Elgathi Mahmoud Gate και Άλλοι ν. Αστυνομίας και Άλλων (2007) 2 ΑΑΔ 199

(2007) 2 ΑΑΔ 199

[*199]18 Απριλίου, 2007

[ΑΡΤΕΜΗΣ, ΦΩΤΙΟΥ, ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ, Δ/στές]

(Ποινική Έφεση Αρ. 25/2007)

MAHMOUD GATE ELGATHI,

Εφεσείων,

v.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ,

Εφεσίβλητης.

 

(Ποινική Έφεση Αρ. 26/2007)

MOHAMMED ALI AHMAD,

Εφεσείων,

v.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ,

Εφεσίβλητης.

 

(Ποινική Έφεση Αρ. 27/2007)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

Εφεσείων,

v.

1. MAHMOUD GATE ELGATHI,

2. MOHAMMED ALI AHMAD,

Εφεσιβλήτων.

(Ποινικές Εφέσεις Αρ. 25/2007, 26/2007, 27/2007)

 

[*200]¶οινή ? Έναρξη έκτισης ποινής φυλάκισης ? Ο περί Ποινικής Δικονομίας Νόμος, Κεφ. 155, Άρθρο 117 ? Εφαρμοστέες αρχές.

Ποινή ? Ναρκωτικά ? Κατοχή και προμήθεια ρητίνης κάνναβης ? Παραδοχή ? Απουσία προηγούμενων καταδικών ? Ίση συμμετοχή και των δύο εφεσειόντων ? Επιβολή ποινής φυλάκισης 8 μηνών στις δύο  πρώτες κατηγορίες και 15 μηνών στην 3η και 4η κατηγορία ? Κρίθηκαν έκδηλα ανεπαρκείς και αυξήθηκαν αντίστοιχα κατ’ έφεση σε συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 15 μηνών και 30 μηνών για τον κάθε ένα από τους εφεσείοντες.

Με τις εφέσεις υπ’ αρ. 25/2007 και 26/2007, οι εφεσείοντες προσβάλλουν, ως υπερβολική, την ποινή των 15 μηνών φυλάκισης που τους επέβαλε το πρωτόδικο Δικαστήριο σε κατηγορίες για κατοχή και προμήθεια ναρκωτικών και άλλες 4 κατηγορίες (ο 2ος εφεσείων). Παραπονούνται ότι το πρωτόδικο Δικαστήριο δεν έλαβε υπ’ όψιν ότι αυτοί τελούσαν υπό κράτηση για 13½ μήνες πριν την επιβολή της ποινής.

Οι εφεσείοντες συνελήφθησαν στις 25/11/2005, τέθηκαν υπό κράτηση και παρέμειναν υπό κράτηση μέχρι τις 12/1/2007, ημέρα επιβολής της ποινής, λόγω της αδυναμίας τους να ικανοποιήσουν τους όρους που τέθηκαν από το πρωτόδικο Δικαστήριο για την απόλυσή τους.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, με την έφεση υπ’ αρ. 27/2007, προσβάλλει, ως έκδηλα ανεπαρκείς, τις επιβληθείσες ποινές.

Αποφασίστηκε ότι:

Α. Εφέσεις υπ’ αρ. 25/2007 και 26/2007

     Εφόσον το πρωτόδικο Δικαστήριο, δεν διέταξε όπως οι ποινές αρχίζουν από την ημερομηνία επιβολής τους, δηλαδή από 12/1/2007, τότε, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Άρθρου 117 του Κεφ. 155, οι ποινές πρέπει να υπολογιστούν από τις 25/11/2005. Επομένως οι εφέσεις είναι άνευ αντικειμένου και απορρίπτονται. Οι εφεσείοντες είχαν στη διάθεσή τους άλλη διαδικασία, την οποία θα μπορούσαν να ακολουθήσουν με σκοπό την απόλυσή τους από τις φυλακές, την οποία όμως δεν ακολούθησαν.

Β. Έφεση υπ’ αρ. 27/2007

     Εν όψει των συνθηκών διάπραξης των αδικημάτων, της ποσότη[*201]τας και της φύσης των ναρκωτικών και των προσωπικών συνθηκών των εφεσειόντων, αλλά και της παραδοχής τους, οι ποινές που τους επιβλήθηκαν είναι όντως ανεπαρκείς και δεν αντικατοπτρίζουν την σοβαρότητα των αδικημάτων και την ανάγκη για προστασία της κοινωνίας από τη μάστιγα των ναρκωτικών. Ως εκ τούτου αυξάνονται οι ποινές των εφεσειόντων στις πρώτες δύο κατηγορίες από 8 μήνες φυλάκιση σε 15 μήνες φυλάκιση. Οι ποινές στην 3η και 4η κατηγορία αυξάνονται από 15 μήνες φυλάκιση σε 30 μήνες φυλάκιση. Η διαταγή του πρωτόδικου Δικαστηρίου για κατάσχεση των τεκμηρίων παραμένει. Όλες οι ποινές θα συντρέχουν και θα υπολογιστούν ότι αρχίζουν από τις 25/11/2005 ημερομηνία σύλληψης και στη συνέχεια κράτησης των εφεσειόντων.

Οι εφέσεις υπ’ αρ. 25/2007 και 26/2007 απορρίφθηκαν. Η έφεση υπ’ αρ. 27/2007 επιτράπηκε.

Εφέσεις εναντίον Ποινής.

Εφέσεις από τους εφεσείοντες εναντίον της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου (Υπόθ. Αρ.12029/05), ημερομηνίας 12/1/07.

Οι Εφεσείοντες στις Εφέσεις 25/07 και 26/07 εμφανίζονται προσωπικά.

Δ. Θεοδώρου, για την Εφεσίβλητη στις�Εφέσεις 25/07 και 26/07 και για τον Εφεσείοντα στην Έφεση 27/07.

Οι Εφεσίβλητοι στην Έφεση 27/07 εμφανίζονται προσωπικά.

Ex tempore

ΑΡΤΕΜΗΣ, Δ.: Την ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου θα δώσει ο Δικαστής Νικολάτος.

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ, Δ.: Οι δύο εφεσείοντες, με τις εφέσεις τους υπ’ αρ. 25/2007 και 26/2007, προσβάλλουν την ποινή που τους επέβαλε το πρωτόδικο δικαστήριο, των 15 μηνών φυλάκισης για κατοχή ελεγχομένου φαρμάκου τάξεως Β΄, προμήθεια ελεγχομένου φαρμάκου τάξεως Β΄ και άλλων 4 κατηγοριών (ο 2ος εφεσείων), ως υπερβολική για το μοναδικό λόγο ότι το πρωτόδικο δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη ότι οι δύο εφεσείοντες τελούσαν υπό κράτηση για [*202]13½ μήνες πριν την επιβολή της ποινής.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι δύο εφεσείοντες συνελήφθησαν στις 25.11.2005 και στη συνέχεια τέθηκαν υπό κράτηση και παρέμειναν υπό κράτηση μέχρι τις 12.1.2007 όταν το πρωτόδικο δικαστήριο τους επέβαλε την προαναφερόμενη ποινή. Παρέμειναν υπό κράτηση επειδή δεν ήταν σε θέση να ικανοποιήσουν τους όρους που τέθηκαν από το πρωτόδικο δικαστήριο για την απόλυση τους.

Σύμφωνα με το άρθρο 117(1) του Νόμου περί Ποινικής Δικονομίας, Κεφ. 155, «… η έκτιση ποινής φυλάκισης αρχίζει από την ημέρα κατά την οποία αυτή διαβάζεται, η περίοδος όμως αυτή, εκτός εάν το δικαστήριο διατάξει άλλως, μειώνεται κατά το χρονικό διάστημα κατά το οποίο αυτός που καταδικάστηκε τελούσε δυνάμει των διατάξεων του Νόμου αυτού σε προφυλάκιση». Στην προκείμενη περίπτωση παρόλο που το πρωτόδικο δικαστήριο ανέφερε στην απόφαση του πως στην επιμέτρηση της ποινής έλαβε υπόψη του σοβαρά και το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι από τις 2.12.2005 κρατούνται στις φυλακές λόγω μη συμμόρφωσης τους με τους όρους που τους επέβαλε το δικαστήριο και παρόλο που, λανθασμένα, ανέφερε πως ο χρόνος που κρατήθηκαν οι κατηγορούμενοι στις φυλακές δεν μπορεί να συνυπολογιστεί έναντι του χρόνου φυλάκισης, στο τέλος της απόφασης, αφού επέβαλε ποινές σε κάθε μια από τις 8 κατηγορίες, διέταξε όλες οι ποινές να συντρέχουν αλλά δεν διέταξε οι ποινές να αρχίζουν από την ημερομηνία της επιβολής τους, δηλαδή την 12.1.2007. Επομένως ισχύουν οι πρόνοιες του προαναφερόμενου άρθρου 117 του Κεφ. 155 και οι ποινές που επέβαλε το πρωτόδικο δικαστήριο πρέπει να υπολογιστούν ότι αρχίζουν από τις 25.11.2005. Κατά συνέπεια θεωρούμε πως οι εφέσεις υπ’ αρ. 25/2007 και 26/2007 των εφεσειόντων είναι άνευ αντικειμένου και απορρίπτονται. Προσθέτουμε μόνον ότι οι εφεσείοντες είχαν στη διάθεση τους άλλη διαδικασία, την οποία θα μπορούσαν να ακολουθήσουν με σκοπό την απόλυση τους από τις φυλακές, την οποία όμως δεν ακολούθησαν.

Αναφορικά με την έφεση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας υπ’ αρ. 27/2007, με την οποία προσβάλλονται οι επιβληθείσες ποινές ως έκδηλα ανεπαρκείς, λόγω της φύσης και της σοβαρότητας των διαπραχθέντων αδικημάτων, παρατηρούμε τα εξής:

Οι δύο εφεσείοντες καταδικάστηκαν, μετά από δική τους παραδοχή (η οποία έγινε σε κάποιο στάδιο της ακροαματικής διαδικα[*203]σίας) σε κατηγορίες συνωμοσίας με σκοπό τη διάπραξη κακουργήματος, δηλαδή την κατοχή ποσότητας ελεγχομένου φαρμάκου τάξεως Β΄ και συγκεκριμένα ρητίνης καννάβεως με σκοπό να το προμηθεύσουν σε άλλα άτομα (1η κατηγορία), για το αδίκημα της κατοχής ελεγχομένου φαρμάκου τάξεως Β΄, δηλαδή 179,1817 γρ. ρητίνης καννάβεως χωρίς άδεια του Υπουργού Υγείας (2η κατηγορία), για το αδίκημα κατοχής ελεγχομένου φαρμάκου τάξεως Β΄, δηλαδή της προαναφερόμενης ποσότητος ρητίνης καννάβεως, συσκευασμένο με σκοπό την προμήθεια σε άλλο πρόσωπο (3η κατηγορία), και για το αδίκημα της προμήθειας της προαναφερόμενης ποσότητας ελεγχόμενου φαρμάκου στον Αναπληρωτή Λοχία 4743 Γ. Ιωάννου (4η κατηγορία). Ο πρώτος εφεσείων αντιμετώπιζε και κατηγορία παράνομης παραμονής στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία τελικά ανεστάλη (5η κατηγορία) και ο δεύτερος εφεσείων αντιμετώπισε επίσης άλλες 4 κατηγορίες εκ των οποίων η πρώτη για χρήση ελεγχομένου φαρμάκου, ότι δηλαδή κάπνισε κάνναβη (6η κατηγορία), η δεύτερη για αδίκημα εσκεμμένης παρακώλυσης οργάνων τηρήσεως της τάξης κατά τη δέουσα και νόμιμη εκτέλεση του καθήκοντος τους (7η κατηγορία), η τρίτη κατηγορία για αδίκημα αντίστασης κατά νόμιμης σύλληψης (8η κατηγορία) και η τέταρτη κατηγορία για αδίκημα οδήγησης μηχανοκινήτου οχήματος χωρίς να βρίσκεται σε ισχύ ασφαλιστήριο έγγραφο (9η κατηγορία).

Οι ποινές που επιβλήθηκαν από το πρωτόδικο δικαστήριο και οι οποίες ήταν συντρέχουσες ήταν: στην 1η κατηγορία 8 μήνες φυλάκιση στον κάθε κατηγορούμενο, στη 2η κατηγορία 8 μήνες φυλάκιση στον κάθε κατηγορούμενο, στην 3η κατηγορία 15 μήνες φυλάκιση στον κάθε κατηγορούμενο, στην 4η κατηγορία 15 μήνες φυλάκιση στον κάθε κατηγορούμενο, στην 6η κατηγορία 3 μήνες φυλάκιση στο δεύτερο κατηγορούμενο, στην 7η κατηγορία 3 μήνες φυλάκιση στο δεύτερο κατηγορούμενο, στην 8η κατηγορία 3 μήνες φυλάκιση στο δεύτερο κατηγορούμενο και στην 9η κατηγορία 2 μήνες φυλάκιση στο δεύτερο κατηγορούμενο.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες διαπράχθηκαν τα προαναφερόμενα αδικήματα είναι σε πολλή συντομία ότι οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι κατάγονται από την Παλαιστίνη, ήλθαν στην Κύπρο έχοντας στην κατοχή τους την προαναφερόμενη ποσότητα ρητίνης καννάβεως την οποία ήθελαν να πουλήσουν. Η αρμόδια υπηρεσία της Αστυνομίας, αφού έλαβε σχετικές πληροφορίες για την προαναφερόμενη πρόθεση των κατηγορουμένων-εφεσειόντων, δια του προαναφερόμενου Αναπληρωτή Λοχία, προσέγγισε τους κατηγορούμενους-εφεσείοντες και διευθέτησε μαζί τους τη συναλλαγή.  [*204]Στη συνάντηση των εφεσειόντων με τον Αναπληρωτή Λοχία Γ. Ιωάννου ο πρώτος εφεσείων έβγαλε από την τσέπη του σακκακιού του μια νάυλον τσάντα στην οποία υπήρχαν 9 τεμάχια ρητίνης κάνναβης τυλιγμένα σε ασημόχαρτο. Ο δεύτερος εφεσείων ήταν παρών στην προαναφερόμενη σκηνή της συναλλαγής και είχε στην κατοχή του ένα μαχαίρι-χαρτοκόπτη στην άκρια του οποίου υπήρχαν υπολείμματα ρητίνης καννάβεως. Η μαρτυρία ενώπιον του  πρωτοδίκου δικαστηρίου ήταν πως τα ναρκωτικά ανήκαν στον δεύτερο εφεσείοντα  και ότι οι δύο εφεσείοντες συνεργάστηκαν με σκοπό την πώληση των ναρκωτικών.

Οι δύο εφεσείοντες δεν βαρύνονται με προηγούμενες καταδίκες και δεν τέθηκε ζήτημα, ενώπιον του Εφετείου για διαφορετικού βαθμού συμμετοχή των δύο εφεσειόντων, στα προαναφερόμενα αδικήματα.

Η σοβαρότητα των αδικημάτων κατοχής και εμπορίας ελεγχομένων φαρμάκων τάξεως Β΄ έχει τονιστεί πάρα πολλές φορές και δεν προτιθέμεθα να επαναλάβουμε τα ίδια. Αφού λάβαμε υπόψη τις συνθήκες υπό τις οποίες διαπράχθηκαν τα αδικήματα, την ποσότητα και τη φύση των ναρκωτικών, καθώς και τις προσωπικές περιστάσεις και την προαναφερόμενη παραδοχή των εφεσειόντων, κρίνουμε πως οι ποινές που επιβλήθηκαν στους δύο εφεσείοντες στις πρώτες 4 κατηγορίες είναι όντως έκδηλα ανεπαρκείς και δεν αντικατοπτρίζουν τη σοβαρότητα των αδικημάτων και τη συνακόλουθη ανάγκη προστασίας της κοινωνίας. Ως εκ τούτου αυξάνομε τις ποινές των δύο εφεσειόντων στις πρώτες δύο κατηγορίες από 8 μήνες φυλάκιση για τον καθένα σε 15 μήνες φυλάκιση για τον καθένα και αυξάνομε τις ποινές στην 3η και 4η κατηγορία από 15 μήνες φυλάκιση στον καθένα σε 30 μήνες φυλάκιση στον καθένα. Οι υπόλοιπες ποινές στις υπόλοιπες κατηγορίες παραμένουν ως έχουν. Παραμένει επίσης ως έχει η διαταγή του πρωτοδίκου δικαστηρίου για κατάσχεση των τεκμηρίων. Όλες οι ποινές θα συντρέχουν και θα υπολογιστούν ότι αρχίζουν από τις 25.11.2005 ημερομηνία σύλληψης και στη συνέχεια κράτησης των εφεσειόντων.

Οι εφέσεις υπ’ αρ. 25/2007 και 26/2007 απορρίπτονται. Η έφεση υπ’ αρ. 27/2007 επιτρέπεται.

 


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο