Νικολάου Σοφοκλής ν. Στέγες Πέργολες Λόκατζιης Λτδ (2009) 2 ΑΑΔ 400

(2009) 2 ΑΑΔ 400

[*400]1 Ιουλίου, 2009

[ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, KΛΗΡΙΔΗΣ, Δ/στές]

ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ,

Εφεσείων,

v.

ΣΤΕΓΕΣ ΠΕΡΓΟΛΕΣ ΛΟΚΑΤΖΙΗΣ ΛΤΔ,

Εφεσιβλήτων.

(Ποινική Έφεση Αρ. 102/2009)

 

Ποινή ― Έκδοση επιταγής χωρίς αντίκρισμα ― Παραδοχή ― Λευκό ποινικό μητρώο ― Επιβολή ποινής φυλάκισης πέντε μηνών ― Εφεσείων, προστάτης πολυμελούς οικογένειας, απώλεσε την εργασία του εξ αιτίας της επιβολής ποινής άμεσης φυλάκισης ― Εξόφληση του ποσού της επιταγής μετά την επιβολή της ποινής ― Ενώπιον του Εφετείου τέθηκε έκθεση κοινωνικής έρευνας σε σχέση με το εισόδημα του εφεσείοντος, την οικογενειακή του κατάσταση και τους εξαρτώμενούς του, εκ των οποίων οι τρεις είναι μαθητές ― Η ποινή κρίθηκε εκδήλως υπερβολική και μειώθηκε κατ’ έφεση έτσι ώστε να θεωρηθεί ότι ο εφεσείων εξέτισε πλήρως την ποινή του για να απολυθεί αμέσως.

Ο εφεσείων βρέθηκε ένοχος κατόπιν δικής του παραδοχής σε κατηγορία έκδοσης επιταγής χωρίς αντίκρισμα για ποσό €3.700 και το πρωτόδικο Δικαστήριο του επέβαλε ποινή πεντάμηνης άμεσης φυλάκισης. Ο εφεσείων, ο οποίος δεν είχε εκπροσωπηθεί από δικηγόρο, είχε λευκό ποινικό μητρώο, και το Δικαστήριο του επέβαλε την προαναφερθείσα ποινή για τον λόγο ότι αυτός δεν είχε επιδείξει έμπρακτη μεταμέλεια καταβάλλοντας έστω μέρος του ποσού της επιταγής.

Ο εφεσείων εφεσίβαλε την επιβληθείσα ποινή, εκπροσωπούμενος από δικηγόρο που διορίστηκε στο πλαίσιο νομικής αρωγής. Η αντίθετη πλευρά δεν εμφανίστηκε κατ’ έφεση για τον λόγο ότι το ποσό της επιταγής όπως και τα δικηγορικά έξοδα εξοφλήθηκαν μια εβδομάδα περίπου μετά την επιβολή της ποινής.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αφού συνυπολόγισε το γεγονός της εξό[*401]φλησης της επιταγής μετά την έκδοση της απόφασης, την απόλυση του εφεσείοντος από την εργασία του εξ αιτίας της ποινής φυλάκισης που του επιβλήθηκε και την έκθεση της κοινωνικής έρευνας που τέθηκε ενώπιόν του και υποστήριζε τη θέση του εφεσείοντος πως είναι χαμηλού εισοδήματος, οικογενειάρχης με τα πέντε από τα έξι παιδιά του εξαρτώμενα, εκ των οποίων τα τρία είναι μαθητές, αποδέχθηκε την έφεση εναντίον της ποινής ως εκδήλως υπερβολικής και διέταξε την άμεση απόλυσή του, θεωρώντας ότι είχε εκτίσει πλήρως την ποινή που του είχε επιβληθεί.

Η έφεση επιτράπηκε.

Έφεση εναντίον Ποινής.

Έφεση από τον εφεσείοντα εναντίον της απόφασης του Eπαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου (Σατολιάς, E.Δ.), (Ποινική Yπόθεση Aρ. 15639/08), ημερομηνίας 22/5/09.

Κ. Πιερούδη, για τον Eφεσείοντα.

Καμιά εμφάνιση για τους Eφεσίβλητους.

Ex tempore

ΔIKAΣTHPIO: Την ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου θα δώσει ο Δικαστής Γ. Κωνσταντινίδης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Δ.: Για την κατηγορία έκδοσης επιταγής χωρίς αντίκρισμα, στην οποία ο εφεσείων παραδέχθηκε ενοχή, το Πρωτόδικο Δικαστήριο του επέβαλε ποινή πεντάμηνης άμεσης φυλάκισης. Ο εφεσείων δεν είχε εκπροσωπηθεί από δικηγόρο και σημειώνουμε το γεγονός πως η ποινή επιβλήθηκε κυρίως με αναφορά στο γεγονός ότι, ενώ είχε λευκό ποινικό μητρώο δεν είχε επιδείξει έμπρακτη μεταμέλεια καταβάλλοντας έστω μέρος του ποσού της επιταγής, που ήταν €3.700. Σημειώθηκε επίσης από το Πρωτόδικο Δικαστήριο το γεγονός ότι ο εφεσίβλητος, όταν του εξηγήθηκε πως μπορούσε να αναφέρει οτιδήποτε προς μετριασμό της ποινής, παρέμεινε σιωπηλός.

Διακρίναμε και εμείς τη δυσκολία του εφεσείοντα να εκφραστεί όταν η υπόθεση τέθηκε ενώπιόν μας για πρώτη φορά ενόψει αίτησής του για χορήγηση νομικής αρωγής. Η ευπαίδευτος συνήγορός του, που διορίστηκε στο πλαίσιο της νομικής αρωγής που εγκρίθηκε, με την εμπεριστατωμένη αγόρευσή της που περιλαμβάνει και [*402]εκτεταμένη αναφορά στη νομολογία, εισηγήθηκε πως η ποινή είναι έκδηλα υπερβολική και πρέπει να μειωθεί για σειρά λόγων στους οποίους θα αναφερθούμε στη συνέχεια. Από την άλλη πλευρά, εκείνη του εφεσίβλητου, δεν υπήρξε εμφάνιση. Το Πρωτοκολλητείο μας πληροφόρησε πως, μετά την κανονική επίδοση που έγινε, ο δικηγόρος των εφεσιβλήτων πληροφόρησε το Πρωτοκολλητείο πως δεν θα εμφανιζόταν αφού το ποσό της επιταγής όπως και τα δικηγορικά έξοδα εξοφλήθηκαν περίπου μια βδομάδα μετά την επιβολή της ποινής.

Τα επιχειρήματα αφορούν κατ’ αρχάς σ’ αυτό το πρόσθετο γεγονός που, βεβαίως, επισυνέβη μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης και συμφωνούμε πως αυτή η στάση του εφεσείοντα πρέπει να συνυπολογιστεί. Μετά αφορούν στις επιπτώσεις που είχε η επιβληθείσα ποινή στον εφεσείοντα. Μας έχει αναφερθεί ότι εξ αιτίας της ποινής φυλάκισης που του επιβλήθηκε οι εργοδότες του τον απέλυσαν. Κατά τα λοιπά έχει υποστηριχτεί πως και όσα θα μπορούσαν να αναφερθούν αλλά δεν αναφέρθηκαν πρωτοδίκως δικαιολογείται σήμερα να ληφθούν υπόψη. Είναι γεγονός πως, πρωτοδίκως, παρά τη στάση του εφεσείοντα ο οποίος παρέμεινε σιωπηλός και προφανώς το ενδεχόμενο να επιβληθεί ποινή φυλάκισης, δεν είχε ετοιμαστεί έκθεση κοινωνικής έρευνας. Βρίσκεται ενώπιόν μας τέτοια έκθεση κοινωνικής έρευνας που παρέχει έρεισμα στη θέση του εφεσείοντα πως είναι χαμηλού εισοδήματος, οικογενειάρχης από τον οποίο εξαρτώνται τα πέντε από τα 6 παιδιά του, εκ των οποίων τα τρία είναι μαθητές. Η τελική εισήγηση ήταν πως και στη βάση του πλαισίου των ποινών φυλάκισης που επιβάλλονται σε άλλες υποθέσεις, όπως δείχνει η νομολογία, η ποινή θα ήταν υπερβολική ενώ στη βάση πλέον και των ιδιαίτερων μετριαστικών παραγόντων, όπως αυτοί εξηγήθηκαν ενώπιόν μας, απολήγει να είναι εκδήλως υπερβολική.

Συμφωνούμε με την εισήγηση του εφεσείοντα. Θεωρούμε πως κάτω από το σύνολο των περιστατικών, όπως τα έχουμε συνοψίσει πιο πάνω, δικαιολογείται να παρέμβουμε μειώνοντας την ποινή φυλάκισης που έχει επιβληθεί έτσι ώστε να θεωρείται ότι την έχει εκτίσει πλήρως για να απολυθεί αμέσως.

Η έφεση επιτυγχάνει. Η ποινή φυλάκισης μειώνεται ως ανωτέρω.

Η έφεση επιτρέπεται.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο