου. Σ’ αυτό βρίσκονταν οι εφεσίβλητοι. Οι δύο αξιωματικοί τους πλησίασαν και τους κάλεσαν να κατεβούν. Ακολούθησε σωματική έρευνα, όπως και έρευνα του αυτοκινήτου χωρίς, όμως, να ανευρεθεί οτιδήποτε το επιλήψιμο. Αμέσως μετά έφθασε στη σκηνή ομάδα του ΤΑΕ Λευκωσίας η οποία παρέλαβε τους εφεσιβλήτους για ανάκριση στο ΤΑΕ. Εκεί, ο εφεσίβλητος Α. Κύρκου υπέδειξε μέσα στο αυτοκίνητο ενοικίασης, το οποίο είχε μεταφερθεί στο ΤΑΕ, μια φυσιγγιοθήκη μέσα στην οποία υπήρχε ένα πλήρες φυσίγγιο. Με την υπόδειξη, του επιστήθηκε η προσοχή στο νόμο και αυτός απάντησε “Εν τούτη που μου έδωσε ο ...”, κατονομάζοντας τρίτο πρόσωπο. Ακολούθησε η σύλληψη και των δύο εφεσιβλήτων με δικαστικό ένταλμα. Μετά τρεις περίπου ώρες, ο εφεσίβλητος Ν. Νικολόπουλος, οδήγησε αυτόβουλα την Αστυνομία στην οδό Ιπποδρομιών στον Άγιο Δομέτιο και τους υπέδειξε μια τσάντα κρυμμένη σε θάμνους. Στην τσάντα βρέθηκαν δύο ημιαυτόματα πιστόλια διαμετρήματος 7,65χλμ. Το ένα έφερε φυσιγγιοθήκη με έξι πλήρη φυσίγγια και σι[*88]γαστήρα. Άλλο πλήρες φυσίγγιο βρισκόταν στη θαλάμη. Το άλλο πιστόλι έφερε φυσιγγιοθήκη με τέσσερα πλήρη φυσίγγια. Βρέθηκαν, επίσης, άλλα επτά πλήρη φυσίγγια, όπως και μια φυσιγγιοθήκη πιστολιού μόνη της. Όλα σε χρησιμοποιήσιμη κατάσταση. Μετά την υπόδειξη της τσάντας με τον οπλισμό, ο εφεσίβλητος Ν. Νικολόπουλος έδωσε θεληματική κατάθεση στην Αστυνομία παραδεχόμενος ενοχή. Το ίδιο έπραξε δύο μέρες αργότερα και ο εφεσίβλητος Α. Κύρκος. Στις θεληματικές τους καταθέσεις οι εφεσίβλητοι ενέπλεξαν στην υπόθεση και τρίτο πρόσωπο το οποίο, όπως ήταν η θέση τους, τους προμήθευσε όλο τον οπλισμό. Από εξετάσεις που έγιναν διαπιστώθηκε ότι το τρίτο αυτό πρόσωπο εγκατέλειψε την Κύπρο στις 3.12.2004, την ίδια, δηλαδή, μέρα που συνελήφθηκαν οι εφεσίβλητοι. Εναντίον του εκδόθηκε Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και καταζητείται.

Αγορεύοντας προς μετριασμό της ποινής, οι δικηγόροι των εφεσιβλήτων τόνισαν το λευκό ποινικό τους μητρώο, την άμεση παραδοχή τους στην Αστυνομία, τη συνεργασία τους προς διαλεύκανση της υπόθεσης, την παραδοχή τους στο δικαστήριο, το ότι κατονόμασαν το τρίτο πρόσωπο που τους έδωσε, στην Κύπρο, τα όπλα και τα άλλα τεκμήρια και, ιδιαίτερα, το ότι δεν είχαν σκοπό να χρησιμοποιήσουν τον οπλισμό αλλά να εκμεταλλευθούν το τρίτο πρόσωπο για να του αποσπάσουν χρήματα, κάτι όμως που πλήρωσαν με ψηλό ψυχολογικό και οικογενειακό κόστος. Προς τούτο έκαμαν αναφορά και στις προσωπικές τους συνθήκες. Ότι ο εφεσίβλητος Α. Κύρκος είναι 34 χρόνων, παντρεμένος με δύο ανήλικα παιδιά, ενώ ο εφεσίβλητος Ν. Νικολόπουλος είναι 32 χρόνων, παντρεμένος με ένα ανήλικο παιδί.

Ακολούθως, το Κακουργιοδικείο, αφού τόνισε τη σοβαρότητα των αδικημάτων, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι οι εφεσίβλητοι, μόνιμοι κάτοικοι Αθηνών, αφίχθηκαν στην Κύπρο όχι για τουρισμό αλλά για να εμπλακούν σε παράνομες δραστηριότητες, και αφού αναφέρθηκε στους μετριαστικούς παράγοντες που επικαλέσθηκε η υπεράσπιση, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι εκεί όπου εντοπίζεται η ανάγκη επιβολής αποτρεπτικής ποινής, όπως η συγκεκριμένη περίπτωση, οι προσωπικές συνθήκες δεν μπορούν να εξουδετερώσουν τον αποτρεπτικό χαρακτήρα της ποινής, επέβαλε και στους δύο εφεσίβλητους συντρέχουσες ποινές φυλάκισης τριάμισι χρόνων σε κάθε κατηγορία για κατοχή πυροβόλου όπλου, ενός χρόνου στην κατηγορία για κατοχή μιας φυσιγγιοθήκης, έξι μηνών στην κατηγορία για κατοχή σιγαστήρα όπλου και δύο χρόνων για την κατοχή 17 φυσιγγίων πυροβόλου όπλου.

[*89]Με την ενώπιόν μας έφεση ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας υποστηρίζει ότι οι συντρέχουσες ποινές φυλάκισης τριάμισι χρόνων που επιβλήθηκαν στους εφεσίβλητους είναι έκδηλα ανεπαρκείς για το λόγο ότι (α) το Κακουργιοδικείο δεν έδωσε τη δέουσα βαρύτητα στη σοβαρότητα των αδικημάτων, όπως αυτή καθορίζεται από τις μέγιστες προβλεπόμενες στο Νόμο ποινές φυλάκισης και την έξαρση που παρατηρείται σε αδικήματα κατοχής πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών υλών, (β) το Κακουργιοδικείο έδωσε δυσανάλογη βαρύτητα στις προσωπικές περιστάσεις των κατηγορουμένων, χωρίς παράλληλα να λαμβάνει υπόψη του ότι αυτές είναι περιθωριακής σημασίας σε τέτοιου είδους αδικήματα και (γ) το Κακουργιοδικείο δεν έστρεψε την προσοχή του στην ανάγκη για επιβολή αποτρεπτικής ποινής στη συγκεκριμένη υπόθεση λόγω των περιστάσεων τέλεσης των αδικημάτων· κύρια λόγω του ότι, όπως αναφέρει και το ίδιο στην απόφασή του, δύο Ελλαδίτες, με μόνιμη διαμονή στην Αθήνα, αφίχθηκαν στην Κύπρο για να εμπλακούν σε παράνομες δραστηριότητες εξασφαλίζοντας τον οπλισμό που βρέθηκε στην κατοχή τους.

Οι δικηγόροι των εφεσιβλήτων, αφού υποστήριξαν την ορθότητα των ποινών που επιβλήθηκαν, τόνισαν ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο οπλισμός δεν βρισκόταν στην κατοχή των εφεσιβλήτων κατά τη σύλληψή τους, η δε εκδοχή τους ότι σκοπός της καθόδου τους στην Κύπρο δεν ήταν να δολοφονήσουν οποιονδήποτε, αλλά απλώς να εκμεταλλευθούν οικονομικά τρίτο πρόσωπο, το οποίο και τους έδωσε τον οπλισμό, δεν αμφισβητήθηκε από την κατηγορούσα αρχή.

Έχουμε μελετήσει με προσοχή τις εκατέρωθεν εισηγήσεις. Διαπιστώσαμε ότι το Κακουργιοδικείο έδωσε τη δέουσα βαρύτητα στη σοβαρότητα των αδικημάτων, όπως και στην ανάγκη επιβολής αποτρεπτικών ποινών λόγω της έξαρσης που παρατηρείται σε αδικήματα κατοχής οπλισμού. Τόνισε, παράλληλα, ότι, σε τέτοιου είδους υποθέσεις, οι προσωπικές συνθήκες δεν εξουδετερώνουν τον αποτρεπτικό χαρακτήρα της επιβλητέας ποινής. Δεν παραγνώρισε, όμως, ταυτόχρονα, και τους σοβαρούς μετριαστικούς παράγοντες που συνέτρεχαν στη συγκεκριμένη περίπτωση, ήτοι την άμεση παραδοχή των εφεσιβλήτων στην αστυνομία, την ευθύς εξ αρχής συνεργασία τους, χωρίς την οποία ενδεχομένως να μην εντοπιζόταν η τσάντα με τον οπλισμό και τα πυρομαχικά, το γεγονός ότι κατονόμασαν αμέσως το τρίτο πρόσωπο που τους προμήθευσε εδώ τα όπλα και τα πυρομαχικά, την παραδοχή τους στο δικαστήριο, το λευκό ποινικό τους μητρώο και, τέλος, σε μικρό οπωσδήποτε βαθμό, αλλά όχι καθόλου, τις προσωπικές τους συνθήκες σε συνάρτη[*90]ση με τις επιπτώσεις που θα υφίσταντο οι ίδιοι και οι οικογένειές τους από τη φυλάκισή τους στην Κύπρο.

Η κατάληξή μας είναι ότι, ως είχαν τα γεγονότα, οι συντρέχουσες ποινές φυλάκισης τριάμισι χρόνων που επιβλήθηκαν στους εφεσιβλήτους δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως έκδηλα ανεπαρκείς ώστε να δικαιολογείται η επέμβασή μας.

Οι εφέσεις απορρίπτονται.

Οι εφέσεις απορρίπτονται.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο