Kλεοβούλου Κλεόβουλος ν. Αστυνομίας (2014) 2 ΑΑΔ 251

ECLI:CY:AD:2014:B225

(2014) 2 ΑΑΔ 251

[*251]28 Μαρτίου, 2014

 

[ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ, Π., ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ, ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ, Δ/στές]

 

(Ποινική Έφεση Αρ. 8/2014)

 

ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΥ,

 

Εφεσείων,

ν.

 

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ,

 

Εφεσίβλητης.

 

 

(Ποινική Έφεση Αρ. 55/2014)

 

ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΥ,

 

Εφεσείων,

ν.

 

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ,

 

Εφεσίβλητης.

 

 

(Ποινική Έφεση Αρ. 61/2014)

 

ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΥ,

 

 

Εφεσείων,

ν.

 

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ,

 

Εφεσίβλητης.

 

(Ποινικές Εφέσεις Αρ. 8/2014, 55/2014 και 61/2014)

 

 

Ποινική Δικονομία ― Κράτηση μέχρι τη δίκη ― Εφέσεις εναντίον πρω[*252]τόδικων διαταγών για τέτοια κράτηση ― Εφεσείων με προηγούμενα ο οποίος αντιμετώπιζε αρκετές ποινικές υποθέσεις που αφορούσαν πλαστογραφίες και άλλα συναφή αδικήματα ― Επέμβαση Εφετείου λόγω ύπαρξης προβλημάτων ψυχικής υγείας του εφεσείοντα για τα οποία έχρηζε ψυχιατρικής νοσηλείας ― Άκρως ξεχωριστή περίπτωση στην οποία τα προβλήματα της ψυχικής υγείας ήταν όχι μόνο σοβαρότατα αλλά και ενδεχομένως να είχαν συνέπειες που σαφώς θα υπερτερούσαν της σοβαρότητας αναγκαιότητας κράτησης ― Υπόμνηση Εφετείου ότι δεν επρόκειτο να εμποδισθεί η ορθή ενέργεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου από το γεγονός ότι το εν λόγω ιατρικό πιστοποιητικό δεν τέθηκε ενώπιον του πρωτόδικου Δικαστηρίου.

 

Ποινική Δικονομία ― Κράτηση μέχρι τη δίκη ― Εφαρμοστέες αρχές ― Οι προσωπικές περιστάσεις και ακόμα και ιατρικά προβλήματα, συνήθως δεν βαρύνουν με τρόπο που να εξουδετερώνουν την ανάγκη κράτησης εάν είναι τέτοιες που να μην αποκαλύπτουν μια εξαιρετική περίπτωση στην οποία να έπρεπε να βαρύνει η πλάστιγγα άλλως πως.

 

[Πέραν των ως άνω αναφερομένων τίτλων, η απόφαση διαβάζεται στο σύνολο της].

 

Η έφεση επιτράπηκε. Ο εφεσείων αφέθηκε ελεύθερος, υπό όρους οι οποίοι καθορίστηκαν από το Εφετείο.

 

Έφεση εναντίον Καταδίκης.

 

Έφεση από τον Κατηγορούμενο εναντίον της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού (Κυριακίδoυ, Ε.Δ.), (Ποινικές Υποθέσεις Αρ. 23340/13, 19130/13 και 196/14), ημερομηνίας 26/6/2014, 28/7/2014 και 22/1/2014 αντίστοιχα.

 

Ο Εφεσείων παρών αυτοπροσώπως.

 

Π. Αβρααμίδης με Γ. Χατζηϊωάννου και Ε. Ευριπίδου (κα), Ασκούμενη Δικηγόρο, για την Εφεσίβλητη Αστυνομία.

 

Ex tempore

 

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: Η ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου δίδεται από τον Πρόεδρο Δ. Χατζηχαμπή.

 

ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ, Π.: Ο Εφεσείων αντιμετωπίζει αρκετές [*253]ποινικές υποθέσεις που αφορούν πλαστογραφίες και άλλα συναφή αδικήματα, δύο από τις οποίες ευρίσκονται ενώπιον μας στις εφέσεις που έχουμε εναντίον αποφάσεων με τις οποίες εδιατάχθη η κράτηση του μέχρι τις 8.4.2014 που έχουν ορισθεί οι υποθέσεις για απάντηση. Είχαν στην πορεία δοθεί και άλλες διαταγές για κράτηση εφ’ όσον οι υποθέσεις αναβάλλοντο, καταλήγοντας στις 28.2.2014 που εδόθησαν οι αποφάσεις που αποτελούν το αντικείμενο των εφέσεων. Αξιοσημείωτο επίσης είναι βεβαίως το ότι δεν υπήρξε ένσταση στην κράτηση και μάλιστα εφ΄όσον σε τρεις τουλάχιστον ημερομηνίες ο Εφεσείων εκπροσωπείτο και από δικηγόρο. Η απόφαση για κράτησή του εβασίσθη κατά κύριο λόγο εις το ότι ο Εφεσείων έχει και προηγούμενα αλλά και αντιμετωπίζει πολλές κατηγορίες αυτής της φύσεως και είναι με αναφορά σε αυτόν τον παράγοντα, της πιθανότητας διάπραξης άλλων αδικημάτων, που υπεστηρίχθη ενώπιον μας η ορθότητα της απόφασης για κράτηση του Εφεσείοντα. 

 

Διεφάνη, από την έρευνα η οποία έγινε και από τα όσα εδηλώθησαν, ότι ο Εφεσείων, στα πλαίσια άλλης υπόθεσης, της 4/2014, έχει αφεθεί ελεύθερος με όρους, με την επεξήγηση ότι εκείνη η απόφαση ελήφθη διότι ήταν ήδη υπό κράτηση σε άλλη υπόθεση. Η εξήγηση αυτή βεβαίως δεν έχει λογική εφ’ όσον το αντίθετο θα ήταν λογικά το αποτέλεσμα. Εν πάση περιπτώσει, σημειώνουμε το γεγονός της άλλης αυτής υπόθεσης όπου ετηρήθη εκ μέρους της Αστυνομίας στάση διαφορετική από εκείνη η οποία ετηρήθη στις υποθέσεις οι οποίες μας αφορούν, ώστε να τίθεται και θέμα αντιφατικότητας, εφ’ όσον η Αστυνομία πρέπει να τις αντιμετωπίζει ενιαία και όχι αποσπασματικά στην όλη συμπεριφορά της.

 

Ενώπιον μας όμως ετέθη ένα άλλο πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο προκύπτει από το ιατρικό πιστοποιητικό που έχουμε λάβει σήμερα (τεκμήριο Α). Αυτό το πιστοποιητικό αφορά τα προβλήματα ψυχικής υγείας του Εφεσείοντα τα οποία ήσαν υπ’ όψιν του Δικαστηρίου στις διαδικασίες που προηγήθησαν, χωρίς όμως να τους δοθεί η διάσταση την οποία έχουμε εμείς ενώπιον μας. Φαίνεται ότι είχε γίνει παραπομπή του Εφεσείοντα στην ψυχιατρική πτέρυγα της Αθαλάσσας και μάλιστα στην απόφαση της Δικαστού για την κράτηση στην υπόθεση 1913/2013, που αφορά η έφεση 61/2014, ελέγχθη ότι:

 

«Όσον αφορά τα ιατρικά προβλήματα που ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει όπως φαίνονται και από το φάκελο του Δικαστηρίου αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν και στις κεντρικές [*254]φυλακές στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.»

 

Προφανώς, δηλαδή, δεν εθεωρήθη ότι τα προβλήματα αυτά ήσαν τέτοια ώστε να αναιρούσαν την ανάγκη για κράτηση η οποία σαφώς προέκυπτε με αναφορά στα δεδομένα που αφορούσαν τις υποθέσεις, δηλαδή τα πάρα πολλά προηγούμενα και τις πάρα πολλές κατηγορίες που αντιμετώπιζε ο Εφεσείων, ώστε να μπορούσε να θεωρηθεί ότι δεν ήταν παράλογη η κρίση του Δικαστηρίου ότι υπήρχε κίνδυνος διάπραξης άλλων αδικημάτων.

 

Βεβαίως στην απόφαση δεν προσδιορίζεται με τόση σαφήνεια η βάση στην οποία εστηρίχθη η απόφαση του Δικαστηρίου για να διατάξει την κράτηση, εν πάση όμως περιπτώσει, αναφέρουμε αυτά για να προχωρήσουμε στην ουσία του πράγματος που είναι όντως κατά πόσο τα όσα προκύπτουν από το πιστοποιητικό που έχουμε ενώπιον μας βαρύνουν την πλάστιγγα υπέρ του να αφεθεί ο Εφεσείων ελεύθερος με όρους. Αφετηρία βεβαίως είναι ότι τούτο πρέπει να είναι το σύνηθες εκτός εάν επιδιώκεται η κράτηση για άλλους λόγους οι οποίοι να υπερτερούν της προσήλωσης στην αρχή της ελευθερίας του ατόμου. Οι προσωπικές περιστάσεις και ακόμα και ιατρικά προβλήματα συνήθως δεν βαρύνουν με τρόπο που να εξουδετερώνουν την ανάγκη κράτησης εάν είναι τέτοιες που να μην αποκαλύπτουν μια εξαιρετική περίπτωση στην οποία να έπρεπε να βαρύνει η πλάστιγγα άλλως πως. Και αναφέρουμε αυτά ακριβώς για να υποδείξουμε ότι ενώπιον μας θεωρούμε ότι έχουμε μια εξαιρετική περίπτωση στην οποία τα προβλήματα της ψυχικής υγείας φαίνεται να είναι όχι μόνο σοβαρότατα αλλά και να έχουν ενδεχομένως συνέπειες που σαφώς θα υπερτερούσαν σε σοβαρότητα της ανάγκης κράτησης. Συγκεκριμένα, το πιστοποιητικό αναφέρεται σε σοβαρή χαρακτηριολογική διαταραχή με έντονη αυτοκαταστροφική συμπεριφορά και τάση αυτοκαταστροφής με καταθλιπτικό ιδεασμό. Περαιτέρω δε, ότι ο Εφεσείων εξετάσθηκε και εκτάκτως μετά από απόπειρα αυτοκτονίας με απαγχονισμό, αλλά και κατάποση λάμπας φθορίου. Τούτο συναρτάται και προς την κράτηση του αλλά και προς την παρορμητικότητα της επικινδυνότητας και χειριστικότητας προς τον εαυτό του, ώστε μάλιστα να χρήζει και ψυχικής νοσηλείας.

 

Με αυτά τα δεδομένα ενώπιον μας, επαναλαμβάνουμε ότι θεωρούμε την υπόθεση ως άκρως ξεχωριστή, και δεν μας είναι δυνατό να υιοθετήσουμε την απόφαση για κράτηση. Διατάσσουμε λοιπόν όπως αφεθεί ο Εφεσείων ελεύθερος υπό όρους και στις δύο εφέσεις. Δεν μας προκαλεί ευαρέσκεια το γεγονός ότι ο μόνος σχολιασμός που υπήρξε ως προς το ιατρικό αυτό πιστοποιητικό [*255]ήταν ότι ήταν διαθέσιμο και θα μπορούσε να είχε τεθεί ενώπιον του πρωτόδικου Δικαστηρίου. Δεν πρόκειται να εμποδισθεί η ορθή ενέργεια του Δικαστηρίου με τέτοιες προφάσεις και η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε αυτό το πιστοποιητικό ενώπιον μας έστω και αν κακώς δεν τέθηκε ενώπιον του πρωτόδικου Δικαστηρίου. Θα αναμέναμε όμως πιο υπεύθυνη στάση εκ μέρους του εκπροσώπου της Δημοκρατίας.

 

Θα εξετάσουμε τους όρους τους οποίους θα επιβάλουμε.

 

(Διεξάγεται συζήτηση)

…………………………………………….

 

Ο Εφεσείων θα εμφανίζεται στον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Πάφου Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο από τις 3.00-6.00 το απόγευμα. Θα υπογράψει προσωπική εγγύηση για €5.000 και τα έγγραφα που αφορούν το πρόσωπο του, τα οποία έχουν ήδη παραδοθεί, θα παραμείνουν στα χέρια της Αστυνομίας.

 

Η έφεση επιτρέπεται. Ο εφεσείων αφήνεται ελεύθερος, υπό όρους οι οποίοι καθορίζονται από το Εφετείο.

 

 

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο