Ioja Constantin ν. Δημοκρατίας (2009) 2 ΑΑΔ 624

(2009) 2 ΑΑΔ 624

[*624]22 Οκτωβρίου, 2009

(Παραλήφθηκε στο Tμήμα Nομικών Eκδόσεων στις 16/11/09)

[ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΑΜΠΑΛΛΗΣ, Δ/στές]

CONSTANTIN IOJA,

Εφεσείων,

v.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

Εφεσίβλητης.

(Ποινική Έφεση Αρ. 17/2009)

 

Ποινή ― Πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης ― Εφεσείων έπληξε με μαχαίρι της κουζίνας τον παραπονούμενο ο οποίος εισήλθε παράνομα στο διαμέρισμά του με δύο άλλα πρόσωπα, απαιτώντας να τους καταβάλει χρηματικό ποσό ― Παραδοχή ― Λευκό ποινικό μητρώο ― Μεταμέλεια ― Η επιβληθείσα ποινή φυλάκισης των δυόμισι ετών μειώθηκε κατ’ έφεση σε ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών, ενόψει της ισχυρότατης πρόκλησης την οποία δέχθηκε ο εφεσείων, στην οποία το Κακουργιοδικείο δεν προσέδωσε τη δέουσα βαρύτητα.

Ποινή ― Επιμέτρηση ― Μετριαστικοί παράγοντες ― Πρόκληση εκ μέρους παραπονουμένου ― Αποτελεί μετριαστικό παράγοντα κατά την επιβολή ποινής.

Η έφεση αυτή στρέφεται εναντίον της ποινής φυλάκισης των δυόμισι ετών η οποία επιβλήθηκε στον εφεσείοντα για τη διάπραξη του αδικήματος της πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης από τον εφεσείοντα εναντίον του παραπονουμένου. Ο συνήγορος του εφεσείοντος υποστήριξε ότι η ποινή είναι έκδηλα υπερβολική, επειδή δεν προσδόθηκε η δέουσα βαρύτητα στις περιστάσεις κάτω από τις οποίες διαπράχθηκε το αδίκημα. Συγκεκριμένα, ότι δεν δόθηκε η δέουσα βαρύτητα στο γεγονός της πρόκλησης την οποία δέχθηκε ο εφεσείων, όταν ο παραπονούμενος συνοδευόμενος από δύο άλλα πρόσωπα, όλοι άγνωστοι του εφεσείοντος, εισήλθαν παράνομα στο διαμέρισμα του εφεσείοντος και απαίτησαν από αυτόν να τους καταβάλει χρηματικό ποσό κάτι που ο τελευταίος αρνήθηκε. Στη συμπλοκή που ακολούθησε, και οι τρεις κατέληξαν στην κουζίνα του διαμερίσματος [*625]όπου ο εφεσείων, κατάφερε με μαχαίρι της κουζίνας να πλήξει τον παραπονούμενο στην κοιλιακή χώρα, τραυματίζοντάς τον σοβαρά. Η υγεία του παραπονουμένου αποκαταστάθηκε με χειρουργική επέμβαση.

Αποφασίστηκε ότι:

Το αδίκημα ήταν σοβαρό και είναι ορθή η αναφορά του Κακουργιοδικείου στη μέγιστη ποινή των επτά ετών φυλάκισης. Όμως, ενόψει της ισχυρότατης πρόκλησης και των άλλων περιστάσεων κάτω από τις οποίες διεπράχθη το αδίκημα, ήτοι, της έξαψης, της πίεσης, της φόρτισης και, εν τέλει, της κατάστασης απειλής στην οποία βρέθηκε μέσα στο σπίτι του ο εφεσείων, η αρμόζουσα ποινή πρέπει να είναι εκείνη των δώδεκα μηνών.

Η έφεση επιτράπηκε. Η ποινή μειώθηκε ως ανωτέρω.

Έφεση εναντίον Ποινής.

Έφεση από τον εφεσείοντα εναντίον της απόφασης του Kακουργιοδικείου Λευκωσίας (Γιασεμής, Π.E.Δ., Δημητριάδου,  A.E.Δ., Eφραίμ, E.Δ.), (Ποινική Yπόθεση Aρ. 14380/08), ημερομηνίας 6/2/09.

Γιαννάκης Μυλωνάς με Ιωάννα Παπαμιλτιάδους, για τον Εφεσείοντα.

Πολίνα Ευθυβούλου, Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για την Εφεσίβλητη.

O Εφεσείων είναι παρών.

Ex tempore

ΔIKAΣTHPIO: Η ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου θα δοθεί από το Δικαστή Γ. Κωνσταντινίδη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Δ.: Ο εφεσείων παραδέχτηκε ενοχή σε κατηγορία για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης στον παραπονούμενο και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών. Η έφεση στρέφεται κατά της ποινής αυτής ως έκδηλα υπερβολικής. Είναι η εισήγηση του ευπαιδεύτου συνηγόρου πως, ενώ το αδίκημα είναι σοβαρό και, πράγματι, η ποινή της φυλάκισης ήταν η κατάλ[*626]ληλη στην περίπτωση, η έκτασή της είναι εκδήλως υπερβολική, ενόψει των ιδιαίτερων συνθηκών  κάτω από τις οποίες διαπράχθηκε το αδίκημα. Αυτή τη βασική τοποθέτηση του εφεσείοντα την υιοθέτησε και η ευπαίδευτος συνήγορος για την εφεσίβλητη. Δέχτηκε πως, πράγματι, η ποινή είναι έκδηλα υπερβολική, επειδή δεν προσδόθηκε η δέουσα βαρύτητα στις περιστάσεις κάτω από τις οποίες διαπράχθηκε το αδίκημα.

Έχουμε εξετάσει τα δεδομένα και συμφωνούμε με τη θέση των δύο πλευρών. Ο παραπονούμενος, συνοδευόμενος από δύο άλλα πρόσωπα, εισήλθε παράνομα στο διαμέρισμα του εφεσείοντα, μάλιστα, εν όψει της άρνησής του να τους επιτρέψει είσοδο, αφού απέκτησαν πρόσβαση από το μπαλκόνι. Αυτοί οι τρεις απαίτησαν από τον εφεσείοντα να τους καταβάλει χρηματικό ποσό και ο εφεσείων αρνήθηκε. Επαναλαμβάνουμε πως, κατά τα γεγονότα, όπως αυτά εκτέθηκαν ενώπιον του Κακουργιοδικείου, οι τρεις του ήταν εντελώς άγνωστοι. Υπήρχαν στο διαμέρισμα και άλλα πρόσωπα και ακολούθησε έντονη λογομαχία, με τους τρεις να επιμένουν στην καταβολή του χρηματικού ποσού. Επίσης, ακολούθησε συμπλοκή, κατά την εξέλιξη της οποίας ο εφεσείων και οι τρεις κατέληξαν στην κουζίνα του διαμερίσματος. Ο εφεσείων, σε κάποια στιγμή, πήρε μαχαίρι της κουζίνας που βρισκόταν εκεί και κατάφερε ένα κτύπημα στον παραπονούμενο, στην κοιλιακή χώρα. Ο παραπονούμενος τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά ευτυχώς η υγεία του στο τέλος αποκαταστάθηκε, μετά από χειρουργική επέμβαση.     

Το Κακουργιοδικείο αναφέρθηκε σε αυτά τα περιστατικά και, σύμφωνα με την απόφασή του, τα έλαβε υπόψη. Όπως σημείωσε, έλαβε υπόψη και το γεγονός ότι ο εφεσείων έχει λευκό ποινικό μητρώο και ότι παραδέχτηκε την κατηγορία, εκφράζοντας τη μεταμέλειά του. Ταυτόχρονα, όμως, σημειώνοντας πως «ανασκόπηση της νομολογίας μας αποκαλύπτει ότι γενικά αδικήματα απρόκλητης βίας αντιμετωπίζονται από τα Δικαστήρια με επιβολή αποτρεπτικών ποινών, ακόμα και στις περιπτώσεις όπου ο κατηγορούμενος είναι λευκού ποινικού μητρώου». Δεν είμαστε βέβαιοι αν, με αυτή την αναφορά, το Κακουργιοδικείο εννοούσε την περίπτωση του εφεσείοντα, αλλά, ούτως ή άλλως, είναι προφανές πως δεν προσδόθηκε η δέουσα βαρύτητα στο γεγονός της ισχυρότατης πρόκλησης που δέχτηκε ο εφεσείων. Ούτε, βεβαίως, και στις περιστάσεις κάτω από τις οποίες διέπραξε το αδίκημα, κάτω από την έξαψη, την πίεση, τη φόρτιση και, εν τέλει, την κατάσταση απειλής στην οποία βρέθηκε μέσα στο σπίτι του από τρεις άγνωστους, οι οποίοι παράνομα εισήλθαν σ’ αυτό, επιμένοντας σε παράνομες αξιώσεις. Ασφαλώς το αδίκημα ήταν σοβαρό και η αναφορά του [*627]Κακουργιοδικείου στη μέγιστη ποινή των επτά ετών που προβλέπει ο νόμος είχε τη θέση της. Όπως και το γεγονός της χρησιμοποίησης μαχαιριού με απρόβλεπτες συνέπειες, όταν με αυτό καταφέρεται κτύπημα στην κοιλιακή χώρα. Θεωρούμε, όμως, πως, από το σύνολο, η αρμόζουσα ποινή πρέπει να είναι εκείνη των δώδεκα μηνών.

Η πρωτόδικη απόφαση παραμερίζεται και αντικαθίσταται με ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών.

Η έφεση επιτρέπεται. Η ποινή μειώνεται ως ανωτέρω.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο