Aboutalebi Touras ν. Αστυνομίας (2009) 2 ΑΑΔ 677

(2009) 2 ΑΑΔ 677

[*677]17 Δεκεμβρίου, 2009

[ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΑΜΠΑΛΛΗΣ, Δ/στές]

TOURAS ABOUTALEBI,

Εφεσείων,

v.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ,

Εφεσίβλητης.

(Ποινική Έφεση Αρ. 168/2009)

 

Ποινή ― Κατοχή ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Α (19,682 γρ. οπίου) ― Εφεσείων, ηλικίας 26 ετών, ήλθε στην Κύπρο παρανόμως από το Ιράν και διατηρούσε τα ναρκωτικά στο διαμέρισμά του, δηλώνοντας ότι τα ήθελε για δική του χρήση ― Άμεση παραδοχή ― Λευκό ποινικό μητρώο ― Επιβολή ποινής φυλάκισης δύο ετών ― Επικυρώθηκε κατ’ έφεση.

Ποινή ― Χρόνος έναρξης  έκτισης ποινής φυλάκισης ― Κατά πόσο μετρά η περίοδος προφυλάκισης ― Άρθρο 117 του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου, Κεφ.155, όπως τροποποιήθηκε ― Εφαρμοστέες αρχές.

Μετά από πληροφορία, η Αστυνομία ερεύνησε το διαμέρισμα του εφεσείοντος, όπου εντόπισε το όπιο σε σακκούλι κάτω από τον κάλαθο αχρήστων στο αποχωρητήριο. Ο εφεσείων παραδέχθηκε ενοχή και εξήγησε πως κατείχε τα ναρκωτικά για δική του χρήση, δεν αποκάλυψε όμως το όνομα του προμηθευτή τους. Δεν βαρύνεται με προηγούμενες καταδίκες, ήλθε στην Κύπρο παρανόμως από το Ιράν και είναι 26 ετών, άγαμος.

Το πρωτόδικο Δικαστήριο καθοδηγούμενο από την υπόθεση Beyki v. Αστυνομίας (2008) 2 Α.Α.Δ. 60, επέβαλε στον εφεσείοντα ποινή διετούς φυλάκισης, την οποία αυτός εφεσίβαλε ως έκδηλα υπερβολική. Ο συνήγορός του υποστήριξε πως η περίοδος των 44 ημερών κατά την οποία ο εφεσείων τελούσε υπό κράτηση θα έπρεπε να βρει την αντανάκλασή της στην επιβληθείσα ποινή και επίσης ότι η ποινή που επιβλήθηκε στον εφεσείοντα είναι μεγαλύτερη και από την ποινή που [*678]επιβλήθηκε στην υπόθεση Beyki. Παράλληλα αναφέρθηκε στις προσωπικές περιστάσεις του εφεσείοντος, όπως αυτές εκτίθενται και στην έκθεση κοινωνικής έρευνας που παρουσιάστηκε και στη διαφορά στην παρούσα υπόθεση με την υπόθεση Beyki, κατά την οποία εκεί ο κατηγορούμενος ήταν ηλικίας 41 ετών, ενώ ο εφεσείων είναι ηλικίας 26 ετών.

Αποφασίστηκε ότι:

1.  Σύμφωνα με το Άρθρο 117 του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου, Κεφ.155, όπως τροποποιήθηκε, η έκτιση της ποινής φυλάκισης αρχίζει από την ημέρα κατά την οποία αυτή διαβάζεται, αλλά αυτή η περίοδος, εκτός εάν το Δικαστήριο διατάξει άλλως, μειώνεται κατά το χρονικό διάστημα κατά το οποίο αυτός που καταδικάστηκε τελούσε, δυνάμει των διατάξεων του νόμου, σε προφυλάκιση. Το πρωτόδικο Δικαστήριο εν προκειμένω δεν έχει διατάξει άλλως.

2.  Η ποινή δεν είναι έκδηλα υπερβολική ή εσφαλμένη λόγω εμφιλοχώρησης οποιουδήποτε σφάλματος αρχής.

Η έφεση απορρίφθηκε.

Αναφερόμενη Υπόθεση:

Beyki v. Αστυνομίας (2008) 2 Α.Α.Δ. 60.

Έφεση εναντίον Καταδίκης και Ποινής.

Έφεση από τον εφεσείοντα εναντίον της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού (Κίτσιος, Ε.Δ.,), (Ποινική Υπόθεση Αρ. 13952/09), ημερομηνίας 21/7/09.

Α. Χαραλάμπους, για τον Εφεσείοντα.

Ό. Σοφοκλέους, Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για την Εφεσίβλητη.

Ο Εφεσείων είναι παρών.

Εx tempore

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: Η ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου θα δοθεί από το Δικαστή Γ. Κωνσταντινίδη.

[*679]ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Δ.: Το πρωτόδικο Δικαστήριο επέβαλε στον εφεσείοντα ποινή φυλάκισης δύο ετών για την κατηγορία της κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Α, δηλαδή 19,682 γρ. οπίου, έξι μηνών για κατοχή ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Β, δηλαδή 9,0087 γρ. ρητίνης κάνναβης, δέκα ημερών για την κατηγορία της χρήσης του οπίου και δύο μηνών για την κατηγορία της εισόδου στη Δημοκρατία μέσω μη εγκεκριμένου λιμένος. Η έφεση, όπως διευκρινίστηκε, αφορά στην ποινή των δύο ετών που επιβλήθηκε για την πρώτη κατηγορία και δεν αφορά ούτε στο γεγονός ότι η ποινή των δύο μηνών για την παράνομη είσοδο στη Δημοκρατία διατάχθηκε να μην είναι συντρέχουσα.

Το πρωτόδικο Δικαστήριο καθοδηγήθηκε από την απόφαση του Εφετείου στην υπόθεση Mahrad Mohamad Reza Beyki v. Αστυνομίας (2008) 2 Α.Α.Δ. 60, στην οποία, ακριβώς, σε σχέση με χρήση ναρκωτικών, με αναφορά και σε προηγούμενη νομολογία, μείωσε την πρωτοδίκως επιβληθείσα ποινή των τριών ετών σε ποινή φυλάκισης δύο ετών.

Ο ευπαίδευτος συνήγορος για τον εφεσείοντα αναγνώρισε πως, σε περιπτώσεις όπως η παρούσα, η ποινή φυλάκισης είναι αρμόζουσα. Υποστήριξε όμως πως αυτή, στο πλαίσιο της νομολογίας μας, θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ των δεκατεσσάρων και δεκαοκτώ μηνών. Δεν αναφέρθηκε όμως σε νομολογία από την οποία να προκύπτει τέτοιας μορφής πλαίσιο και στήριξε τη θέση του ουσιαστικά στην αντίληψή του αναφορικά με την επενέργεια της ποινής. Ο εφεσείων είχε παραμείνει υπό κράτηση για 44 ημέρες, πράγμα το οποίο θα έπρεπε να βρει την αντανάκλασή του στην ποινή που επιβλήθηκε. Ουσιαστικά, όπως υποστήριξε, η ποινή που επιβλήθηκε είναι μεγαλύτερη και από την ποινή που επιβλήθηκε στην υπόθεση Beyki. Παράλληλα αναφέρθηκε στις προσωπικές περιστάσεις του εφεσείοντα, όπως αυτές εκτίθενται και στην έκθεση κοινωνικής έρευνας που παρουσιάστηκε και στη διαφορά στην παρούσα με την υπόθεση Beyki, κατά την οποία εκεί ο κατηγορούμενος ήταν ηλικίας 41 ετών, ενώ ο εφεσείων είναι ηλικίας 26 ετών.

Η ευπαίδευτη συνήγορος για την εφεσίβλητη υποστήριξε την ορθότητα της πρωτόδικης απόφασης με αναφορά σε περαιτέρω νομολογία, η οποία όμως, όπως παρατηρήσαμε και κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, αφορούσε σε υποθέσεις στις οποίες το παράπονο αφορούσε σε ποινή που επιβλήθηκε για κατηγορία κατοχής με σκοπό την προμήθεια σε τρίτους. Μας εξήγησε ότι η σχετικότητα οφείλεται στη γενική παρατήρηση, σε όλες, της συχνότητας με [*680]την οποία διαπράττονται αυτής της φύσης τα αδικήματα.

Σύμφωνα με το Άρθρο 117 του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου, Κεφ. 155, όπως τροποποιήθηκε, η έκτιση της ποινής φυλάκισης που επιβάλλεται αρχίζει από την ημέρα κατά την οποία αυτή διαβάζεται, αλλά αυτή η περίοδος, εκτός εάν το Δικαστήριο διατάξει άλλως, μειώνεται κατά το χρονικό διάστημα κατά το οποίο αυτός που καταδικάστηκε τελούσε, δυνάμει των διατάξεων του νόμου, σε προφυλάκιση. Το πρωτόδικο Δικαστήριο εν προκειμένω δεν έχει διατάξει άλλως και το επιχείρημα του κ. Χαραλάμπους, στην έκταση που αφορούσε στις 44 ημέρες προφυλάκισης του εφεσείοντα, είναι αβάσιμο.

Μετά από πληροφορία η Αστυνομία ερεύνησε το διαμέρισμα του κατηγορουμένου και κάτω από κάλαθο αχρήστων στο αποχωρητήριό του εντόπισε σακούλι, μέσα στο οποίο βρέθηκε το όπιο.  Σε άλλο μέρος του διαμερίσματος ανευρέθηκε και η ρητίνη κάνναβης. Ο εφεσείων παραδέχθηκε ενοχή και εξήγησε πως κατείχε τα ναρκωτικά για δική του χρήση. Δε βαρύνεται με προηγούμενες καταδίκες, ήλθε στην Κύπρο παρανόμως από το Ιράν και είναι 26 ετών, άγαμος.

Το πρωτόδικο Δικαστήριο αναφέρθηκε στις προσωπικές περιστάσεις του εφεσείοντα, στο γεγονός της ομολογίας του, αν και, όπως σημείωσε, ο εφεσείων δεν αποκάλυψε το όνομα του προμηθευτή των ναρκωτικών και στο γεγονός ότι δε βαρυνόταν με προηγούμενες καταδίκες. Θεώρησε όμως πως, ενόψει της μεγάλης σοβαρότητας των αδικημάτων που σχετίζονται με ναρκωτικά και της συχνότητας με την οποία αυτά διαπράττονται, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονιστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, ειδικά στην υπόθεση Beyki, στην οποία αναφέρθηκε, η ποινή των δύο ετών για την πρώτη κατηγορία ήταν η ενδεδειγμένη.

Εξετάσαμε όλα τα δεδομένα και δεν έχουμε ικανοποιηθεί ότι η ποινή αυτή ήταν έκδηλα υπερβολική ή ότι εμφιλοχώρησε οποιασδήποτε μορφής σφάλμα αρχής.

Η έφεση απορρίπτεται.

Η έφεση απορρίπτεται.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο