Kawaret Ahmad Al ν. Αστυνομίας (2008) 2 ΑΑΔ 851

(2008) 2 ΑΑΔ 851

[*851]10 Δεκεμβρίου, 2008

[ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, Δ/στές]

ΑΗΜΑΤ ΑL ΚΑWARET,

Εφεσείων,

v.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ,

Εφεσίβλητης.

(Ποινική Έφεση Αρ. 169/2008)

 

Ποινή ― Παράνομη είσοδος και παράνομη παραμονή στη Δημοκρατία αλλοδαπού ― Επιβολή συντρέχουσων ποινών φυλάκισης 15 μηνών ― Χαρακτηρίστηκαν αυστηρές αλλά όχι σε βαθμό που να δικαιολογείται η επέμβαση του Εφετείου για μείωσή τους.

Ο εφεσείων απελάθηκε το 2001 από την Κυπριακή Δημοκρατία όπου βρισκόταν παράνομα, χωρίς την άσκηση ποινικής δίωξης και το όνομά του τοποθετήθηκε στον κατάλογο των προσώπων των οποίων απαγορεύεται η είσοδος στη Δημοκρατία. Στις 3.8.2008 εντοπίστηκε στο έδαφος της Δημοκρατίας και διαπιστώθηκε πως έφθασε με πλοίο από την Τουρκία στα κατεχόμενα και από εκεί πέρασε στις περιοχές που ελέγχει το κράτος.

Το πρωτόδικο Δικαστήριο επέβαλε στον εφεσείοντα συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 15 μηνών για τα αδικήματα της εισόδου στη Δημοκρατία ενώ είχε απελαθεί και της διαμονής του, ως απαγορευμένου μετανάστη, στη Δημοκρατία.

Με την έφεσή του ο εφεσείων θεωρεί ως υπερβολικές τις επιβληθείσες ποινές και ζητά την επιείκεια του Εφετείου ενόψει των προσωπικών του περιστάσεων. Αναφέρθηκε στην οικογένειά του που μένει στη Συρία η οποία αναμένει οικονομική υποστήριξη από τον ίδιο.

Αποφασίστηκε ότι:

Το πρωτόδικο Δικαστήριο έκρινε πως, με αναφορά στα πιο πάνω περιστατικά, ιδίως εκείνο της προηγούμενης απέλασης, δεν είχε επι[*852]λογή άλλη από την επιβολή ποινής άμεσης φυλάκισης. Οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι  αυστηρές, δεν είναι όμως έκδηλα υπερβολικές ώστε να δικαιολογείται η μείωσή τους, ούτε επιβλήθηκαν λόγω κάποιου σφάλματος αρχής.

Η έφεση απορρίφθηκε.

Έφεση εναντίον Ποινής.

Έφεση από τον εφεσείοντα εναντίον της απόφασης του Eπαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας (Λοΐζου, E.Δ.), (Ποινική Yπόθεση Aρ. 14546/08), ημερομηνίας 4/8/08.

Ο Εφεσείων παρουσιάζεται αυτοπροσώπως.

Ρ. Μαππουρίδης, Ανώτερος Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για την Eφεσίβλητη.

Ex tempore

ΔIKAΣTHPIO: Την ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου θα δώσει ο Δικαστής Γ. Κωνσταντινίδης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Δ.: Με την έφεσή του ο εφεσείων θεωρεί ως υπερβολικές τις συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 15 μηνών που του επιβλήθηκαν από το Πρωτόδικο Δικαστήριο για τα αδικήματα της εισόδου στη Δημοκρατία ενώ είχε απελαθεί και της διαμονής του, ως απαγορευμένου μετανάστη, στη Δημοκρατία. Ζήτησε να του επιδειχθεί επιείκια και να μειωθεί η ποινή ενόψει των προσωπικών του περιστάσεων. Αναφέρθηκε στην οικογένειά του που μένει στη Συρία και αναμένει οικονομική υποστήριξη από τον ίδιο και που, όπως είπε, περιλαμβάνει και δυο παιδιά. Ενώπιον του Πρωτόδικου Δικαστηρίου είχε αναφερθεί σε τρία παιδιά αλλά δεν θα χρειαστεί να επεκταθούμε σε σχέση με αυτό το ζήτημα. Θεωρούμε, πως, εν πάση περιπτώσει, δεν στοιχειοθετείται λόγος που να δικαιολογεί παρέμβασή μας.  Επειδή ο εφεσείων βρισκόταν παράνομα στη Δημοκρατία, το 2001, απελάθηκε χωρίς να του είχε ασκηθεί τότε ποινική δίωξη και το όνομά του τοποθετήθηκε στον κατάλογο των προσώπων των οποίων απαγορεύεται η είσοδος στη Δημοκρατία. Εντοπίστηκε στο έδαφος της Δημοκρατίας στις 3 Αυγούστου 2008 και διαπιστώθηκε πως έφθασε με πλοίο από την Τουρκία στα κατεχόμενα και από εκεί πέρασε στις περιοχές που ελέγχει το κράτος. Ήταν ακριβώς με αναφορά σ’ αυτά τα περιστατικά, ιδίως [*853]εκείνο της προηγούμενης απέλασης, που το Πρωτόδικο Δικαστήριο έκρινε πως δεν είχε επιλογή άλλη από την επιβολή ποινής άμεσης φυλάκισης. Ο νόμος, όπως σημειώνεται στην πρωτόδικη απόφαση, προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι τριών ετών και όσο και αν θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι αυστηρές, δεν θεωρούμε ότι ήταν εκδήλως υπερβολικές ή ότι επιβλήθηκαν λόγω κάποιου σφάλματος αρχής.

Η έφεση απορρίπτεται.

H έφεση απορρίπτεται.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο