Elhamian Hassan ν. Αστυνομίας (2008) 2 ΑΑΔ 605

(2008) 2 ΑΑΔ 605

[*605]12 Σεπτεμβρίου, 2008

[ΚΡΑΜΒΗΣ, ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΠOΥΛΟΥ, Δ/στές]

HASSAN ELHAMIAN,

Εφεσείων,

v.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ,

Εφεσίβλητης.

(Ποινική Έφεση Αρ. 126/2008)

 

Ποινή ― Παράνομη είσοδος και παράνομη παραμονή αλλοδαπού στην Κυπριακή Δημοκρατία ― Επιβολή συντρέχουσων ποινών φυλάκισης τριών μηνών και πέντε μηνών αντίστοιχα ― Επικυρώθηκαν κατ’ έφεση.

Ο εφεσείων ενώ είχε κηρυχθεί απαγορευμένος μετανάστης και είχε απελαθεί από την Κύπρο, επανήλθε παράνομα μέσω των κατεχομένων περιοχών στις περιοχές που ελέγχει το κράτος.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επεκύρωσε τις συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 3 μηνών και 5 μηνών που αντίστοιχα του είχε επιβάλει το πρωτόδικο Δικαστήριο στις δύο κατηγορίες που αντιμετώπιζε, χαρακτηρίζοντας τις μάλιστα ως επιεικείς.

Η έφεση απορρίφθηκε.

Έφεση εναντίον Ποινής.

Έφεση από τον εφεσείοντα εναντίον της απόφασης του Eπαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού (Kίτσιος, E.Δ.), (Ποινική Yπόθεση Aρ. 5084/08), ημερομηνίας 24/7/08.

Μ. Ιωάννου, για τον Εφεσείοντα.

Ν. Κέκκος, για την Εφεσίβλητη.

Ex tempore

[*606]ΚΡΑΜΒΗΣ, Δ.: Ο εφεσείων ενώ είχε κηρυχθεί απαγορευμένος μετανάστης και είχε απελαθεί από την Κύπρο παραγνώρισε αυτό το γεγονός και με πλήρη καταφρόνηση προς τους νόμους της Δημοκρατίας επανήλθε παράνομα στο νησί μέσω των κατεχομένων. Ασφαλώς υπάρχουν οι νόμιμες διαδικασίες που θα μπορούσε ο εφεσείων να επιστρατεύσει προκειμένου να επιτύχει τη νόμιμη είσοδό του στο έδαφος της Δημοκρατίας. Δυστυχώς δεν το έπραξε και επέλεξε να ενεργήσει παράνομα.

Στις 31.3.08 μετά την παράνομη είσοδό του, μετέβη στα γραφεία της ΥΑΜ Λεμεσού προκειμένου να διευθετήσει προσωπική του υπόθεση, οπότε εκεί ο αστυνομικός ο οποίος επελήφθη της υπόθεσης διαπίστωσε τα πραγματικά γεγονότα ότι δηλαδή, ο εφεσείων είχε καταχωρηθεί στον κατάλογο των ανεπιθύμητων προσώπων, στο γνωστό stop list, ως απαγορευμένος μετανάστης μετά την απέλασή του στις 18.11.06 και ότι επανήλθε στην Κύπρο παράνομα στις 27.1.2007.

Το φαινόμενο είναι συχνό στην Κύπρο. Πολλοί αλλοδαποί εκμεταλλευόμενοι τη δυσκολία του κράτους να ελέγξει πλήρως την γραμμή αντιπαράταξης φθάνουν στην Κύπρο στις περιοχές των κατεχομένων και από εκεί εισέρχονται παράνομα στις περιοχές που ελέγχει το κράτος. Ο εφεσείων καταδικάστηκε από το πρωτόδικο δικαστήριο στις δύο κατηγορίες που αντιμετωπίζει σε συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 3 μηνών και 5 μηνών αντίστοιχα. Θεωρούμε ότι οι ποινές δεν είναι υπερβολικές. Αντίθετα, αντικατοπτρίζουν τη σοβαρότητα του αδικήματος και θα λέγαμε ότι μπορεί ακόμη να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο.

Η έφεση απορρίπτεται.

H έφεση απορρίπτεται.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο