Al Mohammed Hussein ν. Αστυνομίας (Αρ. 2) (2014) 2 ΑΑΔ 62

ECLI:CY:AD:2014:B70

(2014) 2 ΑΑΔ 62

[*62]28 Ιανουαρίου, 2014

 

[ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ, Π., ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ, ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ, Δ/στές]

 

HUSSEIN AL MOHAMMED,

 

Εφεσείων,

 

ν.

 

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (Αρ. 2),

 

Εφεσίβλητης.

 

(Ποινική Έφεση Αρ. 225/2013)

 

 

Ποινή ― Κυκλοφορία πλαστού εγγράφου ― Εφεσείων ο οποίος επιχείρησε να αναχωρήσει από την Κύπρο παρουσιάζοντας πλαστό ελληνικό δελτίο ταυτότητας ― Επικύρωση ποινής εννέα μηνών φυλάκισης ― Χαρακτηρίστηκε επιεικής από το Εφετείο το οποίο αρνήθηκε να επέμβει, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της κλίμακας των ποινών οι οποίες επιβάλλονται και μπορεί να κυμαίνονται μέχρι και δύο χρόνια.

 

[Πέραν των ως άνω αναφερομένων τίτλων, η απόφαση διαβάζεται στο σύνολο της.]

 

Η έφεση απορρίφθηκε.

 

Έφεση εναντίον Ποινής.

 

Έφεση από τον κατηγορούμενο εναντίον της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου (Βλάμης, Ε.Δ.), (Ποινική Υπόθεση Αρ. 12797/13), ημερομηνίας 8/11/13.

 

O Εφεσείων εμφανίζεται αυτοπροσώπως.

 

Ν. Νεοκλέους, Δημόσιος Κατήγορος της Δημοκρατίας, για την Εφεσίβλητη.

 

Εx tempore

 

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: Η ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου δίδεται από τον Δ. Χατζηχαμπή, Π..

[*63]ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ, Π.: Η ενώπιόν μας έφεση αφορά την επιβληθείσα ποινή για κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, και συγκεκριμένα δελτίου ταυτότητας, ως υπερβολική. Η ποινή ήταν εννέα μήνες και ο εφεσείων εντοπίσθηκε όταν είχε επιχειρήσει να αναχωρήσει από την Κύπρο παρουσιάζοντας πλαστό Ελληνικό δελτίο ταυτότητας.

 

Ο εφεσείων προέρχεται από τη Συρία και, σύμφωνα με τα γεγονότα τα οποία λέχθησαν, φαίνεται ότι η οικογένεια, η οποία είναι μεγάλη, έχει διασπαρεί, με τον εφεσείοντα να είναι ηλικίας 26 ετών και να είναι νυμφευμένος και πατέρας δύο ανήλικων τέκνων που βρίσκονται σε καταυλισμό μεταξύ Συρίας και Τουρκίας. Η ενέργειά του να χρησιμοποιήσει πλαστή ταυτότητα οφειλόταν στην επιθυμία του να μεταφερθεί στην Ελλάδα όπου θα έπαιρνε και την οικογένειά του ή σε άλλο μέρος στη συνέχεια.

 

Το Δικαστήριο, εκφράζοντας μεν την κατανόησή του για τις καταστάσεις του εφεσσείοντα και το κίνητρό του, και λαμβάνοντας υπόψη όλους τους μετριαστικούς παράγοντες που τέθηκαν ενώπιόν του - την παραδοχή, το λευκό ποινικό μητρώο, το νεαρό της ηλικίας, το σκοπό της ενέργειάς του, όπως και τις προσωπικές και οικογενειακές περιστάσεις του, ανεφέρθη σε μεγάλη έκταση στη νομολογία. Στη βάση αυτής της αναφοράς του, κατέληξε ότι επρόκειτο για σοβαρό αδίκημα, αφού μάλιστα τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δέκα ετών, το οποίο πρέπει να έχει και το στοιχείο της αποτροπής όσον αφορά την ποινή, αλλά και της διασφάλισης αποτελεσματικής εφαρμογής του Νόμου, ενόψει και της συχνότητας των αδικημάτων αυτού του είδους.

 

Ενώπιόν μας ο εφεσείων παραπονείται για την έκταση της ποινής. Η αναφορά στη νομολογία που έχει γίνει από τον ευπαίδευτο πρωτόδικο Δικαστή και η δική μας αντίληψη της νομολογίας, δείχνει ότι η ποινή αυτή των εννέα μηνών βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της κλίμακας των ποινών οι οποίες επιβάλλονται και οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται μέχρι και δύο χρόνια. Δεν βρίσκουμε οτιδήποτε στα δεδομένα του εφεσείοντα, όπως τα έχει εκθέσει και σήμερα, που να δικαιολογεί οποιαδήποτε άποψη της ποινής ως εκδήλως υπερβολικής. Απεναντίας, η ποινή θεωρείται επιεικής και θα πρέπει, ως εκ τούτου, να απορρίψουμε την έφεση.

 

Η έφεση απορρίπτεται.

 

Η έφεση απορρίπτεται.



cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο