Κουμίδου Έλενα ν. Αστυνομίας (2011) 2 ΑΑΔ 209

(2011) 2 ΑΑΔ 209

[*209]24 Mαΐου, 2011

[ΑΡΤΕΜΗΣ, Π., ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ, ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ, Δ/στές]

EΛΕΝΑ ΚΟΥΜΙΔΟΥ,

Εφεσείουσα,

v.

ΑΣΤΥNΟΜΙΑΣ,

Εφεσίβλητης.

(Ποινική Έφεση Αρ. 55/2011)

 

Ποινή ― Αναστολή ποινής φυλάκισης εννέα μηνών, κατ’ έφεση, για αδικήματα απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και πλαστογραφία και κυκλοφορία πλαστών εγγράφων ― Ύπαρξη αρκετών παραγόντων που συνηγορούσαν υπέρ της αναστολής της ποινής.

Ποινή ― Απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, πλαστογραφία και κυκλοφορία πλαστών εγγράφων ― Άμεση παραδοχή ― Συνεργασία με την Αστυνομία ― Αποζημίωση παραπονούμενου ― Επιβολή ποινής φυλάκισης εννέα μηνών ― Επικυρώθηκε κατ’ έφεση, με αναστολή εκτέλεσής της για τρία χρόνια.

Με την παρούσα έφεσή της η εφεσείουσα προσβάλλει τόσο το μέγεθος της ποινής των εννέα μηνών που της επιβλήθηκε για αδικήματα απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και πλαστογραφία και κυκλοφορία πλαστών εγγράφων, όσο και το γεγονός ότι η ποινή αυτή δεν ανεστάλη.

Αποφασίστηκε ότι:

1.  Το πρωτόδικο Δικαστήριο με γενικότητες απέρριψε το αίτημα της αναστολής χωρίς να δίδει σαφώς τους λόγους που το αρνήθηκε.

2.  Οι παράγοντες οι οποίοι αναφέρονται κατωτέρω συνηγορούν υπέρ της έκδοσης διαταγής για αναστολή της ποινής:

     Η απερισκεψία της ενέργειας της εφεσείουσας, αυτό δε φαίνεται και από το ποσό το οποίο απέσπασε με βάση τις παράνομες πρά[*210]ξεις τις οποίες διέπραξε. Ήταν η πρώτη φορά που η εφεσείουσα εμφανίστηκε ποτέ ενώπιον Δικαστηρίου και είχε σοβαρές συνέπειες για τις ενέργειές της αυτές τόσο στη ζωή της όσο και στην εργασία της. Επίσης, υπάρχουν και πολλοί προσωπικοί παράγοντες που επενεργούν υπέρ της, όσο και το γεγονός ότι αυτή παραδέχτηκε αμέσως τα αδικήματα, συνεργάστηκε με την Αστυνομία και αποζημίωσε τον παραπονούμενο.

Η ποινή αναφορικά με την άρνηση αναστολής παραμερίστηκε. Παρέμεινε το ύψος της ποινής, αλλά η έκτισή της αναστάληκε για τρία χρόνια.

Έφεση εναντίον Ποινής.

Έφεση από την εφεσείουσα εναντίον της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας (Χαραλάμπους, Ε.Δ.), (Ποινική Υπόθεση Αρ. 19066/10), ημερομηνίας 10/3/11.

Χρ. Θεοδώρου για Λ. Παπαφιλίππου & Σία, για την Εφεσείουσα.

Όλ. Σοφοκλέους (κα), για Γενικό Εισαγγελέα, για την Εφεσίβλητη.

Ex tempore

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: Η ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου θα δοθεί από τον Π. Αρτέμη, Π..

ΑΡΤΕΜΗΣ, Π.: Η Κατηγορούμενη καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα μηνών για αδικήματα απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και πλαστογραφία και κυκλοφορία πλαστών εγγράφων.

Η σοβαρότητα των αδικημάτων, ιδίως της πλαστογραφίας, έχει τονιστεί από το Δικαστήριο. Με την Έφεσή της η Εφεσείουσα, προσβάλλει τόσο το μέγεθος της ποινής, των εννέα μηνών δηλαδή, όσο και το γεγονός ότι δεν ανεστάλη η ποινή αυτή.

Εν όψει των γεγονότων, θεωρούμε ορθή την θέση της Υπεράσπισης, τουλάχιστον όσον αφορά την μη αναστολή της ποινής. Το Πρωτόδικο Δικαστήριο με γενικότητες απέρριψε το αίτημα της αναστολής χωρίς να δίδει σαφώς τους λόγους που το αρνήθηκε.

Κατά την άποψή μας, η περίπτωση αυτή ήταν η αρμόζουσα για [*211]να ανασταλεί η ποινή φυλάκισης. Επρόκειτο για μια απερίσκεπτη ενέργεια που φαίνεται και από το ποσό το οποίο απέσπασε με βάση τις παράνομες αυτές πράξεις. Η Εφεσείουσα ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε ποτέ ενώπιον Δικαστηρίου, και οι ενέργειές της αυτές είχαν σοβαρές συνέπειες στην ζωή της και στην καριέρα της, αφού είχε απολυθεί από την εργασία της. Επίσης, υπάρχουν και πολλοί προσωπικοί παράγοντες που επενεργούν υπέρ της, όσο και το γεγονός ότι αυτή παραδέχτηκε αμέσως τα αδικήματα, συνεργάστηκε με την Αστυνομία και αποζημίωσε τον παραπονούμενο.

Υπό τις συνθήκες η ποινή όσον αφορά την άρνηση αναστολής παραμερίζεται. Παραμένει το μέγεθος της ποινής, αλλά αναστέλλεται για τρία χρόνια.

(Η ποινή επεξηγείται στην Εφεσείουσα).

Η ποινή αναφορικά με την άρνηση αναστολής παραμερίζεται. Παρέμεινε το ύψος της ποινής, αλλά η έκτισή της αναστέλλεται για τρία χρόνια.

 


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο