Κατσάπαου Γεώργιος ν. Δημοκρατίας (2012) 2 ΑΑΔ 318

(2012) 2 ΑΑΔ 318

[*318]7 Ioυνίου, 2012

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ, ΝΑΘΑΝΑΗΛ, ΠΑΜΠΑΛΛΗΣ, Δ/στές]

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΣΑΠΑΟΥ,

Eφεσείων,

v.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

Εφεσίβλητης.

(Ποινική Έφεση Αρ. 194/2011)

 

Ναρκωτικά ― Ποινή ― Επικύρωση συντρεχουσών ποινών φυλάκισης τριών χρόνων για προμήθεια ελεγχομένου φαρμάκου τάξεως Β σε άλλο πρόσωπο και οκτώ χρόνων για το αδίκημα της κατοχής ελεγχομένου φαρμάκου, τάξεως Β με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα, και 6 μηνών για το αδίκημα της παράνομης χρήσης ελεγχομένου φαρμάκου ― Ανευρεθείσα ποσότητα ενός κιλού  και 481,3198 γρ., ξηρής φυτικής ύλης κάνναβης ― Παραδοχή ― Αεροστεγώς συσκευασμένα ναρκωτικά ― Συνθήκες διάπραξης αδικημάτων, που κατεδείκνυαν σχεδιασμό και οργάνωση εκ μέρους του εφεσείοντα, μειωμένης αξίας οι προσωπικές συνθήκες του εφεσείοντα.

Ναρκωτικά ― Παραδοχή από κατηγορούμενο που συλλαμβάνεται επαυτοφώρω κατέχοντας και μεταφέροντας ναρκωτικά, είναι μειωμένης αξίας.

Ναρκωτικά ― Ποινή ― Τα Δικαστήρια έχουν υποχρέωση να συμβάλουν θετικά στην καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών ― Η αντιμετώπιση των προμηθευτών ναρκωτικών πρέπει να έχει την ανάλογη βαρύτητα και στην επιβαλλόμενη ποινή, που πρέπει να είναι αυστηρή.

O εφεσείων, αμφισβήτησε ως έκδηλα υπερβολική την καταδίκη του ύστερα από δική του παραδοχή, σε συντρέχουσες ποινές φυλάκισης τριών χρόνων για το αδίκημα της προμήθειας ελεγχομένου φαρμάκου τάξεως Β σε άλλο πρόσωπο, 8 χρόνων για το αδίκημα της κατοχής ελεγχομένου φαρμάκου, τάξεως Β με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα και 6 μηνών για το αδίκημα της παράνομης χρήσης ελεγχομένου φαρμάκου.

Ο εφεσείων συνελήφθη με δικαστικό ένταλμα, σε κατάστημα, τρίτου προσώπου όπου εκεί διαπιστώθηκε ότι είχαν συσκευαστεί ναρκω[*319]τικά με μηχανή συσκευασίας ψαριών τα οποία και βρέθηκαν στον πάγκο του καταστήματος μαζί με μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, ένα κουτί πλαστικά γάντια και διάφορα σακούλια.

Σε ανοικτό χώρο του υποστατικού, εντοπίστηκε και ανακόπηκε ο εφεσείων ο οποίος με αναμμένη τη μηχανή του αυτοκινήτου του, επιχειρούσε να φύγει. Στην κατοχή του βρέθηκαν επίσης ναρκωτικά.  Το σύνολο της ποσότητας που ανευρέθηκε, κάτω από τις πιο πάνω περιστάσεις, ήταν 1 κιλό και 481,3198 γρ.

Γι’ αυτή την ποσότητα είχαν προσαχθεί κατηγορίες  στον εφεσείοντα και στο τρίτο πρόσωπο.

Στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο  έκανε αναφορά στην προβλεπόμενη από τη νομοθεσία ποινή και αφού θεώρησε την ποσότητα που ανευρέθηκε μεγάλη, στιγμάτισε την πρόθεση του εφεσείοντα να προμηθεύσει την ποσότητα σε άλλα πρόσωπα, που κατεδείκνυε όπως σημείωσε την εξειδικευμένη προετοιμασία των ναρκωτικών, τη μεγάλη οργάνωση και την αυξημένου βαθμού εγκληματικότητα.

Το Κακουργιοδικείο σημείωσε τη διαφωνία του ως προς την εισήγηση της υπεράσπισης ότι ο εφεσείων ενήργησε ερασιτεχνικά, ενώ μεταξύ άλλων κατά την επιμέτρηση της ποινής έλαβε υπόψη του την παραδοχή του εφεσείοντα και το γεγονός ότι δεν είχε οποιαδήποτε προηγούμενη καταδίκη.

Με την έφεση υποστηρίχθηκε ότι:

α) Η ποινή ήταν έκδηλα υπερβολική, καθ’ ότι δεν δόθηκε σημασία από το Κακουργιοδικείο στο γεγονός ότι ήταν ξηρή φυτική ύλη κάνναβης, η οποία δεν έτυχε οποιασδήποτε επεξεργασίας.

β) Η επιβληθείσα ποινή εμφανώς ήταν υπερβολική, δεδομένης της ποσότητας του 1,5 κιλού.

γ)  Δεν δόθηκε η ανάλογη σημασία στο γεγονός ότι ο εφεσείων ως μεσάζων, ενήργησε στη βάση οδηγιών τρίτων προσώπων που του παρέδωσαν τα ναρκωτικά ούτε στην παραδοχή και  μεταμέλεια του εφεσείοντα.

δ) Υπήρξε μειωμένη αντίκριση των μετριαστικών προσωπικών περιστάσεων του εφεσείοντα.

Αποφασίστηκε ότι:

[*320]1.       Η υπόθεση στην οποία παρέπεμψε ο εφεσείων δεν σχετιζόταν με τα περιστατικά της υπόθεσης καθ’ ότι αφορούσε σε ζητήματα άνισης μεταχείρισης συγκατηγορουμένων και δεν μπορούσε να υπάρξει οποιοσδήποτε παραλληλισμός των δύο περιπτώσεων.

2. Τα γεγονότα που συνέθεταν την υπόθεση αυτή, κάθε άλλο παρά, ερασιτεχνισμό κατεδείκνυαν. Ήταν ορθή η θέση του Κακουργιοδικείου ότι είχε καταδειχθεί εξειδικευμένη προετοιμασία και καλή οργάνωση. Τα ναρκωτικά ήταν φυλαγμένα στο εσωτερικό ελαστικού.  Μετεφέρθησαν από τον εφεσείοντα στο κατάστημα του άλλου προσώπου με εμφανή σκοπό και εκεί, με τη βοήθεια ηλεκτρονικής ζυγαριάς, έγινε η συσκευασία σε σακουλάκια αεροστεγώς κλειστά με συγκεκριμένη ποσότητα εκάστου 26 με 27 γραμμαρίων.

3. Ο εφεσείων έκαμε την πιο πάνω εργασία με χρηματικό αντάλλαγμα.  Αυτά ήταν σοβαρά επιβαρυντικά στοιχεία, τα οποία λήφθησαν σοβαρά υπόψη από το Κακουργιοδικείο, όταν επέβαλλε την ποινή. Ο εφεσείων επεχείρησε να αναχωρήσει από το κατάστημα και ανεκόπη από την Αστυνομία.

4. Ποσότητα ναρκωτικών, αεροστεγώς συσκευασμένα, βρέθηκαν στο αυτοκίνητο του που κατεδείκνυε ότι ήταν έτοιμος να αναχωρήσει και να μεταφέρει τα ναρκωτικά. Το γεγονός ότι έκαμε παραδοχή στα αδικήματα για τα οποία κατηγορήθηκε είχε τη σημασία του, πλην όμως, η παραδοχή από κατηγορούμενο που συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω κατέχοντας και μεταφέροντας ναρκωτικά, είναι μειωμένης αξίας.

5. Έχοντας υπόψη την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία, ποινή, που καταδεικνύει την αγωνία της κοινωνίας για τα αδικήματα αυτής της μορφής, με κανένα τρόπο η επιβληθείσα ποινή των 8 ετών ήταν, με οποιονδήποτε τρόπο, υπερβολική.

6. Οι προσωπικές συνθήκες και οι ελαφρυντικοί παράγοντες είχαν ληφθεί επαρκώς υπόψη από το Κακουργιοδικείο.

Η έφεση απορρίφθηκε.

Αναφερόμενες Υποθέσεις:

Νικήτα v. Δημοκρατίας (2012) 2 A.A. 156,

Παναγιώτου v. Δημοκρατίας (2008) 2 Α.Α.Δ. 4789,

Abe ν. Δημοκρατίας (2008) 2 Α.Α.Δ. 211.

[*321]Έφεση κατά της Ποινής.

Εφέσεις από τον εφεσείοντα εναντίον της απόφασης του Κακουργιοδικείου Πάφου (Μαλαχτός, Π.Ε.Δ., Ματθαίου, Α.Ε.Δ., Κίτσιος, Ε.Δ.), (Ποινική Υπόθεση Αρ. 9847/11), ημερομηνίας 14/11/11.

Χρ. Ιωαννίδης, για τον Εφεσείοντα.

Α. Κωνσταντίνου (κα), Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για την Εφεσίβλητη.

Cur. adv. vult.

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ, Δ.: Tην απόφαση του Δικαστηρίου θα δώσει ο Δικαστής Κ. Παμπαλλής.

ΠΑΜΠΑΛΛΗΣ, Δ.: O εφεσείων, μετά από δική του παραδοχή, καταδικάστηκε από το μόνιμο Kακουργιοδικείο Πάφου σε συντρέχουσες ποινές φυλάκισης για το αδίκημα α) της προμήθειας ελεγχομένου φαρμάκου τάξεως Β σε άλλο πρόσωπο, τριών χρόνων β) για το αδίκημα της κατοχής ελεγχομένου φαρμάκου, τάξεως Β με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα, 8 χρόνων και γ) για το αδίκημα της παράνομης χρήσης ελεγχομένου φαρμάκου 6 μηνών. Με την παρούσα έφεση αμφισβητείται το ύψος της επιβληθείσας ποινής και επιδιώκεται η μείωση της αφού, είναι, όπως προβάλλεται, έκδηλα υπερβολική.

Τα γεγονότα που συνθέτουν την υπόθεση αυτή όπως έχουν εκτεθεί στην απόφαση του Κακουργιοδικείου, είναι τα ακόλουθα.

Ποσότητα ναρκωτικών βρισκόμενη σε ελαστικό αυτοκινήτου (ρεζέρβα), αφαιρέθηκε αφού τούτο σχίστηκε με μαχαίρι, από τον εφεσείοντα. Στη συνέχεια, τα ναρκωτικά μεταφέρθηκαν στο κατάστημα που διατηρούσε κάποιος Ελευθέριος Νεοκλέους, που ήταν συγκατηγορούμενος του εφεσείοντα στην πρωτόδικη διαδικασία και ασχολείται με τη διατήρηση κατεψυγμένων ψαρικών. Η ποσότητα των ναρκωτικών μεταφέρθηκε, εντός του καταστήματος, από τον εφεσείοντα βοηθούμενο από τον πιο πάνω Νεοκλέους. Ήταν επιθυμία του εφεσείοντα να συσκευάσει τα ναρκωτικά σε αριθμό σακουλιών χρησιμοποιώντας τη μηχανή που διατηρούσε ο εν λόγω Νεοκλέους στο κατάστημά του.

Στις 27 Ιουνίου, 2011, η Αστυνομία εισήλθε, με δικαστικό ένταλμα, στο εν λόγω κατάστημα, όπου, στην παρουσία του Νεοκλέους και τρίτου προσώπου, διαπιστώθηκε ότι η συσκευασία των ναρκω[*322]τικών είχε αποπερατωθεί και στον πάγκο του καταστήματος βρισκόταν η μηχανή συσκευασίας, μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, ένα κουτί πλαστικά γάντια και διάφορα σακούλια. Ο εν λόγω Νεοκλέους κάπνιζε τσιγάρο το οποίο περιείχε κάνναβη 0,378 γραμμαρίων. Η εν λόγω κάνναβης δόθηκε ενωρίτερα στον εν λόγω Νεοκλέους από τον εφεσείοντα. Η ποσότητα που τελικώς παρέδωσε ο εφεσείων στην εν λόγω Νεοκλέους ήταν 0,1786 γραμμάρια, όπως αναφέρεται στην τέταρτη κατηγορία την οποία παραδέχτηκε ο εφεσείων. Η υπόλοιπη ποσότητα, εκτός απ’ αυτή που είχε χρησιμοποιήσει για να καπνίσει ήτοι 0,1408 γραμμάρια ήταν σε σακουλάκι πάνω από το ψυγείο και εντοπίστηκε από την Αστυνομία. Στην κατοχή του εν λόγω Νεοκλέους διαπιστώθηκε ότι υπήρχε και άλλη ποσότητα κάνναβης, για την οποία δεν χρειάζεται να δώσουμε περαιτέρω λεπτομέρειες, στα πλαίσια της παρούσας έφεσης.

Η Αστυνομία κινήθηκε προς το πίσω μέρος του καταστήματος όπου, σε ανοικτό χώρο, εντοπίστηκε και ανακόπηκε ο εφεσείων  ο οποίος με αναμμένη τη μηχανή του αυτοκινήτου του, επιχειρούσε να φύγει. Έγινε σωματική έρευνα στον εφεσείοντα και ανευρέθηκε να έχει στην κατοχή του κάνναβη βάρους 19,7428 γραμμάρια. Όταν του επιστήθηκε η προσοχή του στο νόμο απάντησε ότι απολογείται και σε έρευνα, που ακολούθησε στο αυτοκίνητο του, ανευρέθηκαν νάιλον σακούλια τα οποία περιείχαν 54 αεροστεγείς νάιλον συσκευασίες, που η κάθε μια περιείχε κάνναβη βάρους 27-28 γρ. Το σύνολο της ποσότητας που ανευρέθηκε, κάτω από τις περιστάσεις που αναλύσαμε πιο πάνω, ήταν 1 κιλό και 481,3198 γρ.. Γι’ αυτή την ποσότητα είχαν προσαχθεί οι κατηγορίες τις οποίες ο εφεσείων και ο εν λόγω Νεοκλέους παραδέχτηκαν ότι είχαν στην κατοχή τους και, μεταξύ άλλων, ότι ο εφεσείων τα κατείχε με σκοπό να τα προμηθεύσει σε τρίτο πρόσωπο.

Το Κακουργιοδικείο στην απόφαση του κάνει αναφορά στην προβλεπόμενη από τη νομοθεσία ποινή και αφού θεωρεί την ποσότητα που ανευρέθηκε μεγάλη, ιδιαιτέρως, στιγματίζει την πρόθεση του εφεσείοντα να προμηθεύσει την ποσότητα σε άλλα πρόσωπα που καταδεικνύει, όπως, σημειώνεται η εξειδικευμένη προετοιμασία των ναρκωτικών φυλάσσοντας τα σε αεροστεγείς συσκευασίες κάτι, που όπως τονίζεται με έμφαση, «καταδεικνύει μεγάλη οργάνωση και αυξημένου βαθμού εγκληματικότητα».

Γίνεται επίσης αναφορά στις προσωπικές συνθήκες του εφεσείοντα, όπως έχουν αναπτυχθεί πρωτοδίκως, και το Δικαστήριο κάμνει ιδιαίτερη μνεία στη συμμετοχή του στη διακίνηση ναρκωτικών με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους, η οποία όπως σημειώ[*323]νεται, καθιστά την πράξη ακόμα πιο αποτροπιαστική. Το Κακουργιοδικείο σημειώνει τη διαφωνία του ως προς την εισήγηση της υπεράσπισης ότι ο εφεσείων ενήργησε ερασιτεχνικά, σημειώνοντας ότι υπήρχε σοβαρός σχεδιασμός και οργάνωση έτσι ώστε η κάθε ποσότητα να ζυγιστεί με ζυγαριά ακριβείας να διαχωριστεί και να σφραγιστεί αεροστεγώς. Κατά την επιμέτρηση της ποινής λήφθηκε υπόψη από το πρωτόδικο δικαστήριο η παραδοχή του εφεσείοντα και το γεγονός ότι δεν έχει οποιαδήποτε προηγούμενη καταδίκη.

Ο ευπαίδευτος συνήγορος του εφεσείοντα αγορεύοντας σε συνάρτηση με το ύψος της επιβληθείσας ποινής για την προμήθεια ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β, των τριών χρόνων και του αδικήματος της παράνομης κατοχής ελεγχομένου φαρμάκου τάξεως Β  με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα, των 8 χρόνων, υποστήριξε ότι αυτή είναι υπερβολική, σημειώνοντας ότι δεν δόθηκε σημασία από το Κακουργιοδικείο στο γεγονός ότι ήταν ξηρή φυτική ύλη κάνναβης, η οποία δεν έτυχε οποιασδήποτε επεξεργασίας. Επισήμανε ο συνήγορος ότι, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, το αδίκημα της προμήθειας ελεγχομένου φαρμάκου τάξεως Β επιφέρει την ιδία ποινή με το αδίκημα της προμήθειας ελεγχομένου φαρμάκου τάξεως Α. Αυτή όμως η διαφοροποίηση, που εδράζεται στην ποιότητα των ναρκωτικών επισήμανε, δεν εντοπίζεται πουθενά στην απόφαση του Δικαστηρίου. Ο εφεσείων είχε στην κατοχή του ναρκωτική ουσία η οποία δεν έτυχε επεξεργασίας με την εξαγωγή της ρητίνης ή και χωρίς άλλο εμπλουτισμό. Οι αποφάσεις τις οποίες επικαλέστηκε το Κακουργιοδικείο αφορούσαν υποθέσεις προμήθειας ρητίνης κάνναβης και όχι ξηρής φυτικής ύλης, όπως είπε.

Η επιβληθείσα ποινή εμφανώς είναι υπερβολική, όπως υποστήριξε ο συνήγορος, λαμβάνοντας υπόψη και την ποσότητα που ήταν 1,5 κιλών. Ο συνήγορος εισηγήθηκε ότι σε υπόθεση παρόμοιας φύσεως, το Κακουργιοδικείο Πάφου επέβαλε ποινή η οποία, κατά το στάδιο της έφεσης μειώθηκε. Η υπόθεση εκείνη αφορούσε κατοχή 19 κιλών ναρκωτικών στην οποία τελικώς επιβλήθηκε ποινή 10 ετών.

Η εν λόγω επίκληση αφορά την υπόθεση Νικήτα v. Δημοκρατίας (2012) 2 A.A. 156. Με όλο το σεβασμό προς τον ευπαίδευτο συνήγορο, τα γεγονότα της πιο πάνω υπόθεσης είναι διαφορετικά και η αντιμετώπιση από το εφετείο ανάλογη.

Ο τότε εφεσείων μαζί με άλλα δύο άτομα είχε κατηγορηθεί για, μεταξύ άλλων, κατοχή 19 κιλών ναρκωτικών και κατοχή με σκοπό την προμήθεια. Τα ναρκωτικά εισήχθησαν σε πακέτα από την Ελλάδα, μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας με προορισμό το ταχυ[*324]δρομείο Πάφου. Όταν έγινε ο εντοπισμός τους, αποφασίστηκε ελεγχόμενη παράδοση. Όταν τα πακέτα έφθασαν στη μάντρα του εφεσείοντα, επενέβη η Αστυνομία.

Στη δίκη που ακολούθησε ο Γενικός Εισαγγελέας απέσυρε τις κατηγορίες για κατοχή και κατοχή με σκοπό την προμήθεια εναντίον των δύο εκ των συγκατηγορουμένων του. Επί του σημείου αυτού, δηλαδή της άνισης μεταχείρισης από τη μια και της απουσίας λόγων για την ενέργεια αυτή του Γενικού Εισαγγελέα επικεντρώθηκε η έφεση και σ’ αυτά τα στοιχεία στηρίχθηκε το εφετείο για να μειώσει την επιβληθείσα ποινή, από 10 χρόνια σε 7, για το αδίκημα της προμήθειας και από 7 χρόνια σε 5, για το αδίκημα της κατοχής των ναρκωτικών.

Είναι συναφώς έκδηλο ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιοσδήποτε παραλληλισμός των δύο περιπτώσεων.

Δόθηκε έμφαση από το συνήγορο στο ρόλο που διαδραμάτισε ο εφεσείων ο οποίος ήταν, όπως είπε, «ενδιάμεσος της προμήθειας σε τελικούς χρήστες». Δεν δόθηκε η ανάλογη σημασία στο γεγονός ότι ο εφεσείων ως μεσάζων, ενήργησε στη βάση οδηγιών τρίτων προσώπων που του παρέδωσαν τα ναρκωτικά.

Δόθηκε μεγάλη σημασία από την πλευρά του εφεσείοντα, με το δεύτερο λόγο έφεσης, στη μειωμένη αντίκριση των μετριαστικών προσωπικών περιστάσεων του εφεσείοντα. Ιδιαιτέρως τονίστηκε ότι ο εφεσείων μετά τη τουρκική εισβολή είχε μαζί με τους γονείς του μεταναστεύσει στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, ο ίδιος επέστρεψε στην Κύπρο για να βρίσκεται κοντά στους γονείς του, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι ο μόνος προστάτης της συζύγου του και των υπερήλικων γονέων του. Το Κακουργιοδικείο δεν έδωσε σημασία, είπε ο συνήγορος, στην αναφυείσα ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης που τυγχάνει η σύζυγος και η τετράχρονη θυγατέρα του εφεσείοντα. Δεν δόθηκε, είπε καταλήγοντας επί του προκειμένου, καμιά σημασία στις προσωπικές αυτές συνθήκες.

Με τον τρίτο λόγο έφεσης, ο συνήγορος εισηγήθηκε ότι κατά την επιβολή της ποινής δεν λήφθηκε υπόψη η παραδοχή και η μεταμέλεια του εφεσείοντα. Έπρεπε να τύχει επιεικέστερης μεταχείρισης, και επίσης για να ενισχύσει τη θέση του ο συνήγορος, έκαμε αναφορά στη συμπεριφορά του εφεσείοντα που, από την πρώτη μέρα της κράτησης του είναι υπόδειγμα κρατουμένου, βοηθώντας στην κουζίνα και τα μαγειρεία και επίσης παρακολουθεί επιμορ[*325]φωτικά μαθήματα στις φυλακές όπου ευρίσκεται.

Η ευπαίδευτη συνήγορος της Δημοκρατίας, κάνοντας αναφορά στα γεγονότα της υπόθεσης, εισηγήθηκε ότι με κανένα τρόπο δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, ο τρόπος ενέργειας του εφεσείοντα, ως ερασιτεχνικός. Αντιθέτως, υπάρχει η καλή προετοιμασία φύλαξης και στη συνέχεια η αεροστεγώς επιτευχθείσα συσκευασία των ναρκωτικών.

Η προβλεπόμενη από το νόμο ποινή για κατοχή ελεγχομένου φαρμάκου τάξεως Β με σκοπό την προμήθεια προς τρίτα πρόσωπα, είναι όπως είπε, φυλάκιση δια βίου και το αδίκημα τεκμηριώνεται και από το υφιστάμενο στο Άρθρο 30 του Νόμου τεκμήριο. Η ποσότητα είναι μεγάλη και το αδίκημα τεκμηριώθηκε μόνο από αυτό.

Ούτε η εισήγηση ότι οι προσωπικές συνθήκες δεν λήφθησαν υπόψη μπορεί να τεκμηριωθεί, είπε η συνήγορος, αφού ο αιτητής είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω με μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών. Υπήρχε η ζυγαριά ακριβείας και το δικαστήριο έλαβε υπόψη του ότι πρέπει να προστατεύσει την κοινωνία από αδικήματα αυτής της μορφής. Συνεκτιμήθηκε, είπε περαιτέρω η κα. Κωνσταντίνου, και η παραδοχή του εφεσείοντα, η οποία βεβαίως, με βάση τη νομολογία, είναι μειωμένης αξίας λαμβανομένου υπόψη ότι ο εφεσείων είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω να διαπράττει τα αδικήματα τα οποία έχει παραδεχτεί. Το εφετείο, κατέληξε, επεμβαίνει όταν και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει στοιχείο υπερβολής στην επιβληθείσα ποινή, κάτι το οποίο στην προκείμενη περίπτωση δεν συμβαίνει.

Έχουμε μελετήσει με ιδιαίτερη προσοχή όσα τέθηκαν ενώπιον μας από τους ευπαίδευτους συνηγόρους. Τα γεγονότα που συνθέτουν την υπόθεση αυτή, κάθε άλλο παρά, ερασιτεχνισμό καταδεικνύουν. Αντίθετα, συμφωνούμε με τη θέση του Κακουργιοδικείου ότι έχει καταδειχθεί εξειδικευμένη προετοιμασία και καλή οργάνωση. Τα ναρκωτικά ήταν φυλαγμένα στο εσωτερικό ελαστικού.  Μετεφέρθησαν από τον εφεσείοντα στο κατάστημα του εν λόγω Νεοκλέους με εμφανή σκοπό και εκεί, με τη βοήθεια ηλεκτρονικής ζυγαριάς, έγινε η συσκευασία σε σακουλάκια αεροστεγώς κλειστά με συγκεκριμένη ποσότητα εκάστου 26 με 27 γραμμαρίων. Ο εφεσείων έκαμε την πιο πάνω εργασία με χρηματικό αντάλλαγμα. Αυτά είναι σοβαρά επιβαρυντικά στοιχεία, τα οποία λήφθησαν σοβαρά υπόψη από το Κακουργιοδικείο, όταν επέβαλλε την ποινή. Ο εφεσείων επεχείρησε να αναχωρήσει από το κατάστημα και ανεκόπη από την Αστυνομία. Ποσότητα ναρκωτικών, αεροστεγώς συσκευασμένα, βρέθηκαν στο αυτοκίνητο του που καταδεικνύει ότι [*326]ήταν έτοιμος να αναχωρήσει και να μεταφέρει τα ναρκωτικά. Το γεγονός ότι έκαμε παραδοχή στα αδικήματα για τα οποία κατηγορήθηκε έχει τη σημασία του, πλην όμως, όπως επισημαίνεται και στην απόφαση του Κακουργιοδικείου, η νομολογία καθόρισε ότι η παραδοχή από κατηγορούμενο που συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω κατέχοντας και μεταφέροντας ναρκωτικά, είναι μειωμένης αξίας.  Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι τα Δικαστήρια έχουν υποχρέωση να συμβάλουν θετικά στην καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών. Θεωρούμε ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, η αντιμετώπιση των προμηθευτών ναρκωτικών να έχει την ανάλογη βαρύτητα και στην επιβαλλόμενη ποινή, που πρέπει να είναι αυστηρή.  (Βλ. Παναγιώτου ν. Δημοκρατίας (2008) 2 Α.Α.Δ. 478.)

Η προβλεπόμενη από το Νόμο ποινή με βάση τον περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμου του 1977, Ν.29/77, για το αδίκημα της κατοχής ελεγχομένου φαρμάκου τάξεως Β, είναι 8 χρόνια φυλάκιση. Για το αδίκημα της προμήθειας ελεγχομένου φαρμάκου τάξεως Β σε άλλο πρόσωπο, η προβλεπόμενη ποινή είναι φυλάκιση δια βίου.

Έχοντας υπόψη την πιο πάνω αναφερόμενη, στο κείμενο της νομοθεσίας, ποινή, που καταδεικνύει την αγωνία της κοινωνίας για τα αδικήματα αυτής της μορφής, με κανένα τρόπο δεν θα συμφωνήσουμε με την υπεράσπιση ότι η επιβληθείσα ποινή των 8 ετών είναι, με οποιονδήποτε τρόπο, υπερβολική.

Στην απόφαση του κακουργιοδικείου γίνεται αναφορά και στην υπόθεση Abe v. Δημοκρατίας (2008) 2 Α.Α.Δ. 211, όπου τονίστηκε ότι οι προσωπικές συνθήκες του εφεσείοντα έχουν μειωμένη αξία, χωρίς όμως να δίδεται η εντύπωση ότι δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη. Θεωρούμε ότι, μέσα από το ύψος της επιβληθείσας ποινής, έχοντας υπόψη την προβλεπόμενη ανώτατη ποινή και τις συνθήκες διάπραξης των αδικημάτων, που όπως σημειώσαμε, κατέδειξαν και σχεδιασμό και οργάνωση εκ μέρους του εφεσείοντα, οι προσωπικές συνθήκες και οι ελαφρυντικοί παράγοντες έχουν ληφθεί επαρκώς υπόψη από το Κακουργιοδικείο.

Συνακόλουθα, δεν θεωρούμε ότι υπάρχει οποιονδήποτε σφάλμα αρχής στον τρόπο που αντιμετωπίστηκε ο εφεσείων από το Κακουργιοδικείο, ούτε θεωρούμε την ποινή που του επιβλήθηκε ως έκδηλα υπερβολική. Ως εκ τούτου η έφεση απορρίπτεται.

Η έφεση απορρίπτεται.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο