Ιωάννου Χριστάκης ν. Δημοκρατίας (2007) 2 ΑΑΔ 519

(2007) 2 ΑΑΔ 519

[*519]18 Δεκεμβρίου, 2007

[ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ, Δ/στές]

ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ,

 

Εφεσείων,

v.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

Εφεσίβλητης.

(Ποινική Έφεση Αρ. 242/2006)

 

Ποινή ? Καταρτισμός εγγράφων χωρίς εξουσία ? Κλοπή υπό υπαλλήλου ? Απόπειρα κλοπής υπό υπαλλήλου ? Πλαστογραφία και κυκλοφορία επιταγών ? Πλαστογραφία εγγράφου ? Κυκλοφορία πλαστών εγγράφων ? Απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις ? Ψευδής καταχώρηση σε βιβλίο ? Συγκάλυψη ? Εφεσείων ηλικίας 50 ετών με λευκό ποινικό μητρώο, διέπραξε τα αδικήματα όντας γραμματέας Συνεργατικής Πιστωτικής Εταιρείας και ενώ καρπώθηκε ευθέως δεκάδες χιλιάδες λίρες, φρόντιζε να επωφελούνται και άλλοι, εν πολλοίς συνδεδεμένοι με αυτόν και σε πολλές περιπτώσεις για τις ανάγκες δραστηριοτήτων στις οποίες, εν πάση περιπτώσει, ήταν αναμεμειγμένος ? Λήφθηκαν υπόψη και 14 άλλες υποθέσεις ? Συνεργασία με την Αστυνομία ? Επιστροφή μικρού μέρους του ποσού ? Επιβολή συντρέχουσων ποινών φυλάκισης με μεγαλύτερη την ποινή των πέντε ετών και μικρότερη την ποινή των 18 μηνών ? Δεν κρίθηκαν έκδηλα υπερβολικές.

Ο εφεσείων καταδικάστηκε από το Κακουργιοδικείο σε συντρέχουσες ποινές φυλάκισης τριών ετών για καταρτισμό εγγράφων χωρίς εξουσία, πέντε ετών για κλοπή υπό υπαλλήλου, τριών ετών για απόπειρα κλοπής υπό υπαλλήλου, πέντε ετών για πλαστογραφία επιταγών και για κυκλοφορία τους, δεκαοκτώ μηνών για πλαστογραφία εγγράφου και δεκαοκτώ μηνών για κυκλοφορία πλαστών εγγράφων, δεκαοκτώ μηνών για απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, τριών ετών για ψευδή καταχώρηση σε βιβλίο και πέντε ετών για συγκάλυψη.

Ο εφεσείων διέπραξε τα πιο πάνω αδικήματα καταχρώμενος της [*520]εμπιστοσύνης των εργοδοτών του, της Συνεργατικής Πιστωτικής Εταιρείας Πολεμίου, της οποίας ήταν γραμματέας. Η σχεδιασμένη εγκληματική δραστηριότητα του εφεσείοντος που κράτησε ως την αποκάλυψή της από το 2001 μέχρι το 2003, προκάλεσε μεγάλη οικονομική ζημιά στους εργοδότες του. Από τον καταρτισμό και την είσπραξη των επιταγών στις οποίες αφορούσαν οι κατηγορίες £82.625. Και από τα αδικήματα που λήφθηκαν υπόψη τα οποία αφορούσαν κατά κύριο λόγο στον καταρτισμό εικονικών δανείων, ποσό πέραν των £100.000. Στο τέλος ο εφεσείων συνεργάστηκε με την Αστυνομία και επέστρεψε ποσό της τάξης των £25.000. Στο τέλος ο εφεσείων συνεργάστηκε με την Αστυνομία και επέστρεψε ποσό της τάξης των £ 25.000.

Ο εφεσείων εφεσίβαλε την ποινή ως έκδηλα υπερβολική υποστηρίζοντας ότι το Κακουργιοδικείο δεν έδωσε τη δέουσα βαρύτητα στη μεταμέλειά του, στο γεγονός πως δεν καρπώθηκε ο ίδιος όλο το προϊόν της εγκληματικής του δράσης αλλά χρησιμοποίησε μέρος του για να βοηθήσει άλλους που τον εκμεταλλεύτηκαν ή και την άρρωστη αδελφή του, τη συνεργασία του με την Αστυνομία, το χρονικό διάστημα που παρήλθε από τη διάπραξη των αδικημάτων ως την επιβολή της ποινής, την κατάσταση της υγείας του, την επιστροφή και εξασφάλιση του μεγαλύτερου μέρους του ποσού που είχε ο ίδιος ιδιοποιηθεί, συναφώς την ύπαρξη υποθήκης η σημασία της οποίας δεν αποτιμήθηκε ορθά και το λευκό του ποινικό μητρώο στην ηλικία των 50 ετών.

Αποφασίστηκε ότι:

Ορθά το Κακουργιοδικείο επέβαλε αποτρεπτική ποινή, και δεν έχει αποδειχθεί οποιοδήποτε σφάλμα ή υπερβολή στην επιμέτρηση της ποινής. Συνυπολογιζομένων όλων των περιστάσεων, περιλαμβανομένου του γεγονότος ότι ο εφεσείων είχε λευκό ποινικό μητρώο, του γεγονότος ότι έπασχε από σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση και γενικά των προσωπικών του περιστάσεων.

Η έφεση απορρίφθηκε.

Έφεση εναντίον Ποινής.

Έφεση από τον εφεσείοντα εναντίον της απόφασης του Κακουργιοδικείου Πάφου (Υπόθ. Αρ. 5025/06), ημερομηνίας 3/11/06.

Μ. Κυπριανού με Α. Αλεξάνδρου, για τον Εφεσείοντα.

[*521]Ν. Κέκκος, Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για την Εφεσίβλητη.

Cur. adv. vult.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: Την ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου θα δώσει ο Δικαστής Γ. Κωνσταντινίδης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Δ.: Το Κακουργιοδικείο, αφού έλαβε υπόψη και 14 άλλες υποθέσεις, επέβαλε στον εφεσείοντα συντρέχουσες ποινές φυλάκισης, ως ακολούθως:

Τριών ετών σε 20 κατηγορίες για καταρτισμό εγγράφων χωρίς εξουσία. Πέντε ετών σε 16 κατηγορίες κλοπής υπό υπαλλήλου. Tριών ετών σε δυο κατηγορίες για απόπειρα κλοπής υπό υπαλλήλου. Πέντε ετών σε δυο κατηγορίες για πλαστογραφία επιταγών και για την κυκλοφορία τους. Δεκαοκτώ μηνών για πλαστογραφία εγγράφου και επίσης 18 μηνών σε τρεις κατηγορίες για κυκλοφορία πλαστών εγγράφων. Δεκαοκτώ μηνών σε δυο κατηγορίες για απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις. Tριών ετών για ψευδή καταχώρηση σε βιβλίο και πέντε ετών σε κατηγορία για συγκάλυψη.

Ο εφεσείων προσβάλλει την ποινή ως εκδήλως υπερβολική με την εισήγηση πως, ενώ το Κακουργιοδικείο αναφέρθηκε σε κάθε σχετικό παράγοντα, απέτυχε να αποδώσει την πρέπουσα βαρύτητα σε όσα συνηγορούσαν υπέρ της επιβολής ποινής κατά πολύ χαμηλότερης.  Σ’ αυτό το πλαίσιο συζήτησε τη μεταμέλειά του, όπως την αναγνώρισε και το Κακουργιοδικείο, το γεγονός ότι δεν καρπώθηκε ο ίδιος όλο το προϊόν της εγκληματικής του δράσης αλλά μέρος του χρησιμοποίησε για να βοηθήσει άλλους που τον εκμεταλλεύτηκαν ή και την άρρωστη αδελφή του, τη συνεργασία του με την αστυνομία, το χρονικό διάστημα που παρήλθε από τη διάπραξη των αδικημάτων ως την επιβολή της ποινής, την κατάσταση της υγείας του, την επιστροφή και εξασφάλιση του μεγαλύτερου μέρους του ποσού που είχε ο ίδιος ιδιοποιηθεί, συναφώς την ύπαρξη υποθήκης η σημασία της οποίας δεν αποτιμήθηκε ορθά και το λευκό του ποινικό μητρώο στην ηλικία των 50 ετών.

Ο εφεσείων ήταν ο γραμματέας της Συνεργατικής Πιστωτικής Εταιρείας Πολεμίου και διέπραξε τα αδικήματα ακριβώς καταχρώμενος την εμπιστοσύνη που είχε εναποτεθεί σε αυτόν από τους εργοδότες του και τις δυνατότητες που του παρείχε η υψηλή του θέση.  Το Κακουργιοδικείο εξειδίκευσε τις λεπτομέρειες [*522]της κάθε μιας από τις κατηγορίες, τον τρόπο της διάπραξης των αδικημάτων, το ποσό στο οποίο η κάθε μια αφορούσε, την κατάληξη του ποσού που αντιστοίχως αποσπάστηκε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και τη συνολική ζημιά των εργοδοτών του εφεσείοντα. Δεν χρειάζεται να μεταφέρουμε όλες τις λεπτομέρειες εδώ.  Η σχεδιασμένη εγκληματική δραστηριότητα του εφεσείοντα που κράτησε ως την αποκάλυψή της από το 2001 μέχρι το 2003, προκάλεσε μεγάλη οικονομική ζημιά στους εργοδότες του εφεσείοντα.  Από τον καταρτισμό και την είσπραξη των επιταγών στις οποίες  αφορούσαν οι κατηγορίες  £82.625. Και από τα αδικήματα που λήφθηκαν υπόψη τα οποία αφορούσαν κατά κύριο λόγο στον καταρτισμό εικονικών δανείων, ποσό πέραν των £100.000.

Πράγματι συνεργάστηκε στο τέλος ο εφεσείων με την αστυνομία και επέστρεψε ποσό της τάξης των £25.000. Είναι αβάσιμος όμως ο ισχυρισμός του πως το Κακουργιοδικείο δεν απέδωσε τη δέουσα σημασία στο γεγονός ότι υπήρχε υποθήκη που εξασφάλιζε τους εργοδότες του για το περαιτέρω ποσό των £100.000. Ο εφεσείων, για να καλύψει τα ελλείμματα από τις παρανόμως εκδοθείσες επιταγές, μαζί με άλλους, κατάρτισε πλαστά δάνεια για το ποσό αυτό, πλαστογραφώντας αιτήσεις κάποιου Σ. Σεργίου, ο οποίος και με άλλους τρόπους εμπλεκόταν στην υπόθεση, για τέτοια δάνεια, προέβη σε ψευδή καταχώρηση και η υποθήκη που εγγράφηκε ακριβώς απέβλεπε στην εξασφάλιση αυτού του ανύπαρκτου δανείου. Το ακίνητο που υποθηκεύθηκε δεν μεταβιβάστηκε στους εργοδότες του εφεσείοντα, και δεν διαπιστώνουμε κανένα σφάλμα στην προσέγγιση του Κακουργιοδικείου αναφορικά με τη βαρύτητα που θα μπορούσε να έχει αυτή η υποθήκη. Αλλά ούτε και σε σχέση με το γεγονός πως δεν έχουν καταλήξει όλα τα χρήματα στον ίδιο τον εφεσείοντα.  Το ζήτημα εκτιμήθηκε σε ορθό πλαίσιο. Δεν μπορούσε ο εφεσείων να αναμένει ιδιαίτερη επιείκεια επειδή από τη μεγάλων διαστάσεων εγκληματική του δράση, ενώ καρπώθηκε ευθέως δεκάδες χιλιάδες λιρών, φρόντιζε να επωφελούνται και άλλοι, εν πολλοίς συνδεδεμένοι με αυτόν και σε πολλές περιπτώσεις για τις ανάγκες δραστηριοτήτων στις οποίες, εν πάση περιπτώσει, ήταν αναμεμειγμένος. Ακόμα, όπως εξηγείται, και προς εξόφληση τεράστιου λογαριασμού που ο εφεσείων δημιούργησε διασκεδάζοντας σε νυχτερινό κέντρο. Αλλά και στο ζήτημα της καθυστέρησης της εκδίκασης της υπόθεσης η απόφαση του Κακουργιοδικείου ήταν ισορροπημένη. Συνυπολόγισε υπέρ του εφεσείοντα το γεγονός πως παρήλθαν περίπου τρία χρόνια από την εξιχνίαση αν και, με βάση τα δεδομένα όπως τα καταγράφει στην [*523]απόφασή του, ήταν κυρίως για λόγο που αφορούσε στον εφεσείοντα που αφιερώθηκε το μεγαλύτερο διάστημα.

Η υπόθεση ήταν εξαιρετικά σοβαρή, το Κακουργιοδικείο με εκτεταμένη αναφορά και στη νομολογία ορθά είδε την ανάγκη επιβολής αποτρεπτικής ποινής και δεν διακρίνουμε σφάλμα ή υπερβολή στην επιμέτρηση της ποινής. Συνυπολογιζομένων όλων των περιστατικών, περιλαμβανομένου του γεγονότος ότι ο εφεσείων είχε λευκό ποινικό μητρώο, του γεγονότος ότι έπασχε από σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση και γενικά των προσωπικών του περιστάσεων. Η έφεση απορρίπτεται.

Η έφεση απορρίπτεται.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο