Χριστοφή Μάριος ν. Δημοκρατίας (2009) 2 ΑΑΔ 323

(2009) 2 ΑΑΔ 323

[*323]22 Μαΐου, 2009

[ΗΛΙΑΔΗΣ, ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ, ΝΑΘΑΝΑΗΛ, Δ/στές]

ΜΑΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΗ,

Εφεσείων,

v.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

Εφεσίβλητης.

(Ποινική Έφεση Aρ. 19/2008)

 

Ποινή ― Βιασμός ― Eφεσείων διέπραξε το αδίκημα του βιασμού μπροστά στα μάτια του τρίχρονου γιού της παραπονούμενης ― Παραδοχή και συνεργασία με την Αστυνομία ― Λήφθηκαν υπόψη διάφορες άλλες κατηγορίες, κατά την επιβολή της ποινής, οι οποίες αφορούσαν τη διάπραξη, κατά συρροήν, άσεμνων επιθέσεων εναντίον γυναικών ― Επιβολή ποινής φυλάκισης 13 ετών ― Επικυρώθηκε κατ’ έφεση.

Η παρούσα έφεση στρέφεται εναντίον της ποινής φυλάκισης των 13 χρόνων που επεβλήθηκε στον εφεσείοντα κατόπιν παραδοχής του στις ακόλουθες κατηγορίες:

(α)   κατηγορία βιασμού (κατά παράβαση των Άρθρων 144 και 145 του Ποινικού Κώδικα)

(β)   επτά κατηγορίες άσεμνης επίθεσης (κατά παράβαση του Άρθρου 151 του Ποινικού Κώδικα)

(γ)   τρεις κατηγορίες επίθεσης με πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης (κατά παράβαση του Άρθρου 243 του Ποινικού Κώδικα)

(δ)   δύο κατηγορίες εισόδου κατά τη διάρκεια της νύχτας με σκοπό τη διάπραξη κακουργήματος (κατά παράβαση του Άρθρου 280 του Ποινικού Κώδικα) και

(ε) κατηγορία διάρρηξης κατοικίας κατά τη διάρκεια της νύχτας (κατά παράβαση του Άρθρου 293 του Ποινικού Κώδικα)

[*324]Τα γεγονότα του βιασμού είναι τα ακόλουθα:

Η παραπονούμενη κατάγεται από τη Ρουμανία και κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν ηλικίας 36 χρόνων. Στις 11.35 μ.μ. της 6.11.2007 ξάπλωσε και κοιμήθηκε στο ίδιο κρεβάτι με το τρίχρονο αγοράκι της στο διαμέρισμα πολυκατοικίας στον πρώτο όροφο της πολυκατοικίας όπου διέμενε. Σε κάποια στιγμή ξύπνησε και αντιλήφθηκε τον εφεσείοντα να στέκεται σκυφτός από πάνω της κρατώντας μαχαίρι. Ο εφεσείων της είπε ότι δεν θα της έκανε κακό αν έκανε ότι της έλεγε. Ο εφεσείων άφησε το μαχαίρι στο πάτωμα, τράβηξε το σεντόνι με το οποίο αυτή ήταν σκεπασμένη και της ζήτησε να βγάλει τα ρούχα της. Στη συνέχεια την υποχρέωσε να του κάμει στοματικό έρωτα και αφού εισήλθε στον κόλπο της δύο ή τρεις φορές τελικά εκσπερμάτωσε πάνω στην κοιλιά της. Η παραπονούμενη συμμορφώθηκε φοβούμενη για τη ζωή της και τη ζωή του παιδιού της. Ο τρίχρονος γιος της παραπονούμενης ήταν αυτόπτης μάρτυρας των όσων συνέβαιναν στη μητέρα του εκείνες τις στιγμές.

Ο εφεσείων εντοπίστηκε στο σπίτι του πατέρα του στις 9.11.2007. Σε θεληματική του κατάθεση παραδέχθηκε τη διάπραξη του αδικήματος όπως και τη διάπραξη άλλων αδικημάτων τα οποία αποτέλεσαν αντικείμενο πρόσαψης διαφόρων άλλων κατηγοριών, οι οποίες λήφθηκαν υπόψη στην επιβολή της επιβληθείσας ποινής στην κατηγορία του βιασμού.

Από τα γεγονότα που έχουν παρουσιαστεί φαίνεται ότι ο εφεσείων άρχισε την εκστρατεία των άσεμνων επιθέσεων εναντίον γυναικών στις 23/10/2006, όταν επιτέθηκε εναντίον της παραπονούμενης σε υπόγεια διάβαση και ακολούθως στις 11/6/2007 όταν επιτέθηκε εναντίον της παραπονούμενης σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Στρόβολο. Είκοσι μέρες αργότερα (στις 30/6/2007) επιτέθηκε εναντίον άλλης παραπονούμενης στο διαμέρισμά της στη Λευκωσία, πέντε μέρες αργότερα (στις 5/7/2007) επιτέθηκε εναντίον άλλης παραπονούμενης στο χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στον Άγιο Ανδρέα, 18 μέρες αργότερα (στις 23/7/2007) επιτέθηκε εναντίον άλλης παραπονούμενης σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Στρόβολο, τρεις μήνες αργότερα (στις 30/10/2007) επιτέθηκε εναντίον άλλης παραπονούμενης στο διαμέρισμά της και επτά μέρες αργότερα (στις 6/11/2007) διέπραξε το αδίκημα του βιασμού. Συνολικά σε διάστημα δώδεκα περίπου μηνών ο εφεσείων διέπραξε επτά άσεμνες επιθέσεις και ένα βιασμό. Όλα τα προηγούμενα αδικήματα τα οποία παρέμειναν ανεξιχνίαστα οδήγησαν τελικά στη διάπραξη του βιασμού.

Το Κακουργιοδικείο δεν επέβαλε ποινή στην 1η, 3η, 8η, 10η, 11η και [*325]14η κατηγορία. Στην 4η, 5η και 6η κατηγορία επέβαλε ποινή φυλάκισης 16 μηνών, στην 7η, 9η, 12η και 13η κατηγορία επέβαλε ποινή φυλάκισης 22 μηνών.

Κατά την επιμέτρηση της ποινής το Κακουργιοδικείο αφού έλαβε υπόψη το λευκό ποινικό μητρώο του εφεσείοντος, την άμεση παραδοχή του στην Αστυνομία, τη συνεργασία του για τη διαλεύκανση της υπόθεσης του βιασμού και των άλλων υποθέσεων που παραδέχθηκε, την παραδοχή του στο Δικαστήριο, όπως επίσης και την επαναλαμβανόμενη εγκληματική συμπεριφορά του εφεσείοντος, τις έντονες ομοιότητες μερικών από τα αδικήματα, το ότι ο εφεσείων εφόσον παρέμενε ελεύθερος συνιστούσε ένα σοβαρό κίνδυνο για τον γυναικείο πληθυσμό, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “το στοιχείο της ροπής παραμένει και αποτελεί πολύ σοβαρό παράγοντα επικινδυνότητας τον οποίο θα λάβουμε υπόψη στην επιμέτρηση της ποινής”.

Ο συνήγορος του εφεσείοντος κάλεσε το Δικαστήριο να διαφοροποιήσει την παρούσα υπόθεση από την υπόθεση BEK v. Δημοκρατίας (2006) 2 Α.Α.Δ. 228, στην οποία ο εφεσείων είχε καταδικαστεί σε 14 χρόνια φυλάκιση για διάπραξη βιασμού μπροστά στο τρίχρονο αγοράκι της παραπονούμενης, και ακολούθως αφού απήγαγε την παραπονούμενη τη μετέφερε σε δύο διαφορετικές περιοχές και τη βίασε επανειλημμένα.

Οι λόγοι τους οποίους επικαλέστηκε ο εφεσείων για μείωση της ποινής φυλάκισης των 13 ετών στην κατηγορία του βιασμού είναι οι ακόλουθοι:

(i) Δεν λήφθηκαν σοβαρά υπόψη τα προσωπικά ελαφρυντικά στοιχεία του εφεσείοντος

και

(ii)   Λανθασμένα λήφθηκαν υπόψη οι κατευθυντήριες γραμμές της αγγλικής υπόθεσης R. v. Billam, σύμφωνα με τις οποίες σε υποθέσεις βιασμού κατά συρροή (campaign of rape) η επιβαλλόμενη ποινή θα πρέπει να είναι 15 χρόνια ή περισσότερο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση και αποφάνθηκε ότι:

Η επιβληθείσα ποινή είναι η ενδεδειγμένη ενόψει:

(α) της απαράδεκτης συμπεριφοράς του εφεσείοντος η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ταπείνωση και τον εξευτελισμό της παραπονού[*326]μενης, και

(β) της επαναλαμβανόμενης κοινωνικής συμπεριφοράς του εφεσείοντος η οποία πρέπει να επισύρει μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης μέσα στα πλαίσια της τιμωρίας του δράστη, της αποτροπής διάπραξης παρόμοιων αδικημάτων και της προστασίας αθώων ανυπεράσπιστων γυναικών.

Η έφεση απορρίφθηκε.

Αναφερόμενες Υποθέσεις:

Ψύλλας v. Αστυνομίας (1991) 2 Α.Α.Δ. 430,

R. v. Billam [1986] 1 All E.R. 985,

ΒΕΚ v. Δημοκρατίας (2006) 2 Α.Α.Δ. 228.

Έφεση εναντίον Ποινής.

Έφεση από τον εφεσείοντα εναντίον της απόφασης του Kακουργιοδικείου Λευκωσίας (Γιασεμής, Π.E.Δ., Δημητριάδου, A.E.Δ., Eφραίμ, E.Δ.), (Ποινική Yπόθεση Aρ. 34868/07), ημερομηνίας 18/1/08.

Μ. Γεωργίου, για τον Εφεσείοντα.

Ελ. Παπαγαπίου, Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για την Εφεσίβλητη.

Cur. adv. vult.

ΗΛΙΑΔΗΣ, Δ.: Με την παρούσα έφεση ο εφεσείων αμφισβητεί την ορθότητα της ποινής φυλάκισης των 13 χρόνων που του επιβλήθηκε κατόπιν δικής του παραδοχής σε,

(α) κατηγορία βιασμού (κατά παράβαση των Άρθρων 144 και 145 του Ποινικού Κώδικα),

(β) επτά κατηγορίες άσεμνης επίθεσης (κατά παράβαση του Άρθρου 151 του Ποινικού Κώδικα),

(γ) τρεις κατηγορίες επίθεσης με πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης (κατά παράβαση του Άρθρου 243 του Ποινικού [*327]Κώδικα),

(δ) δύο κατηγορίες εισόδου κατά τη διάρκεια της νύχτας με σκοπό τη διάπραξη κακουργήματος (κατά παράβαση του Άρθρου 280 του Ποινικού Κώδικα)  και

(ε) κατηγορία διάρρηξης κατοικίας κατά τη διάρκεια της νύχτας (κατά παράβαση του Άρθρου 293 του Ποινικού Κώδικα).

(α) Τα γεγονότα της υπόθεσης του βιασμού.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της κατηγορίας του βιασμού η παραπονούμενη, που κατάγεται από τη Ρουμανία και κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν ηλικίας 36 χρόνων, μετά την αναχώρηση του συζύγου της γύρω στις 11.35 μ.μ. της 6/11/2007 ξάπλωσε και κοιμήθηκε μαζί με το τρίχρονο αγοράκι της στο ίδιο κρεβάτι στο διαμέρισμα της, που βρισκόταν στον α΄ όροφο πολυκατοικίας στη Λευκωσία. Σε κάποια στιγμή ξύπνησε και αντιλήφθηκε τον εφεσείοντα να στέκεται σκυφτός από πάνω της κρατώντας ένα μαχαίρι, λέγοντας της να μη φωνάξει γιατί δεν θα της έκανε κακό, ούτε και στο αγοράκι της που είχε ξυπνήσει. Αρχικά ο εφεσείων της ζήτησε να βγάλει το κάτω μέρος της πιτζάμας της αλλά η παραπονούμενη αρνήθηκε ζητώντας του να αφήσει το μαχαίρι γιατί φοβόταν. Όταν ο εφεσείων συνέχισε να κρατά το μαχαίρι η παραπονούμενη δοκίμασε να του το πάρει. Ο εφεσείων αφού τράβηξε το μαχαίρι προς τα πίσω, της είπε να μην φοβάται γιατί δεν θα της έκανε κακό αν έκανε ό,τι της έλεγε. Ο εφεσείων αφού άφησε το μαχαίρι στο πάτωμα και τράβηξε το σεντόνι με το οποίο ήταν σκεπασμένη, της ζήτησε να βγάλει όλα τα ρούχα της από τη μέση και κάτω και να γονατίσει πάνω στο κρεβάτι. Η παραπονούμενη φοβούμενη για τη ζωή της και τη ζωή του παιδιού της συμμορφώθηκε. Ο εφεσείων έθεσε τότε το πέος του στον κόλπο της και ακολούθως της ζήτησε να ξαπλώσει ανάσκελα και αφού σήκωσε τα δύο της πόδια εισήλθε στον κόλπο της δύο ή τρεις φορές. Ακολούθως όταν η παραπονούμενη αρνήθηκε να τον αφήσει να προβεί σε αιδοιολειχία, ο εφεσείων την υποχρέωσε να του κάμει στοματικό έρωτα και αφού εισήλθε ξανά στον κόλπο της δύο ή τρεις φορές, τελικά εκσπερμάτωσε πάνω στην κοιλιά της. Αφού καθάρισε με χαρτομάντηλο τα σπέρματα που είχε αφήσει στην κοιλιά της, πήρε το μαχαίρι και την υποχρέωσε να μεταβεί στο μπάνιο για να πλυθεί. Αφού την απείλησε να μην καταγγείλει την υπόθεση στην αστυνομία γιατί θα την έβρισκε, έφυγε από την εξωτερική πόρτα του διαμερίσματος. Όλα τα πιο πάνω έγιναν στην παρουσία του τρίχρονου γιου της, ο [*328]οποίος έβλεπε το τι διαδραματιζόταν. Ευθύς μετά την αναχώρηση του εφεσείοντος η παραπονούμενη ειδοποίησε τον αδελφό του συζύγου της, ο οποίος διέμενε σε διπλανό διαμέρισμα και η υπόθεση καταγγέλθηκε στην αστυνομία.

Ως αποτέλεσμα των αστυνομικών ερευνών που επακολούθησαν, ο εφεσείων εντοπίστηκε στο σπίτι του πατέρα του στις 8.20 μ.μ. της 9/11/2007. Κατά την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης ο εφεσείων είπε στον αστυνομικό ο οποίος συνέλαβε τον εφεσείοντα “Ρε κουμπάρε, εκαρτέρουν σας να έρτετε. Θα σας πω ακριβώς τι έκαμα της γυναίκας”. Ο εφεσείων προέβηκε σε θεληματική κατάθεση, με την οποία παραδέχθηκε τη διάπραξη του αδικήματος όπως και τη διάπραξη άλλων αδικημάτων τα οποία αποτέλεσαν αντικείμενο πρόσαψης διαφόρων άλλων κατηγοριών, οι οποίες λήφθηκαν υπόψη στην επιβολή της επιβληθείσας ποινής στην κατηγορία του βιασμού.

(β) Τα γεγονότα των άλλων υποθέσεων.

Κρίνουμε σκόπιμο να παραθέσουμε τα γεγονότα των άλλων αδικημάτων, τη διάπραξη των οποίων παραδέχθηκε ο εφεσείων, αφού αυτά σχετίζονται άμεσα με την έκταση της ποινής που έχει επιβληθεί.

Γεγονότα 4ης κατηγορίας: 23/10/2006

Ο εφεσείων γύρω στις 3.15 μ.μ. της 23/10/2006 σταμάτησε την παραπονούμενη ηλικίας 14 χρόνων, που περπατούσε σε υπόγεια διάβαση στην Έγκωμη και αφού κράτησε τα χέρια της με το ένα του χέρι, της έκλεισε με το άλλο χέρι το στόμα λέγοντας της να μην φωνάξει γιατί δεν θα της έκανε κακό. Ενώ η παραπονούμενη προσπαθούσε να ξεφύγει, ο εφεσείων αφού στάθηκε από πίσω της άρχισε να της χαϊδεύει το στήθος και ακολούθως την άφησε να διαφύγει.

Γεγονότα 5ης κατηγορίας: 30/6/2007

Ο εφεσείων γύρω στις 1.00 το πρωϊ της 30/6/2007 εμπόδισε την παραπονούμενη να βγει από το όχημα της, το οποίο είχε μόλις σταθμεύσει στο χώρο στάθμευσης της πολυκατοικίας που διέμενε στην Έγκωμη και της είπε να μην φωνάξει γιατί ήθελε να της χαϊδέψει το στήθος. Η παραπονούμενη δοκίμασε να θέσει τη μηχανή του οχήματος της σε λειτουργία για να διαφύγει, χωρίς όμως επιτυχία, γιατί ο εφεσείων της κρατούσε τα χέρια. Όμως στην προσπάθεια της να διαφύγει ήχησε τη σειρήνα του οχήματος της και ο εφεσείων τράπηκε σε φυγή.

[*329]Γεγονότα 6ης κατηγορίας: 5/7/2007

Γύρω στις 00.40 το πρωί της 5/7/2007 ενώ η παραπονούμενη προσπαθούσε να κατεβεί από το αυτοκίνητο της στο χώρο στάθμευσης της πολυκατοικίας στην οποία διέμενε στον Άγιο Ανδρέα, ο εφεσείων την έσπρωξε και την έριξε στο κάθισμα του συνοδηγού. Ενώ η παραπονούμενη άρχισε να φωνάζει και να καλεί σε βοήθεια ο εφεσείων άρχισε να της γλείφει το στήθος και της ζήτησε να τον αφήσει να την γλείψει. Μια ένοικος της πολυκατοικίας που άκουσε τις φωνές της παραπονούμενης, άνοιξε το παράθυρο του διαμερίσματος της και φώναξε δυνατά. Ο εφεσείων είπε τότε στην παραπονούμενη να μην μιλήσει και έτρεξε για να διαφύγει.

Γεγονότα 7ης και 8ης κατηγορίας: 7/10/2007

Γύρω στις 10.00 μ.μ. της 7/10/2007 ενώ η παραπονούμενη βρισκόταν στην κουζίνα του σπιτιού της στη Λακατάμια και το παιδί της κοιμόταν στο υπνοδωμάτιο της, είδε τον εφεσείοντα να μπαίνει στην κουζίνα και όταν τον ρώτησε τι ήθελε ο τελευταίος της είπε, “πάμε πάνω, δεν θα σε βιάσω, θέλω να σου το γλείψω λίγο”. Η παραπονούμενη φοβούμενη για το γιο της συμμορφώθηκε, αλλά προσπάθησε να πείσει τον εφεσείοντα να φύγει, ο οποίος όμως την έσπρωξε στο πάτωμα και άρχισε να την κτυπά. Ακολούθως αφού σήκωσε τα ρούχα της προς τα πάνω άρχισε να την χαϊδεύει, να την φιλά και να δαγκώνει το στήθος της, αφού δε κατέβασε το παντελόνι του προσπάθησε να βγάλει και το παντελόνι της παραπονούμενης λέγοντας της “θέλω να σε γευτώ λίγο”. Η παραπονούμενη αντέδρασε κτυπώντας τον εφεσείοντα, ο οποίος θύμωσε και την κτύπησε στο κεφάλι, στο λαιμό, στην πλάτη και σε άλλα μέρη του σώματος προκαλώντας της διάφορες εκχυμώσεις και εκδορές.

Γεγονότα 9ης και 10ης κατηγορίας: 23/7/2007

Γύρω στις 00.20 το πρωϊ της 23/7/2007, ενώ η παραπονούμενη ετοιμαζόταν να βγει από το αυτοκίνητο της στο χώρο στάθμευσης της πολυκατοικίας στην οποία διέμενε στο Στρόβολο, ο εφεσείων μπήκε στο αυτοκίνητο της και αφού την έπιασε από το λαιμό και άρχισε να την χαστουκίζει, της είπε “Μη φοβάσαι εν θα σου κάμω κακό, αν φωνάξεις θα σε πιάσω από το λαιμό”. Η παραπονούμενη φοβήθηκε και αφού διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε κανένας για να την βοηθήσει του είπε ότι θα έκανε ό,τι ήθελε. Ο τελευταίος της είπε να καθίσει στη θέση του συνοδηγού και ενώ η παραπονούμενη άρχισε να μετακινείται στη θέση του συνοδηγού δοκίμασε να διαφύγει. Ο εφεσείων αφού την άρπαξε από τα πόδια την έριξε στο έδαφος και άρχισε να την κτυπά στο πρόσωπο. Ακολούθως της άνοιξε τα πόδια και άρχισε να την αγγίζει στα γεννητικά της όργανα πάνω από το εσώρουχο της. Επειδή η παραπονούμενη συνέ[*330]χιζε να φωνάζει, ο εφεσείων τράπηκε σε φυγή.

Γεγονότα 11ης και 12ης κατηγορίας: 30/10/2007

Γύρω στις 00.30 το πρωϊ της 30/10/2007 ο εφεσείων εισήλθε στο διαμέρισμα της παραπονούμενης, η οποία κοιμόταν σε ένα καναπέ. Προβάλλοντας το μαχαίρι που κρατούσε της είπε “Μεν φοάσε εν θα σε βιάσω αλλά θέλω να σε χαϊδέψω λίγο”. Η παραπονούμενη φοβισμένη άφησε τον εφεσείοντα να της αφαιρέσει τα ρούχα και ενώ αυτός προσπάθησε να βάλει το δάκτυλο του στον κόλπο της του είπε ότι είχε την περίοδο της. Τότε ο εφεσείων της αφαίρεσε τα ρούχα, ξάπλωσε στο κρεβάτι μαζί της και αφού άρχισε να την φιλά της ζήτησε να γυρίσει και να γονατίσει στο κρεβάτι ενώ αυτός αυνανιζόταν. Ακολούθως αφού την γύρισε ανάσκελα και εκσπερμάτωσε πάνω της, πήρε χαρτομάντηλα από το κομοδίνο, την σκούπισε και έφυγε.

Γεγονότα 13ης και 14ης κατηγορίας: 11/6/2007

Γύρω τις 00.30 το πρωϊ της 11/6/2007 όταν η παραπονούμενη στάθμευσε το όχημα της στο χώρο στάθμευσης της πολυκατοικίας στην οποία διαμένει στη Λευκωσία, αντιλήφθηκε τον εφεσείοντα να την πλησιάζει. Όταν τον ρώτησε τι ήθελε, αυτός της απάντησε, “Μην φωνάζεις θα σε κτυπήσω”. Ακολούθως άρχισε να την χαϊδεύει στο στήθος και την έσπρωξε μέσα στο αυτοκίνητο της. Ενώ την χαϊδευε στο στήθος δοκίμασε να της αφαιρέσει το παντελόνι. Ενώ η παραπονούμενη αντιστεκόταν, ο εφεσείων προσπάθησε να βάλει το χέρι της πάνω στα γεννητικά του όργανα, αλλά επειδή η παραπονούμενη συνέχιζε να αντιστέκεται ο εφεσείων εγκατέλειψε τη σκηνή.

(γ) Οι ποινές που επιβλήθηκαν.

Μετά το βιασμό της στην παρούσα υπόθεση η παραπονούμενη υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες απέκλεισαν την ύπαρξη μεταδοτικής ασθένειας, αλλά η παράνομη συμπεριφορά του εφεσείοντος της άφησε άλλα δυσμενή επακόλουθα, τα οποία πολύ ορθά έλαβε υπόψη το Κακουργιοδικείο στην επιμέτρηση της ποινής. Πιο συγκεκριμένα από τη μαρτυρία που έχει δοθεί φαίνεται ότι η παραπονούμενη ανέπτυξε διαταραχή μετατραυματικής πίεσης (stress) που εκδηλώνεται με έντονη ψυχική αναστάτωση, αγχώδεις εκδηλώσεις, καθυστέρηση στην επέλευση ύπνου και ευερεθιστικότητα. Επιπρόσθετα διακατέχεται από βαθιά αισθήματα ταπείνωσης, μειωμένη αυτοεκτίμηση και έντονη ανασφάλεια και φόβο να μείνει μόνη στο σπίτι. Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω η παραπονούμενη με την οικογένεια της μετακόμισε σε άλλο σπίτι και η ψυχοτραυματική της εμπειρία επιβάλλει τη συνέχιση παροχής [*331]βοήθειας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο ευπαίδευτος συνήγορος του εφεσείοντος υπέβαλε στο Δικαστήριο ότι ο εφεσείων, ο οποίος σήμερα είναι ηλικίας 27 χρόνων, αντιμετώπιζε σοβαρά οικογενειακά προβλήματα στα πρώτα στάδια της ζωής του αφού ο πατέρας του, ο οποίος επιδιδόταν συστηματικά στην κυβεία, βρισκόταν σε συνεχείς προστριβές με τη γυναίκα του, που εκτυλίσσονταν στην παρουσία του εφεσείοντος. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στην Εθνική Φρουρά αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει παίρνοντας ένα μεγάλο αριθμό δισκίων, με αποτέλεσμα να απολυθεί πρόωρα από τις τάξεις της Εθνικής Φρουράς. Ο γάμος του που επακολούθησε με κοπέλα η οποία προερχόταν και αυτή από προβληματική οικογένεια, αποδείχθηκε ανεπιτυχής. Σύμφωνα με σχετική ψυχιατρική έκθεση που κατατέθηκε εκ μέρους του, ο εφεσείων παρουσίαζε συμπτώματα τραυματικής πίεσης (stress) από την άσκηση οικογενειακής βίας στην οικογένεια του κατά την εφηβική του ηλικία και αργότερα παρουσίασε προβλήματα σεξουαλικής διαστροφής τα οποία επιδεινώθηκαν μετά το θάνατο της μητέρας του και έλαβαν τη μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης, όπως έχει εκδηλωθεί με τη διάπραξη των υπό εξέταση αδικημάτων.

Το Κακουργιοδικείο αφού εξέτασε τα περιστατικά της παρούσας υπόθεσης και αφού έλαβε υπόψη το λευκό ποινικό μητρώο του εφεσείοντος, την άμεση παραδοχή του στην Αστυνομία, τη συνεργασία του για τη διαλεύκανση της υπόθεσης του βιασμού και των άλλων υποθέσεων που παραδέχθηκε, την παραδοχή του στο Δικαστήριο, όπως επίσης και την επαναλαμβανόμενη εγκληματική συμπεριφορά του εφεσείοντος, τις έντονες ομοιότητες μερικών από τα αδικήματα, το ότι ο εφεσείων εφόσον παρέμενε ελεύθερος συνιστούσε ένα σοβαρό κίνδυνο για τον γυναικείο πληθυσμό, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “το στοιχείο της ροπής παραμένει και αποτελεί πολύ σοβαρό παράγοντα επικινδυνότητας τον οποίο θα λάβουμε υπόψη στην επιμέτρηση της ποινής”. Με βάση την πιο πάνω προσέγγιση το Κακουργιοδικείο έκρινε ότι η ορθή ποινή για τη 2η κατηγορία του βιασμού ήταν εκείνη της φυλάκισης 13 χρόνων. Το Κακουργιοδικείο επέβαλε επίσης τις πιο κάτω μικρότερες συντρέχουσες ποινές φυλάκισης για τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Για την 1η, 3η, 8η, 10η, 11η και 14η κατηγορία ουδεμία ποινή.

Στην 4η κατηγορία 16 μήνες φυλάκιση.

Στην 5η        »        16 μήνες        »    

Στην 6η        »        16 μήνες        »    

Στην 7η        »        22 μήνες        »    

[*332]Στην 9η        »        22 μήνες        »    

Στην 12η        »      22 μήνες        »     

Στην 13η κατηγορία 22 μήνες φυλάκιση.

(δ) Η έφεση.

Έχει υποβληθεί εκ μέρους του εφεσείοντος ότι η επιβληθείσα ποινή των 13 χρόνων στην κατηγορία του βιασμού είναι υπερβολική γιατί,

(i) Δεν λήφθηκαν σοβαρά υπόψη τα προσωπικά ελαφρυντικά στοιχεία του εφεσείοντος και

(ii)   Λανθασμένα λήφθηκαν υπόψη οι κατευθυντήριες γραμμές της αγγλικής υπόθεσης R. v. Billam, σύμφωνα με τις οποίες σε υποθέσεις βιασμού κατά συρροή (campaign of rape) η επιβαλλόμενη ποινή θα πρέπει να είναι 15 χρόνια ή περισσότερο.

(i) Τα ελαφρυντικά στοιχεία του εφεσείοντος.

Η εισήγηση ότι δεν δόθηκε η αναγκαία σημασία στα προσωπικά περιστατικά του εφεσείοντος είναι ανεδαφική. Στην πρωτόδικη απόφαση υπάρχει αναφορά στα προσωπικά του περιστατικά, όπως π.χ. στο λευκό ποινικό του μητρώο, στην άμεση παραδοχή του και στην εκ μέρους του αποκάλυψη των άλλων υποθέσεων, όπως επίσης και στα γεγονότα που σημάδεψαν την προσωπική ζωή του εφεσείοντος, που θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη για το μετριασμό της ποινής. Όμως το πρωτόδικο Δικαστήριο σημείωσε ότι δεν μπορούσε να τους αποδοθεί μεγάλη σημασία όταν η ποινή που θα έπρεπε να επιβληθεί έπρεπε να έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα. Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι το πρωτόδικο Δικαστήριο έλαβε επίσης υπόψη τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο εφεσείων, σημειώνοντας ότι ο παράγοντας αυτός εξουδετερώνεται σε μεγάλο βαθμό όταν αυτά συνδέονται άμεσα και αποτελούν την αιτία για τη συγκεκριμένη εγκληματική συμπεριφορά του κατηγορούμενου. (Βλ Ψύλλας ν. Αστυνομίας (1991) 2 Α.Α.Δ. 430). Με βάση τα πιο πάνω δεν έχουμε πεισθεί ότι το Κακουργιοδικείο παρέλειψε να λάβει υπόψη και/ή επαρκώς τα ελαφρυντικά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να επιμετρήσουν προς όφελος του εφεσείοντος. Αντίθετα σημειώνουμε ότι ορθά αξιολογήθηκαν και συνακόλουθα η εισήγηση απορρίπτεται.

(ii) Λανθασμένη εφαρμογή της απόφασης R. v. Billam.

Το Κακουργιοδικείο αφού εξέτασε τα γεγονότα της παρούσας υπόθεσης (άσεμνη επίθεση και βιασμός) και τα γεγονότα των άλ[*333]λων υποθέσεων που λήφθηκαν υπόψη στην επιβολή της ποινής (άσεμνες επιθέσεις και επιθέσεις που είχαν προκαλέσει πραγματική σωματική βλάβη στις γυναίκες – θύματα των επιθέσεων) μέσα στα πλαίσια των όσων είχαν λεχθεί στην αγγλική απόφαση R. v. Billam [1986] 1 All E.R. 985, αποφάνθηκε ότι δεν μπορούσε να παραγνωρίσει το στοιχείο της ροπής της συμπεριφοράς του εφεσείοντος για να επιβάλει ποινή πολύχρονης φυλάκισης.

Στην υπόθεση R. v. Billam, στην οποία εξετάστηκαν οι προεκτάσεις της επιβολής ποινής με κατευθυντήριες οδηγίες σε περιπτώσεις βιασμού, τονίστηκε μεταξύ άλλων ότι όταν ένας κατηγορούμενος επιδίδεται σε εκστρατεία βιασμών (campaign of rape), διαπράττοντας κατά συρροή βιασμούς, κρίνεται σκόπιμη η επιβολή ποινής φυλάκισης 15 χρόνων ή ακόμα ποινής μεγαλύτερης των 15 χρόνων, αφού ο δράστης συνιστά κάτι περισσότερο από ένα απλό κίνδυνο. Σύμφωνα με το σκεπτικό της πιο πάνω απόφασης η σοβαρότητα του αδικήματος του βιασμού επαυξάνεται όταν μεταξύ άλλων, (1) χρησιμοποιείται βία για τον εκφοβισμό του θύματος, (2) χρησιμοποιείται όπλο για εκφοβισμό ή τραυματισμό του θύματος, (3) ο βιασμός είναι επαναλαμβανόμενος, (4) ο βιασμός είναι αποτέλεσμα προσεκτικού προγραμματισμού, (5) ο κατηγορούμενος βαρύνεται με προηγούμενες καταδίκες βιασμού ή άλλων σοβαρών σεξουαλικών αδικημάτων ή αδικημάτων τα οποία συνοδεύονται από βία, (6) το θύμα υποβάλλεται σε επιπρόσθετες σεξουαλικές προσβολές ή διαστροφές, (7) το θύμα είναι μεγάλης ή πολύ μικρής ηλικίας και (8) όταν τα δυσμενή αποτελέσματα για το θύμα, είτε αυτά είναι σωματικά ή ψυχολογικά είναι ιδιαίτερα σοβαρά.

Όπως φαίνεται από τα γεγονότα που έχουν παρουσιαστεί ο εφεσείων άρχισε την εκστρατεία των άσεμνων επιθέσεων εναντίον γυναικών στις 23/10/2006, όταν επιτέθηκε εναντίον της παραπονούμενης σε υπόγεια διάβαση και ακολούθως στις 11/6/2007 όταν επιτέθηκε εναντίον της παραπονούμενης σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Στρόβολο. Είκοσι μέρες αργότερα (στις 30/6/2007) επιτέθηκε εναντίον άλλης παραπονούμενης στο διαμέρισμα της στη Λευκωσία, πέντε μέρες αργότερα (στις 5/7/2007) επιτέθηκε εναντίον άλλης παραπονούμενης στο χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στον Άγιο Ανδρέα, 18 μέρες αργότερα (στις 23/7/2007) επιτέθηκε εναντίον άλλης παραπονούμενης σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Στρόβολο, τρεις μήνες αργότερα (στις 30/10/2007) επιτέθηκε εναντίον άλλης παραπονούμενης στο διαμέρισμα της και επτά μέρες αργότερα (στις 6/11/2007) διέπραξε το αδίκημα του βιασμού. Συνολικά σε διάστημα δώδεκα περίπου μη[*334]νών ο εφεσείων διέπραξε επτά άσεμνες επιθέσεις και ένα βιασμό. Όλα τα προηγούμενα αδικήματα τα οποία παρέμειναν ανεξιχνίαστα οδήγησαν τελικά στη διάπραξη του βιασμού.

Έχει υποβληθεί εκ μέρους του εφεσείοντος ότι η παρούσα υπόθεση θα πρέπει να διαφοροποιηθεί από την υπόθεση ΒΕΚ ν. Δημοκρατίας (2006) 2 Α.Α.Δ. 228, στην οποία ο εφεσείων είχε καταδικαστεί σε 14 χρόνια φυλάκιση γιατί είχε διαπράξει ένα αδίκημα βιασμού μπροστά στο τρίχρονο αγοράκι της παραπονούμενης και ακολούθως αφού απήγαγε την παραπονούμενη και την μετέφερε σε δύο διαφορετικές περιοχές την βίασε επανειλημμένα. Μπορεί να λεχθεί ότι τα γεγονότα της πιο πάνω απόφασης είναι διαφορετικά από τα γεγονότα της παρούσας υπόθεσης, όμως η συστηματική συμπεριφορά του εφεσείοντος για μεγάλο χρονικό διάστημα στη διάπραξη των αδικημάτων, τα οποία έχει παραδεχθεί, καθιστούν τη διαγωγή του ως αρκετά σοβαρή σε βαθμό που θα δικαιολογούσε την επιβολή πολύχρονης ποινής φυλάκισης. Η προσέγγιση του πρωτόδικου Δικαστηρίου για την επιβολή πολύχρονης ποινής φυλάκισης είναι ορθή. Μπορεί στην παρούσα περίπτωση ο εφεσείων να μην αντιμετώπιζε κατηγορίες διάπραξης βιασμών κατά συρροή, αλλά ο χαρακτήρας της επαναλαμβανόμενης παράνομης συμπεριφοράς του με τη διάπραξη συνεχών πράξεων άσεμνων επιθέσεων εναντίον ανυπεράσπιστων γυναικών που εκδηλωνόταν κυρίως με ένα συγκεκριμένο τρόπο, δεν μπορεί παρά να αποτελέσει ένα πολύ σοβαρό επιβαρυντικό στοιχείο στον καθορισμό της ποινής.

Στην περίπτωση του βιασμού σημειώνεται η παράνομη είσοδος του εφεσείοντος στο διαμέρισμα της παραπονούμενης, η χρησιμοποίηση μαχαιριού για τον εκφοβισμό της παραπονούμενης, ο επαναλαμβανόμενος βιασμός, ο εξευτελισμός της παραπονούμενης με τη διαστροφική συμπεριφορά του εφεσείοντος, οι δυσμενείς συνέπειες που έχουν προκύψει για την παραπονούμενη και επιπρόσθετα η διάπραξη του βιασμού στην παρουσία του τρίχρονου παιδιού της παραπονούμενης, το οποίο βρισκόταν πάνω στο ίδιο κρεβάτι και παρακολουθούσε τα διαδραματιζόμενα. Η απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά του εφεσείοντος, είχε ως αποτέλεσμα την ταπείνωση και εξευτελισμό της παραπονούμενης.

Οι επιβαρυντικοί παράγοντες που έχουν σημειωθεί, που καθιστούν την υπόθεση σαν μια από τις χειρότερες του είδους, προσεγγίζουν τις κατευθυντήριες οδηγίες της απόφασης R. v. Billam, η οποία υποδεικνύει την επιβολή πολύχρονων ποινών φυλάκισης. Βεβαίως η πιο πάνω αγγλική απόφαση δεν έχει δεσμευτικό χαρα[*335]κτήρα, αλλά οι αρχές που έχει καθιερώσει μπορεί να χρησιμοποιηθούν καθοδηγητικά από τα κυπριακά δικαστήρια. Επαναλαμβανόμενη κοινωνική συμπεριφορά όπως εκείνη του εφεσείοντος πρέπει να επισύρει μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης μέσα στα πλαίσια της τιμωρίας του δράστη, της αποτροπής διάπραξης παρόμοιων αδικημάτων και της προστασίας αθώων ανυπεράσπιστων γυναικών. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια κρίνουμε ότι δεν μας παρέχονται περιθώρια επέμβασης στην επιβληθείσα ποινή.

Η έφεση απορρίπτεται.

Η έφεση απορρίπτεται.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο