Χριστοδούλου Μάριος ν. Δημοκρατίας (2014) 2 ΑΑΔ 248

ECLI:CY:AD:2014:B216

(2014) 2 ΑΑΔ 248

[*248]24 Μαρτίου, 2014

 

[ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ, Π., ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ, ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ, Δ/στές]

 

ΜΑΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ,

 

Εφεσείων,

 

ν.

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

 

Εφεσίβλητης.

 

(Ποινική Έφεση Αρ. 56/2013)

 

 

 

Ποινή ― Παράνομη κατοχή και χρήση εκρηκτικών υλών, απόπειρα καταστροφής περιουσίας με εκρηκτικές ύλες και κακόβουλη ζημιά ― Πρωτοδίκως επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε, τεσσάρων και ενός έτους αντίστοιχα ― Μειώθηκε κατ’ έφεση σε τρία έτη στην πρώτη κατηγορία και σε δύο έτη στη δεύτερη ― Λόγοι υγείας οι οποίοι προέκυψαν μετά την επιβολή ποινής, ανάγκη μετάβασης του εφεσείοντα στο εξωτερικό για ιατρικές εξετάσεις, αλλαγή απαντήσεως, έστω στο στάδιο της ακρόασης της έφεσης ― Απουσία προηγουμένων επιβαρυντικών παραγόντων, πρόθεση για πρόκληση μόνο υλικών ζημιών ― Συνεργασία εφεσείοντα για λήψη DNA ― Η ποινή την οποία επέβαλε το πρωτόδικο Δικαστήριο δεν αντανακλούσε πλήρως τις αρχές τις οποίες το ίδιο είχε αναφέρει ότι ελάμβανε υπόψη.

 

[Πέραν των ως άνω αναφερομένων τίτλων, η απόφαση διαβάζεται στο σύνολο της].

 

Η έφεση επιτράπηκε. Οι ποινές θα συνέτρεχαν.

 

Έφεση εναντίον Καταδίκης και Ποινής.

 

Έφεση από τον Κατηγορούμενο εναντίον της απόφασης του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας (Χριστοδούλου, Π.Ε.Δ., Παναγιώτου, Α.Ε.Δ., Σταύρου, Ε.Δ.), (Ποινική Υπόθεση Αρ. 23402/12), ημερομηνίας 15/3/13.

[*249]Γ. Μ. Πικής, για τον Εφεσείοντα.

 

Α. Κάρνου, για την Εφεσίβλητη.

 

Εx tempore

 

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: Η ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου δίδεται

από τον Χατζηχαμπή, Π.

 

ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ, Π.: Η έφεση ενώπιον μας καλύπτει τόσο την καταδίκη όσο και την ποινή σε κατηγορίες παράνομης κατοχής και χρήσης εκρηκτικών υλών, απόπειρας καταστροφής περιουσίας με εκρηκτικές ύλες και κακόβουλης ζημιάς. Ήταν, και αυτό είναι το πρώτο που θέλουμε να τονίσουμε, σοφή η απόφαση να αποσυρθεί η έφεση κατά της καταδίκης και το Δικαστήριο εκτιμά το γεγονός της όλης αξιολόγησης των παραμέτρων που διέπουν την έφεση εκείνη από τον ευπαίδευτο συνήγορο για τον εφεσείοντα.

 

Τούτο έχει περαιτέρω συνέπειες και ως προς την έφεση κατά της ποινής. Η ποινή η οποία επεβλήθη είναι 5 έτη στην κατηγορία της παράνομης κατοχής και χρήσης εκρηκτικών υλών, 4 έτη στην απόπειρα καταστροφής περιουσίας και ενός έτους στην κάθε κατηγορία της κακόβουλης ζημιάς. Η δε εισήγηση του ευπαιδεύτου συνηγόρου για τον εφεσείοντα είναι ότι η ποινή είναι έκδηλα υπερβολική, με προέκταση στους πρόσθετους λόγους υγείας που προέκυψαν μετά από την επιβολή της ποινής, σε σχέση με τους οποίους και παρουσιάστηκαν ιατρικά πιστοποιητικά και αλληλογραφία με το Γενικό Εισαγγελέα ιδιαιτέρως ως προς την ανάγκη μετάβασης του εφεσείοντα στο εξωτερικό για ιατρικές εξετάσεις. Η αλλαγή απαντήσεως, έστω και σε αυτό το στάδιο της ακρόασης της έφεσης, συνιστά μετριαστικό παράγοντα εφόσον δεικνύει στο τελευταίο αυτό στάδιο την έμπρακτη μεταμέλεια του εφεσείοντα και τη συνειδητοποίηση των συνεπειών των πράξεων του αλλά και την ανάληψη ευθύνης εκ μέρους του για ότι έχει κάμει. Επομένως τούτο θα το λάβουμε πρόσθετα υπόψη στην αξιολόγηση της ποινής την οποία έχει επιβάλει το Κακουργιοδικείο.

 

Όσον αφορά επίσης τα πρόσθετα προβλήματα υγείας, και αυτά θα ληφθούν υπόψη με την έννοια ότι το ίδιο το Κακουργιοδικείο δεν κατεύθυνε βεβαίως την προσοχή του σε αυτά αφού δεν ήσαν ενώπιόν του τα γεγονότα που τα αφορούν. Περαιτέρω, παρά το ότι υπάρχει αναφορά σε προβλήματα υγείας τα οποία είχε ο εφεσείων αλλά και στα προβλήματα που είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν σε σχέση με την υπηρεσία του στην Εθνική Φρουρά [*250]όπου επήρε απαλλαγή, εντούτοις το Κακουργιοδικείο θεώρησε ότι δεν παρουσίαζαν ο,τιδήποτε το ιδιαίτερο οι προσωπικές του συνθήκες που να μπορούσε να είχε ουσιαστικές επιπτώσεις στο ύψος της ποινής. Και τούτο, αλλά και ιδιαιτέρως η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του εφεσείοντα η οποία έχει επέλθει, δικαιολογούν το Εφετείο να παρέμβει στο θέμα της ποινής.

 

Πέραν τούτου, η παρατήρηση την οποία έχει κάμει και το Κακουργιοδικείο, ότι δηλαδή οι αρχές που διέπουν την επιμέτρηση της ποινής σε τέτοιες υποθέσεις και παραπέμπουν σε θέματα που αφορούν τον σκοπό της επίθεσης, κατά πόσο ζωή ετέθη σε κίνδυνο, την έκταση των ζημιών και κατά πόσο υπήρχε οργανωμένη ομάδα εγκλήματος, καταδεικνύει ότι δεν υπήρχαν επιβαρυντικοί παράγοντες στην υπόθεση αυτή μαζί και με το γεγονός ότι δεν υπήρχε οποιoδήποτε προηγούμενο του εφεσείοντα. Με τη διαπίστωση του Κακουργιοδικείου ότι ο σκοπός του εφεσείοντα ήταν μόνο η πρόκληση υλικών ζημιών επομένως, συμπληρώνεται η άποψη την οποία το Δικαστήριο είχε για την υπόθεση και θεωρούμε ότι η ποινή την οποία επέβαλε δεν αντανακλούσε πλήρως τις αρχές τις οποίες το ίδιο είχε αναφέρει ότι ελάμβανε υπόψη.

 

Θεωρούμε όμως ως επίσης πολύ σημαντικό παράγοντα το γεγονός ότι η ίδια η ενοχή του εφεσείοντα προήλθε από τη σύνδεση του μέσω των εξετάσεων DNA που έγιναν και οι οποίες κατέστησαν δυνατές μόνο διότι ο ίδιος εδέχθη να δώσει το δικό του δείγμα DNA ώστε να ταυτισθεί η σύνδεσή του με τα αδικήματα. Και τούτο μόνο μετά που η αστυνομία είχε πάρει πληροφορία σχετική με ανάμιξή του στην υπόθεση. Επομένως η δική του συνεργασία με αυτή την έννοια ήταν καταλυτική στη διαλεύκανση των αδικημάτων και θα πρέπει να του πιστωθεί, θέμα  το οποίο δεν είχε αναδειχθεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

 

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, θα μειώσουμε την ποινή όσον αφορά την παράνομη χρήση εκρηκτικών υλών σε φυλάκιση 3 ετών και την απόπειρα καταστροφής περιουσίας με εκρηκτικές ύλες σε φυλάκιση 2 ετών, χωρίς να διαταράσσουμε την άλλη ποινή η οποία επεβλήθη στις κατηγορίες της κακόβουλης ζημιάς. Οι ποινές θα συντρέχουν και θα άρχονται από της ημερομηνίας της καταδίκης μεν αλλά λαμβανομένης περαιτέρω υπόψη της περιόδου κρατήσεως του εφεσείοντα πριν από την ημερομηνία της καταδίκης του.

 

Η έφεση επιτρέπεται. Οι ποινές θα συντρέχουν.



cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο